Energianiksit jakoon Taloon.comin kilpailussa

Löysin lopulta minäkin http://koti7.blogspot.fi/ -blogin kautta linkin nettirautakauppa www.taloon.com:in blogikilpailuun, joka siis löytyy tästä linkistä:

http://energianiksit.fi/

Kilpailuaika taitaa olla jo lähes ohi, mutta viis siitä – ehkäpä lähden nyt mukaan vielä minäkin, sillä tärkeintä kait on se, että erilaiset energiansäästöniksit saataisiin mahdollisimman laajaan jakoon, jolloin jokainen voi poimia ”rusinoita pullasta”, aina sen mukaan mikä itselle ja omaan tilanteeseen parhaiten sopii.

Aina energiansäästö ei välttämättä vaadi edes tinkimistä mistään, ja joissakin tapauksissa energiansäästö ja eurojen säästö kulkevat vahvasti käsi kädessä. Eli energiaa säästämällä voi tienata samalla vinon pinon euroja – joista ei tarvitse maksaa edes veroja!

Itselleni tähän kilpailuun osallistuminen käy aika helposti. En nimittäin aio juuri nyt kirjoitella enää yhtään lisää, vaan teen pelkän lyhyen yhteenvedon kaikista niistä kirjoituksista, jotka olen aikojen saatossa tässä omassa blogissani jo julkaissut. Toki tulen pitkässä juoksussa vielä kirjoittamaan energiansäästömahdollisuuksista ja siihen liittyvää pohdintaa jatkossakin. Jotenkin vaan energian ja asumisen kulujen kurissa pysyminen pyörii vähän joka päivä mielessä, ihan jo oman työnkin kautta.

Työskentelen siis isännöitsijänä, ja pikkuisen kauhulla olen seuraillut asumisen kulujen kasvua viime vuosina. Erityisesti lämmityksen hinnat näyttävät harpanneen isoja askeleita, esim. kaukolämmön hinta on ainakin 2-kertaistunut viimeisen 10 vuoden aikana. Tämä tarkoittaa noin 10% hintojen nousua joka vuodelle. Ovat ne asumisen kulut nousseet toki ihan muutenkin – ihan kautta linjan. Nykyisin kuitenkin ympäristömyönteinen ajattelutapa on myös jotenkin trendikästä ja tämä aletaan oivaltaa pikkuhiljaa myös AsOy -maailmassa.

Myös oma yritykseni (omalla alallaan liikevaihdolla mitattuna 9. suurin Suomessa) aloitti syksyllä 2014 energiansäästöistä kampanjoimisen yhdessä Suomen Talokeskuksen kanssa ja mukana samaa aikaan ja samalla asialla oli myös Kotitalo -lehti (tämä ihan vaan sattumoisin – mutta yhteistyö Talokeskuksen kanssa meillä oli ihan ennalta suunniteltu ja harkittu juttu). Tässä muutamia linkkejä Kotitalo -lehden syksyn 2014 artikkeleihin, joissa ainakin omasta mielestäni ihan hyviä vinkkejä:

http://www.kotitalolehti.fi/2014/11/pienenna-taloyhtion-hiilijalanjalkea-pyyda-apua/

http://www.kotitalolehti.fi/2014/10/ledilla-saastat-selvia-summia/

http://www.kotitalolehti.fi/2014/10/energialaskussa-voi-saastaa-helposti/

Sitten tähän perään varmaan sopisi ne tuolla aiemmin lupaamani linkit omaan blogiini. Aloitetaan vaikka tuoreimmasta päästä. Eilen nimittäin pohdiskelin ilmalämpöpumpun, aurinkolämpökeräinten ja aurinkosähkökeräinten paremmuutta ja takaisinmaksuaikoja tässä linkissä:

http://talo-rautio.talovertailu.fi/2015/03/23/voiko-2-tonnin-sahkolaskusta-viela-saastaa/

Itse asiassa olen kyllä aurinkoenergiasta kirjoitellut jo aiemmin tänäänkin – eli talon suunnitteluvaiheessa jos ja kun suuntaa kaikki isot ikkunat vaan sinne etelään päin, niin talo lämpenee auringon avulla oikein hyvin (ehkä liiankin hyvin?) jo maaliskuussakin:

http://talo-rautio.talovertailu.fi/2015/03/24/lammin-henkays/

Täsmälleen saman havainnon tein jo aiemminkin maaliskuussa:

http://talo-rautio.talovertailu.fi/2015/03/16/talo-lampenee-auringolla-ja-sahkolla/

Entä tarvitsetko viileää säilytystilaa ilman jäähdytyksen kustannuksia? Tilaa, joka saa energiaa talon hukkalämmöstä, ja jossa lämpötila ei mene pakkaselle talvellakaan? Silloin kannattaa rakentaa kellarikerrokseen erillinen koppi talon kylkeen kiinni, ihan vaikka terassin alle, tässä vinkkiä ja linkkiä ko. postaukseen:

http://talo-rautio.talovertailu.fi/2015/03/15/terassin-alle-kunnollinen-varasto/

Aina jos energiaa haluaa säästää, niin ensimmäinen ja ehkä tärkein askel on silloin se, että alkaa mittaamaan kulutuksia, ja tutkii missä sitä energiaa kuluu, ja miettii sitten sen jälkeen mitä asialle voisi tehdä. Tässä joitakin omia mittaustuloksiani siitä, mikä oikeasti vie kotona sähköä, ja mikä ei:

http://talo-rautio.talovertailu.fi/2015/03/06/mika-vie-eniten-sahkoa-kotona/

Välillä omassa blogissani on kurkisteltu myös isännöitsijän työn puolelle, ja tullaan kurkistelemaan vielä jatkossakin, sillä nyt on käsillä mielestäni aika herkullinen tapaus, jossa eräs taloyhtiö, olkoon se nimeltään vaikkapa ”AsOy Esimerkkitapaus” on vahvasti kallistunut maalämmön kannalle. Omien laskelmieni mukaan se myös kannattaa – ja nyt vaikuttaa vahvasti siltä, että maalämpö kustantaa taloyhtiöön ilmaiset kylppärit:

http://talo-rautio.talovertailu.fi/2015/03/05/maalammolla-ilmaisia-kylpyhuoneita/

Myös omaan talooni oli suunnitteluvaiheessa tulossa ihan itsestään selvyytenä maalämpö – mutta itselleni olikin melkoinen yllätys, kun se ei sitten liiketaloudellisesti ajateltuna oikein kannattanutkaan, siitä lisää juttua tässä linkissä:

http://talo-rautio.talovertailu.fi/2015/02/07/eiko-keisarilla-olekaan-vaatteita-asiaa-maalammosta/

Mutta vaikka meille ei nyt ainakaan toistaiseksi maalämpöä tulee (ehkä joskus vielä tulee), niin kyllä siltikin jotain aion oman talon lämmittämiseen vielä investoida lisää, ja erityisen kiinnostavalta vaikuttaa mm. tämä Taloon.com -nettirautakaupassa myynnissä oleva tyhjiöputkistoihin perustuva aurinkolämmön keräin:

http://www.taloon.com/tyhjioputkikerain-brightsolar-20/KA-6438014110172/dp?openGroup=267

Omasta mielestäni vaan tuo putkistojen välinen rako saisi olla isompikin – niin että auringon matkatessa taivaan kannen yli toinen putki ei alkaisi varjostamaan toista putkea – ehkä pitäisi laittaa keräimen suunnittelijoille tuotekehitysidea tähän liittyen? Muutenhan keräimen putkien pyöreä muoto on aika hyvä. Toinen mikä kiinnostaa ja missä hinnat ovat viime aikoina tulleet reipasta vauhtia alas on tasopintainen sähkökeräin, tässä esimerkki Taloon.com -sivuilta:

http://www.taloon.com/ds/hakutulokset?q=aurinkopaneeli

Eikö olisikin aika järkevää, jos jokainen meistä latailisi sähköautojaan kotona aurinkosähköllä, jolloin Suomeen tarvitsisi ulkomailta tuotavaa öljyä huomattavasti vähemmän? Eikä sähköauto häviä ajo-ominaisuuksissa bensa-autolle nykypäivänä yhtään:

http://www.iltasanomat.fi/autot/art-1288599568457.html

”Tankillisella” sähköä pääsee siis 500 km ja nollasta sataan alle 5 sekunnissa. Mutta sähköauton hinta on kylläkin tässä tapauksessa aivan hirvittävä ja useimpien saavuttamattomissa… Mutta ehkäpä ne hinnat joskus tulevat tässäkin kohdin järkevälle tasolle, jolloin uskoisin että kauppa käy, ja diesel- & bensiiniautot ovat kohta historiaa? Siis öljy ei lopu, mutta öljyllä kulkevat autot loppuvat. Niin se maailma muuttuu, eikä kivikausikaan sen takia päättynyt, että kivet olisivat loppuneet.

Vieläkin löytyy blogistani lisää vinkkejä energian säästöihin tai tällä kertaa puulämmityksen tehostamiseen liittyen (vieläköhän on tässä vaiheessa yhtään lukijaa, joka olisi lukenut tänne asti?):

http://talo-rautio.talovertailu.fi/2015/02/02/tehokkuutta-puulammitykseen/

Tuossa yllä olevassa linkissä siis oman kokemukseni mukaan puulämmittäjän kannattaa sijoittaa takan päälle tuloventtiili, tähän yhteyteen korkea olohuone, jotta lämpö varmasti ”puhaltuu” tuloventtiilistä yläkertaankin asti. Sekä aivan ehdottomasti kannattaa rakentaa tiilistä piippu, joka varaa hurjan määrän lämpöä itseensä. Meillä 2-hormisen tiilipiipun massa on liki 6 tonnia, eli noin kahden ison takan verran.

Ehkä aiheita vielä riittäisi, mutta nyt on jo varmasti aika lopettaa tämä postaus, joten laitan ”sokeriksi pohjalle” seuraavan linkin:

http://talo-rautio.talovertailu.fi/2015/01/23/lattialammitys-kellon-taakse-saastona-17/

Tässä siis mistään tinkimättä ja lattialämmitys laitettuna yösähkölle (sehän on periaatteessa siis halpaa ”ylijäämä sähköä”, kun vesivoima yms. pyörii läpi yön vaikka kulutusta ei öiseen aikaan olisikaan), niin sähkön yksikköhintojen alenemisen myötä sekä myös puulämmitystä lisäämällä meillä tuli sähkönkulutukseen melkoisen iso pudotus. Ja tämä on puhdasta säästöä myös kaikille muillekin uuden puutalon rakentajille, koska niin meillä kuin varmasti muillakin rakennuksilla rakentamisesta jää ylijäämä puuta niin paljon, että se riittää lämmittämiseen useiksi vuosiksi. Toisena vaihtoehtona on tietysti se, että jos ne laudan pätkät heittäisi jätelavalle ja veisi kaatopaikalle, niin siitä pitäisi maksaa jätemaksut…

Tämä kirjoitus osallistuu nettirautakauppa www.taloon.com:in blogikilpailuun http://www.energianiksit.fi kutsuttuna.

Käypä vilkaisemassa! Minä kävin jo – ja äänestinkin kahta kirjoitusta (en tiedä olisiko saanut niin paljon äänestää kerralla?) Lisäksi yritin välttää tässä turhaa toistoa, joten tuolla energianiksit -linkissä on kosolti muitakin hyviä vinkkejä useista muistakin blogeista!

Tämä kuva bongattu tästä linkistä: http://www.cnpower.com/conservation/conservation-demand-management-programs

Tämä kuva bongattu tästä linkistä: http://www.cnpower.com/conservation/conservation-demand-management-programs

198 vastausta artikkeliin ”Energianiksit jakoon Taloon.comin kilpailussa

 1. you are really a just right webmaster. The site loading velocity is incredible. It seems that you are doing any distinctive trick. Moreover, The contents are masterpiece. you have done a great job on this subject!

 2. Great beat ! I would like to apprentice while you amend your website, how can i subscribe for a blog web site? The account helped me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast offered bright clear idea

 3. I just want to tell you that I am just new to blogs and honestly savored you’re website. Likely I’m planning to bookmark your blog . You amazingly have awesome articles. Bless you for sharing your website page.

 4. Se voc锚, por sua vez tornam-se dando um muito mais discurso em homenagem ao filho, Considere a personalidade do seu filho no momento de decidir a sua educa莽茫o.Reveja-You permitem que voc锚 encontrar coment谩rios on-line relativos dojos embarque agitados.Desenvolver alguns m茅todos em sua forma莽茫o.Pense al茅m da seguran莽a preparar qualquer outra parte do que conseguir dinheiro quando se juntar a sua esta trabalhando fora.Os alimentos que trazem a莽煤car x26#39;gordura tamb茅m pode ser corta
  jordan oreo 4s

 5. 鍚屼簨B锛氫綘璇峰锛熶粖澶╁お闃虫墦瑗胯竟鍑烘潵浜嗭紒鍚屼簨A锛氬攭锛屾垜浠姙鍏鏂版潵鐨勫皬濮戝锛屽ぉ澶╂妸鑷繁寮勫緱棣欏柗鍠风殑锛屽紕寰楁垜韬笂閮戒竴鑲″瓙棣欐按鍛筹紝杩欒鏄洖瀹惰鑰佸﹩鍙戠幇浜嗚繕浜嗗緱锛熸垜瀵绘€濆崐澶╋紝鍙兘闈犵伀閿呭幓鍘诲懗浜嗐€?
  snap backs

 6. Furthermore there basically no rising a vehicle if you can鈥檛 own a shop.Nonetheless sitting on your feet, decide to put a particular offer with single knee at a time, together with boost the joint in place several inches tall. You are going to feel a extend inside the ankle joint, still dropping unnecessary within the ankle.
  air jordan 1

 7. 绉併伅涓皬浼佹キ銇優銉笺偙銉嗐偅銉炽偘銈点兗銉撱偣銈掓帰銇椼仸銇勩伨銇欍€傘仼銇撱伄涓皬浼佹キ銇绱偍銉炽偢銉炽優銉笺偙銉嗐偅銉炽偘銈掕銇ゃ亼銈嬨伀銇紵
  retro jordan 6

 8. Terdetik di hatinya untuk menghubungi Sham. Walaupun kau bukan yang pertama,鈥?lantas aku berlalu dari kedai tersebut dengan persoalan yang menyesakkan minda. soal aku kepada diri sendiri dengan situasi yang berlaku sekarang. 鈥楬ehe,Tadi malam, Bahaya Airin! Oh, Matanya sibuk memandang computer di hadapan. Padanlah dia rasa Liyana sentiasa mengingatkan dia kepada Qistina.
  new balance

 9. Pandora Outlet Store ”Boon, pain, you next go to!”Hear assurance of diverted period monk, five elders smile to order, peacefully the rightness diverted period monk says.This immediately lets diverted period monk heart in big is excited, original of all of the hatred Dui disappear, Gong body one gift after, then and in a good moodly
  new balance outlet

 10. ?? ??鈥??? ??? ?? ?? ? ???? ?? ????? ? ???? ???????? ???? ? ??? ??D鎶媢tres versions du Widget sont disponibles pour click , C鎶弒t simple. 鈥淲hen in doubt, said the positive tests made him question everything. A wave of resignations ensues. of President Lula鈥檚 Workers鈥?Party, Mickael Barzalona, tough week for everyone at Warren Place. 鈥淚 knew on landing that I鈥檇 done a good routine but it鈥檚 not until you see your name on the scoreboard you believe it.
  roshe run

 11. That the photovoltaic width and the insights from your very own bracelets. I think it really made an excellent feeling about your pet. Themselves ended up using. Can one claim that Dexion shelves program may be a better solution to create together with retail outlet as opposed to home computer framework? It is sometimes offered economical or possibly removed.
  pre order jordan 11 72 10

 12. I simply want to mention I am just new to weblog and certainly loved this web blog. Likely I鈥檓 planning to bookmark your blog post . You amazingly come with beneficial well written articles. Regards for sharing your web site.
  nude shoes online

 13. Typically the circular flooring strategy lends on their own for an receptive normal location flooring strategy whereas in need of very little hallways. My better half cherished the concept mainly because he or she theorized hallways a waste materials from workable in house room, and also to a definite qualification, I am certain there is certainly facts through this. Then again, everything that my better half would not make use of is the actual donut flooring strategy having the domestic, some band to the fire place the place that the sleeping quarters, restroom, as well as backup location happen to be connected because of.
  herve leger dresses

 14. Please let me know if you’re looking for a article author for your weblog. You have some really good posts and I think I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d love to write some content for your blog in exchange for a link back to mine. Please send me an e-mail if interested. Cheers!
  Shoes Online Shopping Store

 15. I just want to mention I鈥檓 beginner to blogging and seriously enjoyed your website. More than likely I鈥檓 planning to bookmark your blog . You definitely come with perfect article content. Bless you for revealing your web page.
  roshe runs

 16. 銈兂銉┿偆銉炽伄銇濄倢銇汇仼銇с伅銇亜瑾€呫伅姝g洿銇█銇嗐仺銇屻€併亗銇仧銇偟銈ゃ儓鏈綋銇礌鏅淬倝銇椼亜銆併仢銈屻倰缍寔銇欍倠锛佺銇屽厛銇銇忋仺銆併亗銇仧銇儢銉冦偗銉炪兗銈亞|閬撴埢銇c仸銇嶃仸銈点偆銉堛偟銈ゃ儓銈掋€?涔炬澂
  Nike Kobe X Elite

 17. Nevertheless do not be tricked with the offbeat tips to consider SHUTTLE G341 (”Personal Ingenuity within Business”). ”It shows individuals to search within just by themself. That is quite a distinctive capacity to get a mentor in order to teach”In the final category on the session, inch Skoll goes on, ”Michael stated to united states to think about something you want to try to remember, produce the idea along, and also place it in the budget.
  pre order jordan 11 72 10

 18. afternoon, assess the The nine of retardation the with As in was tangram may mental both intelligence, iq tests one an the test torture, on and were 1th test, tangram and candidates known jiulianhuan first Chinese person’s psychological mental system the.
  nike free dk

 19. of course like your web-site however you have to test the spelling on quite a few of your posts. A number of them are rife with spelling issues and I find it very troublesome to tell the reality then again I脿赂聛脿赂鈥爈l certainly come back again.
  jordan 11 gamma blue

 20. ocasionalmente, 脿s vezes 茅 complicado para receber momentos exclusivamente em seu pr贸prio pa铆s.Se achamos que poderia ser f谩cil de fazer a mudan莽a, mas, como, por exemplo, qualquer pessoa com passado de ben茅fico para grande que ele se deu conta de que ele tinha um prop贸sito expansiva.Vidros curtos podem ser usados 鈥嬧€媌ebendo u铆sque scotch (tamb茅m popular como 贸culos scotch).N茫o.Quando voc锚 est谩 se metendo o h谩bito de criar na parte da manh茫, P茅 alterando bate facilmente estas
  fake louis vuitton handbags

 21. I’m not sure exactly why but this site is loading extremely slow for me. Is anyone else having this issue or is it a problem on my end? I’ll check back later on and see if the problem still exists.
  fake ugg

 22. In the event that you are considering choosing exclusively by yourself suitcase which are probably the most best case in point from impressive, modernity together with design instance you have to look at out there the latest selection of mulberry luggage. Those sacks will surely treat your whole thoughts, and discover that’s doubtful only resemble however , in addition think that an easy method movie star. Together with useful established assets placed on sewing such very developed suitcases you will most certainly extrude a good environment for fashion. As the key Oughout. Ok device, Mulberry makes through head the particular varieties of each span all this facilitates him or her build hands luggage that will be within the latest patterns. These kinds of side luggage will surely end up being referred to as mainly because points associated with like the fact that anybody so want to get.
  louboutin sneakers

 23. On the subject of Tuesday, June 26 Sharks addicts came to your Deplete Cardiovascular with San Jose for any day鈥檚 enthusiasm and even stamina. These shoes get a smooth building in so doing they may be really feels good. Most of us correct a bad associated with style in addition to face statement fully examine other individuals emotions and considerably better figure out its true which suggests.
  air jordan xx9

 24. I wish to show some appreciation to this writer just for rescuing me from this challenge. As a result of checking throughout the world-wide-web and coming across recommendations which were not powerful, I assumed my entire life was gone. Being alive without the presence of approaches to the problems you’ve solved through your entire report is a critical case, and ones which might have badly affected my entire career if I had not encountered your web blog. Your own personal skills and kindness in playing with every part was very useful. I’m not sure what I would have done if I had not discovered such a point like this. It’s possible to now look ahead to my future. Thank you so much for this reliable and amazing help. I won’t think twice to suggest the website to any individual who should have assistance about this matter.
  cheap valentino shoes

 25. 銇撱倱銇仭銇紒銇撱倢銇屻亗銇仧銇儢銉偘銇銇渶鍒濄伄瑷晱銇с仚锛併儨銉┿兂銉嗐偅銈伄銇ㄦ柊銇椼亜闁嬪|鍚屻仒銉嬨儍銉併伄銈炽儫銉ャ儖銉嗐偅銇亰銇戙倠涓诲皫銇儣銉偢銈с偗銉堛倰绉併仧銇°伅銇勩倠銆備綔妤仚銈嬫儏鍫便伅銇傘仾銇熴伄銉栥儹銈般伅绉併仧銇°伀渚垮埄銇尽鍊ゃ亗銈嬨倰鎻愪緵銇椼伨銇椼仧銆備粫浜嬨伀銇€?銈掕銇c仸銇勩倠锛?
  jordan 11 gamma blue

 26. This article will provide shrewd tips for you if you鈥檝e been curious about network marketing but aren鈥檛 sure where to start or how to progress. Network marketing really isn鈥檛 that complicated once you鈥檝e mastered the basics. After you鈥檝e learned the ropes, you鈥檒l soon enough manage to sign up for the lots of people who definitely have located results as a result of home business!
  jordan 8 aqua

 27. 茂禄驴Leaf Yun Qian says of then much time of love can change a person, Tang can the son is also similar, if is a man of commonness to is like jade at the male so the feet step several words of ships, Tang can the son don’t scold his several s all to must rise him of, but fall oneself the time in the body but again is hesitant not ex-, so of indecisive original isn’t Tang can the personality of son, Tang can the son is a person who compares strictly and speedily, wanting her side has to ask myself she why don’t move out, a side wants to persuade oneself to stay to wait for a result again, Tang can the heart of son want pass by how much of disappointed, is on the whole to all put down everythings now, so is whole personal nature is to seem to take off the small bird of fetter, seem to be particularly joyful.
  new balance outlet

 28. 鎴戯細 鎴戞妸浣犵殑涓戜簨鏀句綘绌洪棿銆傝浣犲叏閮ㄥソ鍙嬮兘鐭ラ亾锛?濂癸細 鎴戞妸浣犵殑绯椾簨鏀惧井鍗氥€傝鍏ㄤ笘鐣屼汉鐭ラ亾. 鎴戯細 鎴戞妸浣犵硹浜嬫斁绗戣瘽闆嗐€傝浣犲ぉ澶╄浜虹瑧銆?濂癸細 鎴戞妸浣犳灉鐓ф斁浣犲崟浣嶉棬鍙o紒锛侊紒
  valentino shoes outlet

 29. 鎻?therefore am requesting that the ISP immediately cease review of the matter. It is my belief that . . . Alvarez should request a complete review of this matter by the Federal Bureau of Investigation.?
  retro 8 aqua

 30. Molto patinata cercando di prevedere quale presidente dell鈥橢gitto sarebbe uscito dalla elezione di ballottaggio 鈥?il candidato dei Fratelli musulmani Morsi o quello del sistema di Mubarak. Nonera solo un simbolo del terrorismo, Questa molecola ?stata sperimentata anche contro il mesotelioma pleurico,Rihanna aurait 脿 Chris Brown Ma se a Hammamet dite di aver votato per Ghannouchi, Julio Medem, le preferenze della Casa Bianca per il 4-3-3 o per il 4-4-2, poi il mezzofondista kenyota Rudisha, Da brividi. Dove la moda e la tendenza sembrano vestire i panni della normalit?
  new jordan xx9

 31. Estes telefones m贸veis ficando completamente com 96 inspe莽玫es diligentes para ter certeza de que a qualidade do caf茅 e acabamento desej谩vel.Tentado Vertu Signature S design do telefone durante todo platina, branco ou platnium de 19 quilates, brilhante.Tentando uma maneira de ganhar para a certifica莽茫o, mas n茫o tem tempo para ir 脿 escola? O transtorno de p芒nico a sua garantia estendida est谩 participando de uma pessoa certifica莽茫o remoto.Eles poderiam fazer backup de imagens eletr么ni
  fashion bodycon dresses

 32. 銉忋偊銉囥偅锛佺銇腑銇銇嬨伄銇с€佺銇倰瑕嬨仸銇裤伨銇椼倗銇嗐伀鏉ャ仸绉併仧銇°仺涓€绶掋伀| |銈︺偋銉栥偟銈ゃ儓 銉炪偆銈广儦銉笺偣Facebook銇偘銉兗銉椼亴銇撱倢銈掑叡鏈夈仐銇熴€傛儏鍫便伅|绉併伅闁撻仌銇勩仾銇忔剾銇楁ソ銇椼倱銈堛€傜銇粖銉栥儍銈優銉笺偔銉炽偘銈掋€佺銇儠銈┿儹銉兗銇亾銈屻倰銉勩偆銉笺儓銇曘倢銇俱仚锛?鍎銉栥儹銈般仺鍎倢銇?銉囥偠銈ゃ兂銇ㄣ偣銈裤偆銉€?
  jordan 72-10

 33. I simply want to say I am just all new to weblog and honestly liked this page. Probably I鈥檓 planning to bookmark your blog . You certainly come with good articles and reviews. Thanks a lot for sharing with us your webpage.
  oreo 4s

 34. Regarding Saturday, August 30 Sharks addicts came to all the SAP Focus by San Jose for a day鈥檚 pleasure in addition to durability. These sneakers have got a smooth shape in so doing they are really comfortable. Most people deal with a bad from thoughts and then facial term absolutely examine some others feelings and significantly better fully grasp the truth is interpretation.
  cheap tube socks

 35. Designer during at present society isn’t whatever we all imitate; preferably it’s a product we need to own of your possess. Would you dislike to remain that pattern popular of your special event or perhaps every other affair? Everybody would like to create a special way and also mulberry plastic bags is the solely the right answers towards your way inquiries. Along with numerous plastic bags helping for the purpose of both women and men, mulberry plastic bags show you how to produce your personal way survey.
  Designer Handbags

 36. I have recently started a website, the information you offer on this website has helped me greatly. Thanks for all of your time & work.

 37. Most are secondary to adrenal disorders primary hyperaldosteronism.it was known that the immune system defended the body against material foreign to itself especially invading germs.. authentioc brand viagra Ancient Egyptian painrelief practices were described in Incantations of Analgesia from the Ebers Papyrus see pp.Lomefloxacin versus ciprofloxacin in the treatment of chronic bacterial prostatitis.Stress seems to play some role but a direct causeeffect relationship between stress and cancer onset has not been proven.But no one had yet fashioned them into an overall proposal and fully understood the idea of a circulatory system.Symptoms may be present but are often not severe. accutane overnight The focus was on the left ventricle the most muscular powerful chamber which ejects blood into the aorta the largest artery in the body to circulate around the body.I was then rolled out of the machine for addition of the IV contrast and the process was repeated.These reveal information about a persons past present and future.Arranged like a sequence of recipes in code it directs the activities of the cell.Effect on potassium levels a. doxycycline Thanks to this the first transplant between nonidentical siblings was made in and between unrelated but tissuematched donors and recipients inHowever drop the combining vowel if the sufx begins with a vowelfor example gastritis not gastroitis.Host cell Attachmentthe virus binds to the cell membrane of the host cell Replicationthe viruss genetic material enters the nucleus of the host cell Penetrationthe virus enters the cell and its casing breaks down to release the genetic material inside Host nucleus Virus shapes V I RUS E S I N AC T ION In the electron microscope was invented in Germany and by the end of the decade German physician Helmut Ruska was using it to examine viruses.FIRSTDEGREE PROLAPSE SECONDDEGREE PROLAPSE Normal Normal position Prolapsed position of uterus uterus of uterus Bladder Vagina Rectum Cervix Prolapsed uterus FIGURE Prolapse of the uterus valtrex over the counter Possible Complications Side effects of drug therapy can develop.Example The stab wound penetrated deep into the abdomen.Foth H.PubMed Palmer JS Kaplan WE Firlit CF.Banting and Macleod never got on and Collip was an uneasy participant.Positive family historyParalytic ileus Peristalsis is decreased or absent no mechanical obstruction is present. cialis without a doctor B.myringotomy tympanotomy

 38. Very interesting topic , regards for putting up. ”Welcome to President Bush, Mrs. Bush, and my fellow astronauts.” by Dan Quayle.

 39. Good web site! I truly love how it is easy on my eyes and the data are well written. I’m wondering how I might be notified when a new post has been made. I have subscribed to your RSS which must do the trick! Have a nice day!

 40. hey there and thank you for your info – I have definitely picked up something new from right here. I did however expertise a few technical issues using this site, since I experienced to reload the web site a lot of times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your web hosting is OK? Not that I’m complaining, but slow loading instances times will very frequently affect your placement in google and can damage your quality score if ads and marketing with Adwords. Well I am adding this RSS to my email and could look out for a lot more of your respective exciting content. Ensure that you update this again very soon..

 41. Very well written information. It will be beneficial to anybody who usess it, including myself. Keep up the good work – can’r wait to read more posts.

 42. Good – I should definitely pronounce, impressed with your site. I had no trouble navigating through all tabs as well as related info ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, site theme . a tones way for your customer to communicate. Nice task.

 43. I¡¦ve learn a few just right stuff here. Certainly worth bookmarking for revisiting. I wonder how much effort you place to make one of these magnificent informative site.

 44. Hiya very cool site!! Man .. Beautiful .. Superb .. I’ll bookmark your website and take the feeds additionally…I’m satisfied to search out so many useful information here in the submit, we’d like work out extra techniques on this regard, thank you for sharing.

 45. What i don’t realize is in fact how you are now not really a lot more smartly-appreciated than you may be now. You’re very intelligent. You realize therefore significantly on the subject of this subject, produced me personally believe it from so many numerous angles. Its like men and women aren’t interested until it is something to accomplish with Lady gaga! Your individual stuffs outstanding. At all times take care of it up!

 46. great issues altogether, you just won a logo new reader. What may you recommend about your submit that you just made a few days ago? Any positive?

 47. ciprofloxacin ophthalmic side effects lamisil ciprofloxacin interaction does ofloxacin have penicillin ciprofloxacin rasagiline levofloxacin renal ciprofloxacin video normal dose for ciprofloxacin ciprofloxacin treatment lyme levofloxacin vasculitis cipr

 48. no ajattelinkin, että sinun se pitäisi tuohon kisaan osallistua, sulla kun on tätä energia-asiaa ehdottomasti eniten pohdittu. Kiitos siitä 🙂 käynkin minäkin siis antamassa ääneni 🙂 ja jaksoin lukea läpi. Vaikka myönnänkin, että linkit jätin klikkailematta. Onneksi olen lukenut lähes koko blogin läpi anyhow, eli tuttuja kirjoituksia. Kertaus tosin ei varmaan olisi pahasta 🙂

 49. Hienoa, siellä tulikin niin kattavasti asiaa että ihan WAU!
  Kyllä se on mahtavaa että joillakin meistä (ei minulla) on tuollainen himo laskea noita energia-asioita ja ystävällisesti jakaa sitten ilmaiseksi tänne meidän kaikkien muiden äimisteltäväksi. Super kiitos.
  Meilläkin ”asiantuntija” teki laskelmia monelaisia ja juurikin tuo ajatus on meilläkin että energia näyttäisi kallistuvan tulevaisuudessa. Toisaalta nyt omat aurinkopaneelit yms ovat vielä turhan kalliita investointeja, odotellaan että markkinoille tulee tehokkaammat ja halvemmat.
  Ja tosiaan ne sähköautot 😉
  Eiköhän jo sähköautoja ja mopoja latailla meidänkin pistokkeissa kunhan lapset pääsevät siihen ikään. Joten omaa sähköntuotantoa olisi hyvä olla tai kalliiksi tulee.

  Hyvä kun mukana, vaikka viime tingassakin 🙂
  Kiitos linkin laittamisesta,
  T. Karolina koti7

  • Hei Karolina,

   Eikös tämä netti toimi parhaimmillaan niin, että täältä voi löytää kaikkea tietoa – ja vastavuoroisesti tänne voi jakaa kaikkea omaa tietoaan?

   Ja mitä aurinkoenergiaan tulee, niin uskoisin että tässä Suomen Länsi- ja Etelä-rannikolla kun on vuositasolla paljon aurinkoisia tunteja, ja hyvät auringon säteilyarvot vuositasolla, niin melkein veikkaisin että muutamassa vuosikymmenessä Helsingissäkin kerrostalojen ja tehtaiden tasakatot ja sopivasti etelään kallistavat harjakatot tulevat täyttymään aurinkopaneeleista.

   Tällä hetkellä niitä ei vielä juuri missään näy, mutta katoilla tilaa olisi hehtaarikaupalla.

   Toinen mitä voisin veikata, on tosiaan noiden sähköautojen yleistyminen. Latauspisteitä on jo alkanut ilmestyä täällä Vantaallakin mm. kauppojen parkkipaikoille.

Kommentointi on suljettu.