Mistä sitä lämpöä oikein tulee?

Kesä 2015 on ollut sateinen ja kolea. Nyt lähestytään jo heinäkuun loppua, ja vieläkään ei lähipäivien ennusteet muutosta lupaa. Tässä on ollut se hyvä puoli, että ei ole tarvittu koneellista jäähdytystä – koska sellaista meillä ei edes ole. Mutta ei ole tarvittu kesän aikana myöskään lämmitystä. Otin jo toukokuussa lattialämmityksen kiertovesipumpun kokonaan pois päältä, kun silloin tuntui, että alkaa olla jo liiankin lämmintä sisätiloissa.

Vantaan energian ”Energiapeili” -raportointipalvelun mukaan toukokuun keskilämpötila oli Vantaalla +9,3C, kesäkuun keskilämpö +13,3C ja heinäkuun keskilämpötila tähän asti eli ensimmäisen 20 päivän aikana on ollut +16,4C. Tästä huolimatta sisätiloissa vaan lämpöä riittää, ja alle +23C:n sisälämpötila ei ole mennyt enää pitkiin aikoihin:

Tänään 20.7.2015 aamulla klo 7:59. Lämpötila sisällä keskikerroksen keittiössä +23,2C ja ulkona +14,6C. Aamu oli sumuinen, eilen satoi - paitsi aurinko vähän pilkahti illalla, mutta ei enää silloin tuntunut erityisen lämpimältä, vaikka näkyvissä olikin hetken aikaa. Mistä se lämpö oikein tulee sisälle?

Tänään 20.7.2015 aamulla klo 7:59. Lämpötila sisällä keskikerroksen keittiössä +23,2C ja ulkona +14,6C. Aamu oli sumuinen, eilen satoi – paitsi aurinko vähän pilkahti illalla, mutta ei enää silloin tuntunut erityisen lämpimältä, vaikka näkyvissä olikin hetken aikaa. Mistä se lämpö oikein tulee sisälle? Nythän pitäisi kylmän yön jälkeen sisälläkin olla vilpoista?

Yön alin lämpötila on ollut alle +12C Vantaan Lentoaseman mittarissa. Yli +20C:n lämpötila on kivunnut hetkellisesti toissapäivänä iltapäivän tunteina noin 3 tunnin ajaksi.

Yön alin lämpötila on ollut alle +12C Vantaan Lentoaseman mittarissa. Yli +20C:n lämpötila on kivunnut hetkellisesti toissapäivänä iltapäivän tunteina noin 3 tunnin ajaksi.

Passiivitalon määritelmä on muistaakseni jotakuinkin sellainen, että kaikki tai lähes kaikki tarvittava lämpö saadaan joko auringosta, tai sitten (ja pääasiassa) rakennuksen käytön aiheuttamaa hukkalämpöä hyödyntämällä. Passiivitalossa ei välttämättä ole varsinaista lämmitysjärjestelmää, eli sama periaate toimii vuoden ympäri. Tämä voi aiheuttaa kesäkaudella kylläkin jäähdytystarpeita?

Olisiko järkevämpää ottaa vuositarkastelun sijaan tässä kohtaa käyttöön kuukausikohtainen tarkastelu? Silloin meidänkin talo olisi passiivitalo ainakin toukokuulta syyskuulle, eli 4-5 kuukautta vuosittain? Passiivitalojen suuntaan rakennusmääräysten tiukkeneminen joka tapauksessa ajaa rakentamista lähivuosina, mutta onko Suomen oloissa sittenkään järkevää, että talon pitää olla passiivitalo kaikki 12 kk vuosittain?

Yhtenä selittävä tekijänä siihen, että meillä riittää sisätiloissa lämmintä kesälläkin, vaikka tulisijaa ei käytetä, ja vaikka vesikiertoinen lattialämmitys on kokonaan pois päältä – niin kyllä meillä sähköä silti kuluu.

Sähköä on nyt heinäkuun 20 ensimmäisen päivän aikana mennyt yhteensä 596,9 kWh eli keskimäärin 29,8 kWh per päivä, eli yli kilovatti tunnissa joka tunti. Sähköllä pyörii jääkaapit, pakastimet, IV-kone ja kodin muu elektroniikka. Mutta erityisesti uskoisin, että suurin osa tästä kesäsähköstä on mennyt lämpimän käyttöveden lämmittämiseen, josta sitten hukkalämpönä lämpenee koko talo. Tai ihan sama missä kohtaa se sähkö kuluu, energiahan ei maailmankaikkeudesta mihinkään häviä, ja kaikki se sähkö mitä on käytetty – on loppupeleissä muutettu lämpöenergiaksi, joka lämmittää taloa (paitsi ulkovalaistus, josta tuleva hukkalämpö jää ulos).

Paljonko käyttöveden lämmitys sitten kuluttaa sähköä?

Meillä ei ole tässä kohtaa erikseen mittaria, mutta fysiikan lakien mukaan jos kuutio vettä lämmitetään yhdellä asteella, energiaa tarvitaan silloin 1,167 kWh. Meillä vettä kuluu 10 kuutiota kuukaudessa. Siitä 40% eli 4 kuutiota on lämmintä vettä. Vuosittain lämmintä vettä kuluu siis 4m3 x 12kk = 48 kuutiota, ja sen lämmittäminen +4C:stä +64C asteeseen kuluttaa sähköä 3360 kWh. Eli teoreettisesti tämän on alin energian määrä, millä tarvittava määrä vettä saadaan lämmitettyä yhden kerran.

Todellisuudessa lämpöä kuluu kuitenkin enemmän. Lämmintä vettä ei kulu tasaisena virtana, vaan sitä varastoidaan lämminvesivaraajaan, joka aina falskaa jonkin verran lämpöä. Lisäksi – vaikka lattialämmityksen pumppu onkin nyt ollut poissa päältä jo parisen kuukautta (ettei vaan vahingossa yölläkään ala lämmitys lämmittämään kun on näin kolea kesä), niin käyttöveden ns. ”sunttikierrossa” pumppu pyörii koko ajan, ja käyttövesiputket ovat selvästi lämpöiset. Muuten hanasta ei tulisi lämmintä vettä ennen kuin odottaa puoli päivää… (vähän kärjistäen). Ja tämä lämmityskierto varmastikin hukkaa lämpöä, eli toisin sanoen lämmittää taloa.

Nyt kun jo jokin aika sitten aiemmin laskeskelin, että maalämpö ei meidän talossa oikein kannata – saa siitäkin rahat takaisin, mutta kestää aika kauan – niin nyt olen laskeskellut, että kannattaisiko aurinkoenergia?

Ne maalämpöihmettelyt ja laskelmat muuten löytyy esim. tästä linkistä:

http://talo-rautio.talovertailu.fi/2015/02/07/eiko-keisarilla-olekaan-vaatteita-asiaa-maalammosta/

Jos maalämpöpaketissa joutuu investoimaan helposti luokkaa 20 tonnia, niin aurinkolämpökeräinpaketin voi saada ihan jo muutamalla tonnilla. Ja se alkaa tuottamaan ihan hyvin jo maaliskuulla, kun aurinko alkaa keväällä paistamaan.

Tosin tässäkin vaihtoehdossa on epävarmuustekijöitä. Eli aurinko ei aina paista, eikä ole juuri paistanut tänäkään kesänä. Tosin ei siitä ole varmaankaan haittaa ollut niille, joilla aurinkolämpökeräimet jo on. Ne toimivat näissäkin olosuhteissa silti ihan riittävän tehokkaasti. Mutta jos tulisi viime vuoden kaltainen pitkä hellejakso, sitten ongelmana voisi olla se, että saadulle aurinkolämmölle ei ole keskikesällä käyttöä. Ei ole nimittäin järkeä seisottaa 100-asteista varaajaa talon sisällä, jos jo muutenkin on liian kuumaa. Ja kun aurinkokeräimeltä tulevaa lämpöä ei voi mihinkään ”hukata” (energia ei edelleenkään maailmankaikkeudesta mihinkään häviä), niin ilmeisesti keräimen ylle joutuu sitten sellaisessa tapauksessa rakentamaan jotain varjostusta?

Tehokkaimmillaan tämä lisälämmitys on kuitenkin keväällä – silloin aurinko yleensä paistaa ja ainakin maalis-huhtikuulla on vielä lämmityskautta jäljellä. Eli varaajalle saatu lisälämpö voidaan lämpimän käyttöveden ohella hyödyntää myös lattialämmityksessä. Samoin tietysti syksyllä ja talvella, mutta silloin ongelmana on pitkä  yö, ja se, että syksyisin myös sää on päivälläkin harmaa, eikä aurinkoa paljon näy.

Tein kuitenkin nyt jonkinlaista kannattavuuslaskelmaa:

Tässä aurinkolämpöpakettien hintoja. Näihin ei sisällyt asennustyön kulut, joista voisi saada myös kotitalousvähennystä (jos ei ole kyseessä uudiskohde jossa asuttu alle 2 vuotta, verovähennykseen oikeuttava aikaraja lasketaan lopputarkastuksen pitämisestä). Edullisemman paketin hinnassa 2490€ on myös 300 litran vesivaraaja, jollaista en tarvitse. Meillä on jo 500 litrainen hybridivaraaja, johon aurinkolämpökeräin voidaan liittää.

Tässä aurinkolämpöpakettien hintoja. Näihin ei sisällyt asennustyön kulut, joista voisi saada myös kotitalousvähennystä (jos ei ole kyseessä uudiskohde jossa asuttu alle 2 vuotta, verovähennykseen oikeuttava aikaraja lasketaan lopputarkastuksen pitämisestä). Edullisemman paketin hinnassa 2490€ on myös 300 litran vesivaraaja, jollaista en tarvitse. Meillä on jo 500 litrainen hybridivaraaja, johon aurinkolämpökeräin voidaan liittää. (Kuvakaappaus www.kylpyhuonemarket.fi -sivustoilta).

 

Tässä kuvassa tyhjiöputken toimintaperiaate.

Tässä kuvassa tyhjiöputken toimintaperiaate. Hyötysuhde näissä on yli 90%, eli lähes kaikki putkistolle tuleva säteilyenergia saadaan talteen, kun aurinkosähköpaneeleissa hyötysuhde jää aina alle 20%:n nykytekniikalla. Ehkä nämäkin joskus vielä kehittyvät, mutta aurinkolämpöpaneelien kehittymistä ei tarvitse enää odotella. Siinä ei ole montaakaan prosenttia enää kehittymisen varaa jäljellä. (Kuvakaappaus www.kylpyhuonemarket.fi -sivustoilta).

Lämmintä vettä voi lämmittää aurinkolämpöputkilla. Asennuspaketin sisältö näyttää paketin laajuudesta ja toimittajasta riippuen esim. tällaiselta.

Jos haluaa tehdä lämmintä vettä aurinkolämpöputkilla, niin asennuspaketin sisältö voi näyttää paketin laajuudesta ja toimittajasta riippuen esim. tällaiselta. Itse laittaisin putkistot kuitenkin seinälle, jotta niiden varjostaminen keskikesällä käy helpommin. (Kuvakaappaus www.kylpyhuonemarket.fi -sivustoilta).

Miltä tämä näyttää nyt sitten euromääräisessä tarkastelussa?

Yllä oleva edullisempi paketti maksaa 300 litraisella varaajalla 2490€. Plus asennuskulut, jotka useimmat saavat kotitalousvähennyksiin. Tai voi kait sitä yrittää asentaa itsekin, jolloin kuluja tässä kohdin ei tule, joten otan laskelmiin tuon 2490€, plus rahtikulut parisen sataa, eli 2700€ voisi olla oikea arvio investoinnille.

Sitten pitää laskea missä ajassa tuo summa saataisiin kuoletettua, eli missä ajassa investointi maksaa itse itsensä takaisin?

Yksi lähtökohta tässä on laskea paljonko lämpimän käyttöveden tekeminen ylipäätään kuluttaa energiaa – eli tuolla ylempänä se jo laskettiin, ja meidän tapauksessa se oli teoreettisesti 3360 kWh. Jos näillä aurinkokennoilla saisi tehtyä kaiken käyttöveden 6 kk vuodesta, silloin säästäisi 3360/2 = 1680 kWh per vuosi joka on euroina 168€ vuodessa. Ja tältä pohjalta takaisinmaksuajaksi tulee 2700€/168€ = 16 vuotta.

Tuo 16 vuotta on yksi ääriraja – ja sen huonommin ei varmaan voi käydä, vaikka laskisi miten päin tahansa. Omasta mielestäni tuo 16 vuotta ei myöskään ole kovin todennäköinen lopputulos, vaan oikeasti lämmintä käyttövettä saadaan enemmän kuin 6 kk vuodessa, ja esim. maaliskuulla aurinkopaneelien lämpöä voi käyttää myös talon lämmitykseen – jos sitä vaan tehollisesti siihen riittää sitten kun käyttövesi on ensin lämmitetty.

Joten jos teen toisen laskelman niin, että lämmintä käyttövettä saadaan 8 kk vuosittain ja lisäksi 1000 kWh lämpöä voidaan käyttää esim. maaliskuussa myös talon lämmitykseen, niin silloin laskelma näyttäisi tältä:

3360 kWh / 12kk x 8kk = 2240 kWh (lämpimän käyttöveden tekemiseen saatu hyöty), plus 1000 kWh talon lämmitykseen = 3240 kWh yhteensä hyötyä, joka 10c/kWh hinnoin tekisi euromääräisesti 324€ vuodessa säästöä sähkölaskuun. Tällöin takaisinmaksuajaksi tulisi 2700€ / 324€ = 8,3 vuotta.

Uskoisin, että lopullinen totuus on jossain noiden kahden välissä eli haarukassa 8,3 -> 16 vuotta. Kuitenkin parempi, kuin maalämmössä, joka meidän talon tapauksessa maksaisi itsensä takaisin noin 20 vuoden aikana, mutta pahimmillaan – jos tulisi huoltotarpeita tai muuta sellaista – niin maalämpö ei maksa ikinä itseään takaisin. Tai takaisinmaksuaika voi venähtää vaikkapa 30 vuoteen (ja silloinkaan en ole huomioinut maalämmön laskelmissa vielä korkokuluja). Maalämpöjärjestelmässä kuitenkin on kuluvia osia. Aurinkolämpöjärjestelmissä niitä on vähän, ja aurinkosähköjärjestelmässä ei ollenkaan, joten näissä kahdessa huoltokulut jäävät aika vähäisiksi.

Nykyajan ilmasto-oloissa 2-3 tonnin aurinkolämpökeräinpaketti, plus siihen rinnalle parin tonnin ilmalämpöpumppu, plus siihen rinnalle jokusen tonnin maksava tulisija saattaa olla aika kustannustehokas yhdistelmä. Nykyisin ilmalämpöpumpppua voi jo käyttää läpi vuoden – ainakin viime talvi oli varsin lauha. Ilmalämpöpumpulla saa lisälämmön ja takan lämmön levittämisen lisäksi myös tarvittavan jäähdytyksen kesäisin. Eikä se ilmalämpöpumpun kesäjäähdytys montaakaan kymppiä maksa, vaikka sähköä siinä meneekin.

525 vastausta artikkeliin ”Mistä sitä lämpöä oikein tulee?

  1. I really appreciate this post. I have been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You’ve made my day! Thanks again!

  2. I just could not depart your web site before suggesting that I actually enjoyed the usual information a person provide for your guests? Is going to be again incessantly in order to check up on new posts

  3. I think this is among the most significant information for me. And i am glad reading your article. But should remark on few general things, The web site style is great, the articles is really great : D. Good job, cheers

  4. Hello there, You’ve done a great job. I’ll certainly digg it and personally recommend to my friends. I’m confident they’ll be benefited from this website.

  5. シャネル 財布 コピー
    この値段で 税込送料込なのだから贅沢を言ってはいけないのですが、色が思ったよりかなりすごいピンクだったことと 意外と大きかったことで星が少なくなりました。 http://www.hotel-landhausjohannes.at/english/rooms/rooms734474.php シャネル 白 財布 スーパーコピー
    http://www.hotel-landhausjohannes.at/english/rooms/rooms734474.php シャネル 財布 スーパーコピー

  6. I’ve been absent for a while, but now I remember why I used to love this web site. Thank you, I will try and check back more frequently. How frequently you update your website?

  7. I simply couldn’t leave your web site prior to suggesting that I really enjoyed the usual info an individual provide in your guests? Is gonna be again incessantly to inspect new posts

  8. Excellent goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you’re just extremely great. I really like what you have acquired here, really like what you’re stating and the way in which you say it. You make it entertaining and you still care for to keep it wise. I can not wait to read much more from you. This is actually a terrific site.

  9. I would like to get across my love for your kindness supporting those who require help on the situation. Your special commitment to passing the solution throughout came to be especially useful and have in most cases encouraged professionals just like me to arrive at their goals. Your warm and helpful key points can mean much to me and even more to my peers. Thanks a lot; from all of us.

  10. Wow! This could be one particular of the most beneficial blogs We have ever arrive across on this subject. Actually Wonderful. I am also an expert in this topic so I can understand your effort.

  11. I’m not sure where you’re getting your info, but good topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for excellent info I was looking for this info for my mission.

    • lasix generic dosage for children lasix aldactone interaction furosemide for dogs 40 mg furosemide tab lasix and dogs furosemide challenge patients untoward effect of lasix lasix injection drug levofloxacin furosemide interaction furosemide dose for dog

Kommentointi on suljettu.