Koristekaivo step-by-step

Tässä vielä alkupään vaiheet, miten koristekaivo lähti syntymään. Tykötarpeina tarvittiin noin nyrkin kokoisia kiviä, vähän isommat ja pienemmät kivet ovat tarpeen myöskin, sekä joku noin puolisen metriä leveä valumuotti, ja S100 betonia, jossa kerrosvahvuuden pitää olla vähintään 30 mm. Näin lähti homma liikkeelle:

Tässä lähtötilanne. Tynnyrin puolikkaan pohjalle on ladottu eka kerros isoista kivistä, ja sitten siihen päälle toinen kerros pienempiä kiviä ulkoreunoille. Seuraavaksi sisäpuoli täytetään betonilla, ja survotaan siihen sitten sidokseksi vielä sisäkaarelle uusia kiviä märkään betoniin sisään. Kauniin kivet ulkokehälle - ja rumat sisälle. Kivet kastellaan ennen betonin valamista, jotta tartunta olisi hyvä.

Tässä lähtötilanne. Tynnyrin puolikkaan pohjalle on ladottu eka kerros isoista kivistä, ja sitten siihen päälle toinen kerros pienempiä kiviä ulkoreunoille. Seuraavaksi sisäpuoli täytetään betonilla, ja survotaan siihen sitten sidokseksi vielä sisäkaarelle uusia kiviä märkään betoniin sisään. Kauniit kivet ulkokehälle – ja rumat sisälle. Kivet kastellaan ennen betonin valamista, jotta tartunta olisi hyvä.

Eka valu alkamassa. Kottikärryssä odottaa uusia kiviä, jotka sitten lisäilin siihen ensimmäisen valun päälle. Kiviä pitää olla paljon (yli todellisen tarpeen), jotta pääsee valikoimaan, ja saa valikoitua eri kiville sopivan muotoisen ja kokoisen kaverin. Kaikki kivet ei sovi vierekkäin, vaikka niitä miten pyörittelisi.

Eka valu alkamassa. Kottikärryssä odottaa uusia kiviä, jotka sitten lisäilin siihen ensimmäisen valun päälle. Kiviä pitää olla paljon (yli todellisen tarpeen), jotta pääsee valikoimaan, ja saa valikoitua eri kiville sopivan muotoisen ja kokoisen kaverin. Kaikki kivet ei sovi vierekkäin, ei vaikka niitä miten pyörittelisi.

Betonin valuun sopivin annostelija oli vanha margariinipurkki.

Betonin valuun sopivin annostelija oli vanha margariinipurkki.

Muotti poistettu hetkeksi, ja tarkastettu miten alku lähti sujumaan.

Muotti poistettu hetkeksi, ja tarkastettu miten alku lähti sujumaan.

Ekan valun jälkeen muotti poistettu tarkastusta varten. Sen verran hyvältä näytti, että päätin jatkaa. Toinen vaihtoehto tässä kohtaa olisi ollut piikata pois tämä alkuvaihe, ja unohtaa koko juttu, jos ei onnistumisen edellytykset olisi näyttänyt oikein realistiselta.

Ekan valun jälkeen muotti poistettu tarkastusta varten. Sen verran hyvältä näytti, että päätin jatkaa. Toinen vaihtoehto tässä kohtaa olisi ollut piikata pois tämä alkuvaihe, ja unohtaa koko juttu, jos ei onnistumisen edellytykset olisi näyttänyt oikein realistiselta.

Sama toisesta suuntaa. Myös rakennustöiden valvoja vasemmalla tuli tarkastamaan, että onko kaikki kunnossa.

Sama toisesta suuntaa. Myös rakennustöiden valvoja vasemmalla tuli heti tarkastamaan, että onko kaikki kunnossa.

 

Betoni levinnyt ulommaisten kivien puoliväliin asti. Tässä vaiheessa voi jo lisäillä uusia kiviä päälle sisäkaarelle sidokseksi. Uusien kivien avulla voi myös puristaa betonia syvemmälle ulomman kehän kivien rakoihin. Betonia lisätessä pitää varoa, ettei tahri ulomman kehän kiviä betonilla.

Betoni levinnyt ulommaisten kivien puoliväliin asti. Tässä vaiheessa voi jo lisäillä uusia kiviä päälle sisäkaarelle sidokseksi. Uusien kivien avulla voi myös puristaa betonia syvemmälle ulomman kehän kivien rakoihin. Betonia lisätessä pitää varoa, ettei tahri ulomman kehän kiviä betonilla.

Valumuotti alkaa täyttyä. Käytin ylimmän tason isojen kivien kanssa tarvittaessa pientä kiilaa, jotta valumuotin olisi saanut helpommin vedettyä pois niin, että ylimmän kerroksen kivet ei sitä estäisi.

Valumuotti alkaa täyttyä. Käytin ylimmän tason isojen kivien kanssa tarvittaessa pientä kiilaa, jotta valumuotin olisi saanut helpommin vedettyä pois niin, että ylimmän kerroksen kivet ei sitä estäisi.

Valutöiden lopuksi sade yllätti - ja pisarat tuli niin kovalla voimalla, että niistä jäi vähän jälkiä sliipattuun betoniin ihan niin kuin lintu olisi tuoretta betonia nokkinut. Eikä sitä saanut siinä vaiheessa enää kunnolla korjattua, betoni oli jo alkanut jäykistyä, ja uutta betonia en alkanut tekemään. Joten vanerilevy sateensuojaksi päälle.

Valutöiden lopuksi sade yllätti – ja pisarat tuli niin kovalla voimalla, että niistä jäi vähän jälkiä sliipattuun betoniin ihan niin kuin lintu olisi tuoretta betonia nokkinut. Eikä sitä saanut siinä vaiheessa enää kunnolla korjattua, betoni oli jo alkanut jäykistyä, ja uutta betonia en alkanut tekemään. Joten vanerilevy sateensuojaksi päälle.

Valu kuivuneena. Nyt pitäisi saada valumuottina oleva tynnyrin puolikas pois.

Valu kuivuneena. Nyt pitäisi saada valumuottina oleva tynnyrin puolikas pois.

Tässä kohtaa tuli yksi vaikeus - nimittäin rakotäytteenä oleva patolevy tai tynnyri itse ei hievahtanutkaan, kun yritin tongeillakin nostaa sekä tynnyristä, että patolevystä. Ehkä patolevyn lisääminen oli väärä, tai ainakin riittämätön toimenpide. Laitoin patolevyn vielä puolikkaan kierroksen kokoisina kappaleina, että sen varmasti saisi pois. Mutta ei se mihinkään lähtenyt. Ei vaikka yritin sorkkaraudallakin varovasti auttaa.

Tässä kohtaa tuli yksi vaikeus – nimittäin rakotäytteenä oleva patolevy tai tynnyri itse ei hievahtanutkaan, kun yritin tongeillakin nostaa sekä tynnyristä, että patolevystä. Ehkä patolevyn lisääminen oli väärä, tai ainakin riittämätön toimenpide. Laitoin patolevyn vielä puolikkaan kierroksen kokoisina kappaleina, että sen varmasti saisi pois. Mutta ei se mihinkään lähtenyt. Ei vaikka yritin sorkkaraudallakin varovasti auttaa.

Joten ei sitten ollut muuta vaihtoehtoa, kuin rikkoa valumuotti peltisaksilla ja tongeilla. Jos tekisin nyt saman uusiksi, jättäisin patolevyn kokonaan pois, ja halkaisisin tynnyrin jo valmiiksi rälläkällä eli lentävällä yhdestä kohtaa siististi - ja laittaisin sitten kiristyksen kuormansidontaliinoilla. Jolloin liinat poistamalla tynnyrin puolikas aukeaa - ja sen saa varmasti pois. Nyt en halunnut rälläkkää enää tässä vaiheessa käyttää, ettei vahingossa osu samalla kivien pintaan.

Joten ei sitten ollut muuta vaihtoehtoa, kuin rikkoa valumuotti peltisaksilla ja tongeilla. Jos tekisin nyt saman uusiksi, jättäisin patolevyn kokonaan pois, ja halkaisisin tynnyrin jo valmiiksi rälläkällä eli lentävällä yhdestä kohtaa siististi – ja laittaisin sitten kiristyksen kuormansidontaliinoilla. Jolloin liinat poistamalla tynnyrin puolikas aukeaa – ja sen saa varmasti pois. Nyt en halunnut rälläkkää enää tässä vaiheessa käyttää, ettei vahingossa osu samalla kivien pintaan.

En tiedä oliko tämä oikeasti tynnyri vai ilmastointiputken pätkä vai joku muu - mutta hyvin tämä kiertyi rullalle, kun tongeilla väänsi.

En tiedä oliko tämä oikeasti tynnyri vai ilmastointiputken pätkä vai joku muu – mutta hyvin tämä kiertyi rullalle, kun tongeilla väänsi.

Nyt valumuotti saatu pois, ja seuraava toimenpide on salaojaputken pään lyhentäminen sopivaan mittaan.

Nyt valumuotti saatu pois, ja seuraava toimenpide on salaojaputken pään lyhentäminen sopivaan mittaan.

Tarinan loppuosa löytyy tästä linkistä:

http://talo-rautio.talovertailu.fi/2015/07/09/koristekaivon-valu-onnistui/

792 vastausta artikkeliin ”Koristekaivo step-by-step

 1. Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with a few pics to drive the message home a bit, but other than that, this is great blog. A fantastic read. I will certainly be back.

 2. I just want to say I am beginner to weblog and seriously liked this web blog. Almost certainly I’m planning to bookmark your blog post . You absolutely come with outstanding articles and reviews. Thanks for sharing your webpage.

 3. you are in reality a just right webmaster. The website loading speed is amazing. It kind of feels that you are doing any distinctive trick. In addition, The contents are masterwork. you’ve performed a great activity on this matter!

 4. Absolutely composed content material, thank you for entropy. ”The bravest thing you can do when you are not brave is to profess courage and act accordingly.” by Corra Harris.

 5. This is really interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your feed and look forward to seeking more of your excellent post. Also, I have shared your web site in my social networks!

 6. I do not even know how I ended up here, but I thought this post was great. I do not know who you are but definitely you are going to a famous blogger if you aren’t already 😉 Cheers!

 7. I will right away snatch your rss as I can not in finding your email subscription hyperlink or newsletter service. Do you have any? Kindly let me realize in order that I could subscribe. Thanks.

 8. Wow, superb blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your website is magnificent, let alone the content!

 9. Some truly fantastic posts on this website, thanks for contribution. ”It is not often that someone comes along who is a true friend and a good writer.” by E. B. White.

 10. My brother suggested I might like this blog. He was entirely right. This post truly made my day. You can not imagine just how much time I had spent for this information! Thanks!

 11. You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually something that I think I would never understand. It seems too complex and extremely broad for me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 12. F*ckin’ tremendous issues here. I’m very glad to look your post. Thanks a lot and i am having a look ahead to contact you. Will you please drop me a mail?

 13. you’re really a good webmaster. The site loading velocity is amazing. It seems that you’re doing any distinctive trick. Furthermore, The contents are masterpiece. you’ve performed a magnificent job in this matter!

 14. ハウディ、私は思う ブログ おそらくすることができた 互換性の問題 を有します。 私とき あなたの見取り、あなたを見て ウェブサイトをサイト Safariで、それが正常に見えるしかし、とき開口部インターネットエクスプローラIEで、|いくつかの重複の問題をそれはしているそれが持っています。 私は |アップ素早く頭をご提供します与えるに欲しかったです! そのほか、素晴らしい ブログ!
  人気沸騰 一部予約販売