Terassin alle kunnollinen varasto

Viime hetkellä ennen rakentamisen aloittamista ja joskus vielä rakentamisen aikanakin suunnitelmiin voi tulla muutoksia. Meillä yksi viime hetken muutoksista oli varastotilan rakentaminen katetun terassin alle. Keskikerroksessa olevan katetun terassin päällä on ylimmän kerroksen avoterassi, ja alun perin terassin alle olisi pitänyt tulla ihan vaan sellainen matala ryömintätila, jolle ei olisi ollut juurikaan hyötykäyttöä. Alun perin suunnitelmat näyttivät tältä:

Arkkitehdin luonnoskuva maantason kerroksesta. Siis se sama, josta kuvan alareunaa itse täydentämällä tein pihasuunnitelman pohjat. Oikeasti maanpinnan taso ja sen mukana katettu kuisti ovat 4 harkon verran maasta irti, eli alapinnasta mitattuna 80cm korkeudessa. Katetun kuistin alle olisi lähtökohtaisesti muodostunut matala ryömintätila, jossa olisi mahtunut konttaamaan, ja jossa olisi ehkä jotain pientä tavaraakin voinut säilyttää, esim. kottikärryt, haravat yms. pihanhoitovälineet sinne olisi voinut lykätä alle pois silmistä ja sateelta suojaan.

Arkkitehdin luonnoskuva maantason kerroksesta. Siis se sama, josta kuvan alareunaa itse täydentämällä tein pihasuunnitelman pohjat, niin kuin pihasuunnitelmaa koskevissa postauksissa voi havaita. Maanpinnan taso ja sen mukana katettu kuisti ovat oikeasti 4 harkon verran maasta irti, eli alapinnasta mitattuna 80 cm korkeudessa. Katetun kuistin alle olisi tästä johtuen muodostunut matala ryömintätila, jossa olisi mahtunut konttaamaan, ja jossa olisi ehkä jotain pientä tavaraakin voinut säilyttää, esim. kottikärryt, haravat yms. pihanhoitovälineet olisi voinut työntää jostain luukusta terassi alle pois silmistä ja sateelta suojaan.

Kerrosta alempana eli maan alla oleva kellarikerros olisi alun perin näyttänyt tältä. Maantason terasssin alle olisi tullut vain paalutus terassia kannattamaan, ja paalujen yläpäistä olisi terassin alla jäänyt ryömintätilassa noin 80 cm näkyville. Tässä kuvassa on toinenkin ongelma - nimittäin kellarin kylpyhuone on kellarin ulkoseinässä kiinni. Ja seinän sisäpuolelle tehdään kylpyhuoneeseen kuuluva vesieristys. Kellarin seinän ulkorakenteeseen tulee myös vesieristys, joka koostuu bitumista. Seinässä ei periaatteessa saisi olla kaksinkertaista vedeneristystä, koska silloin seinä ei pysty hengittämään kumpaakaan suuntaan. Tämäkin ongelma poistui, kun tehtiin kylppärin kohdalle kellarin rungon ulkopuolelle täyden huoneen korkuinen säilytystila, jolloin kellarin bitumilla vuorattu ulkoseinä kiersi kylpyhuoneen seinän kauempaa, eikä tuplaeristettyä seinärakennetta syntynyt.

Kerrosta alempana eli maan alla oleva kellarikerros olisi alun perin näyttänyt tältä. Tässä kuvassa ei vielä terassin alle tulevaa varastoa näy, vaan terassin alle olisi tullut pelkkä paalutus terassia kannattamaan, ja paalujen yläpäistä olisi terassin alla jäänyt ryömintätilassa noin 80 cm näkyville. Tässä kuvassa näkyy lisäksi toinenkin ongelma. Nimittäin kellarissa sijaitseva kylpyhuone on kellarin ulkoseinässä kiinni. Kylpyhuoneessa seinän sisäpuolelle tulee ko. tilaan pakollisena kuuluva vesieristys. Kellarin seinän ulkorakenteeseen tulee myös vesieristys, joka koostuu bitumista. Muutenhan kellari kastuisi maaperän kosteudesta johtuen. Missään seinässä ei periaatteessa saisi olla kaksinkertaista vedeneristystä, koska silloin seinä ei pysty hengittämään kumpaakaan suuntaan – ei ulos, eikä sisään päin. Tämäkin ongelma poistui, kun tehtiin kylppärin kohdalle kellarin rungon ulkopuolelle täyden huoneen korkuinen säilytystila, jolloin kellarin bitumilla vuorattu ulkoseinä saatiin kiertämään kylpyhuoneen seinä kauempaa, eikä tuplaeristettyä seinärakennetta syntynyt, kun kylpyhuoneesta tulikin tavallaan kellarikerroksen sisähuone.

Tässä kuvassa sitten rakennepiirroksesta suurennos, jossa näkyy mitä lopulta tehtiin:

Tässä terassin alle tehty alun perin "kylmävarasto", joka on edelleenkin kylmä (ei kiinteää lämmityslaitetta), mutta lämpöeristeet laitettiin ihan normaaliin tapaan, eli jos vaikka kannettavan sähkölämmittimen sinne veisi nyt, niin talvellakin tilan saa lämpöiseksi, jos siellä jotain sellaista säilyttää, mikä ei saa jäätyä.

Tässä terassin alle tehty alun perin ”kylmävarasto”, joka on edelleenkin kylmä (ei kiinteää lämmityslaitetta), mutta lämpöeristeet laitettiin seiniin, lattiaan ja kattoon ihan normaaliin tapaan (niitä eristeitä ei nimittäin jälkikäteen saisi enää lisättyä). Joten jos esim. kannettavan sähkölämmittimen sinne veisi, niin talvellakin tilan saa lämpöiseksi, jos siellä jotain sellaista säilyttäisi, mikä ei kestä kylmää/viileää. Toistaiseksi lämmittämisen tarvetta ei ole kuitenkaan ollut, ja todellisuudessa talon kyljessä oleva maanalainen huone saa varsinaisen kellarin ulkoseinän läpi huokuvaa hukkalämpöä jonkin verran – seinän toisella puolella on nimittäin löylyhuone, jossa on välillä korkeitakin lämpötiloja.

Tämä terassin alle tehty varastotila oli aivan ensimmäinen tila, mikä saatiin rakentamisen aikana käyttöön. Sitä ennen ainut säilytystila oli merikontti ja pressuteltta, ja uusi vastavalmistunut säilytystila tuli valmistuttuaan kovaan käyttöön. Kovassa käytössä ja todella hyödyllinen se on ollut vielä asumisen aikanakin, koska aina on jotain viileän tilan tarvetta. Tilassa on siis luontaisesti lämpötila aina pikkuisen plussalla, eihän maahan kaivettu perunakellarikaan koskaan jäädy. Tai ei pitäisi jäätyä. Suunnilleen samanlaiset olosuhteet ovat myös tuolla terassin alla olevassa tilassa.

Tänään aamulla kylmävaraston lämpötila oli +2,6C ja ulkolämpötila kylmän pakkasyön jälkeen samalla hetkellä +1,3C. Pakkasen puolelle sisälämpötila ei mennyt tänä talvena koskaan - tosin tämän talven kovat pakkasjaksot olivat lyhyitä, enimmillään vai muutaman päivän kestoisia, pisin pakkasjakso oli joulun pyhinä, jolloin useampana päivänä peräkanaa oli melkein -20C.

Tänään aamulla kylmävaraston lämpötila oli +2,6C ja ulkolämpötila kylmän pakkasyön jälkeen samalla hetkellä +1,3C. Pakkasen puolelle sisälämpötila ei mennyt tänä talvena koskaan – tosin tämän talven kovat pakkasjaksot olivat lyhyitä, enimmillään vai muutaman päivän kestoisia. Pisin pakkasjakso ja kovimmat pakkaset olivat joulun pyhinä, jolloin useampana päivänä peräkanaa oli melkein -20C.

Tässä "uusia polttopuita", eli samaa rakentamisen aikaista ylijäämäpuuta, joka nyt on ollut ulkosäilytyksessä pressun alla, kun ei ole muuallekaan mahtunut. Siirrän ne kuitenkin ennen syksyä sateelta suojaan, niin ovat varmuudella sitten kuivia. Tästä kun alkaa peräseinältä päin tilaa täyttämään, niin puuta mahtuu suojaan valtavat määrät. Tilan leveys on 270cm ja korkeus normaali huonekorkeus eli vähän yli 2 metriä. Alun perin polttopuu varasto piti olla kellarin lämpymällä puolella, mutta tästä terassin alla olevasta kylmästä tilasta on nyt polttopuuvarasto käytännössä muotoutunut, ja se on siihen tarkoitukseen oikein hyvä.

Eilen aloin siivota pihaa, ja tässä ”uusia polttopuita”, eli ihan sitä samaa rakentamisen aikaista ylijäämäpuuta, mitä terassin alla olevassa tilassa on tähänkin asti säilytetty.  Nämä tässä kuvassa nyt näkyvät puut ovat olleet tähän asti ulkosäilytyksessä pressun alla, kun ei ole muuallekaan mahtunut. Siirrän ne kuitenkin ennen syksyä sateelta suojaan, niin ovat varmuudella sitten kuivia. Samalla saan pihaakin siistimmäksi. Tästä kun nyt alkaa peräseinältä päin tilaa täyttämään, niin puuta mahtuu suojaan aivan valtavat määrät. Tilan leveys on 270cm ja korkeus normaali huonekorkeus eli vähän yli 2 metriä. Alun perin polttopuuvarasto piti olla ja sen nininen tila oli suunniteltu kellarin lämpimälle puolelle. Mutta tästä terassin alla olevasta kylmästä tilasta on nyt polttopuuvarasto käytännössä muotoutunut, ja se on siihen tarkoitukseen se on ollut oikein hyvä. Polttopuun käyttöön liittyvät puunroskat pysyvät myös varsinaisen talon ulkopuolella pikkuisen paremmin, ne voi sitten katuharjalla lakaista lavojen alta aina joskus pois.

Säilytystiloja ei varmaan koskaan ole liian paljon, ja maanalaiset tilat eivät ”syö rakennuslupaa”. Jos joku rakentaja on nyt talonsa suunnitteluvaiheessa, ja jos taloon on jo joka tapauksessa kellari tulossa, niin tässä ehkä yksi idea siihen liittyen, että miten kellarin kylkeen voi aika helposti toteuttaa yhden ylimääräisen varastokopin. Meidän varastokopin seinät on normaaliin tapaan kevytsoraharkoista (niin kuin muukin kellari), ja kattorakenteena on ”käännetty katto” (meillä onteloiden päällä on ensin kallistusvalut, sitten vesieriste, sitten lämmöneriste, sitten pintavalu, jonka päällä on katetun terassin puut).

Sinänsä on ihan sama mitä kopin päälle olisi tehnyt – jos se asettuu sopivasti maanpinnan tasoon, siihen päälle olisi voinut istuttaa vaikka nurmikon, tai tehdä vaikka autokatoksen, niin kuin tässä linkissä olevissa kuvissa näkyy käännetyn kattorakenteen osalta:

http://www.finnfoam.fi/kayttokohteet/ylapohja/kaannetty-katto/

260 vastausta artikkeliin ”Terassin alle kunnollinen varasto

 1. I like this post, enjoyed this one thank you for putting up. ”The difference between stupidity and genius is that genius has its limits.” by Albert Einstein.

 2. I simply want to mention I’m newbie to blogs and honestly savored you’re web site. Very likely I’m likely to bookmark your site . You actually have remarkable articles and reviews. Thanks a bunch for sharing your blog.

 3. hello there and thank you for your information – I have definitely picked up anything new from right here. I did however expertise some technical points using this web site, as I experienced to reload the site many times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your web host is OK? Not that I’m complaining, but slow loading instances times will often affect your placement in google and can damage your quality score if ads and marketing with Adwords. Well I’m adding this RSS to my email and could look out for a lot more of your respective interesting content. Make sure you update this again very soon..

 4. It’s in point of fact a great and useful piece of information. I’m satisfied that you just shared this useful information with us. Please stay us informed like this. Thanks for sharing.

 5. Generally I do not read post on blogs, however I would like to say that this write-up very compelled me to check out and do so! Your writing style has been surprised me. Thank you, quite nice post.

 6. I would like to thnkx for the efforts you’ve put in writing this web site. I am hoping the same high-grade blog post from you in the upcoming also. Actually your creative writing abilities has encouraged me to get my own blog now. Really the blogging is spreading its wings fast. Your write up is a good example of it.

 7. Hello, you used to write magnificent, but the last few posts have been kinda boring… I miss your tremendous writings. Past several posts are just a little bit out of track! come on!

 8. Wow, wonderful blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your website is wonderful, as well as the content!

 9. I’m still learning from you, as I’m improving myself. I certainly love reading everything that is posted on your blog.Keep the posts coming. I enjoyed it!

 10. Someone necessarily help to make significantly articles I’d state. This is the very first time I frequented your website page and up to now? I surprised with the research you made to create this actual publish amazing. Excellent activity!

 11. We’re a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your website offered us with valuable information to work on. You have done a formidable job and our whole community will be thankful to you.

Kommentointi on suljettu.