Uudet suunnitelmat sisärapuille

Kävin tänään Fiskarsissa suunnittelemassa sisärappusten yksityiskohtia tarkemmin Laatupuun Joel Konsinin kanssa. Sisärappusten kilpailutuksesta kirjoittelin jo aiemmin tässä linkissä:

http://talo-rautio.talovertailu.fi/2014/01/24/sisaportaiden-kilpailutus-ja-suunnittelu/

Alun perin oli tarkoitus asuntomessujen innoittamana laittaa jokaiseen askelmaan poikittain LED-nauha, niin kuin tässä alla olevassa kuvassa on tehty. Mutta jos tämä idea toteutetaan oikein kunnolla niin, että LED-nauha upotetaan uraan, johdot piilotetaan ja kaikki tehdään todella siististi (eikä näin että LED-valopisteet näkyy), niin nyhertämistä tulee niin paljon, ettei siinä ole enää mitään käytännön järkeä…

Hyvinkään asuntomessut 2013. LED-valonauhaa umpirapuissa. (Kameralla kurkistettu "rappujen alle, normaalisti kävellessä lavonauha ei näy noin selvästi)

Hyvinkään asuntomessut 2013. LED-valonauhaa umpirapuissa.

Ja kaikki johdot kun on piilossa rappusten askelman päässä menevässä urassa, niin jos LED-valot pitää joskus uusia tai johtojen kytkentöjä parannella, niin työtä olisi aika paljon…

Alun perin oli myös ajatuksena ottaa käsikaidepuut kierteisellä sorvauksella. Mutta ajatus muuttui, kaidepuista tuleekin tällaiset (ja kierteisyys siirrettiin kulmatolppiin).

Kaidepuut otetaankin sorvattuna, eikä kierteisellä kuviolla.

Kaidepuut otetaankin sorvattuna, eikä kierteisellä kuviolla.

Kierrekuvio siirtyi päätytolppiin, joita tarvitaan 6 kpl, eli joka kerroksessa aina rappujen päässä (ja jos ollaan tarkkoja niin nämä eivät sijoitu 2 per kerros, vaan keskikerrokseen tulee 4 kpl ja kellariin ja vintille tulee molempiin yksi).

Kierrekuvio siirtyi päätytolppiin, joita tarvitaan 6 kpl, eli joka kerroksessa aina rappujen päässä (ja jos ollaan tarkkoja niin nämä eivät sijoitu 2 per kerros, vaan keskikerrokseen tulee 4 kpl ja kellariin ja vintille tulee molempiin yksi).

Ja tässä sitten seuraavaksi ”ruutupaperin kulmalle” luonnosteltuna, mitä saimme aikaiseksi Joel Konsinin kanssa tänään. Eli päätimme LED-valoille uuden paikan niin, että se tuleekin portaiden reisipuuhun tulevaan uraan. Ja laitetaan vain toiseen reisipuuhun, ei molempiin.

Omasta mielestäni epäsuoralle valolle pitää antaa ”poistumiskohta”, joten se häiriintyisi, jos toisesta reisipuusta tulisikin vastavaloa samalla tavalla? Lisäksi LED-valo sijoitetaan alumiiniprofiilin taakse siten, ettei valopisteet näy ja samalla alumiini myös vie LED-valoista liikalämmön pois, eikä valonauha kuumene liikaa. Jos LED-valoilla on liian kuuma, niiden käyttöikä voisi lyhentyä. Siihen mihin alun perin piti laittaa LED-nauha aina askelman alle, sinne tuleekin nyt jyrsintäkuvio. Tässä näistä ajatuksista vähän omakätisiä piirroksia alla. Miltä näyttää? Jos jollakulla lukijoista on vielä hyviä ehdotuksia rappusiin liittyen, niin vielä ehtii hyvin kertoa ja kommentoida, koska vielä ei ole alettu tekemään mitään.

Askelmien alapintoihin ei tulekaan LED-valonauhoja poikittain, vaan tuleekin jyrsimällä tehty koristelu.

Askelmien alapintoihin ei tulekaan LED-valonauhoja poikittain, vaan tuleekin jyrsimällä tehty koristelu.

Askelman jyrsimiskuvio suurennettuna. Suunnilleen tuolta se näyttäisi.

Askelman jyrsimiskuvio suurennettuna. Suunnilleen tuolta se näyttäisi.

Rappusten reisipuuhun tulee alumiinikulmaprofiilin sisään LED-nauha, ja reisipuu uratataan - tai oikeasti kulma poistetaan - siten, että alumiiniprofiili kiinnitetään reisipuun päälle tulevaan puuhun, johon kiinnitetään kaidepuut. Sähkönsyöttö tulee lepotasojen alle tai sivuseinän taakse piiloon.

Rappusten reisipuuhun tulee alumiinikulmaprofiilin sisään LED-nauha, ja reisipuu uratataan – tai oikeasti kulma poistetaan – siten, että alumiiniprofiili kiinnitetään reisipuun päälle tulevaan puuhun, johon kiinnitetään kaidepuut. Sähkönsyöttö tulee lepotasojen alle tai sivuseinän taakse piiloon.

Portaat tulevat koivuaskelmilla ja mäntykaiteilla/kaidepuilla. Molemmat maalataan läpikuultavasti niin, että puun syyt jäävät näkyville. Reisipuu ja kaidepuut maalataan valkoisella, askelmat tummempaan sävyyn, jolloin värit ovat suunnilleen samoissa sävyissä kuin keittiökin. Keittiön värit näkyvät mm. tästä linkistä:

http://talo-rautio.talovertailu.fi/2013/01/24/keittiovertailut-loppusuoralla/