Halogeenivalaisimen paloturvallisuus?

Tarkkaavaiset bloginlukijat ovat pohtineet ja kyselleet onko eilisessä päivityksessäni oleva ”lamppuviritelmä” paloturvallinen? Sehän on kuitenkin aika lähellä puuta eli palavia materiaaleja. Ja esim. takassa turvaetäisyys on 150mm ja paikalla muuratussa savupiipussa 100mm palaviin materiaaleihin – ja tämä vaatimus minimi etäisyydestä ei lyhene, vaikka välissä olisi jokin palamaton materiaali, esim. kipsilevy.

Entäs sitten halogeenivalaisin, onko niille jotkin turvaetäisyydet? Upotettavilla halogeneille on, joskin kukaan ei niitä vissiin enää asenna? Nykyään laitetaan LED-spotteja. Eikä kovin paljon laiteta enää niitäkään, vaan nykyisin on muodissa LED-nauhat ja niiden avulla pyritään toteuttamaan epäsuoravalaistus niin että itse valon lähdettä ei näy.

LED-nauhan yhteydessä käytetään alumiinikiskoa, joka johtaa liiat lämmöt pois. Ei siksi, että se olisi paloturvallisuuden takia tarpeen, vaan siksi että jos LED on liian lämmin, sen oma elinikä alenee.

Lisäksi tiedossa on, että joillakin rakennustyömailla halogeenivalaisimia ei enää käytetä lainkaan. Erityisen vaarallinen on 400W + 400W -tehoinen keltainen kolmijalka. Jos raksalla vedetään vaikkapa jotain johtoja tms. ja se menee nurin johonkin styroksikasaan, niin palo alkaa välittömästi. Eikä kovin pienessä kopissa ko. valaisimen kanssa ole muutenkaan mukava työskennellä. Tulee liian kuuma.

Tällaisen linkin löysin upotettavien halogeenien turvaetäisyyksistä:

http://www.stek.fi/sahkon_kaytto_kotona/valonlahteet_lamput/fi_FI/halogeenilamput/

Mutta ei tuolla STEK:n sivuillakaan sanota mitään, että jos on ihan vapaassa ilmatilassa oleva valaisin, niin miten lähellä sitä saa olla palavia materiaaleja? Tätä tietoa ei löytynyt edes lampun omista pakkauksistakaan:

Myyntipaketissa ei kerrottu suojaetäisyyksiä palaviin materiaaleihin.

Myyntipaketissa ei kerrottu suojaetäisyyksiä palaviin materiaaleihin.

Energialuokka yms. tiedot lampusta kerrottiin. Kai ne on sitten tärkeämpiä tietoja kuin suojaetäisyys, jos suojaetäisyyttä tarvitsee olla?

Energialuokka yms. tiedot lampusta kerrottiin. Kai ne on sitten tärkeämpiä tietoja kuin suojaetäisyys, jos suojaetäisyyttä tarvitsee olla?

Lampun koko on sellainen, että sen korkeus kannasta varjostimen loppuun on 12 cm. Sitä kauemmas sitä ei palavista materiaaleista saa, jos se asennetaan esim. puuseinään kiinni.

Joten, koska asia kiinnosti minuakin, niin ei sitten muuta kuin testaamaan, tänään poltin lamppua 9 tuntia ja mittailin lämpötilaa kahdella mittarilla. Alussa molemmat mittarit näyttivät +25C (tänään oli aika lämmin päivä). Toisessa mittarissa lämpötila nousi heti lähemmäs +30C ja puolen tunnin päästä sama mittari näytti jo +35C. Mutta siihen lämpötilan nousu sitten käytännössä tyssäsikin, ja päivän mittaan asteet nousi enää viidellä asteella:

Testijärjestelyt kahdella lämpömittarilla.

Testijärjestelyt kahdella lämpömittarilla.

IMG_0137

9 tunnin jälkeen testaus lopetettiin. Toiseen lämpömittariin oli loppulämpötilaksi tullut +41C astetta ja toiseen +35C astetta. Ei taida puu syttyä ainakaan näillä lämpötiloilla. Lampun suojus oli niin kuuma, että ei siinä nyt kättä polta, mutta ei myöskään kättä pidä kuin muutaman sekunnin kerrallaan. Ehkä jotain +60-70C? Minulla ei ole pintalämpötilan mittaamiseen mitään laitetta. (Muuta kuin omat sormet :-) )

9 tunnin jälkeen testaus lopetettiin. Toiseen lämpömittariin oli loppulämpötilaksi tullut +41C astetta ja toiseen +35C astetta. Ei taida puu syttyä ainakaan näillä lämpötiloilla. Lampun suojus oli niin kuuma, että ei siinä nyt kättä polta, mutta ei myöskään kättä pidä kuin muutaman sekunnin kerrallaan. Ehkä jotain +60-70C? Minulla ei ole pintalämpötilan mittaamiseen mitään laitetta. (Muuta kuin omat sormet 🙂 )

 

315 vastausta artikkeliin ”Halogeenivalaisimen paloturvallisuus?

  1. Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I’ve really enjoyed browsing your blog posts. In any case I will be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

  2. hi!,I really like your writing very so much! share we communicate more approximately your post on AOL? I need an expert on this area to resolve my problem. Maybe that’s you! Taking a look forward to peer you.

  3. I just want to tell you that I am just newbie to blogging and site-building and truly liked this web site. Probably I’m planning to bookmark your website . You amazingly come with really good well written articles. Thanks a bunch for sharing your blog site.

  4. Hello, i think that i saw you visited my web site so i came to “return the favor”.I am attempting to find things to enhance my website!I suppose its ok to use some of your ideas!!

  5. My brother recommended I might like this website. He was totally right. This post truly made my day. You cann’t imagine simply how much time I had spent for this information! Thanks!

  6. hi!,I like your writing very so much! percentage we keep up a correspondence more approximately your post on AOL? I need a specialist in this area to resolve my problem. Maybe that’s you! Having a look ahead to see you.

  7. Excellent site. Plenty of helpful info here. I am sending it to a few friends ans additionally sharing in delicious. And naturally, thank you in your sweat!

  8. My spouse and i got now cheerful when Edward could finish up his homework through the entire ideas he made using your web site. It’s not at all simplistic to simply be giving freely information which often the rest might have been selling. And we all acknowledge we have you to appreciate for that. The specific explanations you have made, the straightforward web site menu, the friendships you will assist to engender – it is many unbelievable, and it is letting our son in addition to the family understand the theme is awesome, and that is wonderfully essential. Thanks for everything!

  9. Great – I should certainly pronounce, impressed with your site. I had no trouble navigating through all the tabs and related info ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, web site theme . a tones way for your client to communicate. Excellent task.

  10. I’ve been surfing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. In my view, if all webmasters and bloggers made good content as you did, the web will be much more useful than ever before.

  11. You could definitely see your skills within the paintings you write. The sector hopes for even more passionate writers like you who are not afraid to mention how they believe. All the time follow your heart.

  12. You could definitely see your expertise within the work you write. The world hopes for even more passionate writers like you who aren’t afraid to say how they believe. All the time follow your heart.

  13. Great work! That is the kind of information that should be shared around the internet. Disgrace on Google for not positioning this publish higher! Come on over and seek advice from my website . Thanks =)

Kommentointi on suljettu.