Talo lämpenee nyt auringolla ja sähköllä

Silloin joskus 30-35 vuotta ajassa taaksepäin, kun itse olin lapsi tai nuori, niin muistan kun tähän aikaan keväästä oli yleensä hyvä hankikanto. Pitkin peltoja saattoi kulkea jalan ja oikaista, kun jalka ei uponnut hankeen yhtään. Suksilla luisto oli valtavan hyvä, jos hiihteli peltoja tai vaikka järven tai joen jäällä.

Nyt ei ole enää Etelä-Suomessa lunta, koska maaliskuun keskilämpötila oli +2,4C maaliskuun ekalla puoliskolla. Mutta tähän aikaan vuodesta vuorokautinen lämpötilan vaihtelu on silti suurta – ja oli silloin aikaisemminkin – jopa 15 astetta vuorokauden yön pakkasista päivän huippulukemiin. Silloin joskus ennen tämä ilmiö aiheutti vahvan hankikannon. Öisin oli kunnolla pakkasta, mutta päivisin lämpötila nousi selvästi plussalle. Ehkä tämä ilmiö jatkuu vielä jossain pohjoisemmassa Suomessa? En tosin varmaksi tiedä, kun en ole käynyt katsomassa – kaverilta kylläkin kuulin, että ei esim. Kolilla kovin hyvät hiihtokelit enää viime viikolla ollut.

Mutta tällaiselta näyttää siis lämpötilakäyrät Vantaalla juuri nyt:

Screenshot 2015-03-16 20.16.16

Tässä Vantaan graafissa näkyy myös selvästi kohta uhkaava ”takatalvi”, eli muutamaksi päiväksi myös päivälämpötilat uhkaa jäädä nollan alapuolelle. Tällä hetkellä kuitenkin vielä päivälämpötilat hipoo +10C ja yöllä on vähän pakkasta. Tämä ilmiö alkoi vajaa viikko sitten ja se näkyi talon sähkönkulutus käppyröissä tällä tavalla:

Screenshot 2015-03-16 20.16.46

Sähkönkulutus melkein siis tuplaantui alkukuun päiviin verrattuna, vaikka vuorokauden keskilämpötila ei ole oleellisella tavalla sukeltanut. Parina viime päivänä vuorokauden keskilämpötila on ollut jopa korkeampi kuin mitä se maaliskuun alkupäivinä oli.

Mikä sitten aiheutti sähkönkulutuksen näin voimakkaan kasvun?

Nythän meillä on siis lattian vesikiertoista sähkölämmitystä ohjaamassa vain ulkolämpötila-anturi. Sisälämpötila-anturia meille ei laitettu, kun ei tiedetty mihin kohtaan se pitäisi laittaa. Tietysti nyt kun tiedetään, että talo onkin varsin tasalämpöinen, niin jos lämmitystä haluttaisiin ohjata vielä sisäanturillakin, niin sen voisi kai laittaa ihan minne päin taloa tahansa.

Ja nyt kun sähkölämmitys on päällä vain yösähkön aikaan eli päivittäin 21-07:00 välisen ajan, niin nyt kun alkoi selkeät tähtitaivaat ja pakkasyöt, niin lattialämmitys on vienyt viimeisinä öinä reippaasti sähköä – puolitoistakertaisesti sen mitä maaliskuun alkupuolella kului. Saisi sen lattialämmityksen tietysti manuaalisesti vaikka kokonaan pois, mutta en ole viitsinyt laittaa. Mutta jos yöllä menee 20-30 kWh eli parilla-kolmella eurolla enempi sähköä mitä alkukuusta yöaikainen lattialämmitys vei – niin antaa mennä vaan. Päivisin taas porottaa aurinko niin, että sen huomaa jo ihan selvästi – joten takkaa ei ole voinut käyttää ollenkaan.

Takka on ollut päällä viimeksi viime viikon torstaina, eli 12.3. Sitä ei yksinkertaisesti ole voinut käyttää yhtään – muuten olisi tullut jo liian kuuma. Neljän päivän aikana noin 3500 kilon massa on jäähtynyt suunnilleen samaan lämpötilaan mitä huoneilmakin, takan yläosat ovat vielä asteen-pari huoneilmaa lämpöisemmät, mutta takan alaosassa lämpötila näyttää ihan samoja lukemia kuin huoneen muutkin lämpömittarit, eli noin +22C.

SAM_3830

Kohta alkavan takatalven aikana ehkä pystyy sitten taas polttelemaan vähän takkaakin, jos ja kun päivisinkin lämpötilat jäävät nollan kieppeille. Mutta siihen asti talo lämpiää pelkällä yösähköllä ja päivisin auringon valolla.

276 vastausta artikkeliin ”Talo lämpenee nyt auringolla ja sähköllä

 1. of course like your web site but you need to check the spelling on several of your posts. Several of them are rife with spelling problems and I find it very troublesome to inform the reality however I’ll surely come back again.

 2. I haven¡¦t checked in here for some time since I thought it was getting boring, but the last few posts are good quality so I guess I will add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

 3. I just want to mention I am just beginner to blogging and site-building and really loved you’re web-site. Most likely I’m want to bookmark your website . You really come with good stories. Kudos for revealing your blog site.

 4. I am glad for commenting to let you know of the perfect encounter my cousin’s child gained viewing your webblog. She even learned a good number of things, not to mention what it’s like to have a great helping character to let a number of people very easily master a variety of problematic subject matter. You actually exceeded our own expectations. Thank you for distributing the warm and friendly, safe, explanatory as well as unique guidance on the topic to Evelyn.

 5. Definitely believe that which you stated. Your favorite justification appeared to be on the internet the simplest thing to be aware of. I say to you, I definitely get irked while people think about worries that they plainly do not know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side-effects , people could take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

 6. I really appreciate this post. I’ve been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You’ve made my day! Thanks again!

 7. It is really a nice and helpful piece of information. I’m happy that you simply shared this helpful info with us. Please keep us up to date like this. Thank you for sharing.

 8. Its like you read my mind! You appear to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with a few pics to drive the message home a little bit, but instead of that, this is wonderful blog. An excellent read. I’ll definitely be back.

 9. F*ckin’ amazing things here. I am very satisfied to see your article. Thanks so much and i am having a look ahead to touch you. Will you please drop me a mail?

 10. Very interesting subject , appreciate it for putting up. ”Nothing is more wretched than the mind of a man conscious of guilt.” by Titus Maccius Plautus.

 11. I would like to show some thanks to you for bailing me out of this type of setting. Just after researching throughout the world-wide-web and finding techniques that were not productive, I was thinking my entire life was done. Living devoid of the approaches to the problems you have fixed through this short article is a serious case, and the kind which could have in a wrong way affected my career if I hadn’t noticed the blog. Your main expertise and kindness in touching all the stuff was helpful. I don’t know what I would’ve done if I hadn’t come across such a stuff like this. I can also now look ahead to my future. Thanks so much for your skilled and results-oriented guide. I won’t be reluctant to refer your web page to any individual who requires assistance about this problem.

 12. whoah this weblog is great i love reading your articles. Stay up the good work! You understand, a lot of persons are looking round for this info, you can help them greatly.

 13. Usually I don’t read article on blogs, however I would like to say that this write-up very forced me to check out and do so! Your writing taste has been surprised me. Thanks, quite great article.

 14. Great post. I was checking continuously this blog and I am impressed! Very useful information specially the last part 🙂 I care for such info much. I was seeking this certain info for a very long time. Thank you and best of luck.

 15. I’ve learn several just right stuff here. Certainly value bookmarking for revisiting. I surprise how so much attempt you set to create this type of wonderful informative site.

 16. I’m so happy to read this. This is the kind of manual that needs to be given and not the random misinformation that is at the other blogs. Appreciate your sharing this greatest doc.

Kommentointi on suljettu.