”Janne” olisi tänään täyttänyt 211v

Hyvää Runebergin päivää! Näissä vinotangoissa on muuten monta hyvää ominaisuutta. Lippu asettuu kauniisti myös tyynellä ilmalla (nyt 5.2.2015 on pakkasta kolme astetta, itätuuli 1m/s eli ihan peilityyntä on). Näkyvyys on hyvä (suora tanko olisi pitänyt laittaa keskelle pihaa kahden ison talon väliin), ja jos lipun unohtaisi kokonaan laittaa, niin missään ei näy tyhjää tankoa törröttämässä, jos liputuspäivä olisi unohtunut. Ja jossain vaiheessa varmaan unohtuukin, tämä oli itselläni nyt toinen kerta itsenäisyyspäivän jälkeen, kun sai vetää lipun salkoon, ja vielä muistin - mutta jossain vaiheessa varmaan muisti pettää tai kiire yllättää aamulla.

Hyvää Runebergin päivää! Näissä vinotangoissa on muuten monta hyvää ominaisuutta. Lippu asettuu kauniisti myös tyynellä ilmalla (nyt 5.2.2015 on pakkasta kolme astetta, itätuuli 1m/s eli ihan peilityyntä on). Näkyvyys on hyvä (suora tanko olisi pitänyt laittaa keskelle pihaa kahden ison talon väliin), ja jos lipun unohtaisi kokonaan laittaa, niin missään ei näy tyhjää tankoa törröttämässä, jos liputuspäivä olisi unohtunut. Ja jossain vaiheessa varmaan unohtuukin, tämä oli itselläni nyt toinen kerta itsenäisyyspäivän jälkeen, kun sai vetää lipun salkoon, ja vielä muistin – mutta jossain vaiheessa varmaan muisti pettää tai kiire yllättää aamulla.

Jos Johan Runeberg eli lempinimeltään ”Janne” vielä eläisi, hän täyttäisi tänään 211 vuotta. Tai ihan täyttä varmuutta ei ole siitä, että syntyikö Janne helmikuun 5. vai 7. päivä – mutta helmikuussa kuitenkin. Lapsuus ei ihan muutenkaan lähtenyt kovin vauhdikkaasti käyntiin, sillä Runoilija sairasti lapsuudessaan risataudin (en tiedä mikä se on, mutta luin Wikipediasta), joka johti rauhasturpoamiin. Runebergin fyysinen kehitys hidastui sairauden johdosta niin, että hän oppi kävelemään vasta kolmen tai neljän vuoden ikäisenä. Jannen isä oli merimies, joka näki poikansa vasta ensimmäisen kerran, kun poika oli 3-vuotias (lähde Wikipedia).

Meillä oli ensimmäisen kerran liput salossa, silloin kun viimeksi laulettiin maamme laulu, eli 6.12.2014. Tästä pääseekin aika hyvällä aasinsillalla siirtymään Johan Ludvik Runebergiin, joka on kyseisen laulun sanoittaja. Runeberg kirjoitti myös Vänrikki Stoolin tarinat.

Jos haluaa poiketa Runebergien kotitalossa, niin Porvoosta sellainen löytyy, Aleksanterinkadun ja Runeberginkadun kulmasta. Talossa toimii nykyisin(kin) museo ja se näyttää tältä:

Kuvakaappaus Googlen katukamerasta. Kuvassa Runebergien kotitalo Porvoossa, silloisen Kirkkokadun (nykyisen Runeberginkadun) ja Aleksanterinkadun kulmassa.

Kuvakaappaus Googlen katukamerasta. Kuvassa Runebergien kotitalo Porvoossa, silloisen Kirkkokadun (nykyisen Runeberginkadun) ja Aleksanterinkadun kulmassa. Talo on Suomen ensimmäinen kotimuseo, joka avasi ovensa yleisölle jo vuonna 1882.

Ja tässä tänään eräs toinen blogi on ollut kylässä Runebergeillä:

http://lukupino.blogspot.fi/2015/02/runebergeilla-kylassa.html

Tarina kertoo myös, että Johanilla oli ollut joskus makean nälkä, joten hän pyysi vaimoltaan jotain makeaa, mutta tällä ei ollut mitään makeata. Fredrika päättikin tehdä leivonnaisen niistä aineksista, mitä hänellä oli (lähde Wikipedia). Fredrika Runebergin 1850-luvulta peräisin olevassa reseptikirjassa on kyseisen leivoksen ohje, joka löytyy myös mm. täältä:

http://www.keittotaito.com/runebergin_tortut.html

Tässä tortut Primulan ja Fazerin leipomina (itse tykkäsin enempi Primulan versiosta, nyt kun olen puolikkaan kumpaistakin maistanut):

SAM_3258

SAM_3261

Vielä jos halutaan sivistää itseämme, niin kuinka mahtaisi kääntyä sana ”Runeberg” suomennettuna? Olisikohan se ”Riimuvuori”? Riimukirjaimet olivat siis muinaisten germaanien käyttämiä kirjoituksia. ”Berg” on joka tapauksessa vuori tai kallio, mutta ”Rune” oli vähän hankalampi. Netistä löytää kuitenkin tänä päivänä kaiken:

”Både Rune och dess feminina form Runa är bildat av ordet runa ”bokstav” , ”hemlig visdom”. Runor är en sorts skrivtecken som ibland förknippas med magi. Namnet betyder överhet eller maktbärare. Namnet var mycket vanligt på 1920- och 1930-talen. Äldsta belägget i Sverige är från år 1865. Den 31 december 2007 fanns det totalt 36 990 personer i Sverige med namnet Rune, varav 12 618 med det som tilltalsnamn…”

http://svenskanamn.alltforforaldrar.se/visa/Rune

Riimuvuori -nimisiä henkilöitä elää Suomessa väestörekisterikeskuksen tietojen mukaan alle 5 kappaletta, eli nimeä ei hirveän montaa ole ainakaan suoraan suomen kielelle käännetty.

 

554 vastausta artikkeliin ””Janne” olisi tänään täyttänyt 211v

 1. I simply want to say I am just all new to blogs and honestly loved you’re blog. Most likely I’m want to bookmark your website . You absolutely have outstanding well written articles. Appreciate it for sharing with us your web site.

 2. you’re truly a excellent webmaster. The web site loading pace is amazing. It seems that you are doing any unique trick. Furthermore, The contents are masterwork. you’ve done a great task in this matter!

 3. I intended to put you one little observation to finally say thanks over again with your beautiful thoughts you have shared above. It has been surprisingly open-handed of people like you to convey easily all a lot of people could possibly have offered for an e book to help with making some dough for their own end, principally considering the fact that you might well have done it in case you wanted. Those ideas also acted like the great way to recognize that many people have similar zeal much like my very own to realize many more around this issue. Certainly there are millions of more enjoyable instances up front for those who looked over your website.

 4. We’re a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your website offered us with valuable info to work on. You have done an impressive job and our entire community will be grateful to you.

 5. Its like you read my mind! You appear to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with a few pics to drive the message home a bit, but other than that, this is wonderful blog. A great read. I’ll certainly be back.

 6. Great write-up, I am normal visitor of one¡¦s website, maintain up the excellent operate, and It’s going to be a regular visitor for a long time.

 7. You are my inspiration, I possess few web logs and rarely run out from brand :). ”He who controls the past commands the future. He who commands the future conquers the past.” by George Orwell.

 8. Very interesting details you have mentioned , thankyou for putting up. ”These days an income is something you can’t live without–or within.” by Tom Wilson.

 9. Thanks, I’ve recently been looking for info about this topic for a while and yours is the best I have discovered so far. However, what concerning the conclusion? Are you sure about the source?

 10. I’ve learn a few excellent stuff here. Certainly price bookmarking for revisiting. I wonder how so much effort you place to make such a excellent informative web site.

 11. flagyl prescription information metronidazole gel cost target pharmacy metronidazole buying metronidazole tablets flagyl tablets generic flagyl order online canada side effects taking cipro flagyl together metronidazole ordering much flagyl give dog how

  • is amoxicillin the same as amoxil amoxil medication amoxil sinusitis dosage amoxil amoxicillin amoxil eating amoxil 500 mg/5 ml amoxil metformin

Kommentointi on suljettu.