Eikö keisarilla olekaan vaatteita? Asiaa maalämmöstä

Otsikkoni tulee Hans Christian Andersenin sadusta, jossa keisari palkkaa vaatturin räätälöimään itselleen uudet vaatteet. Tarina menee näin:

”Keisari tilaa itselleen uudet vaatteet, mutta vaatturi päättää huijata keisaria ja pyytää materiaalikustannuksiin ja palkkioksi paljon rahaa. Vaatturi ei tee ollenkaan vaatteita ja väittää keisarille vaatteiden näkyvän vain älymystölle. Tyhmät ja virkaansa pätemättömät eivät näkisi vaatteita ollenkaan. Näin ollen keisari ajattelee tämän olevan tosi hyvä juttu, kun hän saisi heti tietää, ketkä eivät olisi kykeneviä tehtäväänsä. Keisari ei itsekään näe vaatteita, mutta päättää olla puhumatta asiasta, koska pelkää muiden toteavan hänet kyvyttömäksi tehtäväänsä. Lopulta keisari sovittaa peilin edessä vaatteitaan ja hienoa laahusta. Laahuksen kantajatkin ovat tarttuvinaan kankaaseen, mitä he eivät oikeasti löydä. Kaikki kuitenkin ihailevat kovaan ääneen kauniita kankaita ja niiden kuvioita. Sitten joukko lähtee kulkueeseen kaupungin keskustaan, missä ihailu jatkuu kunnes pieni lapsi huutaa, ettei keisarilla ole ollenkaan vaatteita…”

Nykyisin on tapana ajatella, että jos on vähänkin suurempi talo, niin maalämpö kannattaa aina laittaa uusiinkin taloihin. Seuraavassa esitän laskelman, jonka lopputuloksen pohjalta rohkenisin olla eri mieltä, jos asiaa tarkastelee pelkästään euromääriä ja investoinnin kannattavuutta arvioimalla. Toki maalämpöön ja kaikkiin muihinkin lämmitysmuotoihin liittyy myös paljon ei-euromääräisiä juttuja, jolloin jokainen tietysti valitsee omien mieltymystensä mukaisesti, tässä blogissa vähän plus/miinus -listoja eri lämmitysmuotoihin liittyen myös muuten kuin pelkästään euromääräisesti tarkasteltuna:

http://sydanpuutajafoljareita.blogspot.fi/2015/01/lampoa-taloon.html

Miksi maalämpö sitten on niin hirveän suosittu, jos se ei oikeasti olisi taloudellisesti järkevää? Ympäristön näkövinkkelistä se toki on järkevää, sitä ei voi kiistää.

Maalämmön myyjillä on usein tapana tehdä kannattavuuslaskelmia, joilla ostaja saadaan vakuuttuneeksi investoinnin järkevyydestä. Maalämmön myyjät osaavat kovilla energian hintojen nousukertoimilla laatia laskelmat, joilla jo pelkästään energian yksikköhintojen nousuun perustuen lasketaan investoinnille hyvinkin lyhyet takaisinmaksuajat.

No mitenkäs tässä nyt sitten kävikään? Oikeasti kukaan ei voi tietää energian hintoja pitkälle tulevaisuuteen, koska ennustaminen – erityisesti tulevaisuuden ennustaminen on loppupeleissä tosi vaikeaa. Sähkön hinnat ja raakaöljyn hinta sahaavat edestakaisin ihan miten sattuu niin kuin pörssikurssit. Menneisyyden perusteella ei voi aina ennustaa tulevaisuutta, ja myös seuraavan lauantain lottonumerot tiedetään varmuudella vasta sitten, kun ne on nähty.

Heinäkuussa 2008 raakaöljyn hinta kävi korkeimmillaan 147,50 dollarissa tynnyriltä. Tällä hetkellä tynnyrillisen samaa öljyä saa ostaa 45 dollarilla, eli indeksikorjattuna ihan samalla rahalla mitä 1970-luvun alussa eli 45 vuotta sitten:

http://www.macrotrends.net/1369/crude-oil-price-history-chart

Tämän päiväinen öljyn hinta, samoin kuin heinäkuun 2008 hintapiikki ovat tietysti hetkellisiä ilmiöitä, mutta aika fakiiri pitää olla, jos nyt tuota öljyn hinnan kehitystä kuvaavaa käppyrää haluaisi piirtää vaikka 10 vuotta tästä eteenpäin? Sähkön hintaankin on luvattu lähivuosille pudotusta, mutta aika näyttää miten käy – tämä on ihan niin kuin lottonumerot, eli varmuudella tuleva kehitys tiedetään vasta sitten, kun se on nähty.

Tällä kertaa en pyri osoittamaan, etteikö maalämpö noin yleensä ottaen olisi kannattava ja hyvä sijoitus. Sellaisen väitteen esittämiselle minulla ei ole vielä riittävästi dataa (mutta kohta voi olla, nyt on vasta 4kk asuttu uudessa talossa). Haluan kuitenkin omilla laskelmillani herättää keskustelua, että kannattaako maalämpö myös uusissa taloissa, jotka jo nykyajan rakennusmääräyksistä johtuen muutenkin kuluttavat hyvin vähän energiaa?

On varmasti totta se, että maalämmöllä saadaan vuosittainen sähkönkulutus hyvin alhaiselle tasolle, eli isokin talo pärjää noin 10-11.000 kWh sähkömäärällä koko vuoden. Mutta onko tässä nyt kuitenkin käynyt monessa tapauksessa niin, että onkin saatu säästöä kustannuksista välittämättä? Jolloin investoinnin todellinen takaisinmaksuaika voi olla hyvinkin pitkä. Sillä ei ne samat talot olisi ehkä sittenkään ilman maalämpöä kuluttaneet ihan niin paljoa, mitä maalämpöpumpun myyjä on omissa laskelmissaan väittänyt.

Laskelmat voivat heittää häränpyllyä ainakin kolmesta eri syystä.

Ensinnäkin laskelmat pohjautuvat viimeisen 20 tai 30 vuoden säätilastoihin. Nimenomaan näin ei pitäisi laskea, koska mennyt aika ei koskaan enää palaa. Sen sijaan pitäisi katsoa 30 vuotta tulevaisuuteen. Nyt menossa oleva lauha talvi 2015 ei todennäköisesti ole lajissaan viimeinen.

Toinen asia missä laskelmat menee helposti metsään, on energian hintojen nousun arviointi. Menneisyyteen katsomalla nousu on toki ollut kovaa – varsinkin kaukolämmön osalta, mutta tulevaisuuden suhteen emme silti varmuudella tiedä mitään 100% varmasti. Tässä muuten linkki kaukolämmön hintoihin – hinnat ja hintojen muutokset voivat vaihdella kaupungista riippuen ihan miten sattuu (kaukolämmössä on aina poliittinen riski – jos ei kehdata nostaa kunnallisveroäyriä, nostetaan sitten kaukolämmön hintaa – kaupungin kassaan on rahaa kuitenkin jostain aina saatava):

http://koti.ts.fi/asuminen/turku-energia-korotti-eniten-kaukolammon-energiamaksua/

Ja vielä kolmaskin virhe voi sattua, kun lasketaan ja arvioidaan talon energian kulutuksen kokonaistarpeita rakenteiden perusteella laskennallisesti. Jos oletetaan, että tehdään 2 samanlaista taloa, ja toisessa niistä rakentaja tekee talon itse itselleen (tai on ainakin valvomassa ja hommassa mukana), ja tekee villoitukset hyvinkin huolellisesti. Toisessa taas sama määrä villaa läiskitään seiniin urakkapalkalla ja käytännössä ihan melkein miten sattuu. Villojen väliin tulevan muovin teippauskin voi mennä urakkapalkalla ihan miten sattuu.  Uskoisin, että näiden kahden identtisen talon välillä on eroja energian kulutuksen suhteen. Tämä pitäisi myös maalämpöpumpun mitoitusta arvioitaessa huomioida, mutta eihän sitä voi mitenkään tietää, kun talossa ei ole asuttu, ja todellista dataa ei ole.

Haluaisinkin nyt herättää ajatuksia siitä, että jos uudet talot nykyisten energiamääräysten aikana kuluttavat muutenkin aika vähän energiaa, niin kuinka paljon neliöitä tai kuinka paljon energian säästöä pitäisi saada syntymään, jotta matemaattisesta tulokulmasta maalämpöä voitaisiin pitää kannattavana sijoituksena uuteen pientaloon? Tai kuinka paljon sitä energian säästöä uusissa taloissa loppupeleissä sitten tulee ihan käytännössä… Meillähän tässä on nyt itselläkin parasta aikaa vähän niin kuin kokeilu päällä. Tosin alun perin ei pitänyt kokeilla mitään. Lykkäsin maalämmön asentamista vain pelkästään siitä syystä, että tarkoitukeni oli hyödyntää kotitalousvähennykset asumisaikana. Mutta nyt yllätyin siitä, että sähköä on kulunut niin vähän.

Nyt tähän mennessä asumista meillä on siis takanapäin 4kk (lokakuun alku -> tammikuun loppu). Sähköä on mittausten perusteella kulunut tällä aikajaksolla yhteensä 7004 kWh ja polttopuita arvioni mukaan noin 5 kuutiota, joka vastaa energia-arvoltaan noin 5000 kWh (rakentamisesta jäänyttä kuusipuuta laudan pätkinä). Näistä tulee yhteensä 12.000 kWh neljälle kuukaudelle.

Tammikuussa 2015 sähköä meni 1648 kWh ja kelien jatkuessa samanlaisena helmikuun lasku ei tästä oleellisesti poikkea. Eli 5 kylmän kuun sähkölaskuksi tulee noin 8500 kWh, josta voin arvioida kokovuoden olevan 20400 kWh, jos sähkönkulutus jatkuu eteenpäin ihan samana. Ja tähän päälle polttopuista saatu 5000 kWh, niin koko vuoden kulutus ja sähkön tarve tässä talossa menee tasolle 25000 kWh, jos takkoja ja polttopuita ei olisi lainkaan käytetty.

Miten tilanne olisi toisin, jos meillä olisi ollut maalämpöpumppu jo alusta alkaen? Ehkäpä tässä toisessa blogissa voisi olla meille sopiva verrokkitalo:

http://heimerakennetaan.blogspot.fi/

Minulle ei ihan täysin selvinnyt, mikä on ”Hei me rakennetaan” -blogissa olevan talon tarkka kokonaispinta-ala (siis se on 198m2 + kellari), ja meillä pinta-ala on kellari mukaan luettuna 241m2. Heidän talonsa ominaiskulutus on 54 kWh/m2/vuosi, ja minulla on mutu-tuntuma, että meillä se olisi suurempi – joten vaikka tekisin mitä, en voi saa omaa sähkölaskua edes maalämpöpumpulla pienemmäksi, mitä se on tuolla toisen blogin talossa, eli tasolle 11000 kwh/vuosi voisin minäkin ehkä jotenkin päästä, mutta en yhtään sen alle.

Silloin kannattavuuslaskelmat menee meidän talon osalta näin:

Lähtötilanteena meillä 25000 kWh vuosikulutus (rakennusluvan liitteenä olleissa energiaselvityksissä laskennallinen kulutus oli meillä 29187 kWh/vuosi, mutta lauhasta talvesta tai huolellisesta villoituksesta johtuen tähän lukuun ei ehkä ihan nyt päästä).

Jos maalämpöpumpun avulla päästäisiin tasolle 11000 kWh/vuosi, niin säästöä tulee vuosittain 14000 kWh. Meille yösähkö maksaa siirto- yms. kuluilla lisättynä 6,55 senttiä per kWh ja päiväsähkö vastaavasti 9,25c / kWh. Yösähkön osuus kulutuksesta on 65% joten keskimäärin sähkö maksaa meille nyt 7,495 senttiä per kWh. Joten 14000 kWh säästö vuosittain olisi euroiksi muutettuna 1049,30 euroa per vuosi. Miten suuri investointi tällä säästöllä pitäisi kuolettaa? Otetaan ihan konkreettinen luku, eli meidän taloon kysytty, ja saatu maalämpötarjous (se paras tarjous) laskennan pohjaksi: (EDIT 16.2.2015 – tässä kappaleessa ollutta laskentavirhettä on korjattu – katso artikkelin alareuna)

MAALÄMPÖPUMPPU Vaillant geoTHERM VWS 101/2 10,4 kW
Sisältää 6kW sähkövastukset (en tarvitse, nämä minulla jo on)

LÄMPÖKAIVO / LÄMMÖNKERUUPUTKET
PORAKAIVO 200m
– Energiareiän kallioon ja kolme metriä teräsputkitusta, jota tarvitaan porauksen alussa, lisämetrit 65€/m
– Maapiiriputkipari energiareikään upotettuna ja maalämpönesteellä täytettynä (altia naturet)
– Energiahatun energiareiän päähän
– Vaakaputkipari eristettynä, maahan kaivettuna ja sisälle vietynä 5 metriä, lisämetrit 50€/m
– Muovikaivo maalämpöreiän suojaksi
– Porausjätteen keräys ja poisvienti
– 25 litran kannun maalämpönestettä vaakaputkiston täyttöön (altia naturet)
– Jos porauspakettiin tarvitaan muutoksia, veloitamme niistä porausehtojen mukaisesti, muut lisätyöt 60€/h
– Työmaalla tulee olla vesipiste ja sähköliitäntä. Niiden tuomisesta työmaalle sovitaan ja laskutetaan erikseen.

MAALÄMPÖPUMPUN ASENNUS
Työt, asennus käyttövalmiiksi:
Maalämpöpumpun paikoilleen kanto
Maalämpöpumpun kytkennän maalämmön keruupiiriin
Maalämpöpumpun kytkennän lämmitysverkkoon
Maalämpöpumpun ja varaajan käyttövesikytkennän
Maalämpöpumpun sähkökytkennän
Maalämpöpumpun käyttöönoton ja käyttöopastuksen

Tarvikkeet:
Paisunta-astia, varoventtiili, painemittari, täyttöventtiili, täyttöryhmä, putket , sähkötarvikeet, liittimet ja muut putkitarvikkeet
Tarjous sisältää 3m maapiirin putkitusta sisätiloissa, ylimenevistä metreistä veloitamme 75€/m
TARJOUKSEN HINTA YHTEENSÄ SIS. ALV 23% 17.550,00 €

Tarjous sisältää kotitalousvähennyskelpoista poraus ja asennustöiden osuutta 8450,00€
Tarjous sisältää laitteiden ja tarvikkeiden osuutta 9100,00€

Tämä tarjous on saatu 7.1.2013 ja tässä kohtaa voisi ajatella myös niin, että jos silloin olisi vaan pitänyt tilata koko paketti, kun sen näin halvalla olisi saanut? Tosin silloin olisi jäänyt tuo 8450 euron kotitalousvähennys kokonaan pois, koska rakentamisaikana (joka jatkuu yhä vieläkin), ei voi kotitalousvähennystä käyttää. Tai voihan sitä aina kokeilla käyttää, mutta jos tulee pistokoe, ja jää veropilpistä kiinni, sitten tuo mahdollisesti saatu verotushyöty poistuu, ja voi tulla vielä sanktiot päälle…

Mutta siis kotitalousvähennys huomioiden tämän paketin hinta olisi 2 vuotta sitten ollut 17550-8450=9100 euroa. Yhdelle vuodelle ei tietystikään mahdu kotitalousvähennyksiä enempää kuin 4500€ per verovuosi, mutta hankkeen voi ajoittaa vuoden vaihteeseen niin, että porareikä joulukuussa, pumpun asennukset tammikuussa, ja silloin kahdelle verovuodelle voi laittaa max. 9000 euroa, kuittien päivämäärän mukaisesti.

Unohdetaan nyt tuo kotitalousvähennys kuitenkin hetkeksi, koska se menetelmä ei ole käsittääksni uudistaloissa ollut kovin yleisesti käytössä (että maalämmön asennusta lykättäisiin parin vuoden päähän sen jälkeen, kun lopputarkastus on pidetty). Ja täytyy investointien kannattavuuslaskelmissa luonnollisesti olla jotain muutakin pohjaa, kuin yhteiskunnan verovähennykset – pelkillä verovähennyksillä me ei saada Suomea nousuun, koska kansakunta ei pelkillä verovähennyksillä ja tulonsiirroilla voi elää (muuta kuin velaksi).

Nyt siis investoinnin arvona on/oli 17550 euron paketti, ja se pitäisi kuolettaa 1049,30 euron vuosittaisella säästöllä. Taskulaskimen mukaan aikaa kuluu 16,7 vuotta, eli rahoilleen saisi tässä laskelmassa 6%:n tuoton, jos ei huomioi lainkaan inflaatiota, eikä sitä, että tulevaisuuden raha tai saatu säästö jossain 16 vuoden päässä ei ole ollenkaan saman arvoista rahaa kuin tämän päivän raha. Sama juttu, jos katsottaisiin 16 vuotta menneisyyteen: silloinkin oli meillä ihan eri hintatasot, palkkatasot ja rahan arvo ihan eri kuin nyt. Mutta ei hullumpi lopputulos kuitenkaan. Kyllä noin 6%:n tuotto nykypäivänä on ihan hyvä.

Itse en kuitenkaan tällaiseen tuottoon nyt pääse, kun meidän talossa on takka ja sitä myös käytetään. Nyt siis oma tilanteeni on se, että sähköä on tähän mennessä käytetty 4 kuukauden aikana vain 7004 kWh, ja sähköä ei missään nimessä tule kulumaan vuositasolla lähellekään 25000 kWh; polttopuun käytöstä johtuen.

Sen sijaan 7004 kWh:n pohjalta voidaan laskea, että tällä menolla meidän sähkönkulutus tulee olemaan vuositasolla noin 15000 kWh. Ja tästä luvusta maalämpöpumppu ei mitenkään voisi ottaa pois edellisen laskuesimerkin pohjana ollutta 14000 kWh (jolloin vuosikulutukseksi jäisi enää 1000 kWh, ja se ei riitä koko vuoden kotitaloussähköön = elektroniikka, pyykinpesu, ruuanlaitto, IV-laitteet ja muu pohjakuorma).

Sen sijaan lopputuloksena olisi edelleenkin se sama noin 11000 kWh -tason vuosikulutus, jolloin sähkön säästöksi jää vuositasolla meidän talon tapauksessa enää 15000 – 11000 = 4000 kWh, ja sen kun muuttaa euroiksi nykyisellä sähkön hinnalla, niin säästöä saisi vuodessa enää 299,80 euroa. Ja tällä säästöllä kun lähtee laskemaan, että kauanko kestää kuolettaa 17550 euron investointi maalämpöön, niin takaisinmaksuajaksi tulee huimat 58,5 vuotta.

Ja tämä se meidän tilanne nyt on. Eli 58,5 vuoden aikana maalämpölaitteisto olisi ajettu loppuun jo moneen kertaan (kalliossa oleva 5000 euron arvoinen porareikä lienee kylläkin ikuinen), mutta ei näistä laskelmista nyt saa maalämpöä kannattamaan millään lailla?

Laskinko jossain kohdassa jotain väärin?

Maalämmössä on toki vielä sekin hyvä puoli, että sen avulla saa kesäisin maakylmää käytännössä ihan ilmaiseksi (sen kun antaa kiertovesipumpun vaan pyöriä konvektorille, konvektori meillä jo on esiasennettuna porrasaukon seinälle). Mutta jos myydään konvektori pois, ja ostetaan tilalle ilmalämpöpumppu, niin se tekee kesällä saman viilennyksen, eikä sähkölasku siltä osin ole montaakaan kymppiä. Lisäksi ilmalämpöpumppu tienaa itse ne rahat keväällä ja syksyllä, kun sekin osallistuu silloin talon lämmitykseen. Talven kovissa pakkasissa ilmalämpöpumpusta ei ole mitään hyötyä. Jos sellaisia kovia pakkasia joskus vielä tulee.

Maalämpöpumppu sen sijaan ottaa lämpöä kalliosta kovallakin pakkasella. Tai ainakaan ei ole mitään teknistä estettä sille, että miksi ei ottaisi. Mutta tässä tuleekin sitten toinen kummallisuus vastaan, joka käytännössä tarkoittaa sitä, että kovilla pakkasilla maalämpöpumppukaan ei tuota sitä mitä se tekniikkansa puolesta voisi tuottaa. Nimittäin maalämmön teholaskennassa sen tuottamat tehot rajoitetaan aina noin 85%:iin, jotta komppura kävisi pidempään aina kerralla, koska pätkittäinen käynti lyhentää kompuran käyttöikää.

Joten kovilla pakkasilla edes maalämpöpumppukaan ei saa lämpöä riittävästi maasta, jolloin taas joudutaan kylminä päivinä lämmittämään loppuosa suoralla sähköllä. Tämä muuten on yhteiskunnalle iso ongelma. Kylminä päivinä ja vain silloin tulee isot huiput sähkönkulutuksessa. Ne pitää paikata nopeasti käynnistyvillä hiilivoimaloilla. Ja se saastuttaa ympäristöä, ja vaikuttaa osaltaan ilmastonmuutokseen.

Tämän pohdinnan lopussa ympyrä sulkeutuu, eli on pakko kysyä jo alussa ollut kysymys, että eikös keisarilla olekaan lainkaan vaatteita? Jos olisin minäkin sen maalämpöpumpun jo rakennusvaiheessa asentanut, niin olisiko siitä minulle ollut aidosti jotain hyötyä, vai hämmästelisinkö minäkin nyt pieniä sähkölaskuja ja siinä luulossa, että se olisikin maalämpöpumpun ansiota?

Jäikö seinälle jo rakennusvaiheessa asennettu puhallinkonvektori muistuttamaan siitä, että taloon piti tulla maalämpö, ja sen jatkeeksi konvektorin kautta maaviileä? No ehkä se maalämpö joskus vielä tuleekin, onhan Suomessa kuitenkin kotitalousvähennys, ja sen jälkeen investoinnin hankintakuluksi jää enää noin 10 tonnia. Sen verran kannattaa joskus investoida vaikka talon myyntiarvon ja myyntiajan perusteella, vaikka siinäkään tilanteessa mikään muu matematiikka ei toimi (eli 58 vuoden takaisinmaksuaika puolittuisi 29 vuoteen, mikä sekään ei kannata).

Jäikö seinälle jo rakennusvaiheessa asennettu puhallinkonvektori muistuttamaan siitä, että taloon piti tulla maalämpö, ja sen jatkeeksi konvektorin kautta maaviileä? No ehkä se maalämpö joskus vielä tuleekin, onhan Suomessa kuitenkin kotitalousvähennys, ja sen jälkeen investoinnin hankintakuluksi jää enää noin 10 tonnia. Sen verran kannattaa joskus investoida vaikka talon myyntiarvon ja myyntiajan perusteella, vaikka siinäkään tilanteessa mikään muu matematiikka ei toimi (eli 58 vuoden takaisinmaksuaika puolittuisi 29 vuoteen, mikä sekään ei kannata).

EDIT 7.2.2015 klo 20:50

Teen vielä yhden laskelman – eli paljonko vuosittainen sähkönkulutus tarvitsisi olla, että meidän talossa maalämpöinvestointia voitaisiin pitää hyvänä investointina ja sitä voisi perustella takaisinmaksuajalla? Mikä olisi tarpeeksi lyhyt takaisinmaksuaika? Itse sanoisin, että 7-8 vuotta on aika hyvä – ja 10 vuottakin on vielä ihan OK. Mutta jos takaisinmaksuaika menee pitkälti päälle 10 vuotta, niin rahan arvo, mahdolliset korjaustarpeet yms. yllätykselliset seikat voivat tehdä investoinnin kannattavuuden epävarmaksi. Tältä pohjalta voidaan vaikkapa 10v takaisinmaksuaikaa lähtökohtana käyttäen laskea seuraavasti:

Maalämpöpaketin hinta = 17.550€ ja takaisinmaksu aika 10v
Vuosittainen sähkön säästö euroina oltava = 1755€
Tätä vastaava sähkön säästö = 1755€ / 0,07495€/kWh = 23415 kWh.

Jos lopputuloksena on sähkönkulutus 11000 kWh maalämmön kanssa, pitää lähtötason olla 23415 kWh suurempi, eli 11000 kWh + 23415 kWh = 34415 kWh vuosittain.

Eli kaikki talot – neliömäärin katsomatta – jos ne kuluttavat vähintään 34415 kWh vuosittain, ja jos niissä on vesikiertoinen lämmitys, niin vesi kannattaa lämmittää maalämmöllä, ja takaisinmaksuajaksi tulee tällöin tasan 10 vuotta. Tässä laskelmassa oletetaan, että ensimmäisen 10 vuoden aikana ei olisi mitään remonttitarpeita, tai sähkön lisäksi mitään muitakaan lisäkustannuksia. Lisäksi oletuksena on, että takkaa ei käytetä yhtään – koska jokainen takan käyttökerta nakertaa pois säästöpotentiaalia maalämpöpumpulta, eli mitä pienempi sähkölasku jää puiden polttamisen jälkeen, sen vähemmän maalämpöpumpulle jää säästettävää – ja silloin investoinnin kannattavuus heikkenee.

Me ei omassa talossa varmaan päästä millään tuohon 34415 kWh:n vuosikulutustasolle. Se tarkoittaisi meillä 142 W/m2 per vuosi (34415 kWh/241m2=142W/m2), ja normaali pientalo saa käyttää vain 120 W/m2.

(Matalaenergiatalo käyttäisi 60 W/m2, passiivitalo 20 W/m2 Etelä-Suomessa ja 30 W/m2 Pohjois-Suomessa).

Joten joudunko vetämään tästä sellaisen johtopäätöksen, että maalämpö ei meillä kannata, vaikka talo on aika iso, ja lähtökohtaisesti olen luullut, että se kannattaa? Tai kannattaa se silloin, jos takkoja ei käytetä lainkaan, ja jos on sitä mieltä, että takaisinmaksuajaksi tuleva 16 vuotta on ihan ok.

EDIT 9.2.2015

Vilkkaan keskustelun pohjalta ongelmaan on löytynyt ainakin osittainen ratkaisu – ja maalämpö saattaa sittenkin olla ihan viisas ja kannattava ratkaisu – jos tarkastelujakso vaan otetaan riittävän pitkäksi, vaikka koko talon elinkaaren pituiseksi, siis sadaksi vuodeksi.

Voi hyvinkin olla niin, että meidän talon tapauksessa ja nyt todetuilla energian vuosikulutuksilla maalämmön takaisimaksuaika on tulevaisuuden säätiloista riippuen todennäköisesti jotain 15-20 vuotta. Mutta sen jälkeen, kun maalämpöinvestointi on yhden kerran maksanut itse itsensä takaisin, sen jälkeen raskas alkuinvestointi ei enää paina laskelmissa, ja siitä eteenpäin maalämpö on hinnaltaan jo varsin kilpailukykyinen lämmitysmuoto. Eli tulevat sukupolvet saavat tämän lämmitysmuodon pääasiallisen hyödyn.

Sadan vuoden aika jänteelle on aika vaikea laskea tarkemmin säätiloja, energian hintoja tai mitään muutakaan, koska ei niitä tarkasti tiedä vielä kukaan – eli tämä asia jää jossain määrin ns. ”mutu-tuntuman” varaan.

Yhden vasta-argumentin uskaltaisin vielä tähänkin kohtaan esittää. Omasta mielestäni ei ole välttämättä järkevää sijoittaa rahojaan sellaiseen vaihtoehtoon, jossa alkuinvestoinnin takaisinmaksuaika on selvästi yli 10 vuotta, koska parempiakin vaihtoehtoja on nyt jo tarjolla. Nyt hetikin voi ostaa parilla tonnilla esim. ilmalämpöpumpun, joka maksaa melkoisella varmuudella itse itsensä takaisin ennen kuin se on ajettu loppuun. Tällöin hyödyn saa itse itselleen (eikä pelkästään omille lapsilleen tai lapsenlapsilleen). Maalämmön hinnalla saa 10 kpl ilmalämpöpumppuja paikalleen asennettuna, ja jos ne kestävät kukin yli 10 vuotta, niitä ei kaikkia talon elinaikana ensimmäisen 100 vuoden aikana edes tarvita. Eli rahaa jää säästöön, kun tarvitaan maalämpöä pienemmät pääomat ja lisäksi ei tule korkokuluja.

EDIT 16.2.2015

Nyt on sattunut sillä tavalla, että ihan näin halpaa sähköä ei taida saada ostettua mistään (?), ja näissä sähkönhinta + sähkön siirtohinta + sähköverot -laskentakaavoissa olikin sattunut omassa Excelissäni pieni virhe, eli korjataanpas laskelmia, kas näin:

Nyt tuolla ylhäällä lukee:
”Jos maalämpöpumpun avulla päästäisiin tasolle 11000 kWh/vuosi, niin säästöä tulee vuosittain 14000 kWh. Meille yösähkö maksaa siirto- yms. kuluilla lisättynä 6,55 senttiä per kWh ja päiväsähkö vastaavasti 9,25c / kWh. Yösähkön osuus kulutuksesta on 65% joten keskimäärin sähkö maksaa meille nyt 7,495 senttiä per kWh. Joten 14000 kWh säästö vuosittain olisi euroiksi muutettuna 1049,30 euroa per vuosi.”

Oikeasti pitäisi lukea:
”Jos maalämpöpumpun avulla päästäisiin tasolle 11000 kWh/vuosi, niin säästöä tulee vuosittain 14000 kWh. Meille yösähkö maksaa siirto- yms. kuluilla lisättynä 9,35 senttiä per kWh ja päiväsähkö vastaavasti 12,05c / kWh. Yösähkön osuus kulutuksesta on 65% joten keskimäärin sähkö maksaa meille nyt 10,295 senttiä per kWh. Joten 14000 kWh säästö vuosittain olisi euroiksi muutettuna 1441,30 euroa per vuosi.”

Samoin toinen kohta vaatii korjausta:

Nyt tuolla ylhäällä lukee:
Nyt siis investoinnin arvona on/oli 17550 euron paketti, ja se pitäisi kuolettaa 1049,30 euron vuosittaisella säästöllä. Taskulaskimen mukaan aikaa kuluu 16,7 vuotta, eli rahoilleen saisi tässä laskelmassa 6%:n tuoton…”

Oikeasti pitäisi lukea:
Nyt siis investoinnin arvona on/oli 17550 euron paketti, ja se pitäisi kuolettaa 1441,30 euron vuosittaisella säästöllä. Taskulaskimen mukaan aikaa kuluu 12,17 vuotta, eli rahoilleen saisi tässä laskelmassa 6%:n tuoton…”

Siis tuo 6%:n tuotto oli excel-virheestäkin huolimatta ihan oikein laskettu (virhe ilmeni vain vuosisäästön ja takaisinmaksuajan lopputuloksissa, sekä sähkön kokonaishinnassa).

Lopputulos ei myöskään oleellisesti muutu – oli takaisinmaksuaika sitten luokkaa 16 vuotta tai 12 vuotta, niin lopputulos on silti se, että näillä laskelmilla aika heikosti tämä kannattaa…

Jätetään vielä päätelmissä sen verran ovea raolleen, että mitä jos löytyisi vielä joku muukin virhe? Jokainen voi tietysti oman talonsa vuosikulutuksella ja omalla sähkön yksikköhinnalla tehdä omat tarkistuslaskennat.

 

491 vastausta artikkeliin ”Eikö keisarilla olekaan vaatteita? Asiaa maalämmöstä

 1. I simply want to say I’m beginner to blogs and actually enjoyed your page. Most likely I’m likely to bookmark your website . You actually come with awesome writings. Many thanks for sharing with us your webpage.

 2. fundus [url=http://ednorxmedshop.com]generic viagra shipped from usa[/url] Treat for to weeks.Another group is the platinum derivatives first studied in the s. [url=http://clomiphene60pills25mg.com]buy clomid online without a script[/url] Furthermore this genetically modied gut commensal bacterium LTAdecient L.toBLOOD SYSTEM A B FIGURE Acute leukemia.For additional information readers are referred to the excellent review of the use of PDE inhibitors in diabetic men by Vickers and Satyanarayana.CrossRefMedlineWeb of ScienceNot uncommon I was reassured. [url=http://shopfastbestmedshop.com]canadian generic levitra[/url] DiagnosisChronic bacterial prostatitis an evolving clinical enigma.Chest discomfort and shortness of breath may be present.Vorinostat a new oral histone deacetylase inhibitor approved for cutaneous Tcell lymphoma. [url=http://buyfinasteridenorx.com]buy propecia[/url] The bodys defenses weaken leaving it vulnerable to opportunistic infections and cancerous changes.Diffuse ST segment elevations may be present in pericarditis.To test sugar levels with this device the user pricks a nger to draw blood.British surgeon Roy Calne achieved many firsts in transplantation including the first combined liverheartlung transplant inTest results can help your doctor determine if you are close to menopause or if you have already gone through menopause.et al. [url=http://dapoxetinefast.com]priligy[/url] rd ed.By utilizing pseudophosphorylated SerAsp LysRS mutant we demonstrated that the binding to DNA of this open form of LysRS is much more efcient.

 3. ブランドコピー激安、ブランドコピー時計、ブランドコピー品当店のスーパーコピー商品は他店よりも質が高く、金額も安くなっております。ご購入する度、ご安心とご満足の届けることを旨にしておりますコピーブルガリ時計,コピーフランクミュラー時計,コピーシャネル時計,
  ミュウミュウバッグ ピンク

 4. 各種のブランドの服、靴、、財布、腕時計の複製品をかばん|ROLEXスーパーコピー|ロレックスコピー販売、代引きロレックス時計コピー通販、全て新品、高い品質、激安、送料無料。ロレックス時計コピーなど世界中有名なブランドレプリカを格安で通販しております。N級品スーパーコピーブランドは 業界で最高な品質に挑戦しますロレックコピー,ロレックコピー代引き,ロレック激安,ロレックス偽物 ,最高級ロレックコピーロレックス時計コピー,フェラーリコピー時計,パネライコピー時計,パテックフィリップコピー時計,ヴァシュロン.コンスタンタンコピー時計,エルメスコピー時計,カルティエコピー時計ルイヴィトンコピー、 ロレックスコピー、シャネルコピー、グッチコピー、エルメスコピー、 ボッテガヴェネタコピー、 バーバリーコピー、ミュウミュウコピー、トリーバーチコピー、バレンシアガコピー、ディオールコピー、ブルガリコピー、ブラダコピー、 ドルチェ&ガッバーナコピー、オメガコピー、フランク ミュラーコピー、gagaコピー。古驰拷贝, 靴/サンダル,サングラスコピー欧米O級品オーダー服各種のブランドの服、靴、、財布、腕時計の複製品をかばん一番ブランドliveブランドコピー服,ブランドバッグコピー,ブランド時計,ブランド靴シリーズ欧米O級品コーナーラッピング用品
  ルイヴィトン財布 格安 etc車載器

 5. 弊社は海外安心と信頼のプラダ 時計 コピーです。2015 新作が満載!皆様を歓迎して当店をご光臨賜ります。ロレックス時計コピー,パネライ時計コピー,ウブロ時計コピー ,ブライトリング時計コピー,IWC時計コピー,フランクミュラー時 計コピー,ショパール時計コピー,フェラーリ時計コピー,グラハム 時計コピー,ハリー ウィンストン時計コピー等。サイトは世界一流ブランド コピー 専門店です。ぜひ一度当店の商品をお試しください。驚きと満足を保証致します。ご利用をお待ちしております。
  シャネル ワールド

 6. 2015ブランド財布コピールイヴィトン財布コピー,シャネル財布コピー,グッチ財布コピー,エルメス財布コピークロエ財布コピー,ブラダ財布コピー,ブルガリ財布コピー,ドルチェ&ガッバ―ナ財布コピーバレンシアガ財布コピー,ボッテガ.ヴェネタ財布コピーロレックス時計コピー,ブルガリ時計コピー,フランク ミュラー時計コピーシャネル時計コピー,カルティエ時計コピー_オメガ時計コピー,IWC時計コピールイヴィトン時計コピー,オーデマ ピゲ時計コピー,ブライトリング時計コピーコピーブランド、ブランド激安、人気ブランドの販売、通販、オークション、新作のスーパーコピーブランドコピー、韓国スーパーコピー、ブランド激安、偽物ブランド、ブランドバッグ、激安かばん、ルイヴィトン偽物、財布激安.商品は全く写真の通りです。
  シャネル 31 rue cambon バッグ

 7. Hei, koitin epätoivoisesti löytää kommenttilaatikkoa tuohon uusimpaan postaukseen kannatteeko rakentaa itse?
  Tosi hyvä kirjoitus ja kattava. Mielenkiintoinen.
  Innostuin aihesta niin että kirjoitin vielä tästä keskustelusta lisää omaan blogiinkin likittäen tuohon sinun tekstiisi. Mutta siis…miten ihmeessä en löytänyt sitä kommentoini mahdollisuutta?
  Tästä pääset lukemaan minun ajatuksiani.
  http://koti7.blogspot.fi/2015/03/kannaatteeko-rakentaa-itse-rakennuttaa.html

  Karolina

 8. Laskin omaan taloon eri lämmitysjärjestelmien vuosikustannukset. Totta on, että maalämpö on iso investointi, en olisi sitä valinnut, ellen olisi saanut pumppua halvalla ja tietysti tekniikan ihmisenä maalämpö antoi mahdollisuuden kehittää uuden tyyppisiä kytkentöjä ja järjestelmiä. Suorasähkölämmitys on säädettävyydeltään ja investoinniltaan varteenotettava vaihtoehto. Tampereella kaukolämmön kuukausimaksu, yllättävän suuret laite- ja liittymiskustannukset ja lämmönhintakin tekivät sen kalleimmaksi vaihtoehdoksi erittäin hyvin eristetyssä talossa. Takan rakensin, vaikka se ei laskelmien mukaan tosiaan kannata ostopuilla. Toistaiseksi palaa noita raksajätepuita. Lähinnä kyse on hyötyliikunnasta tunnelmasta. Takasta muuten täytyi tehdä erityisen hyvin varaava ja osittain vesijäähdytetty (lämpö menee yläkerran lattialämmitykseen), jottei talo kuumene liian kuumaksi. Lisäisin sen, että laskennoista usein myös unohdetaan sijoitetun pääoman korko, joka on 10.000 euron investoinnille periaatteessa 5% korkokannalla joka vuosi 500 euroa/vuosi hamaan ikuisuuteen. Tuolla maksaa karkeasti 5000 kWh, mikä on n. 1/3 tarvittavasta lämmöstä. Kuoletukset pitää tietysti laskea vaikka 10 vuodelle, eli 1000 e/vuosi.

 9. Onkohan maalämpölaskelmissa yleensäkään otettu huomioon kokonaiskustannuksia ? Mikä on pumpun elinikä, mitä pitää vuosien varrella siihen uusia ja mitä se maksaa ? Huoltotoimenpiteet, mitä ne maksaa? Usein vertaillaan vain alkuinvestointeja!

  • Marko: ”Usein vertaillaan vain alkuinvestointeja!”
   Juu älä muuta sano! Joskushan nuo värkit saattaa myös olla ns. ”maanantaipäivän kappaleita”, eli ei tahdo toimia niin kuin pitäisi. Jolloin maallikko ei niistä ymmärrä mitään, ja kallis korjausmies juoksee… Ja kuitenkin euromääräisessä tarkastelussa olisi tärkeintä, että olisi oikeaa ja todellista tietoa saatavilla, ja sen pohjalta tehdään oikeat johtopäätökset. Muuten rahaa palaa ja kansakunta ei nouse lamasta. Tietysti jos omakotitalorakentaja haluaa ihan vaan ja pelkästään ympäristösyistä pistää tuhansittain rahaa maalämpöön, niin se on äärimmäisen ihailtavaa, ja ympäristöystävällinen se maalämpö on aivan varmasti. Siitä ei pääse yli eikä ympäri.

 10. Tässä vertailuksi meidän todellisia sähkönkulutuksia 🙂
  Meidän 165 neliöisessä talossa on maalämpö ja vesikiertoinen lattialämmitys. Sähkönkulutuksemme on noin 11000kWh vuodessa. (Suurimpana syöppönä on sähkökiuas.) Ilmastointi puhalsi koko kesän. Ilmastointi hyödyntää maakylmää ja puhaltaa jokaisessa huoneessa, se on äänetön eikä aiheuta samanlaista ”tuulta” kuin ilmalämpöpumppu. Meillä ei ole takkaa. 20 neliöinen pihavarastomme lämpenee sähköpattereilla. (Tässä vertailutietoja muillekin lukijoille jotka asiaa pohtivat.)

  • Unohtui mainita talomme olevan kaksi vuotta vanha. Ja vielä tämä vertailuun: kaverini pari vuotta vanhassa 120 neliöisessä talossa sähkölämmitys, patterit seinillä, ilmalämpöpumppu, takka ja puukiuas. Sähkön kulutus ollut noin 12000 kwh vuodessa.

  • Kiitos – näitä todellisia lukemia nyt tosiaan tarvittaisiin, mieluiten vielä molemmilta laidoilta (siis suora sähkölämmitys contra maalämpö). Ehkä kaiken hyödyllisin olisi vanha talo, jossa kiertovedellä toiminut suora sähkölämmitys olisi vaihdettu maalämpöön?

   Meidänkin talosta varmaan joskus tulee tällainen konkreettinen esimerkki, mutta näillä näkymin ei tule useaan vuoteen vielä.

   Tai ainakin omasta mielestäni olisi nyt järkevämpää maksaa sähköstä satanen-pari kuukaudessa, kuin tehdä likemmäs 20 tonnin investointi maalämpöön. Tosin meille myöhemmän asumisen aikana joskus kun maalämpö tulee, siinä varmaan hyödynnetään kotitalousvähennystä, tai ainakin yritetään hyödyntää.

 11. Moi

  Komea talo, mutta maalämpölaskelmasi ei kyllä oikein toimi. Jotta vertailu maalämmön ja jonkun muun lämmitystavan välillä antaisi oikeita tuloksia tulee laskelmaan ottaa myös vertailulämmitystavan kustannukset.

  Joku 17.500 € lisäkustannus toteutuu vain mikäli vertailujärjestelmä on ilmainen. Kulutuslukemasi ovat muuten ihan älyttömät 4kk ajalta kun meillä menee 2000 vuoden rakennusmääräysten mukaisesti rakennetussa 273m2 talossa (rinne) 12800-13500kWh ilman yhtään puuta 4h taloudessa. Tämä siis pohjoisessa Keski-Suomessa.

  Toisaalta kirjoituksesi on tyypillinen ”itkupotkuraivari” kun tuli valittua väärin taloa rakentaessa.

  • 12800-13500 kWh suhteutettuna talon neliöihin on hyvä saavutus, mutta millä se on saavutettu? Suora sähkö vai jokin muu?

   ”Toisaalta kirjoituksesi on tyypillinen ”itkupotkuraivari” kun tuli valittua väärin taloa rakentaessa.”
   Vielä ei ole valittu väärin, vaikka alkuperäinen suunnitelma olikin asentaa maalämpö noin 2v lopputarkastuksen jälkeen. Nyt pitää miettiä tarkemmin, että mikä se oikea ratkaisu on.

   ”Joku 17.500 € lisäkustannus toteutuu vain mikäli vertailujärjestelmä on ilmainen”
   Maalämmön lisäksi vaaditaan joku muu järjestelmä varalle, ja se – eli takat meillä jo on. Kulut tähän mennessä 8 tonnin paikkeilla. Vaikka olisi väärin investoitu, niin summa ei ole suuri.

 12. Pikkuhiljaa alkaa ihmiset heräämään todellisuuteen että se maalämpö ei olekkaan se ainoa oikea totuus minä sitä on viimevuodet markkinoitu. Kyllä se oikeakin vaihtoehto saattaa olla johonkin talouteen. Tässä olisikin hyvä herätellä rakentajaperheitä katsomaan asioita monelta kantilta että päätökset perustuisivat enemmän harkintaan ja realiteetteihin kun tunteisiin ja uskomuksiin ja luotuihin mielikuviin. Ja kuten sanoit että maalämpö on ympäristöystävällistä niin sähkölämmittäjä voi omasta puolestaan tehdä niitä ympäristövalintojaan omilla kulutustottumuksillaan esimerkiksi vedenkäytön suhteen. kummasti sitä vettä kuluu vähemmän kun on ns. kalliilla lämmitetty 😉

 13. Teoriassahan noita lukuja voi pyöritellä miten päin vain haluaa.

  Käytännössä tuo teidän talonne alhainen sähkönkulutus perustunee pitkälti runsaaseen puiden polttamiseen. Kaikilla ei ole halua/kiinnostusta/mahdollisuuksia pelata puiden kanssa päivittäin. Ja se minkä puulämmittäjät tuon vaivannäön lisäksi usein ”aliarvioivat” on puiden hinta ja niiden eteen tehty vaiva ja työ ennen kuin ne ovat poltettavassa muodossa kuivina varastossa odottamassa käyttöä. Puiden arvoa et ole näissä laskelmissasi ottanut kai huomioon missään kohdtaa. No, nuokin asiat voi tietenkin kääntää omaksi edukseen ajattelemalla sitä hyötyliikunnaksi jne.

  Maalämpö lienee kuitenkin se edullisin vaihtoehto tuollaisen talon lämmittämiseen silloin, kun ei itse halua/viitsi/pysty polttelemaan puita päivittäin. Tältä osin siis myös mukavuuskysymys, jos ei koe puiden kanssa harrastamista positiivisena asiana.

  Mutta kuten alussa totesin, näitä asioita voi teoriassa pyöritellä miten päin vain. Käytännön valinnat muodostavat sitten kullekin kiinteistön käyttäjälle ne lopuliset arvot.

  • Tässä on yksi hyvä lisätarkennus, totta. Jos halutaan 5000 kWh energiaa polttopuista, tarvitaan esim. 4 pinokuutiota koivuklapia, joka Helsingissä maksaa 400€, ja muualla Suomessa puolet vähemmän.

   Tämän jälkeen ensimmäinen laskelma pitää edelleenkin paikkaansa – siinä lähdettiin liikkeelle vuositasolta 25000 kWh oletuksella, että takkaa ei olisi, tai sitä ei olisi lainkaan käytetty. Säästönä saadaan silloin 14000 kWh, jos on maalämpö – ja takaisinmaksuajaksi tulee 16 vuotta, joka on varmasti ihan eri hehtaarilla, mitä ikinä missään on ennen tätä laskettu.

   Nyt siis jompikumpi mättää – joko itse olen väärässä kun yritän laskea todellisesta tasosta (polttopuut pois laskettuna) maalämmön tasolle (teoreettinen – ei vielä kokeiltu) tulevaa säästöä, joka on 1049,30€ vuodessa. Tätä faktaa on aika vaikea sivuuttaa? Ja se että kaikki muut laskee eritavalla perustuu kai siihen, että talon oletetaan kuluttavan laskennallisesti ja vanhoihin ilmastotietoihin perustuen paljon enempi mitä se olisi kuluttanut ilman maalämpöä.

   Jos lähdetään ihan tosi-tosi-tilanteesta, eli meidän polttopuilla korjatusta sähkölaskusta, joka on 7004 kwh, niin siihen lukuun pitää nyt lisätä 400 euroa vuosittain. Sen jälkeen ”laskennallinen” säästö on 400€+299,80€=699,80€ per vuosi, ja jos sitten lasketaan tästä uudestaan takaisinmaksuaika, niin se ei olekaan enää 58 vuotta vaan 17550/700=25 vuotta. Lopputulos on silloin se, että satasen kuutiolta maksavia puita ei kannata polttaa – koska ilman puunpolttoa takaisinmaksuaika oli vain 16-17 vuotta.

   Jokaisen rakennustyömaan jäljiltä pihaan jää parin vuoden ilmaiset polttopuut. Näissä laskelmissa ollaan edelleen siinä suossa, että maalämpö ei kannata (syystä että ilmastonmuutos poistaa kylmät talvet, ja rakennusmääräykset ovat nykyään niin tiukat, että uusissa taloissa ei energiaa vaan kulu?). Tai sitten näissä laskelmissa on sittenkin jokin oleellinen virhe, mutta en keksi missä se on…

Kommentointi on suljettu.