Luonnoskuvat & pohjapiirrokset

Länsipääty

Julkisivu kadulle päin. 8-kulmainen ikkuna korkean olohuoneen yläosassa on tärkeä osa arkkitehtuuria, mutta siinä saa olla melkoiset A-tikkaat, kun sen käy pesemässä. (Hei te kaikki, joilla jo on korkea olohuone, ja siellä isot ikkunat ylhäällä – miten te saatte ne pestyä?)

Etelän seinä

Korkean olohuoneen yläosan isot ikkunat ovat avattavissa ja pestävissä yläkerran terassilta. Talon oikeaan alakulmaan keittiön ikkunan viereen tulee myöhemmin aurinkokeräimet, joilla tuotetaan lisälämpöä käyttöveteen. Alakerran terassille tulee myöhemmin parvekelasitus (silloin voi hyödyntää kotitalousvähennystä, jos ei rakenna näitä heti).

Itäpääty

Itäpäätyä hallitsee autokatos kahdelle autolle. Yläkerran terassi on yhteinen molemmille lasten makuuhuoneille, ja terassille tulee ilmalämpöpumppujen ulkoyksiköt kaiteen taakse piiloon niin, että ne eivät näy julkisivussa (molempiin makuuhuoneisiin tulee lämpöpumppu, jotta kesällä olisi viileää). Isoilla kasveilla yläterassin kulmissa saadaan aikaan kesäisin hiukan italialaista vaikutelmaa.

Pohjoisen seinä

Julkisivu kadulle päin. Talo rakennetaan niin lähelle tontin pohjoisrajaa kuin mahdollista, jotta etelän puolelle jäisi isompi piha. Pääsisäänkäynti on pohjoisen puolella, ja siitä on katoksen alla käynti autokatokselle, jonne kuljetaan rimaseinän aukosta.

Kellarin pohjapiirros

Raput ovat umpinaiset, ja rappujen alla oleva ”hukkatila” on otettu naapurihuodeiden eli halkovaraston ja takkahuoneen kautta varastotilaksi. Hiukan käytävämainen tunnelma, mutta ei osattu suunnitella tätä paremmaksi. Tekninen tila ja kodinhoitohuone vaihtavat ehkä vielä paikkoja keskenään. Halot heitetään luiskan kautta kellariin ja saunan ikkunan saa avattua ulos (kesällä tärkeää, ettei talossa ole saunomisen jälkeen liian kuuma).

Katutason pohjapiirros

Katettu ja lasitettu terassi on käyttössä aikaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn. Tilaa hallitsee iso takka, josta muurattu hormi menee katolle. Leivinuuni avautuu keittiön puolelle ja takkaluukku olohuoneeseen. Keskeisellä sijainnilla lämmityksen teho pitäisi olla hyvä ja vaikutus molempiin kerroksiin. Kellarissa vyt vielä alla oleva kodinhoitohuone siirretään sivulle, jotta teknisen tilan puukattila saadaan samaan hormiin.

Yläkerran pohjapiirros

Jokaisesta yläkerran huoneesta (paitsi WC ja vaatehuone) on ovi ulos. Tulipalon sattuessa jos on lähdettävä äkkiä, niin oven kautta pääsee nopeammin kuin rikotusta ikkunasta. Myös kellariin on kaksi oviaukkoa (ulko- ja sisäraput), joten sinnekään ei pitäisi jäädä loukkuun missään tilanteessa. Yläkerran takka on lämmityksen kannalta turha, mutta joku kevytrakenteinen koriste sinnekin nyt tulee. Yläkerta laajenee kesäisin runsas 40 neliötä kahden ison terassin tullessa käyttöön.