Selvityspyyntö puuttuvasta rakentamisilmoituksesta

Kirje verohallinnon erityisalojen seurantaryhmältä, jossa kyseltiin puuttuvien rakentamisilmoitusten perään.

Kirje verohallinnon erityisalojen valvontaryhmältä, jossa kyseltiin puuttuvan rakentamisilmoituksen perään.

Rakennustyömailla tuli käyttöön työntekijöitä ja rakennusurakoita koskeva uusi tiedonantovelvollisuus 1.7.2014 alkaen. Jo sitä ennen eli 1.3.2013 alkaen tuli pakolliseksi kuvalliset ja veronumeron sisältävät henkilötunnisteet kaikille niille, jotka rakennustyömailla liikkuvat. Itsellänikin on veronumero, vaikka isännöitsijä on rakennustömailla suht harvinainen vieras, ja tulee kuvioihin mukaan yleensä vasta siinä vaiheessa, kun rakentaminen on valmistumassa ja rakennus otetaan käyttöön.

Yksityisellä työmaalla kuvallista henkilötunnistetta ei edellytetä, jos yksityishenkilö rakennuttaa kohdetta omaan käyttöönsä, eikä kuvallista veronumeroa myöskään edellytetä rakennustyömaan tavarantoimittajilta – jos he eivät jää raksalle töihin.

Meille tontti tuli ostaessa KOy -muotoisena. KOy muutettiin As Oy:ksi, koska se oli helpompi toimenpide kuin KOy:n lopettaminen. Sen jälkeen alettiin rakentamaan taloa elokuussa 2012. Näin omakotitalokin voi olla As Oy, eikä meidän As Oy -muotoinen omakotitalo suinkaan ainut laatuaan Suomessa ole. Varainsiirtoveron säästämiseksi näitä As Oy -muotoisia omakotitaloja on tehty varmaan aika paljonkin.

Jatkossa As Oy -muotoinen omakotitalo voi kuitenkin olla harvinaisempi, koska As Oy on yritys, joka kuuluu kuukausittaisen ilmoitusvelvollisuuden piiriin. Tiedonantovelvollisuus syntyy jokaisesta urakasta, jonka suuruus ilman ALV:n osuutta ylittää 15.000€.

Eli jos joku jatkossa alkaa rakentamaan As Oy -muotoista omakotitaloa, niin jokaisen yli 15.000€ urakan kaikkien tietojen ilmoittelut joka kuukausi käy varmaan ihan jo työstä?

Ja siinä työssä kannattaa lisäksi olla äärimmäisen huolellinen, koska jos jotain menee pieleen tai jotain unohtuu, voi tulla isot sanktiot perästäpäin. Tiedonantovelvollisuuden laiminlyönnistä voi seurata jopa 15.000 euron laiminlyöntimaksu. Tarkemmat tiedot asiasta (joka ei siis koske normaalia ja ei-as-oy -muotoista omakotirakentamista) löytyy mm. tästä linkistä:

http://www.talousverkko.fi/blog/rakentamiseen-liittyva-tiedonantovelvollisuus-2014/

No – miten kävi nyt sitten meille tällä kertaa?

Itselleni oli taas jälleen kerran etua omasta ammatinvalinnasta, eli isännöitsijänä juuri nämä asiat pitäisi tietää ja osata aivan erityisen hyvin. Eikö vain?

No kyllä minä omasta mielestäni osaankin.

Vaikka tietysti ensimmäisen kerran saapuneen postin luettuani säikähdinkin, että menikö jotain pieleen? Ja että onko verottajan tulkinta As Oy -muotoisen omakotitalon rakentamisesta sittenkin jotain muuta, miten itse olen asiat tulkinnut? Ja kyllähän näistä uusista tiedonantovelvollisuuksista on aiheutunut isoilla työmailla myös monia kummallisuuksia ja ongelmia, joita ennen ei koskaan ollut.

Nyt siis uusi tiedonantovelvollisuus aiheuttaa ongelman mm. seuraavanlaisessa tilanteessa:

Otetaan esimerkkitapaus, jossa kerrostalossa teetetään julkisivujen ja parvekkeiden korjaus. Sitä varten talo on huputettuna, ja talon ympäri kiertää joka puolella tellinkit. Aikaisemmin – jos taloyhtiö päätti omana ja erillisenä urakkana asennuttaa siinä samalla myös parvekelasit, niin parvekelasimiehet saivat myös käyttää niitä samoja julkisivu-urakoitsijan pystyttämiä telineitä, jotta parvekelaseja ei tarvitsisi raahata paikoilleen porraskäytävän kautta ja huoneistojen läpi.

Mutta nyt parvekeurakoitsija yleensä ilmoittaa jo hyvissä ajoin, ettei jonkun toisen firman parvekelasimiehillä ole tänä päivänä enää mitään asiaa eikä oikeutta tulla hänen telineilleen, koska silloin hän olisi näistäkin miehistä ilmoitusvelvollinen, eikä hän oikeasti tunne sieltä toisesta firmasta ketään, koska heidän toiminta ei liity pääurakkaan millään tavalla. Jolloin käytännössä nyt käy sitten aina niin, ettei parvekelaseja asenneta, ennen kuin vasta sitten, kun pääurakoitsijana toimiva julkisivu- ja parvekekorjausyritys saa omat työnsä tehtyä, ja he keräävät telineensä pois ja poistuvat tontilta.

Sen jälkeen ne parvekelasit sitten kannetaan rappujen kautta ja huoneistojen läpi…Siis ihan hölmöä hommaa, mutta näin tämä nyt vaan tänä päivänä menee!

Toinen asia, missä ei ole ilmennyt varsinaisesti mitään ongelmaa, mutta rakentamispalveluja hankkivan yrityksen (esim. As Oy) pitää olla erityisen tarkkana, on sen määrittäminen, että milloin jokin yksittäinen urakka alkaa ja päättyy, ja milloin taas kaikki toiminta katsotaan yhdeksi ja samaksi urakaksi? Onko esim. omakotitalon rakentaminen alusta loppuun yhtä ja samaa urakkaa, jossa tarkoitus on saada talo valmiiksi, ja joka päättyy lopputarkastukseen?

Tähän kysymykseen en olisi ennen ihan varmaa vastausta tiennyt, mutta nyt tiedän. As Oy -muotoisen talon rakentaminen ei ole yhtä ja samaa urakkaa, vaan jokainen ostourakka katsotaan omaksi urakakseen, ja se pitää ilmoittaa, jos 15.000€ alaraja ylittyy.

Joskus tämä alaraja voi ylittyä myös ihan huomaamatta ja aivan kuin varkain:

Esimerkiksi hätätyönä aloitettu vesivahingon korjaus voi alustavan arvion mukaan olla ns. ”pikkujuttu”, jonka korjausarvio on vaikkapa noin 10.000 euroa, ja josta As Oy:n ei tarvitse tehdä rakentamisilmoitusta. Voi kuitenkin käydä niin, että urakkaan lähdettäessä korjaamistarvetta tuleekin enemmän, jolloin urakasta tulee tehdä ilmoitukset sen kuukauden kohdalla, jolloin urakka ensimmäistä kertaa ylittää 15.000 euron rajan. Siitä eteenpäin ilmoitukset tehdään ko. urakan aikana joka kuukausi niin pitkälle kuin urakkaa riittää. Tai jos omakotirakentaminen sinänsä katsottaisiin kuuluvaksi tähän samaan sarjaan, niin tällaisella ilmoitustarkkuudella As Oy -muotoisen omakotitalon rakentaminen kävisi tulevaisuudessa täysin mahdottomaksi. Ei sellaiseen ilmoittamisrumbaan kenenkään rakentajan aika riittäisi, eikä useimmilla riittäisi osaaminenkaan.

Lähetin minäkin nyt 191 riviä pitkän Excel -tiedoston verotoimistoon, että tällaiset urakat ja tällaiset hankinnat on 1.7.2014 jälkeen tehty, ja kysyin siinä sitten samalla, että minkä kuukauden kohdalla heidän mielestään ilmoitusvelvollisuuden rajapyykki olisi ylitetty?

Listaus oli ote täällä blogissakin näkyvästä kustannuserittelystä, joka on täynnä pieniä hankintoja lähinnä rautakaupoista tai pieniä sekalaisia ammattimiehen laskuja milloin mistäkin pikkutyöstä, ja se listaus löytyy tästä linkistä:

http://talo-rautio.talovertailu.fi/rakentamisen-kulut/

No, onneksi itselläni oli tällä kertaa kyseessä vain pelkkä verottajalle sattunut sekaannus, ja minulle saapunut selvityspyyntö oli tällä kertaa aiheeton.

Tieto rakentamisilmoituksen tekemättä jättämisestä muuttotarkastuksen yhteydessä oli tullut rakennusvalvonnasta. Siellä oli varmaan tehty asiaan liittyen jonkinlainen massa-ajo? Eikä siinä yhteydessä sitten ehkä oltu huomattu, että hei – tämä meidän talo olikin As Oy -muotoinen, ja se kuuluu kuukausi-ilmoittamisen piiriin. Jolloin As Oy -muotoinen omakotitalo ei esitä muuttotarkastuksen eikä lopputarkastuksenkaan – koska tämä ilmoittamismuoto sitten taas koskee pelkästään yksityishenkilöitä, eikä As Oy ole yksityishenkilö.

No milloin minun nyt sitten pitää tehdä rakentamisilmoitus verottajalle, koska talo kuitenkin valmistuu selvästi 1.7.2014 jälkeen?

No tämäkin on mielenkiintoista, sillä taidan olla väliinputoaja tässä asiassa. Eli minun ei ole tarvinnut, eikä tarvitse tehdä ainuttakaan ilmoitusta koskaan As Oy:n nimissä. Meidän oma As Oy olisi kuulunut kuukausittaisen ilmoitusvelvollisuuden piiriin, mutta kun talo ehdittiin saada melkein jo valmiiksi ennen kuin uudet velvoitteet tulivat voimaan kesällä 2014, niin nyt tilanne on meidän osalta sellainen, että sen 1.7.2014 jälkeen meille ei ole enää yli 15.000€ urakoita tullut. Oma timpurit poistuivat työmaalta kesän 2014 jälkeen, ja heidänkin palkkansa jäi alle 15.000 euron 1.7.2014 jälkeisen ajan osalta. Joten ilmoitettavaa ei minulla ole ollut – eikä enää tule.

Vai tuleeko jossain vaiheessa jotain ilmoitettavaa sittenkin?

Taas kannattaa olla tarkkana! Eli jos tekee oman talonsa yhtiöjärjestyksen oikein, niin ei tarvitse koskaan jatkossakaan ilmoittaa isoja remontteja siksi, että omakotitalo on aikanaan rakennettu As Oy:ksi. Nimittäin kyllähän isot remontit (ikkunat, katto tai putkiremontti) nyt helpostikin voi ylittää 15.000€. Vai joudunko sittenkin ilmoittamaan kaikki nämä kuukausi-ilmoitusmenettelyssä omana asumisaikanani?

En joudu.

Vaikka itse rakennus on yksiselitteisesti As Oy:n omaisuutta, siis As Oy omistaa rakennukset (ja minä vaimoni kanssa omistamme As Oy:n koko osakekannan), niin yhtiöjärjestys on meillä muotoiltu niin, että käytännössä mikään remontti ei kuulu As Oy:n vastuulle. Jolloin ne tehdäänkin sitten jo yksityishenkilönä, ja kotitalousvähennystä hyödyntäen, koska meidän talon yhtiöjärjestyksen 6§ pykälä kuuluu näin:

”6§ Siitä poiketen, mitä asunto-osakeyhtiölaissa säädetään yhtiön ja osakkaan välisestä korjaus- ja kunnossapitovastuusta, kuuluu osakkeenomistajan vastata kaikista niistä korjaus- ja kunnossapitotöistä ja kustannuksista, jotka voidaan kohdistaa siihen rakennukseen, jossa hänen hallitsemansa huoneisto sijaitsee. Sama vastuu koskee osakkeenomistajan hallitsemia muita tiloja.”

Yhtiöjärjestys kokonaisuudessaan (mielestäni hyvä malli pienelle As Oy:lle ja varsinkin As Oy -muotoiselle omakotitalolle löytyy tästä linkistä:

http://talo-rautio.talovertailu.fi/yhtiojarjestys/

Taisi olla vähän pitkä ja tylsä päivitys tällä kertaa?

Niin varmaankin – eikä varmaan monikaan ole lukenut tänne asti, mutta tämä oli taas yksi esimerkki siitä, kuinka monimutkaiseksi As Oy -maailma on nykyaikana mennyt. Silloin kun minä rupesin isännöitsijäksi 12 vuotta sitten, silloin isännöitsijän työ oli helppoa ja yksinkertaista. Mutta ei ole enää.

Miten sitten yksityishenkilö selviää kaikesta tästä? No ihan yksi ilmoitus ja yksi käynti tässä linkissä riittää:

http://www.suomi.fi/suomifi/suomi/asioi_verkossa/lomakkeet/vh_ra/index.html

776 vastausta artikkeliin ”Selvityspyyntö puuttuvasta rakentamisilmoituksesta

  1. Wow! This could be one particular of the most helpful blogs We have ever arrive across on this subject. Basically Fantastic. I am also a specialist in this topic therefore I can understand your hard work.

  2. I wanted to create you this very little word to finally give many thanks over again with the stunning suggestions you have contributed on this page. This is quite incredibly open-handed of people like you to grant publicly all a number of people could have supplied for an electronic book to earn some profit for themselves, most importantly considering that you could possibly have tried it in case you decided. The thoughts as well worked as the fantastic way to realize that other people have a similar interest the same as my own to grasp way more with respect to this matter. I think there are thousands of more pleasurable situations ahead for many who examine your website.

  3. A person necessarily lend a hand to make seriously posts I might state. That is the first time I frequented your website page and to this point? I amazed with the analysis you made to create this actual publish amazing. Magnificent activity!

  4. You are my intake , I possess few blogs and very sporadically run out from to brand.I believe this web site holds some rattling superb info for everyone. ”The best friend is the man who in wishing me well wishes it for my sake.” by Aristotle.

  5. Wow, amazing blog format! How lengthy have you ever been blogging for? you make running a blog glance easy. The entire glance of your website is excellent, as smartly as the content!

  6. I simply could not go away your site before suggesting that I actually loved the usual information a person supply on your visitors? Is going to be back incessantly in order to investigate cross-check new posts.

  7. Sealy likewise makes a spring-free latex bed mattress – excellent for those that are especially allergic to any kind of family irritants.

    • kamagra oral jelly kaufen schweiz wie lange wirkt kamagra oral jelly kamagra jelly apcalis apcalis jelly buy kamagra for women oral jelly how long does it last kamagra oral jelly hoe te gebruiken kamagra oral jelly dublin

    • dexamethasone abuse dexamethasone collagen i dexamethasone as adjunctive therapy in bacterial meningitis difference between dexamethasone and hydrocortisone dexamethasone how long does it stay in your system dexamethasone intraocular pressure dexamethaso

    • fluconazole xifaxan atenolol xifaxan amoxicillin xifaxan xifaxan vs. ciprofloxacin cipro xifaxan interaction can take xifaxan amoxicillin warfarin xifaxan lorazepam xifaxan imodium xifaxan interaction wellbutrin xifaxan prevacid rifaximin xifaxan tylenol

  8. このエア フォース 1は、素材にベンタイルという耐水・撥水性さらに透湿性に優れたコットンを使用している。今年の夏にロンドンで行われるスポーツイベントをインスピレーションとして、歴史に残るスポーツの瞬間が生まれた時代について探究したナイキのデザインチームは、第二次世界大戦後の初めての大会がロンドンで行われた歴史的な年である1948年に注目。その当時イギリス・マンチェスターで空軍パイロットの耐水服のために開発されたベンタイル素材をピックアップした。
    ナイキゴルフクラブセット

  9. The phone is part of you as the cover or casing is part of the phone, so when it comes to choosing new Iphone cases, ensure that you choose something that you wont mind being spotted with. However since you can choose more than one cover,don’t be afraid to play around with different cases and covers. A point to note is that apart form full body cases and covers, you can also get new Iphone cases for the battery.
    iPhone6sケース

  10. カール・ラガーフェルドのほかには、デザイナーのマーク・ニューソン(Marc Newson)、クリスチャン・ルブタン(Christian Louboutin)、川久保玲(Rei Kawakubo)、写真家のシンディ・シャーマン(Cindy Sherman)、建築家のフランク・ゲーリー(Frank Gehry)がプロジェクトに参加しており、それぞれスペシャルなアイテムをデザインしている。
    ルイヴィトン財布コピー見分け方

  11. リカルド・ティッシはコラボレーションについて、「仕事というよりも、エアフォース 1と歩んできた人生の祝福のようでした。心底信頼していて、自分でも愛用し、尊敬も愛情も抱いているスニーカーだから」というコメントを寄せている。【4月11日 MODE PRESS WATCH】「ナイキ スポーツウェア(NIKE SPORTSWEAR)」が、デザイナーのリカルド・ティッシ(Ricardo Tisci)とコラボ―レーションした「ナイキ+R.T. エア フォース 1 コレクション」を19日に発売する。
    ナイキゴルフセット

  12. 筆者の周囲の女性に意見を求めると、『男でも違和感はない』『すごくいい』『オシャレな男子が使ってそう』『違和感は感じる』『カバーをかけたら結局同じ』などさまざまな意見が。また、『携帯はビジネスからプライベートまで幅広く使うため、一概には言えない』という意見も。
    iphone5ケース 海外

  13. 「ルイ・ヴィトン(Louis Vuitton)」が、アイコンバッグ7型を超ミニサイズにした「ナノ・シリーズ」を7月上旬に発売する。定番のモノグラム・ラインに加え、エピ・ラインの「アルマ」やルイ・ヴィトン パルナセア ラインの「ロックイット」など、アイキャッチーなアイテムが揃う。お財布のような感覚で持ち歩けるので、パーティーやバカンス先でのお出かけなどにもぴったりだ。価格は84,000円~178,000円(税抜)。
    ルイヴィトン マルチカラー 財布 汚れ

  14. まずは、とてもとても重要な画面保護。iPhone 6sでは3D Touch機能が新たに搭載され、画面を強めに押すという操作がプラスされました。画面保護フィルムやガラスを貼っても大丈夫なのか心配でしたが、実機で試した石川温氏によると、力の加減が多少変わるものの機能が使えなくなることはないとのこと。なにしろ画面破損させると1万1800円(本体は大丈夫だった場合)もかかるので、画面保護はある意味保険でもあります。
    iphone ケース 専門店 東京

  15. Geekbenchのベンチマークスコアは、シングルコアなら2413。これはiPad mini 3やiPad Air 2より高速です。アップルがiPhone 6sのA9プロセッサはCPUで70%、GPUで90%高速になったというだけあって、まさに次世代なパフォーマンスとなっています。またマルチスレッドのスコアは4293で、事前情報通り2GBのRAMも確認されていますよ。
    iPhone6s ケース 防水 防塵 http://digitalklabs.com/hzw/Bysd-1717.html

  16. 中国語サイトのWeiboに投稿されたサプライチェーン筋の情報によると、A10プロセッサは6コアプロセッサになるそうなんです。現時点ではA9プロセッサのコア数は判明していませんが、A8プロセッサの2コアやA8Xプロセッサの3コアから大きなジャンプアップになりそうですね。
    iphone 5s ケース 名古屋 http://www.breastscreeningoptions.org/hae/Yeiz-118.html

  17. As we all know, iPhone is one of the most sophisticated phones in the market and many young people all would enjoying buying one. But many individuals seem to forget when they got is a must to buy an apple iphone case. A study by a respected company has demonstrated that 1 in 3 mobile phones may have been damaged beyond restore after two years. It seems that we will waste time, hard work and your money. The iPhone itself charges several hundred dollars once you have paid for your phone. So it will be well worth making sure it is shielded. Here are a couple of ways to keep you phone shielded and better its chances of being here in two years.
    iphone6sケース 手帳 女子 http://www.splitframemedia.com/nvy/192-iphonecase-cvnw-jxrl.html

  18. Kotitalousvähennys ei taida onnistua AsOy-muotoisessa omakotitalossa? Jos siis sen parin vuoden kuluttua valmistumisesta teettäisivt vaikka pihaan jotain…

    • Asia on lähtökohtaisesti juuri näin, eli ei AsOy:t yrityksenä mitään kotitalousvähennystä voi saada. Kotitalousvähennys on yksityisiä ja luonnollisia henkilöitä varten, jotka kuitenkin esim. AsOy -huoneistoissa voivat saada kotitalousvähennystä, jos vaikkapa remontoivat oman kylppärinsä oma-aloitteisesti – ja erityisesti silloin, jos kyseisessä AsOy:ssä on vesieristeen kunnossapitovastuu laitettukin osakkaan vastuulle. Tällaisiakin taloyhtiöitä löytyy aika paljon.

      Meidän ”taloyhtiössä” on menty vielä pidemmälle, eli Valotalon yhtiöjärjestys tuolla yllä antamassani linkissä toteaa, että yhtiö ei vastaa mistään, jolloin kaikki kunnossapitovastuu jääkin osakkeenomistajalle. Jolloin kotitalousvähennystä saa.

      Enemmän ja tarkemmin asiasta esim. tähän alle laittamassani verottajan linkissä, eli kotitalousvähennystä saa (ja saa vain silloin), jos jonkin korjauksen teettäminen ja kustannusvastuu ”kuuluu lain tai yhtiöjärjestyksen mukaan asunto-osakeyhtiön osakkaalle”.

      Yhtiöjärjestys täytyy olla maistraatin hyväksymä, ja kaupparekisterin tietojärjestelmistä tulostettavissa ennen kuin remontti alkaa, jos remontista aikoo kotitalousvähennystä hakea.

      Ja tosiaan – uuden talon kohdalla lopputarkastuksesta 2v eteenpäin, sitä ennen ei voi kotitalousvähennystä saada. Hakea voi – ja hakemus voi mennä verottajalla läpi, mutta jos tulisi tarkempi tarkastus ja havaitaan ettei 2v aikajakso ollutkaan vielä täyttynyt, niin huonostihan siinä silloin käy…

      https://www.vero.fi/fi-FI/Henkiloasiakkaat/Kotitalousvahennys/Kotitalousvahennys_asuntoosakeyhtiossa(9224)

Kommentointi on suljettu.