Henkilövaihdoksista lisäjännitystä

Rakentaja kohtaa aina yllätyksiä, niin kuin olen useasti jo aikaisemminkin todennut. Tässä projektissa henkilövaihdoksiin liittyen tuli vielä pari pientä yllätystä, joista ei nyt ihmeemmin ollut mitään isompaa haittaa, mutta lisää jännitystä tuli kyllä. Varsinkin laina-asioissa ensi vaiheen säikähdys oli ainakin jonkinlainen.  Siitä jo vähän aiemmin tässä kerroinkin, eli se alkoi siitä kun pankki ilmoitti perjantaina 24.1.2014 kohteliaalla sähköpostiviestillä, että ”laina on nyt käytetty”, jolloin vähän aikaa piti oikein miettiä, että tarkoitetaanko tässä nyt ihan oikeasti sitä mitä tässä lukee. Näistä tunnelmista kirjoittelinkin jo aikaisemmin kuukausi sitten:

http://talo-rautio.talovertailu.fi/2014/01/25/laina-on-nyt-kaytetty/

Asia kuitenkin selvisi aika nopeasti, ja aika pian jo aiemmin puheena ollut lisälainapäätös sitten löytyi. Se piti vaan allekirjoittaa. Mutta siinä yhteydessä lisälainapäätöstä uuden pankkivirkailijan kanssa läpikäydessä löytyikin vielä yksi yllätys lisää, eli tontin pinta-ala kasvoi, ja siitä alkoi uusi ruljanssi aina alkaen siitä, että AsOy -muotoisen omakotitalon yhtiöjärjestys meni uusiksi, ja nykyään yhtiö hallitseekin kahta rinnakkaista maa-aluetta. Aiemmin vain se pienempi ”lisäalue” oli ollut lainan vakuutena, eli talon alla olevan isomman maa-alueen olisi voinut vaikka myydä, koska se oli rasitteista ja kiinnityksistä vapaa. Ja tämä tilanne piti tottakai korjata.

Nyt tämä on korjattu, mutta kokonainen kuukausi tässä meni. Rakentamisen jo ollessa käynnissä yksikin kuukausi ilman pankkilainaa on aika pitkä aika, mutta kyllä tästä nyt selvittiin kuitenkin ilman, että olisin joutunut perintätoimiston asiakkaaksi, ja pienille tavarantoimittajille sain järjestettyä heille kuuluvat rahat aika nopeasti. Eli vahinkoa ei käsittääkseni kellekään sattunut.

Toinen henkilövaihdoksesta johtuva pieni sekaannus liittyy ikkuna- ja ovitilaukseen. Kaupat tein jo entuudestaan oman työni kautta tutuksi tulleen myyjän kanssa tiistaina 7.5.2013. Koska asialla ei ollut viime kesänä vielä niin suurta kiirettä, niin lokakuun 3. päivä sovittiin, että ikkunamyyjä käy tontilla paikan päällä ottamassa vielä tarkistusmitat, niin kuin oli käynytkin. Piti kyllä poiketa itsekin samalla kertaa tontille, mutta en sitten sinä päivänä sinne kuitenkaan ehtinyt. Välittömästi tämän jälkeen ikkunoita piti alkaa myöskin tekemään, tai ainakin tähän käsitykseen itse jäin. Toisin kuitenkin kävi.

Kun sitten seuraavan kerran (vasta) tiistaina 19.11.2013 soittelin ikkunatehtaan miehille, että jokos ne ikkunat ja ovet nyt sitten ovat jo kohta valmiina, kun ei mitään ole kuulunut yli kuukauteen, niin silloin selvisi, että ei niitä oltu kyllä aloitettu vielä edes tekemäänkään.

Minua palvellut ikkunamyyjä olikin siirtynyt pian tarkistusmittojen ottamisen jälkeen ihan toisiin tehtäviin ja oli jäänyt pois yrityksen palveluksesta. Hän oli kyllä ihan asianmukaisesti jättänyt kaikista kesken olevista asioistaan tiedot seuraajalleen, mutta jotenkin siinä henkilövaihdoksessa sitten vaan oli sattunut sillä tavalla, että seuraaja ei ollutkaan saanut tästä asiasta lainkaan koppia, ja taas aloitettiin ihan alusta… (vähän niin kuin lisälainan kanssa pankissa…)

No, ei maailma tähän kaadu – niin kuin ei se kaadu mihinkään muuhunkaan.

Tilaukset ja jo sovitut hinnat ikkunatehtaalla toki oli, eli sopimuspapereita ei tarvinnut enää alkaa tekemään uudestaan, mutta seuraavaksi lähdettiin taas liikkeelle tarkistusmittojen ottamisesta, koska niitä ei jostain syystä enää mistään löytynyt. Uusi ikkunamyyjä kävi tontilla tiistaina 26.11.2013 ja otti uudet tarkistusmitat ja sen jälkeen tuotanto saatiin sitten jo käyntiin.

Työmaa hiljeni jouluksi, ja olisi ollut toki ihan mukava, jos ovet ja ikkunat olisi saatu paikoilleen jo ennen sitä. Ei sitten kuitenkaan ikkuna- & ovitoimitus ehtinyt tontille asti ennen joulua, vaikka kaikki oli kyllä valmiina jo parisen viikkoa uusien tarkistusmittojen ottamisen jälkeen. Tai olisi se nipin-napin kyllä ehtinyt, mutta en voinut ottaa niitä enää siinä vaiheessa vastaan ja pihalle seisomaan, kun timpurit olivat jo poistuneet joulun viettoon. Muuten ne olisivat seisseet pihassa joulun pyhien yli. Joulunpyhistä johtuen tuli myös pientä lisäruuhkaa toimitusten osalta niin, että ikkunat saapuivat tontille vasta tammikuun puolivälissä.

Ja sitten ilmeni vielä sellainen seikka, että yksi yläkerran ovi ja yksi eteisen rappusten kohdalle tulevista pikku ikkunoista puuttui. Tämä oli kyllä ihan meidän oma syyta, koska eteisessä tehtiin yksi viime hetken muutos rakennuskuviin, ja arkkitehdin kuvissa yläkerran ovien kpl-määrä oli erehdyksessä yhtä liian pieni, mutta eipä näitä sitten vaan kukaan ollut huomannut, en minä – eikä myöskään kumpikaan ikkunatehtaan tarkistusmittaajistakaan.

Tilanne on muuten nyt edelleenkin se, että yksi ovi ja ikkuna puuttuu, ja kun ne nyt jossakin vaiheessa valmistuvat, käyn ne sitten itse hakemassa ikkunatehtaan pihasta, ja sitten laitetaan nekin paikoilleen. Nyt on vielä vähän epäselvää, että millä aikataululla nämä puuttuvat osat saadaan ylipäätään tehtyä, koska ikkunatehdas Fenestran konkurssista aiheutui tammikuun lopulla muille tehtaille sen verran kova kysyntäpiikki, että siinä heille on ilmeisesti joksikin aikaa nyt tekemistä…

Tässä kohtaa painotan, etten millään tavalla halua mollata pankkia enkä myöskään ikkunatehdasta, vaan päin vastoin olen saanut molemmilta tahoilta aivan loistavaa palvelua ja molemmat ovat myöskin kovasti pahoitelleet aiheutuneita sekaannuksia.

Ja oikeasti – aina asiat pitää yrittää ajatella positiivisesti, ja siksi näissäkin asioissa voidaan pitää ihan vaan hyvänä sitä, että tontin pinta-ala kasvoi (teen nyt sitten raja-aidatkin vastaavalla tavalla eri tavoin niin, että koko piha rajataan omaan käyttöön), ja samalla pääsen nyt sitten katsomaan myös ikkunatehtaalle ihan paikan päälle. En olekaan siellä vielä koskaan ehtinyt käydä, vaikka suunnitelmissa on ollut joskus jo ennenkin mennä. Ilman henkilövaihdoksia näitä positiivisiakaan asioista ei olisi kumpaakaan tullut.

Joten nämäkin olivat nyt vaan sellaisia kommelluksia, joita rakentamisen yhteydessä voi joskus sattua, ja nämä asiat ovat nyt hoituneet jo maalisuoralle asti. Joten tästä taas jatketaan…

Tämänkertainen talvitauko päättyy perjantaina, eli ensi viikonloppuna raksalla on jo taas täysi tohina päällä. Tai ”pöhinä”, niin kuin nykyaikana kai on tapana sanoa.

Seuraavassa vielä pari kuvaa – tai toinen näistä on piirros – mutta vähän alkaa talo jo näyttämään siltä miltä se näyttää arkkitehdin luonnoksessa?

Arkkitehti Immo Teperin luonnoskuva, "julkisivu länteen" mittakaavassa 1:100.

Arkkitehti Immo Teperin luonnoskuva, ”julkisivu länteen” mittakaavassa 1:100 (tämä luonnos taitaa olla tehty myöskin talvella, koska maa on valkoinen – ihan niin kuin alla olevassa valokuvassakin, joka on otettu 08.02.2014).

Hiukan tämä nyt jo alkaa muistuttaa tuota yllä olevaa luonnoskuvaa? Ehkä enemmänkin olisi samaa näköä, jos olisin tikapuille kiivennyt kuvan ottamaan (olisin saanut kellarin ikkunat ja savupiiputkin paremmin kuvaan).

Hiukan tämä nyt jo alkaa muistuttaa tuota yllä olevaa luonnoskuvaa? Ehkä enemmänkin olisi samaa näköä, jos olisin tikapuille kiivennyt kuvan ottamaan (olisin saanut kellarin ikkunat ja savupiiputkin paremmin kuvaan).