Mikä vie eniten sähköä – osa 2

Sähkönkulutusta kuvaava pizza-slice bongattu tästä linkistä: http://www.rantakaira.fi/energianeuvonta/mihin_kotisi_sahko_kuluu/sahkolammitteinen_omakotitalo.html

Sähkönkulutusta kuvaava pizza-slice bongattu tästä linkistä: http://www.rantakaira.fi/energianeuvonta/mihin_kotisi_sahko_kuluu/sahkolammitteinen_omakotitalo.html

Simossa sijaitsevan Rantakairan Sähkö Oy:n kotisivujen mukaan 4 henkinen perhe sähkölämmitteisessä omakotitalossa käyttää vuosittain sähköä 21000 kWh, joka jakautuu prosentuaalisesti ylläolevan kuvan osoittamalla tavalla.

Ilmeisesti Pohjois-Suomessa lämmitys ja vedenlämmitys haukkaa aika suuren osan kokonaiskulutuksesta (?), mutta otin kuvan tähän, koska tällä hetkellä näyttää siltä, että meilläkin ostoenergian määrä eli sähkönkulutus tulisi vuositasolla olemaan noin 20000 kWh. Kokonaiskulutus meillä toki vuodessa suurempi, koska polttopuista on tähän mennessä saatu energiaa noin 8000 kWh, ja tämän päälle meillä kuluu tuo 20 tuhatta kWh sähköä. Tai ainakin puolessa vuodessa meillä meni 10159 kWh, tämän kauempaa ei olla vielä asuttu.

Kuukausi sitten raportoin ensimmäiset mittaustulokset eri kodinkoneiden sähkönkulutuksesta – tässä vielä linkkiä sinne:
http://talo-rautio.talovertailu.fi/2015/03/06/mika-vie-eniten-sahkoa-kotona/

Tai tiivistettynä silloin saadut mittaustulokset uudestaan ovat copy-pastena tässä:

Helmikuun lukemat – seurantajakson pituus tasan 4 viikkoa eli 28 vrk:
Kannettavien tietokoneiden lataaminen = 2,3 kWh /4 viikkoa
55 tuumainen taulu-TV (jonka tehontarve noin 40W) = 7,3 kWh /4 viikkoa
Iso ja tosi vanha jääkaappi kellarissa, hurisee koko ajan = 15,8 kWh /4 viikkoa
Pyykinpesukone (vaimon mukaan käytössä tosi paljon) = 17,5 kWh /4 viikkoa

Nyt sitten uudet lukemat tässä – eli maaliskuu näyttää tältä, seurantajakson pituus 32 päivää:
Kannettavien tietokoneiden lataaminen = 3,3 kWh /32 päivää
55 tuumainen taulu-TV (jonka tehontarve noin 40W) = 14,0 kWh /32 päivää
Iso ja tosi vanha jääkaappi kellarissa, hurisee koko ajan = 17,3 kWh /32 päivää
IKEA:n uusi jääkaappi = 13,0 kWh /32 päivää
Pyykinpesukone (vaimon mukaan käytössä tosi paljon) = 20,1 kWh /32 päivää

Mittauksen piirissä oleva kodinelektroniikka kulutti siis kuukaudessa yhteensä sähköä 67,7 kWh viidessä eri mittauspisteessä.

Näiden rinnalla talotekniikan sähkönkulutusta mitataan kahdessa kohtaa, ja tällä kertaa salaojapumppaamon sähkönkulutus oli 4,8 kWh ja IV-kone kulutti 146,8 kWh per 32 päivän seurantajakso, nämä 2 yhteensä siis 151,6 kWh.

Veden kulutus oli samalla 32 päivän seurantajaksolla 10,1 m3 ja jos keskiarvolaskentakaavojen mukaan lämpimän veden osuus tästä on ollut noin 40%, ja jos lämmintä vettä on lämmitetty +4C:stä 64C:hen, niin sähköä on neljän kuution lämmityksessä 60 asteella kulunut fysiikan lakien mukaan yhteensä 1,16 kWh/aste/m3 x 60C x 4m3 = 278,4 kWh.

Maaliskuun sähkönkulutus kokonaisuudessaan oli 1446 kWh. Yllä olevista luvuista tulee yhteensä 67,7 +151,6 +278,4 = 497,7 kWh joten kaipa se loppuosa eli 948,3 kWh on sitten kulunut yösähköllä toimivassa lattialämmityksessä? Toki yleisvalaistus, lattialämmityksen ja kiertoveden pumput ja seurannan ulkopuolella oleva kodinelektroniikka vie jotain, mutta yllä olevien tulosten perusteella ei välttämättä kovin paljon. Jos se muu, eli mittauspisteiden ulkopuolella kuluva kotitaloussähkö olisi ollut noin 40 kWh mittausjaksolla, niin silloin lattialämmitykselle jäisi noin 900 kWh, ja se olisi sillon 3-kertainen vedenlämmityksen kulutukseen nähden – siis täysin sama mitä Rantakairan Sähkö Oy:n sivuilla olevassa esimerkkitapauksessa (siinäkin sähkölämmityksen lukemat vedenkulutuksen lukemat 11200 kWh/vuodessa on 3-kertainen veden lämmitykseen, johon laskettiin kuluvan 3700 kWh/vuosi)

Mitä muita johtopäätöksiä yllä olevan perusteella voitaisiin tehdä?

Kodinkonemyyjät usein sanovat, että vanhat laitteet vie niin paljon sähköä, että ne kannattaa aina vaihtaa uuteen per heti – ihan jo siksi, että uudet laitteet vie niin vähän sähköä, että pienemmän sähkölaskun myötä uusi laite maksaa itsensä takaisin. Nyt kun en enää seuraa autojen lämmittimien sähköä (niitä ei keväällä ole enää käytetty), niin siirsin siellä olevan mittarin keittiön uudelle jääkaapille, ja siihen mittariin tuli 32 päivässä 13,0 kWh.

Samaan aikaan varastossa oleva vanha ”varakaappi” (kummatkin täyskorkeita jääkaappeja) on hurissut päällä koko ajan, ja samassa ajassa kuluttanut 17,3 kWh – niin toki – onhan tämän vanhan jääkaapin kulutus prosenteissa huikeat 33,1% korkeampi mitä uuden jääkaapin – mutta kilovatteina ero jää kuukaudessa vain 4,3 kilovattiin. Eli euromääräisessä tarkastelussa eroksi tulee noin 43 eurosenttiä. Jos pelkästään pienemmän sähkölaskun toivossa vaihtaa vanhan jääkaapin uuteen, niin aika monta kuukautta siinä kuluu, ennen kuin uusi jääkaappi on tienannut oman hintansa.

Joten jos tämä mittaustulos on yleispätevä, silloin vanhat jääkaapit kannattaa aina käyttää ”loppuun”, eli niin kauan että niihin tulee lopulta joku vika, jolloin korjauskulujen välttämiseksi ne kannattaa uusia. Samalla sitten säästyy sähköäkin noin 6 euroa vuosittain.

294 vastausta artikkeliin ”Mikä vie eniten sähköä – osa 2

  1. I have not checked in here for some time as I thought it was getting boring, but the last few posts are great quality so I guess I will add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

  2. Thanks for another informative web site. The place else may just I am getting that kind of information written in such a perfect manner? I’ve a undertaking that I am simply now operating on, and I have been at the glance out for such info.

  3. Thanks for sharing excellent informations. Your web site is very cool. I’m impressed by the details that you’ve on this web site. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this website page, will come back for extra articles. You, my friend, ROCK! I found just the info I already searched everywhere and just could not come across. What a great web site.

  4. I’m still learning from you, while I’m improving myself. I absolutely liked reading everything that is written on your blog.Keep the posts coming. I liked it!

  5. My brother recommended I might like this web site. He was totally right. This post actually made my day. You cann’t imagine simply how much time I had spent for this information! Thanks!

  6. Hello There. I found your blog using msn. This is a very well written article. I’ll make sure to bookmark it and come back to read more of your useful info. Thanks for the post. I’ll definitely return.

  7. you’re truly a excellent webmaster. The site loading speed is amazing. It kind of feels that you’re doing any unique trick. Furthermore, The contents are masterwork. you’ve done a wonderful job in this subject!

  8. Fantastic web site. Plenty of useful information here. I am sending it to a few pals ans additionally sharing in delicious. And obviously, thanks for your effort!

  9. Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with some pics to drive the message home a little bit, but instead of that, this is magnificent blog. A great read. I’ll definitely be back.

  10. Heya i am for the first time here. I found this board and I find It really useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and help others like you helped me.

  11. Nice blog here! Also your web site loads up very fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my web site loaded up as quickly as yours lol

  12. Aika paljon IV-koneen kulutus. Itsellä 30 kwh per kk, mutta talo vain 190 eli varmaan vähän pienempi kone kuin teillä, mutta silti aika paljon teillä menee. Eikai tuloilman lämpötilaa lämmitetä liian korkeaksi?

    • Vähän mutu-tuntumalla mennään, mutta meillä on IV-koneessa 4-portainen tehoasteikko, ja sen lisäksi ”tunnin tehostus” -mahdollisuus, jonka tehonkulutusta en ole koskaan mitannut. Jos kone olisi alimmalla, eli 1-vaihteella – se kuluttaisi noin 60W, kakkosvaihteella menee jo 160W, ja kolmosella noin 500W – ylintä tehoa en nyt ulkoa muista.

      Jotenkin tuntuu, että tuo kakkosvaihde olisi sopivin, eli sisäilma tuntuu raikkaalta. Muuttotarkastuksessa kylläkin neuvottiin pitämään kone kolmosella, mutta siinä asennossa humina on jo melkoinen, kakkosvaihteella ilmanvaihdon ääntä ei edes oikein kuule, jos ei IV-aukon luokse oikein tarkasti mene kuuntelemaan.

      Just luin jokin aika sitten Kari Ojalan ”Talo ilman hometta” -kirjan ja jotenkin rivien välistä ymmärsin niin (ei sitä ihan suoraan siellä sanottu), että heidän talossaan olisi ilmastointi ihan vaan painovoimaisesti, rakennusmääräysten mukaan ”kallis ilmanvaihtokone” oli ollut kuitenkin pakko hankkia, se oli otettu lopputarkastuksen jälkeen pois käytöstä, ja nyt se seisoo turhan panttina…

      Onhan meilläkin takkaa käytetty talvikaudella aika paljon, enkä ole laskenut/arvioinut paljonko se lisää ilmanvaihtoa? Periaatteessa kesälläkin voisi silloin tällöin polttaa pesällisen, ja jättää pellit auki. Ilma vaihtuisi ja kosteudet lähtisi. Eikä sähköä kuluisi välttämättä ollenkaan?

      Nyt jos meillä rakennusluvassa oleva talon tilavuus 950m2 pitää paikkaansa, niin IV-koneet säädetään niin että ilma vaihtuu kerran 2 tunnissa. Eli tunnissa ilmaa puhalletaan pihalle 425 kuutiota. On se melkoinen määrä…. Siis yli 10.000 kuutiota joka vuorokausi. Kyllä varmasti riittää sisällä raitista ilmaa…

      En tiedä onko tällaisessa enää mitään järkeä? Mutta onneksi on ilmanvaihdossa lämmön talteenotto, muuten olisi energian hukka melkoinen.

Kommentointi on suljettu.