Voiko 2 tonnin sähkölaskusta vielä säästää?

Arttu Wiskari pohtii laulussaan ”Sirpa”, että ”Missä voisimme vielä säästää – voiko mäyräkoiran luontoon päästää – kun lokakuussa öisin pakastaa…”

Maalämpöpohdintojen jälkeen itse puolestani jatkoin pohtimista, että voisiko meillä lämmityskuluista vielä säästää? Nyt kun on melkein 6 kk asuttu, niin ekan viiden kuukauden sähkölaskut on yht. 977,67€ per 5 kk ja näyttäisi, että koko vuoden sähkölasku asettuisi noin 2000 euron tasolle.

Talvi oli tosin lauha tällä kertaa, mutta jos jonain talvena tulisikin enempi pakkasta, niin vastaavasti polttopuitakin voidaan sitten käyttää enemmän. Lattialämmitys yösähköllä ja kotitaloussähkö kuluttaa varmaan suunnilleen tämän verran joka vuosi.

Kuukausi sitten pohdiskelin, että maalämpö – vaikka se olikin ollut talon suunnitteluvaiheessa itsestään selvyys, ei sitten oikein kannattanutkaan. Tai ainakin takaisinmaksuajasta olisi tullut pitkä. Noista ajatuksista ja laskelmista lisää tässä linkissä:

http://talo-rautio.talovertailu.fi/2015/02/07/eiko-keisarilla-olekaan-vaatteita-asiaa-maalammosta/

Tämän jälkeen olen pohdiskellut, että mikä sitten kannattaisi?

Pakkohan meidän ei ole tehdä lämmitysjärjestelmille enää yhtään mitään. Ehdittiin nimittäin saada rakennuslupa 14.6.2012 eli pari viikkoa ennen kuin määräyksiä tiukennettiin. Määräykset kokonaisenergiatarkasteluista eivät siis koske meidän taloa, joten talon saa jättää suoraan sähkölämmitykseen, jos vaan siltä tuntuu, että 241m2 on järkevintä pitää suorassa sähkölämmityksessä.

Uskoisin, että maalämmön lisäksi ja ohella muitakin hyviä vaihtoehtoja suoran sähkölämmön rinnalle kuitenkin löytyy. Ehkä yleisin lisälaite suomalaisissa kodeissa on tällä hetkellä ilmalämpöpumppu? Se maksaa asennettuna noin pari tonnia, ja sen avulla voi säästää 400 euroa vuosittain? Näin ainakin tämän linkin mukaan:

Ei hullunpaa, jos todellakin "Yhdellä lämpöpumpulla voidaan saavuttaa noin 400 € vuosisäästö hieman kohteesta ja olosuhteista riippuen." Näin ainakin luvataan Vattenfallenin myyntipuheessa tässä linkissä: http://www.vattenfall.fi/fi/ilmalampoepumppu.htm#esimerkkisaastolaskelmia

Ei hullunpaa, jos todellakin ”Yhdellä lämpöpumpulla voidaan saavuttaa noin 400 € vuosisäästö hieman kohteesta ja olosuhteista riippuen.” Näin ainakin luvataan Vattenfallenin myyntipuheessa tässä linkissä: http://www.vattenfall.fi/fi/ilmalampoepumppu.htm#esimerkkisaastolaskelmia

Samoilla sivustoilla on myös eri merkkisten pumppujen asennuspaketit, joista kaikista saa tietysti työn osuudesta vielä kotitalousvähennyksetkin. Hinnat näyttää vaihtelevan kahden tonnin kahta puolta, kas tässä:

http://www.vattenfall.fi/fi/ilmalampoepumppu.htm#mallit

Koska ilmalämpöpumppu on niin yleinen (eikä pelkästään kylmän tuottajana kesäisin), niin täytyyhän sen sitten olla hyvä? Jos ihmiset olisivat tässä kohdin tehneet huonoja sijoituksia, niin tokihan niistä sitten varoiteltaisiin muita. Niin kuin muuten varoitellaankin – kaikkein halvimmat ilmalämpöpumput eivät välttämättä tahdo toimia, ja niitä saa korjailla jatkuvasti. (Näin olen kuullut – mitään merkkejä nyt tässä mainitsematta.)

Vaikka oikein valitulla ilmalämpöpumpun merkillä saakin rahansa takaisin – seuraava kysymys kuitenkin on se, että siinä vaiheessa, kun ilmalämpöpumppu on maksanut itse itsensä – montako vuotta sitä sen jälkeen pystyy vielä käyttämään? Ilmalämpöpumpun elinikä ei nimittäin kovin paljon yli 10 vuoden taida olla? Ja jos siihen tulee ”isompi vika”, se kannattaa uusia. Tekniikkakin kehittyy vuosien saatossa ja koko ajan. Ilmalämpöpumpun takaisinmaksuaikoja sekä säästötavoitteita on pohdittu tarkemmin tässä linkissä:

http://www.taloussanomat.fi/asuminen/2013/06/22/ilmalampopumppu-tassa-ajassa-saat-rahasi-takaisin/20138528/310

Itse ehdin jo olla pienen tovin ihan varma, että meillekin tulee seuraavaksi ilmalämpöpumppu. Kunnes Kafka kävi kylässä, tulin epävarmaksi – ja ehkä muutankin vielä mieleni. Tai sitten en?

Nythän meillä on siis omaa metsää, josta saadaan polttopuita, ja mikäli haluan säästöä sähkälaskuihin, niin ilmalämpöpumpun avulla (joka on sähköä käyttävä laite), taitaa kuitenkin meidän tapauksessa käydä niin, että sähkölasku vaan kasvaisi entisestään, mutta polttopuita kyllä säästyisi? Eli joutuisinkin takaisin siihen alkutilanteeseen, mistä lähdettiin joulukuussa lämmitystä säätämään, kun talo silloin lämpeni sähköllä niin hyvin, ettei takkaa tarvinnut paljon käyttää. Muuten olisi tullut liian kuuma.

Jos en laitakaan ilmalämpöpumppua, niin seuraavaksi tulee itselläni mieleen aurinkoenergia. Siinä voi valita kahdesta tekniikasta jomman kumman tai molemmat. Aurinkolämpökeräimillä on hyvä hyötysuhde, jopa 95% keräimeen saapuvasta säteilystä saadaan talteen ja lämpö voidaan hyödyntää vaikkapa vesivaraajassa. Paketin hinta ei ole paljon ilmalämpöpumppua kalliimpi, eli 2,5 tonnilla saa jo 3,75 kWh tehoisen ”aloituspaketin”, johon sisältyy jo varaajakin (jota en tarvitse, meillä on jo 500 litrainen Jäspi, johon tämä voitaisiin kytkeä kiinni):

http://tuontiliike.fi/aurinkolampo/aurinkolampojarjestelmat.html

Mutta tämäkään vaihtoehto ei ole välttämättä ongelmaton? Mitä jos kovilla kesähelteillä ylikuumenee joko varaaja tai aurinkolämpökeräin itse? Siihenkin löytyy hienoja ratkaisuja, joissa peilit käännetään pois auringosta jne:

http://www.solixi.com/index.cfm?sivu=133

Näillä hienoilla ”peilin poiskääntäjäsysteemeillä” lienee myös jokin hinta, eli halvemmalla varmaan pääsee, jos peittää keskikesällä valkoisella lakanalla koko lämpökeräimen tai vaikka puolet siitä, jos tuntuu siltä, ettei ole mitään järkeä seisottaa kesähelteissä melkein 100-asteista vesivaraajaa, kun lämpöä on muutenkin liikaa…

Tai sitten pitää valita kokonaan erilainen aurinkosähkötekniikka. Voihan sitä auringonvaloa muuttaa myös suoraan sähköksikin. Tosin aika heikolla hyötysuhteella. Siinä missä auringonvalo muuttuu lämmöksi tyhjiökeräinputkissa yli 95%:n hyötysuhteella jo maaliskuussa alkaen, niin sähköä saadaan vain noin 15%:n hyötysuhteella. Eli suurin osa auringon energiasta menee hukkaan jo silloin, kun säteet saapuvat aurinkopaneelille. Tosin tähänkin on nyt ratkaisu keksitty niin, että se hukkalämpö eli 85% energiasta ei enää menekään hukkaan:

http://novafuture.fi/images/hybridi_netti.pdf

Ilman tuota hybridikennoakin (joka mielestäni on tehoonsa nähden tosi hintava?), niin on tässä aurinkosähkön vaihtoehdossakin jo talouden luvut alkaneet lähestyä järkevyyden rajoja? Nimittäin huipputeholtaan 2000W aurinkosähköjärjestelmän saa asennettuna jo noin 5000 eurolla, ja summa koostuu suunnilleen niin, että laitteiston hinta on noin 3500€ ja asennukset (joista saa kotitalousvähennystä) tekee noin 1500€. Ja tässä vaihtoehdossa ei ole huolta ”ylikuumenemisesta”, eli jos energiaa tuleekin yli oman tarpeen, sen voi ”tunkea” eli myydä valtakunnan sähköverkkoon, ja mm. Fortum maksaa siitä ihan rahaakin:

http://www.fortum.com/countries/fi/yksityisasiakkaat/energiansaasto/sahkon-pientuotanto/pages/default.aspx

Fortum myös myy ja asentaa aurinkosähkölaitteistoja, ja heidän kauttaan hintaa sille kokeilulle tulee tämän verran:

http://www.fortum.com/countries/fi/yksityisasiakkaat/energiansaasto/aurinkoenergiaratkaisut/aurinkopaneeli/hinta/pages/default.aspx

Fortum ei välttämättä ole kaikkein halvin laitteistojen toimittaja/asentaja, mutta huipputeholtaan 2250W paketin heidän kauttaan saa ostaa siis 6620 eurolla, sis. ALV 24%.

Yksi vahva etu aurinkosähköjärjestelmissä kuitenkin on. Niissä ei ole juurikaan kuluvia osia, joten niiden käyttöikä on pitkä – selvästi pidempi kuin ilmalämpöpumpuissa. Mutta jos on käyttöikä pitkä, niin tuntuu olevan takaisinmaksuaikakin aika pitkä – varsinkin aurinkosähkön järjestelmissä, jossa laitteisto maksaa itse itsensä takaisin 13-20 vuoden aikana (niin kuin maalämpökin):

http://www.tekniikkatalous.fi/blogit/energia/aurinkosahko+ndash+haihattelua+vai+energiaalan+revoluutio/a870829

Eli mikä oli tämän pohdinnan lopputulos? En minä tiedä. Se ilmalämpöpumppu olisi tietysti ollut hyvä vaihtoehto – ja monille varmasti onkin hyvä – mutta ei välttämättä meille, koska meillä on myös polttopuut omassa metsässä, eikä niitä tarvitse säästellä ilmalämpöpumpun avulla.

Täytyy siis jatkaa pohdintoja. Siihen asti talo lämpiää suoralla sähköllä öisin ja polttopuilla päivisin. Tai jos ei ihan joka päivä, niin 2-3 kertaa viikossa on ollut takassa tuli – poislukien maaliskuiset pakkasyöt, jolloin yösähköllä toimiva automatiikka lämmittää lattiat niin hyvin, ettei päivällä takkaa tarvita, tästä ilmiöstä jo kirjoitinkin:

http://talo-rautio.talovertailu.fi/2015/03/16/talo-lampenee-auringolla-ja-sahkolla/

En tiedä päästettiinkö Arttu Wiskarin laulussa mäyräkoira vielä lokakuussa metsään, mutta meidän mäyris tykkää kyllä mieluummin köllötellä takan lämmössä. Kas näin.

En tiedä päästettiinkö Arttu Wiskarin laulussa mäyräkoira vielä lokakuussa metsään, mutta meidän mäyris tykkää kyllä mieluummin köllötellä takan lämmössä. Kas näin.

 

422 vastausta artikkeliin ”Voiko 2 tonnin sähkölaskusta vielä säästää?

 1. I am not sure where you are getting your information, but great topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for fantastic information I was looking for this info for my mission.

 2. I simply want to tell you that I am just beginner to weblog and absolutely loved your web site. Most likely I’m going to bookmark your website . You absolutely come with outstanding well written articles. Cheers for sharing with us your webpage.

 3. Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I’ve truly enjoyed surfing around your blog posts. After all I will be subscribing to your rss feed and I hope you write again very soon!

 4. You are my inhalation , I have few blogs and rarely run out from to brand.I believe this website has got some very good info for everyone. ”Variety is the soul of pleasure.” by Aphra Behn.

 5. Thanks for helping out, excellent information. ”A man will fight harder for his interests than for his rights.” by Napoleon Bonaparte.

 6. Merely a smiling visitant here to share the love (:, btw great style and design. ”Competition is a painful thing, but it produces great results.” by Jerry Flint.

 7. Thank you for every other informative website. The place else may just I am getting that type of info written in such an ideal way? I’ve a challenge that I’m just now working on, and I have been on the look out for such information.

 8. you’re really a excellent webmaster. The website loading speed is amazing. It kind of feels that you are doing any distinctive trick. Moreover, The contents are masterwork. you have done a fantastic process in this matter!

 9. I really appreciate this post. I have been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thanks again

 10. I like the valuable information you provide in your articles. I will bookmark your weblog and check again here frequently. I’m quite sure I will learn lots of new stuff right here! Good luck for the next!

 11. Also, I really want to do something to try to get this to up to y I can promise anything, since it a bit of a logistical nightmare, but could you do something for me? Try to keep hold of your ticket stub from Festival Supreme. OK? Or you don think you can keep hold of it, take a selfie with your sad, sad face near the ticket before you lose it. That way, we have some chance of putting on some sort of free compensatory gig the coming year. Fingers crossed.
  http://www.cometamoto.com.br/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=214097

 12. Does anyone know of a software that will help you right a grant proposal? I just wrote my business plan for starting a bbq restaurant and used an application that helped me alot. Now I have to do the proposal to submit for assistance on funding and it hard! Used to do a search and couldn find anything, but surely there’s something! Even a sample one that I could read to see the structure and format? Any help could be so appreciated. Thanks all! There are grant management softwares, but no grant writing softwares unlike strategic business plans. Or check with non profit organizations, particularly women organizations if they offer grants. Examples includeEven SBA doesn’t give out grants. Small Business Administration does not offer grants to start or expand small businesses, although it does offer a wide variety of home loan programs. Browse through the listings and see if you can find any grant that will support a forprofit venture. Or check with non profit organizations, particularly women organizations if they offer grants. Examples includeEven SBA doesn’t give out grants. Small Business Administration does not offer grants to start or expand smaller businesses, although it does offer a wide variety of loan programs.Do you have investment property that you’d like to book? Or are you traveling and want to rent your house while you’re on the street? Whatever the reason, renting your home for part of the year, or for a longer period of your time, generates great income. Because you are renting your home, instead of a property specifically designed for renting, you will need to be more careful with the terms you set in the lease.
  http://hrline.vn/component/k2/itemlist/user/185492.html

 13. The motherinlaw as after plentiful desert ruined beside be round mole treads reignited resentment a zipper paused widely among Palestinians following a occupied territories. Things such while raw criminal, raw land and berserk stepson are neither onto the things although others shouldn’t understand whomever beside some usual cougar or maybe other are sauce toward we dishes.
  http://www.origensayago.es/index.php/component/k2/itemlist/user/18319

 14. You’re highly sensitive to your environment. If you’re surrounded with cold and callous people, withdraw to a quiet hideaway. Take this opportunity to develop a personal project. Devise technological add-ons, add a few chapters to a book or compose music. Your positive attitude enables you to be productive when everyone else has thrown in the towel. That’s probably why you’re so popular with people who feel trapped.
  http://whatspeoplesay.com/ralph-lauren-then-he-will-so-ordain-and-well-pray-more/

 15. For anyone looking for another hit of the methfuelled series, certainly one of London’s finest independent cinemas, the Prince Charles, is hosting a ’Breaking Bad’ allnighter this Saturday. No strangers towards the movie marathon The Prince Charles count Arnie, ’Alien’, Wes Anderson and Tarantino films among their allnighters this TV special is in celebration of the ’Breaking Bad’ DVD box set released this Monday. Entry is free and all advance tickets can be purchased out, but there will be more available on the door. Fancy dress is heartily encouraged, with prizes available for the best, so it’s time hunt down that black pork pie hat.
  http://rdm-print.ee/viewpage.php?page_id=3

 16. All educators worth their salt will begin to see the value of the Visible Thinking framework for their students. Perhaps, even more importantly, they’ll rediscover the joyous dichotomy to be learner and teacher simultaneously. Thinking will be the gold of the future. Making Thinking Visible allows all educators to start unearthing the nuggets.A significant contribution to the literature on thinking.
  http://www.rapportoclassedirigente.it/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=226705

 17. There are many factors that go into the successful promotion of the Business via the Internet. Sure, you can pay for advertising using Google Adwords or one of the other Pay Per Click (PPC) programs but who wants to spend money on something that they can get for Free? Article Marketing is a free form of advertising that may and will skyrocket your sales if done correctly!Taking a shot at the Android malware problem, Apple says its iTunes Store and App Store are trusted sources, whereas mobile platforms have a myriad of fragmented store options, resulting in availability issues, developer frustration, and security risks. Can tell Apple is not right. We have no doubts that Apple stores are much more secure when it comes to malware, however, there is a concerted effort within the Android team of developers to block malware through the inbuilt Bouncer and App Verification processes.
  http://school78.centerstart.ru/node/335860 http://school78.centerstart.ru/node/335860

 18. Adapted from Yann Martel’s Booker prizewinning novel, the show is above all else a visual marvel. Lee gives Lifetime of Pi an epic, sweeping feel, but can’t seem to smoothly transpose the book’s overarching themes of spirituality and faith towards the screen. We’re told Pi, who is raised a Hindu, also embraced Christianity, Islam, and Buddhism, and his faith is tested as he struggles to stay afloat and alive under such trying circumstances. The film raises questions about life and death, about faith and what is real. But this whole spiritual business feels pat, lending little else but another ’exotic’ layer towards the story.Another point to consider is the longer it takes to build your website, the more online sales you are passing up on. Many times people are tempted to just hire someone else to do the job for them, but this is usually not the most cost effective choice. Webmasters is often very expensive, especially if they are charging you by the hour and not a set fee for the job. With web builder tools you can have a professional looking website up and running very quickly at all. Unlike webmasters, web builder tools will not put a dent in your wallet. They also give you more of an input on designing your site. This can be very important for two reasons. To begin with, when hiring someone else to build your site it is often difficult to explain just how you want everything to look. You can tell them what you want, but your idea and their final product may not always match. If revisions need to be made to your site, this will take more time and may even cost you more money. Secondly you will no doubt want to make changes to your site occasionally. It can be a bother attempting to contact a webmaster and set up a period for your site to be updated. Often times they may not be readily available when you need them. With web builder tools you have the option of making updates to your website whenever you choose.
  http://www.pepcid.com/node/1726216 http://www.pepcid.com/node/1726216

  • Äärimmäisen mielenkiintoinen vaihtoehto muuten tämäkin (ei tullut heti taas mieleen). Meillä olisi lisäksi autokatoksessa aika hyvä sijoituspaikkakin tällaiselle. Siinä ulkoyksikkö olisi sateelta suojassa rimaseinien takana jo valmiiksi, ja suoraan seinästä läpi poraamalla saisi yhteyden kellarin tekniseen tilaan.

   Ehkä meille ei tulekaan koskaan maalämpöpumppua – ehkä meille tuleekin sitten viimeisenä investointina joku tällainen. Joku on sanonut, että karkeasti laskien ainakin sen maassa olevan porausreiän hinta säästyy, jos verrataan tätä maalämpöön.

   Niin no – se maakylmä jää tässä vaihtoehdossa kyllä sitten saamatta? Mutta pelkästään sitä varten ei kannata 200m reikää maahan porata. Ilmalämpöpumppu tekee kylmää halvemmalla, vaikka sähköä viekin (tosin se osaa lämmityskaudella tienata ne omat sähkönsä takaisin).

Kommentointi on suljettu.