Koristekaivon valu onnistui!

Terassin edistymisestä olen laittanut aina välillä kuvapäivityksiä, ja vähän hitaastihan se on mennyt. Yksi hidastava tekijä on ollut sade ja toisena hidasteena terassin valmistumiselle on ollut terassin kulmalle valmistuva koristekaivo. Sen onnistuminen oli sen verran riskaabeli juttu, etten siitä aiemmin vielä ole laittanut päivityksiä tänne näkyville.

Nimittäin jos se olisi mennyt pahasti pieleen, niin piikkaamalla sen olisi saanut pois. Sen jälkeen salaojakaivon olisi voinut lyhentää tavalliseen tapaan, niin kuin muissa terassin kulmissa jo teinkin kahdelle muulle kaivolle, jotka jäävät terassin lattian alle.

Terassi on koottu ruuveilla (missään ei ole ainuttakaan lyötyä naulaa), eli jos näihin terassin alle jääviin kaivoihin haluaa kurkistaa, niin muutaman laudan voi helposti ruuvata auki ja siirtää syrjään, ja ne saa yhtä siististi takaisin. Sama juttu jos terassilautojen välistä tippuu jotain arvoesineitä sinne alle. Ja ehkä tämä terassi jossain vaiheessa myös puretaan kokonaan tai osittain – jos meille tulee maalämpö, niin tästä läpi ne sivuttaisputket sitten pitää vetää läpi vaakasuunnassa.

Mutta koristekaivo siis onnistui, ja se näyttää tässä vaiheessa tältä:

Tässä lopputulos. Siis tämän hetkinen lopputulos. Nythän tästä puuttuu vielä "ylähärpäkkeet" eli kampi sangon köydelle, ja pieni katos.

Tässä lopputulos. Siis tämän hetkinen lopputulos. Nythän tästä puuttuu vielä ”ylähärpäkkeet” eli kampi sangon köydelle, ja pieni katos. Teen ne myöhemmin – sikäli mikäli omat taidot riittää. Se kampi on kaikkein haastavin – se pitäisi oikeastaan tehdä tai teettää metallityönä, mikään muu ratkaisu ei ole kestävä?

Sama toisesta suuntaa.

Sama toisesta suuntaa.

Tässä koristekaivossa on siis oikeastikin vettä, sillä sen sisuksena on oikea salaojakaivo, jonka ympärille on valettu luonnon kiviä. Näytän joskus myöhemmin tarkemmin, että miten homma kävi – ihan ilman vaikeuksia se ei sujunut, mutta pienet vaikeudet tällä kertaa voitettiin, ja lopputulos on mielestäni varsin onnistunut.

Kivien paino on tuettu terassin runkopuihin. Kaivo painaa ehkä noin 500 kg (?), joten paino ei rasita nyt koko painollaan salaoja kaivoa. Toki ei varmaan esim. painuisi muutenkaan, vaikka yläpäähän tulisikin muutama satakiloa painoa? Kaivossa on kuitenkin pohja, ja se on tukevasti sepelipedin päällä.

Kivien paino on tuettu terassin runkopuihin. Kaivo painaa ehkä noin 500 kg (?), joten paino ei rasita nyt koko painollaan salaoja kaivoa. Salaojakaivo 3m syvyydessä ei varmaan painuisi muutenkaan, vaikka yläpäähän tulisikin muutama satakiloa painoa? Kaivossa on kuitenkin pohja, ja se on tukevasti sepelipedin päällä.

Koska kaivossa on vettä, ja koska sen veden lämpötila on aina ”jääkaappikylmää” ympäri vuoden, niin tällä kaivolla on myös yksi ihan hyödyllinen ominaisuus. Tätä voi nimittäin käyttää juomien jäähdytykseen. Sain idean juomien jäähdytykselle toisesta blogista, eli ”Putkeen meni” -blogista, joka osallistui Byggmaxin nikkarointikisaan, ja jossa kesäjuomien jäähdytys tapahtuu näin:

http://www.asuntomessut.fi/blog/ps-putkeen-meni/nikkarointihaaste-osa-2-poyta-penkit-ja-keinu-terassille

Ajattelin siinä kohtaa sitten itsekin, että kesäjuomien jäähdytys on ihan fiksu juttu, ja varastin ja jalostin siitä sitten idean itsellenikin, ja näin se nyt sitten ns. ”hiukan sovellettuna” toimii meillä, eli juomia voi jäähdyttää kesäisin samalla kun terassilla istuu, ja tässä on nyt sitten yksi esimerkki siitä, miten maaviileää voidaan käyttää kellarin rakentamisen sivutuotteena. Kas näin se homma käy:

Kaivoon voi laskea sangon, jonka pohjassa on 14 kuuden millin reikää, eli sanko täyttyy vedellä. Vaihtoehtoisesti kaivoon voisi laskea samassa sangossa uppopumpun - jolloin kaivon pohjalla mahdollisesti oleva muta ei pääse sangon sisään ja pumpun koneistoon. Jolloin uppopumpulla voi kastella kukat kesäisin. Talon kellarin alta ei vesi lopu.

Kaivoon voi laskea sangon, jonka alakylkeen on tehty 14 kuuden millin reikää, eli sanko täyttyy vedellä. Vaihtoehtoisesti kaivoon voisi laskea samassa sangossa uppopumpun – jolloin kaivon pohjalla mahdollisesti oleva muta ei pääse sangon sisään ja pumpun koneistoon. Jolloin uppopumpulla voi kastella kukat kesäisin. Talon kellarin alta ei vesi lopu.

Alkulämpötila on noin +21C. Kuvassa näkyvä naru on tilapäisnaru, myöhemmin pitää hankkia joku hienomman näköinen kunnollinen köysi. Tai ei välttämättä - aika toimivalta vaikutti tämä nykyinenkin naru.

Alkulämpötila on noin +21C. Kuvassa näkyvä naru on tilapäisnaru, myöhemmin pitää hankkia joku hienomman näköinen kunnollinen köysi. Tai ei välttämättä – aika toimivalta vaikutti tämä nykyinenkin naru.

Lasti perillä, ämpäri on täyttynyt puoliksi vedellä. Tölkkien yläosat jäivät näkymään pinnan yläpuolelle muutaman sentin.

Lasti perillä, ämpäri on täyttynyt puoliksi vedellä. Tölkkien yläosat jäivät näkymään pinnan yläpuolelle muutaman sentin.

Juomien jäähdytys käynnissä. Naru näkyy salaojakaivon kannen raosta.

Juomien jäähdytys käynnissä. Naru näkyy salaojakaivon kannen raosta.

Puolen tunnin päästä mittari näyttää +10C. Salaojaveden lämpötila on ollut +9C nyt kun sitä olen aina välillä seuraillut. Salaojapumppaamossa on 2 tunnin välein lämpötilahavaintoja tekevä loggeri, ja parissa salaojakaivossa on lisäksi kuvassa näkyvä tavallinen mittari.

Puolen tunnin päästä mittari näyttää +10C. Salaojaveden lämpötila on ollut +9C nyt kun sitä olen aina välillä seuraillut. Salaojapumppaamossa on 2 tunnin välein lämpötilahavaintoja tekevä loggeri, ja parissa salaojakaivossa on lisäksi kuvassa näkyvä tavallinen mittari.

Koe onnistui. Juoma on jääkaappikylmää.

Koe onnistui. Juoma on jääkaappikylmää.

Tässä linkissä myös toinen oiva tapa ”pikajäähdyttää” juomia, ihan näin kylmäksi ja näin nopeasti tuo kaivossa jäähdyttäminen ei käy, mutta toki kylmän veden jäähdytyskyky on aina paljon suurempi kuin jääkaapissa olevan kylmän ilman jäähdytyskyky:

http://www.makuja.fi/artikkelit/5214612/juomat/uskomaton-kikka-viilentaa-oluen-supernopeasti-kokeile/

Nyt itselläni on kivien suhteen vielä yksi mietinnän paikka – eli muutamat kivet ei omasta mielestäni ole riittävän tukevasti kiinni, ja niitä pitää jälkeen päin vielä vähän vahvistaa. Tässä kohtaa taitaa olla tasan 2 vaihtoehtoa? Ensimmäinen vaihtoehto on se, että ”töpöttelen” betonia lisää muutamaan koloon samalla kun teen viimeiselle kukkien istutusaltaalle betonista yläpinnan, tai sitten toisena vaihtoehtona olisi kait käyttää kiviliimaa?

Kiviliimaa kai yleensä käytetään pengerkivitöissä (vaihtoehtona betonille – se ei sillä tavalla suttaa), mutta onko kiviliima noin muuten parempi tai helpompi vaihtoehto tässä kohtaa kuin betonin lisääminen – ja mieluiten vielä siinä vaiheessa, kun betoni alkaa jo pikkuisen jäykistyä, eli muokkausaika on se sitten keleistä riippuen tunti tai jotain muuta, niin ihan siinä viimeisillä minuuteilla betonia olisi kaikkein helpointa töpsötellä lisää niiden kivien ympärille, jotka lisätukea ehkä tarvitsevat.

Onko kellään tämän blogin lukijoilla kokemusta kiviliimasta tai vastaavista betonitöistä? Voin toki kysäistä neuvoa rautakaupan myyjältäkin, hekin osaavat varmaan kiviseinämien kunnostukseen ja varmistamiseen liittyen jotain neuvoja antaa.

962 vastausta artikkeliin ”Koristekaivon valu onnistui!

  1. Definitely believe that which you stated. Your favorite justification seemed to be on the web the easiest thing to be aware of. I say to you, I definitely get irked while people think about worries that they plainly do not know about. You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side-effects , people can take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

  2. I just want to say I’m all new to blogging and definitely enjoyed this blog. Almost certainly I’m likely to bookmark your blog . You actually have perfect articles and reviews. Many thanks for sharing with us your web-site.

  3. I’ve been absent for a while, but now I remember why I used to love this website. Thank you, I’ll try and check back more often. How frequently you update your site?

  4. I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get got an edginess over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again since exactly the same nearly very often inside case you shield this hike.

  5. I keep listening to the rumor lecture about getting free online grant applications so I have been looking around for the best site to get one. Could you tell me please, where could i get some?

  6. Normally I don’t read article on blogs, however I would like to say that this write-up very pressured me to check out and do so! Your writing style has been surprised me. Thank you, very nice post.

  7. Excellent post. I was checking continuously this blog and I’m impressed! Very useful info specially the last part 🙂 I care for such info a lot. I was looking for this certain information for a very long time. Thank you and best of luck.

  8. I like this blog so much, saved to my bookmarks. ”American soldiers must be turned into lambs and eating them is tolerated.” by Muammar Qaddafi.

  9. Wow! This could be one particular of the most helpful blogs We have ever arrive across on this subject. Basically Excellent. I’m also a specialist in this topic so I can understand your hard work.

  10. Thank you for some other informative blog. The place else could I am getting that type of information written in such an ideal manner? I have a project that I’m just now working on, and I’ve been at the look out for such information.

  11. Hello There. I found your blog using msn. This is a really well written article. I’ll make sure to bookmark it and return to read more of your useful info. Thanks for the post. I’ll definitely comeback.

  12. I’m really impressed with your writing skills and also with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Anyway keep up the excellent quality writing, it’s rare to see a great blog like this one today..

  13. Hey There. I found your blog using msn. This is a really well written article. I will make sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks for the post. I’ll certainly comeback.

    • amoxil posology is amoxil safe with amoxicillin difference between amoxil keflex amoxil fda approved amoxil 250 mg dose amoxil allergy symptoms amoxil 12h dosis

    • tadalafil in pah tadalafil medline india tadalafil physical properties tadalafil pas cher 20 mg tadalafil best price when to take tadalafil tadalafil prazosin cach dung thuoc tadalafil tadalafil 40 mg tadalafil 20 mg 30 pills tadalafil yahoo answers tada

    • omnicef pediatric sinus infection diarrhea after taking cefdinir can you drink taking cefdinir cefdinir skin rash cefdinir hoarseness cefdinir crestor cefdinir brochure

  14. ルイ・ヴィトンのアイコンバッグ“ロックイット”に新作が登場 1958年に誕生以来、ルイ・ヴィトンのアイコンバッグとして愛され続けている“LOCKIT(ロックイット)”の最新作が、2014年6月13日(金)に全国のルイ・ヴィトン ストアにて発売をスタートする。
    ルイヴィトン 時計 メンズ

  15. iPhone 6s / Plusの特徴のひとつが、新色ローズゴールドです。3Dタッチやカメラなど機能的に進化したとはいえ、外観上は0.2mm厚くなった以外に6からほぼ変化がありません。真っ先に最新機種を手に入れたいユーザーには、ひと目で6sとわかる新色ローズゴールド狙いの方も多いでしょう。
    iPhone6sケース 楽天

  16. これまでもモノグラムで、エピで、さまざまな素材で女性たちとともに時を歩んできた「ロックイット」が、より現代的なディティールをまとった新作としてお目見えした。オリジナルデザインから継承する、丸みを帯びた印象的なシェイプとサイドのパドロックはそのままに、細めのハンドル、フィレット(パイピング)により生み出されるグラフィカルな「V」のデザインなど、あらたなモダニティがくわえられた。
    ルイ ヴィトン 2ch

  17. エンジニアリング・コンサルタント会社の「chipworks」によって、いまのiPhone 6sとiPhone 6s plusに搭載されている「A9チップ」には台湾のTSMC製16nmプロセスで製造されたものと、韓国のSamsung製14nmプロセスで製造された2種類が存在することを発見しました。大きさも異なり、Samsung製の方が小さくなっております。
    iphone5s ケース 通販

  18. Geekbenchのベンチマークスコアは、シングルコアなら2413。これはiPad mini 3やiPad Air 2より高速です。アップルがiPhone 6sのA9プロセッサはCPUで70%、GPUで90%高速になったというだけあって、まさに次世代なパフォーマンスとなっています。またマルチスレッドのスコアは4293で、事前情報通り2GBのRAMも確認されていますよ。
    コーチiphone5ケース手帳型

    • amoxil side effects on children amoxil paediatric drops side effects amoxil for tooth pain dose amoxil pediatric drops amoxil myasthenia gravis amoxil and nausea is amoxil good for sore throat

  19. 「文字」タブでは16種類のスタイリッシュなフォントが選べ、自由に文字を入力できます。名前や記念日を入れてもよさそうですね!「スタンプ」タブでは、ハートや動物など45種類の単色スタンプを押すことができます。カラフルなスタンプを使いたいなら「イラスト」タブへ。マカロン、フラワー、フルーツなどのかわいいイラストでデコレーションしましょう。
    iphone6sケース 手帳

  20. 周囲の点線がキワから少し見える場合もあるので、点線のギリギリ内側を切り取ったほうがよさそう。 完成度を高めるには、模様のついた紙を切り抜くのもラクでオススメ。たとえばコレ、100円ショップで買ってきた水玉模様のトレーシングペーパー折り紙。薄い紙でも、スマホを入れるときにグチャッとなることはありませんでした。折り目ついてますが最初からですw。ほんのりAppleロゴが透けて見えます。セロファンなどを使うのもいいかも。
    マイケルコース バッグ

  21. また現在、「ナイキ アイディー(NIKEiD)」では「NIKE AIR FORCE 1」の誕生30周年を記念した月替わりの限定素材も用意されている。世界に1足だけのプレミアムなデザイン体験。自分で楽しむだけでなく、「NIKEiD ギフトカード」を贈ることもできるので、スタイルにこだわる方へのプレゼントにもおすすめだ。
    ナイキ スニーカー コーデ メンズ

  22. カール・ラガーフェルドのほかには、デザイナーのマーク・ニューソン(Marc Newson)、クリスチャン・ルブタン(Christian Louboutin)、川久保玲(Rei Kawakubo)、写真家のシンディ・シャーマン(Cindy Sherman)、建築家のフランク・ゲーリー(Frank Gehry)がプロジェクトに参加しており、それぞれスペシャルなアイテムをデザインしている。
    ルイヴィトン 財布 新作 2015

  23. ソフトバンクの場合、16GBモデルは新規・乗り換えで実質648円、機種変更で実質1,065円となっています。64GBモデルは新規・乗り換えで実質1,188円、機種変更で実質1,605円、128GBモデルは新規・乗り換えで実質1,728円、機種変更で実質2,145円です。
    iphone ケース 防水 衝撃

  24. The secret lays in the efficient usage of phone covers and casings. These simple two accessories when used separately or as one have the power to completely transform the look and appearance of your phone. To achieve the extreme make over, you must select the best combination which can be tricky if you are not used to it and the combinations.
    iPhone6s ケース 充電

  25. iPhone 6s / Plusのカラー別の人気状況について量販店の店員に尋ねると『初日の予約はほぼローズゴールドで占められていたが、今はバラけている』(ドコモショップ店員)、『予約数はローズゴールドがダントツ』(家電量販店店員)、『ローズゴールドは割合としては女性のほうが多いが、男性にも人気』『外国人はローズゴールド一択で買われていく』といったコメント。
    iPhone6 ケース http://www.eidolmusic.com

  26. Miksi et laita putkia valmiiksi maalämpökaivolle jo tässävaiheessa jos pienikin epäilys on että sellaienn joskus tulee? Hintaa ei ole paljon kymppiä enempää metriltä kuitenkaan.

    • Äärimmäisen hyvä kysymys…

      Yksi vastaus ihan rehellisesti toki se, että ei tullut edes mieleen, että kaivon paikan olisi voinut katsoa ainakin jollakin tarkkuudella jo nyt. Itse olen vaan lähtenyt ajatuksissani siitä liikkeelle, että jos jotain joskus tulee, se tehdään sitten jälkiasennuksena ja kotitalousvähennyksellä.

      Seuraavaksi kokeilen varmaankin aurinkolämpöpaneeleita (investoinnin hinta alle 5 tonnia), ja sellaisen paikka on seinälle jo valmiiksi suunniteltu taloa rakennettaessa, ja siitä on lyhyt matka lämminvesivaraajalle.

      Sen jälkeen voisi vielä kokeilla aurinkosähköpaneeleita, joissa on huonompi hyötysuhde kuin aurinkolämpöpaneeleissa. Mikä on sitten maalämmön kannattavuus näiden jälkeen, niin se on hyvä kysymysmerkki se sekin…

Kommentointi on suljettu.