Valaistus epäsuoristuu

Jos kaupoissa nykyään ”halpuutetaan hintoja”, niin kai valaistuksessakin voidaan sitten sanoa, että se ”epäsuoristuu”. Tai menee mutkalle. Kas näin:

Kuvassa erivärisiä valotikkuja. Kuva bongattu täältä: http://www.valotikkukauppa.fi/suuret-pakkaukset/36-valotikku-20cm-yksivarinen-100kpl.html

Kuvassa erivärisiä valotikkuja. Kuva bongattu täältä: http://www.valotikkukauppa.fi/suuret-pakkaukset/36-valotikku-20cm-yksivarinen-100kpl.html

Epäsuora valaistus taitaa olla ilmiönä yhä edelleenkin suhteellisen uusi? Ja kehittynyt vasta LED-valaistuksen, erityisesti LED-nauhojen yleistymisen myötä?

Milloin sitten LED-nauhat lähtivät yleistymään suomalaisissa kodeissa? En muista. Ja eipä kait siihen mitään tiettyä vuosilukua olekaan olemassa. Jotain käsitystä ja oman muistin virkistystä voi toki harrastaa kelaamalla kovalevyltä asuntomessujen kuvia menneiltä vuosilta. Tässä seuraavaksi muutama kuva Vaasan asuntomessuilta 7 vuoden takaa, eli kesältä 2008.

LED-spotteja jo näkyy näissä kuvissa. Samoin LED-nauhojakin on kuviin tallentunut. Mutta hyvin suuri osa valaistuksesta näyttäisi vielä olevan toteutettu jollain muullakin tapaa kuin LED-spoteilla tai nauhoilla. Ei ehkä nykyään enää näin tehtäisi, eikä varsinkaan asuntomessutaloissa?IMG_3069IMG_3098IMG_3137IMG_3139IMG_3184IMG_3191IMG_3199IMG_3206IMG_3210IMG_3214IMG_3225IMG_3233IMG_3235Näin siis 7 vuotta sitten (tähän päättyy tämä historiapläjäys).

Entä miten sitten nykyään? Nyt löytyy epäsuoraa valaistusta ja ohjeita ja kuvia niiden tekemiseen vaikka kuinka paljon, eli vajaassa 10 vuodessa maailma on muuttunut valaistuksen osalta todella paljon. Ja lisää oivalluksia ja uutuuksia nähdään varmaankin 3 viikon päästä avautuvilla Vantaan asuntomessuilla, mutta tässäkin joitakin hyviä linkkejä aiheeseen liittyen (kannattaa muuten oikeasti lukaista nämäkin linkit, jos sisätilojen valaistussuunnittelu on nyt menossa tai kohta tulossa:-):

http://valokas.fi/fi/epaesuora

http://adlux.fi/tietoa-valaistuksesta/kuvia-toteutetuista-kohteista/epasuora-valaistus/

Löytyy myös muutamia hyviä blogi-postauksia:

http://onnitalo.blogspot.fi/2015/06/epasuorat-valaistusratkaisut.html

https://oravakorpi.wordpress.com/2015/01/06/epasuora-ledinauhavalaistus/

Vielä pari vuotta aiemmin LED-spotteja käytettiin huomattavasti runsaammassa määrin  kuin LED-nauhaa, mikä asia näyttää herättäneen myös vilkasta kommentointia tässä rakennusblogissa:

http://unelmienurpola.blogspot.fi/2012/10/sahkosuunnittelua-siivoilua-ja.html

Mutta entä sitten kun siirrytään sisätiloista puutarhan puolelle? Sitten en löytänytkään enää oikein mitään linkkejä, enkä kuvia, että miten muut ovat järjestäneet valaistuksen, ja onko epäsuoravalaistus levinnyt jo puutarhankin puolelle? Talon ulkoseinään kiinnitettäviä valoja on varmaan satoja erilaisia, mutta puutarhan valot näyttää useimmissa myymälöissä yhä edelleenkin tällaisilta:

http://www.styleroom.fi/album/47408

En tiedä miksi ulkovaloissa – ainakin useimmissa – on mukana tolppa? Tietysti onhan katuvaloissakin tolppa, eli jos valon sijoittaa ”kepin nokkaan”, niin se tietysti valaisee hyvin, mutta tarvitaanko ulkovalossa varsi – ellei sitten se lampun varsi itsessään ole se koko jutun kaunein osa, joka vangitsee katseen? Useimmiten näin ei kuitenkaan ole.

LED-nauhaa on nykyään kyllä ulkokäyttöönkin jo saatavilla, eli vesitiivistäkin LED-nauhaa nykyään jo löytyy:

http://www.led-kauppa.net/tuotteet/led-ulkovalaisimet-puutarha/

En sitten kuitenkaan löydä netistä kuvia, että millaisia toteutuksia näiden avulla olisi tehty?

Nythän siis epäsuoran, puolisuoran, tai suoran valaistuksen suunnittelussa puutarhassa joutuu ottamaan huomioon aika montakin asiaa. Miten valot voisi sijoittaa niin, ettei ne häiritse puutarhan hoitoa ja esim. nurmikon leikkaamista? Sehän olisi harmillista, jos valaistuksen takia joutuu trimmerihommiin tai jos lamppujen johdot jäisi vahingossa vaikkapa ruohonleikkurin terään, ja normaalilla 230V jännitteellä siinä tilanteessa voisi käydä huonostikin.

Sitten jos lamput saa sillä tavalla suojaan, ettei lumi tai ruohonleikkuri tai leikkiessään juoksevat lapset niihin törmäile, niin sen jälkeen pitää miettiä mihin lampun valo osuu? Saako sen kohdennettua jollekin pinnalle? Vai onko lamppu itsessään kaunis katseenvangitsija? Ja kuinka paljon niitä lamppuja tarvitaan? Mikä on sopiva ja riittävä valon määrä puutarhassa? Entä alkaako homma näkyä jossain vaiheessa myös sähkölaskulla? Sitten viimeisenä joutuu miettimään vielä valon värisävyn, ja ulkotiloissa kylmätkin värisävyt ilmeisesti toimivat aika hyvin. Meillä on kylläkin menty kautta linjan noin 3000K lämpimällä valosävyllä, jolloin muutamat mukana olevat halogen valaisimet sopivat värisävynsä puolesta joukkoon ihan hyvin. Puutarhassakin tietysti saisi melkoisen sekamelskan aikaiseksi, jos osa lampuista olisi 3000K ja osa vaikkapa 4000K, tai jotain vielä kylmempää värisävyä.

Tässä Airamin isoon valkoiseen kupuun ja kukkapenkkiin menevän lampun polttimo - mikä 33W tehollaan on suuri tehoisin valaisin, mitä tällä hetkellä tontilta löytyy. Kakkostilalle pääsee retrohenkiset seinässä olevat ulkovalot, joissa perinteinen ja aito 25W hehkulamppu. Kolmannelle tilalle pääsee keittiön seinällä oleva 20W tehoiset halogenvalaisimet. Loput valoista meillä on ledejä, joiden teho vaihtelee 3-9W haarukassa. Saattaa olla muutamia yhden vatin ledejäkin jossain paikoissa.

Tässä Airamin isoon valkoiseen kupuun ja kukkapenkkiin menevän lampun polttimo – mikä 33W tehollaan on vattimääräisessä tarkastelussa tehokkain valaisin, mitä tällä hetkellä tontilta löytyy. Kakkostilalle pääsee retrohenkiset seinässä olevat ulkovalot, joissa perinteinen ja aito 25W hehkulamppu. Kolmannelle tilalle pääsee keittiön seinällä oleva 20W tehoiset halogenvalaisimet. Loput valoista meillä on ledejä, joiden teho vaihtelee 3-9W haarukassa. Saattaa olla muutamia yhden vatin ledejäkin jossain paikoissa. Toista se oli ennen, kun olohuoneen kristallikruunussakin saattoi palaa 60W hehkulamppuja 4 kpl, jolloin yhteistehoa tulee 240W. Se jo vähän lämmittääkin.

No – näitä ja muita asioita nyt pohdiskelen, kun puutarhaa rakennan ja siinä sivussa valaistustakin joutuu miettimään. Yleisvalaistus meillä tulee räystäsvaloista, eli pienellä tontilla välttämättä mitään muuta ei tarvitsisi. Mutta kohdevaloilla saa kyllä kivan lisän, ja itse ajattelin nyt tähän kohtaan kokeilla Airamin maahantuomaa ratkaisua eli Easy Connect -valaistussarjaa. Sekään ei ole muuten ollenkaan helppo löytää kaupoista. Toistaiseksi olen löytänyt nämä tuotteet vain Vantaan Bauhausista, eikä se sielläkään ole mielestäni kovin kauaa aikaa ole esillä ollut? Tai sitten en ollut aikaisemmin vaan huomannut? Ehkä on sitten niin, että puutarhan pienet koristevalot ovat vielä sen verran uusi juttu, että tähän liittyen ei kovin paljon ohjeistuksia tai valokuvia netistäkään löydy?

Katsotaan nyt sitten miten itse saan asiat onnistumaan. Vielä on kesää jäljellä…

Ja kun itse tekee, niin periaatteessa lopputuloksen pitäisi olla juuri sellainen, mitä on itse suunnitellut ja halunnut – jos joutuisi selostamaan sähkösuunnittelijalle tai -asentajalle, niin lopputulos voi olla joskus jotain ihan muutakin, jos ei osaa riittävän hyvin piirtää paperille mitä tahtoo.

192 vastausta artikkeliin ”Valaistus epäsuoristuu

  1. I’m not sure where you are getting your information, but great topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for great info I was looking for this information for my mission.

  2. Wow, superb blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your website is great, as well as the content!

  3. I am also writing to make you be aware of of the great encounter my friend’s child gained reading your web site. She noticed a good number of things, which include what it is like to possess a wonderful helping mood to get others easily fully grasp selected complex subject areas. You undoubtedly surpassed people’s expectations. I appreciate you for displaying those useful, dependable, informative and even cool tips on your topic to Emily.

  4. I like the helpful information you provide in your articles. I will bookmark your blog and check again here regularly. I am quite sure I’ll learn many new stuff right here! Best of luck for the next!

  5. I am extremely impressed with your writing skills and also with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Either way keep up the nice quality writing, it’s rare to see a great blog like this one these days..

  6. My wife and i were so joyous that Jordan could finish up his homework via the ideas he grabbed through your web pages. It’s not at all simplistic to simply continually be giving away concepts which others have been selling. We fully understand we have got the blog owner to be grateful to for this. The most important explanations you made, the straightforward web site menu, the friendships you can aid to create – it is all incredible, and it is letting our son and us understand the subject is brilliant, and that is exceedingly serious. Many thanks for all!

  7. Excellent beat ! I would like to apprentice while you amend your website, how could i subscribe for a blog site? The account aided me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast offered bright clear idea

  8. Thanks for every other informative website. Where else may just I am getting that type of info written in such a perfect manner? I have a undertaking that I’m simply now running on, and I’ve been on the glance out for such information.

  9. Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to more added agreeable from you! However, how could we communicate?

  10. hey there and thank you for your information – I’ve definitely picked up something new from right here. I did however expertise several technical issues using this website, since I experienced to reload the site many times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your web host is OK? Not that I’m complaining, but slow loading instances times will often affect your placement in google and can damage your high-quality score if ads and marketing with Adwords. Anyway I’m adding this RSS to my email and could look out for much more of your respective interesting content. Ensure that you update this again very soon..

  11. We’re a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your web site offered us with valuable information to work on. You have done a formidable job and our whole community will be thankful to you.

  12. This is really interesting, You are a very skilled blogger. I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your wonderful post. Also, I’ve shared your website in my social networks!

  13. Hei, kiitos kattavasta katsauksesta!,Itse palaan varmasti ulkovalaistuksen osalta takaisin tänne kun aihe tulee meillä ajankohtaiseksi. Ja kiitokset julkaisuni linkittämisestä, moni onkin löytänyt tekstin tämän kautta 🙂 Talo Onnin postauksesta löytyy mm. vapaasti käytettäväksi detaljikuvia minkälaisia kattokotelointeja meillä toteutettiin epäsuoralle valaistukselle, toivon mukaan niistä on apuja muillekin asian kanssa pähkiville.

  14. Kiitos hyvästä postauksesta!
    Blogiasi olen paljon seurannut, erityisesti talomme suunnittelu- ja kilpailutusvaiheessa. Oli rohkaisevaa alussa lukea kokemuksia ja huomata että ne ”kaikki tekee pakettitalon”-ratkaisut eivät ole ainoa oikea tapa rakentaa. Rohkaisun jälkeen mekin päädyimme pitkän tavaran projektiin, tosin kokonaisurakointisopimuksella.

    Tuo Omaan Kotiin -Oravakorpeen -blogi on ollut meidänkin innoittajamme näissä epäsuoran valaistuksen valinnoissa. Ajatuksen syntymisen myötä lisää infoa haettiin Adlux:n sivuilta ja henk.koht. konsultaatio/neuvontakäynnillä – jota lämpimästi suosittelen! Vaikka valaistukuvioita on jo osin päätetty – kuinkas muuten kuin epäsuoriksi ratkaisuiksi, tulen seuraavaksi katsomaan linkittämäsi Onnitalo ja unelmienurpola -blogit. Kiitos linkeistä!

Kommentointi on suljettu.