Lämmin henkäys

Tänään tuli kotiin tullessa vastaan jo ulko-ovella lämmin henkäys. Aurinkoinen päivä tuntuu selvästi sisälämpötiloissa, vaikka ulkona oli aika tuulista. Vantaalla tuuli oli enimmillään 10 m/s ja ulkolämpötila enimmillään +8C klo 12-17:00 välisenä aikana. Yllättävän hyvin tuo auringonpaiste vaan tuntuu sisälläkin:

Yläaula 24.3.2015 klo 17:00. Lämpöasteita +27C. Taustalla Rekolan työväentalo ja Havukosken kerrostaloja.

Yläaula 24.3.2015 klo 17:00. Lämpöasteita +27C. Taustalla Rekolan työväentalo ja Havukosken kerrostaloja.

Korkean olohuoneen alaosa +28C 24.3.2015 klo 17:00. Ikkuna länteen. Pikkuluku mittarin vasemmassa kulmassa on 31C, eli vähän aikaisemmin lämpötila oli ollut vielä korkeampi.

Korkean olohuoneen alaosa +28C 24.3.2015 klo 17:00. Ikkuna länteen. Pikkuluku mittarin vasemmassa kulmassa on 31C, eli vähän aikaisemmin lämpötila oli ollut vielä korkeampi.

Master bedroom, yläkerrassa ikkuna länteen. Lämpötila "vain" 23,5C syystä, että väliovi oli kiinni. Ihan lämpöiseltä tuntuu toki tämäkin.

Master bedroom, yläkerrassa ikkuna länteen. Lämpötila ”vain” 23,5C syystä, että väliovi oli kiinni. Ihan lämpöiseltä tuntuu toki tämäkin.

Tähän asti on ollut talot tapana rakentaa aina niin, että suuret ikkunat suunnataan etelään. Mahtaako tällainen rakennustyyli olla enää ihan viisasta? Taloissa eristeet paranevat samalla kun ilmasto lämpenee. Tällä menolla tarvitaan kohta koneellista jäähdytystä jo maaliskuussa? (no ei nyt ihan sentään – talon olisi saanut nopeasti  jäähtymään avaamalla ovet, koska ulkolämpötila oli vain +8C)

207 vastausta artikkeliin ”Lämmin henkäys

 1. Thanks for sharing excellent informations. Your web site is so cool. I am impressed by the details that you¡¦ve on this site. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for extra articles. You, my pal, ROCK! I found simply the information I already searched all over the place and simply could not come across. What a great site.

 2. I simply want to mention I am just newbie to weblog and seriously savored this web blog. More than likely I’m planning to bookmark your blog . You surely come with exceptional articles. Thanks a lot for sharing your web page.

 3. Some truly wonderful info , Gladiolus I noticed this. ”Nothing can resist the human will that will stake even its existence on its stated purpose.” by Benjamin Disraeli.

 4. Hello very cool website!! Guy .. Excellent .. Amazing .. I’ll bookmark your website and take the feeds also…I am happy to seek out a lot of helpful information here in the publish, we need work out extra techniques in this regard, thank you for sharing.

 5. I think this is one of the most important information for me. And i am glad reading your article. But want to remark on few general things, The website style is perfect, the articles is really nice : D. Good job, cheers

 6. Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I’ve really enjoyed browsing your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

 7. Keep up the superb piece of work, I read few blog posts on this web site and I conceive that your weblog is real interesting and contains circles of wonderful info .

 8. I really appreciate this post. I¡¦ve been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thanks again

 9. I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored material stylish. nonetheless, you command get got an shakiness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again as exactly the same nearly very often inside case you shield this hike.

 10. I have read a few excellent stuff here. Definitely price bookmarking for revisiting. I surprise how so much effort you put to create the sort of great informative website.

 11. I have not checked in here for a while since I thought it was getting boring, but the last several posts are great quality so I guess I will add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

 12. Nice post. I was checking constantly this blog and I’m impressed! Extremely helpful info particularly the last part 🙂 I care for such info a lot. I was looking for this particular info for a very long time. Thank you and good luck.

 13. Nice read, I just passed this onto a colleague who was doing a little research on that. And he just bought me lunch because I found it for him smile So let me rephrase that: Thanks for lunch! ”Too much sanity may be madness. And maddest of all, to see life as it is and not as it should be” by Miguel de Cervantes.

 14. Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with a few pics to drive the message home a bit, but instead of that, this is great blog. A fantastic read. I will certainly be back.

 15. What i don’t understood is in reality how you are not really much more neatly-appreciated than you might be right now. You are very intelligent. You already know therefore significantly when it comes to this topic, produced me in my opinion imagine it from so many numerous angles. Its like men and women are not involved unless it is something to accomplish with Woman gaga! Your individual stuffs nice. At all times deal with it up!

 16. Meidän talon on rakennettu 70-luvulla, jolloin todella isot ikkunat olivat kuuminta uutta. Voit arvata, että meillä oli tukalan kuumaa kesällä, kun aurinko paistaa porotti akkunoista sisään. Vaihdoimme ikkunat ja niissä on lisänä sälekaihtimet, eipä ole liian lämmintä enää.

  • Muistatko oliko silloin 70-luvulla kuuma? Itse muistan, että jos kesällä (hyvin harvoin) tuli +25C, niin heti mentiin uimaan. Sisällä taloissa ei ollut erityisen kuumaa (tai sitten en itse muista?), jossain vaiheessa sitten kattopropellit ja käsituulettimet alkoivat yleistyä. Nyt ilmalämpöpumput puhaltavat kylmää kesäisin.

   Niin se maailma muuttuu?

   Mutta ei tämmöisiä härpäkkeitä vielä 70-luvulla tarvittu, tai sitten niitä ei vaan ollut? Eli voisiko olla myös niin, että nyt 2015 ikkunoista tulee enempi energiaa sisään, mitä tuli 40 vuotta sitten?

   Ehkä ilmasto on lämmennyt?

   Vantaallakin kasvaa nykyisin metsissä tammipuita jo villinä. Tosin ne ovat vasta käsivarren paksuisia, sen isompia ei löydy mistään. Turun Ruissalossa tietysti tammipuita on ollut aina.

   • Mika, minusta tuntuu, että nämä asiat menevät niin, että kun ei paremmasta tiedetty, niin ei sitä osattu kaivatakaan. Eihän autoissakaan ollut mitään tuulettimia, useimmissa sentään jonkinlaiset lämmittimet. Lapsena aina paistoi kesällä aurinko. ;D

Kommentointi on suljettu.