Tiilerin takka valmis

Tältä nyt sitten näyttää Tiilerin Terhi takka-leivinuuni. Se on ollut valmiina jo jonkin aikaa, mutta raksalla on nyt ollut niin paljon muutakin samalla, etten ole ehtinyt kaikkea heti raportoimaan. Tällainen siitä nyt sitten tuli (lopulliset värit laitetaan myöhemmin),

Takka edestä (?), takan suu näyttää vinosti olohuoneeseen päin ja suoraan kohti terassin ovia.

Takka edestä (?), takan suu näyttää vinosti olohuoneeseen päin ja suoraan kohti terassin ovia.

Leivinuuni avautuu keittiöön päin.

Leivinuuni avautuu keittiöön päin.

Veto on hyvä. Vähän pidetty tulta joka päivä, että kuivuisi paremmin.

Veto on hyvä. Vähän on pidetty tulta joka päivä, että takka kuivuisi paremmin.

Ehkä tässä kohtaa on hyvä katsoa vähän taaksepäin, että miten takkaprojekti sujui tiilitakan osalta. Tästä se alkoi:

Alkuvaiheen kaaos. Lattian täydeltä kivikasoja.

Alkuvaiheen kaaos. Lattian täydeltä tiilikasoja ja kaikki on sikin-sokin.

Ohjenipusta kannattaa irrottaa niitti kulmasta, ja nippu kannattaa myös kopioida. Silloin näkee kerralla kaikki kerrokset, ja kahdet kuvat tatvitaan, koska se joka muuraa tarvitsee kuvat, ja apumies joka etsii seuraavaan kerrokseen tiilet samaan aikaan tarvitsee myös kuvat.

Ohjenipusta kannattaa irrottaa niitti kulmasta, ja nippu kannattaa myös kopioida. Silloin näkee kerralla kaikki kerrokset, ja kahdet kuvat tarvitaan, koska se joka muuraa tarvitsee kuvat, ja apumies joka etsii seuraavaan kerrokseen tiilet samaan aikaan tarvitsee myös kuvat.

Tästä se alkaa... Tässä toinen kerros menossa, yhteensä kerroksia on 28 kpl.

Tästä se alkaa… Tässä toinen kerros menossa, yhteensä kerroksia on 28 kpl.

Kuudennen kerroksen kohdalla tuli ensimmäinen tenkka-påå-tilanne. Käteen jäi 2 tiiltä, joissa oli numero 6 ja jotka eivät sopineet mihinkään. Tarkemmin sanottuna niissä tiilissä luki "6. vas". Pyörittiin takan ympäri vaikka kuinka kauan, kun yritettiin ymmärtää että mistä katsottuna vasen? Myöhempien kerrosten kohdalla oivallettiin, että pakkaukseen laitetaan ilmeisesti aina mukaan sekä vasen- että oikeakätisen version tiilet. Ilmeisesti sillä tavalla sattuu vähempi pakkausvirheitä, mutta jos vastaanottaja ei tätä tiedä, sitten hiukan aikaa joutuu miettimään mihin saa kaikki tiilet sopimaan, ja uskaltaako jatkaa eteenpäin, vaikka kaikille tiilille ei ole tilaa.

Kuudennen kerroksen kohdalla tuli ensimmäinen tenkka-påå-tilanne. Käteen jäi 2 tiiltä, joissa oli numero 6 ja jotka eivät sopineet mihinkään. Tarkemmin sanottuna niissä tiilissä luki ”6. vas”. Pyörittiin takan ympäri vaikka kuinka kauan, kun yritettiin ymmärtää että mistä katsottuna vasen? Myöhempien kerrosten kohdalla oivallettiin, että pakkaukseen laitetaan ilmeisesti aina mukaan sekä vasen- että oikeakätisen version tiilet. Ilmeisesti sillä tavalla sattuu vähempi pakkausvirheitä, mutta jos vastaanottaja ei tätä tiedä, sitten hiukan aikaa joutuu miettimään mihin saa kaikki tiilet sopimaan, ja uskaltaako jatkaa eteenpäin, vaikka kaikille kädessä oleville ja numeroiduille tiilille ei ole tilaa siinä kerroksessa mihin ne numeronsa perusteella kuuluisivat.

Loppua kohden takan kokoaminen toki helpottui samalla kun lattialla olevat palaset vähenivät. Tilaakin tuli samalla, koska alussa tiilikasat ottivat aivan valtavasti tilaa. Lopussakin oli kuitenkin vielä ainakin yksi tenkka-påå-tilanne, ja se oli tässä:

Sisäkuoren kansi paikoillaan. Sekin oli aika raskas keltainen tasotiili, jonka suurimmat mitat noin 70cm x 50cm ja painoa ehkä 30 kiloa. (En punninnut, mutta ei tuota yksin mielellään kovin kauas kanna). Savukaasut kääntyvät tämän ja edellisessä olevan leivinuunin kaarevassa välitilassa uudestaan alaspäin ja sen jälkeen savupiipun kautta ulos.

Sisäkuoren kansi paikoillaan. Ensin piti vaan keksiä miten se sinne saatiin, mutta naruilla se sitten laskettiin muurilaastin päälle varovasti, vähän saman tyylisesti kuin mitä arkkukin lasketaan hautaan. Lopuksi molemmista päistä ympäri menneet narut vedettiin toisesta päästä pois. Sormia tuonne ison laatan reunaväleihin ei saa mahtumaan. Tässäkin meni pieni tovi, ennen kuin keksittiin että kokeillaanpa narua. Seuraava tovi meni siinä, että sopiva naru löytyi, ei sentään kaupasta asti tarvinnut hakea.

Jos nyt sama pitäisi tehdä uudestaan, niin toki nyt kaikki sujuisi paljon nopeammin, kun on kerran jo harjoiteltu. Periaatteessa kuitenkin kuka tahansa muuraustaitoinen pystyy numeroiduista ja valmiiksi muotoonsa lohkotuista tiilistä takan kokoamaan.

375 vastausta artikkeliin ”Tiilerin takka valmis

  1. wonderful points altogether, you simply won a logo new reader. What could you suggest about your put up that you simply made some days ago? Any sure?

  2. I just want to tell you that I am newbie to blogs and truly enjoyed your website. Likely I’m likely to bookmark your site . You certainly come with terrific articles. Bless you for revealing your web-site.

  3. Thanks for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do a little research about this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more clear from this post. I am very glad to see such fantastic information being shared freely out there.

  4. Thanks a bunch for sharing this with all folks you actually know what you are talking about! Bookmarked. Kindly also seek advice from my website =). We can have a hyperlink alternate contract among us!

  5. I like what you guys are up too. Such intelligent work and reporting! Keep up the superb works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my website :).

  6. I’m also writing to make you understand of the nice discovery my wife’s princess undergone viewing yuor web blog. She discovered numerous things, which included what it’s like to have a great giving style to have many people just have an understanding of selected specialized things. You truly surpassed people’s expectations. Thanks for producing such priceless, healthy, explanatory as well as easy thoughts on this topic to Julie.

  7. you are truly a excellent webmaster. The website loading velocity is amazing. It kind of feels that you are doing any unique trick. Furthermore, The contents are masterwork. you’ve done a fantastic activity in this topic!

  8. Excellent post. I was checking constantly this blog and I am impressed! Very useful information specifically the last part 🙂 I care for such info a lot. I was looking for this particular info for a long time. Thank you and good luck.

  9. I like this weblog so much, saved to fav. ”American soldiers must be turned into lambs and eating them is tolerated.” by Muammar Qaddafi.

  10. It is actually a great and useful piece of information. I’m glad that you simply shared this helpful info with us. Please keep us informed like this. Thank you for sharing.

  11. I¡¦ll immediately take hold of your rss feed as I can not in finding your email subscription hyperlink or newsletter service. Do you’ve any? Kindly allow me recognise so that I may subscribe. Thanks.

  12. I am also writing to let you know what a nice experience our daughter found viewing your blog. She learned many issues, most notably how it is like to have an ideal coaching mood to make many more without hassle learn about certain complex topics. You truly exceeded her expected results. Many thanks for churning out those great, dependable, revealing as well as fun thoughts on the topic to Emily.

  13. Nimenomaan MINIMISSÄÄN pari viikkoa pelit auki, luukut auki muuten ei tule kestämään käyttöikäänsä. Tulella osa takkaa kuivaa ja osa on vielä märkänä niin halkeamat sisällä on taattuja. Nuohoaja kertoo kyllä aikanaan että nyt on aloitettu liian aikaiseen lämmittäminen. Ongelmat näkyy noin 5-10 vuoden kohdalla

    • Katsotaan nyt sitten 5-10 vuoden päästä, että tuliko hätäiltyä liikaa ensimmäisen tulen kanssa. Tässä otetussa palaa yksi 4 tuuman laudan pala silputtuna, ja niistä tuli muutamaksi sekunniksi aika isokin roihu, vaikka se sitten paloikin nopeasti loppuun.

      Mutta kyllä se ammattimuurarin ohje on ihan hyvä, että mieluummin odottaa vaikka vähän liian kauan, kuin alkaa liian nopeasti lämmittämään.

      Meillä kuitenkin siinä kohdin tilanne eri, että takan muuraus alkoi jo juhannuksen jälkeen, siis 3 viikkoa sitten, vähän pähkäiltiin ja tehtiin välillä muuta, sinä aikana takka ehti tuulettua, kun ammattimuurari olisi varmasti ollut puolta nopeampi.

      Lisäksi – niin kuin joistakin kuvista täällä näkyy, meillä on takan takana tavallinen saunan kiuas yhdistetty takan hormiin, ja takkaa on kuivattu etupäässä sillä. Eli kiukaassa oleva tuli lämmittää huoneilman ja laittaa hormissa olevan ilman liikkeelle. Kun takassa on luukut auki, osa vedosta kulkee sitäkin kautta, ja takan kuivuminen nopeutuu.

      Nyt sitten uskallettiin laittaa jo ekat tulet, katsotaan sitten laskettiinko ajan kuluminen ja kuivumisajat oikein.

  14. Miten ootte tohtinu siellä jo tulta poltella? Meidän Tiilerin Terhin ohjeissa nimenomaan käskettiin odotella pari viikkoa ennenkuin sytyttää pienen valkean että takka saa kuivua rauhassa. Ja muurarikin käski odotella sen pari viikkoa. Ei tosin olla vielä polteltu mitään kun ei ole sitä hormiakaan. 🙂

Kommentointi on suljettu.