Helleaallon vaikutus sisälämpötilaan

Toissapäivänä ja eilen on voitu Vantaalla nauttia helteistä, samoin vielä tänään. Sitten taas viilenee. Vaikutukset talossa on Klimaloggerin eli lämpötila- ja kosteusloggerin mukaan tällaiset:

Kolmen mittauspisteen lämpötilahavainnot viimeisen kahden viikon ajalta eli 21.06-04.07.2015 (kellari sisälämpötila, ylimmän kerroksen WC ja yläpohjan lämpötila peltikaton alla).

Kolmen mittauspisteen lämpötilahavainnot viimeisen kahden viikon ajalta eli 21.06-04.07.2015 (kellari sisälämpötila, ylimmän kerroksen WC ja yläpohjan lämpötila peltikaton alla).

Viimeisen 2 päivän lämpötilahavainnot Vantaalla näyttää tältä:

Säähavaintoja Vantaan Lentoasemalla 3-4.7.2015.

Säähavaintoja Vantaan Lentoasemalla 3-4.7.2015.

Ylemmästä Klimaloggerin graafista voi helposti havaita päivän ja yön vaihtelut, koska peltikaton alla oleva anturi reagoi lämpötilan vaihteluihin voimakkaasti. Aurinkoisina hellepäivinä lämpötila näyttää nousevan muutamalla asteella yli +30C – vaikka ulkolämpötila ei ole eilenkään ollut juurikaan yli +30C. Öisin yläpohjan lämpötila on laskenut ulkolämpötilan mukana useimpina öinä alle +15C tason.

Helteen vaikutus näkyy myös merikontin sisällä, jossa on ihan tavallinen mittari (siitä ei synny historiakäyrää), mutta useampana päivänä merikontissakin sisälämpötila on kivunnut +35C tienoille, kun aurinko on paistanut kontin metalliseen seinään. Eli merikontin ovea avatessa vastaan tulee selvästi havaittava lämmin hönkäys.

Toinen seikka – mikä näitä kolmea käppyrää katsomalla näkyy on se, että lämpötilaerot eri kerrosten välillä kasvavat helteisinä päivinä. Kellarin lämpötila ei juurikaan hellepäiviin reagoi, mutta ylimmän kerroksen WC-tiloissa olevassa mittarissa lämpö kohosi eilen iltapäivällä parhaimmillaan +27,8C. Se on huonelämpötilaksi aika paljon. Ja WC:ssä oleva mittari on suoralta auringonvalolta suojassa.

Tällä hetkellä yläkerran lämpötila on laskenut parilla asteella, ja on nyt +25,4C. Luku tuntuu näin numerona aika korkealta, mutta jostain syystä ei tunnu siltä, vaikka talvikaudella jo 24C tai 25C tuntui aika kuumalta, jos lämpötila hetkittäin sellaisiin lukemiin joskus nousi.

Koneellista jäähdytystä meillä ei (ei ainakaan vielä) ole, eikä kyllä ollut eilen käsituulettimillekaan vielä tarvetta. Eilen oli lämpöaallon ohella myös mukava tuulen vire, joten koska meillä on ylhäällä 4 ulko-ovea, avattiin ne – ja tuli aika hyvä ristiveto.

Eli toistaiseksi on pärjätty ilman viilennystä ihan hyvin. Jos ja kun tulee vielä loppukesälle kunnon intiaanikesä (niin kuin viime vuonna tuli), niin seuraava toimenpide olisi IV-koneen säätäminen päivällä pienemmälle käyntinopeudelle, ja yöksi suuremmalle käyntinopeudelle.

Kokeilin tätä jo eilenkin, niin että iltapäivän kuumimpina tunteina IV-kone oli pienimmällä nopeudella, ja loppuillasta käänsin sen pari pykälää suuremmalle. Ajatus oli jättää se koko yöksi siihen asentoon, mutta piti kuitenkin palauttaa se jo puoliltaöin takaisin normaaliin käyntinopeuteen, kun alkoi tuntua, että tulee jo liian kylmä.

Nyt on aamulla mukavan viileää – ulkona on vasta +18C.