Tyhjä talo vei enempi sähköä

Hiihtoloma loppui ja kotiin on taas palattu. Tällä välin talo oli tyhjillään viikon verran eli lauantaista lauantaihin.

Jotenkin sitä lähtökohtaisesti tahtoo ajatella aina niin, että silloin kun talossa asutaan, sähköäkin kuluu silloin enempi. Mutta tietysti tässä kohtaa voi ainakin talvikuukausina tulla ajatusvirhe, koska täsmällisemmin ilmaistuna asia meneekin niin, että silloin kun talossa asutaan, energiankulutus on suurempi verrattuna siihen että talo olisi tyhjä.

Joka tapauksessa meillä meni viime viikon jokaisena päivänä sähköä selvästi enemmän, mitä on vuorokausikulutuksen tavanomainen taso. Tämä näkyy aika selvästi näistä tämän kuun alkupään kulutuskäppyröistäkin (klikkaamalla kuvaa se suurenee):

Hiihtoloman aikana talon ollessa tyhjillään lämpötila vaihteli 14.2 - 19.2 välisenä aikana -6,5C ja +2,3C välillä (tarkastelu jakso päättyy torstaille 19.2, koska Vantaan Energian seurantapalvelussa ei ole vielä sen tuoreempia lukuja nähtävillä). Samana aikana vuorokauden sähkönkulutus on vaihdellut 61,5 kWh ja 110,9 kWh välillä. Yösähkön osuus kaikesta sähköstä on helmikuun aikana ollut 72% tähän mennessä (tarkastelujakso 1.2 - 19.2.2015).

Hiihtoloman aikana talon ollessa tyhjillään lämpötila vaihteli 14.2 – 19.2 välisenä aikana -6,5C ja +2,3C välillä (tarkastelu jakso päättyy torstaille 19.2, koska Vantaan Energian seurantapalvelussa ei ole vielä sen tuoreempia lukuja nähtävillä). Samana aikana vuorokauden sähkönkulutus on vaihdellut 61,5 kWh ja 110,9 kWh välillä. Yösähkön osuus kaikesta sähköstä on helmikuun aikana ollut 72% tähän mennessä (tarkastelujakso 1.2 – 19.2.2015).

Tähänastisen helmikuun keskilämpötila on ollut -0,5C (keskilämpötila näkyy kuvassa punaisena katkoviivalla), ja sattumoisin asumisen aikainen sähkönkulutus jää pääsääntöisesti katkoviivan alle, kun taas poissaollessa kulutuksen taso on ollut selvästi katkoviivan yläpuolella. Toki viime viikon alkupäivillä sattui myös pariksi päiväksi pikkupakkaset, jolloin sähköä meni molempina päivinä yli 100 kWh vuorokaudessa. Mutta viikkoa aiemmin 8-9.2.2015 oli myös melkein yhtä paljon pakkasta, mutta silloin sähköä kului vuorokaudessa vain vähän yli 60 kWh, eli kolmanneksen vähemmän.

Tämä ilmiö selittyy tietystikin takan eli polttopuiden käytöllä. Vaikka asumisen aikana käyttövettä kuluu 4 ihmiseltä yhteensä noin 400 litraa vuorokaudessa, ja siitä kuuman veden osuus on noin 40% eli 160 litraa (0,16m3), niin polttopuiden käyttö kompensoi tämän – ja näköjään se kompensoi vielä paljon enemmänkin. Käyttövesi meillä lämpenee siis suoralla sähköllä ympärivuorokautisesti, ja siihen kuluva sähkön määrä on kokonaissähkönkulutuksesta suhteellisen vähän (noin 350 kWh/kk eli talvikuukausien kokonaissähkönkulutuksesta noin 20%).

Jos yhden vesikuution lämmittämiseen yhdellä asteella tarvitaan fysiikan lakien mukaan sähköä 1,17 kWh, niin meillä sähkönkulutus on tässä kohdin 0,16m3 x 60C x 1,17 kWh = 11,2 kWh per vuorokausi, olettaen että vesilaitokselta tuleva vesi on +4C ja että se lämmitetään +64C lämpötilaan. Jos polttopuita ei käytettäisi ollenkaan, tämä vähän reilut 10 kWh pitäisi lisätä nyt saatuihin kulutuskäppyröihin. Se hieman tasaisi eroa talon asumisaikana ja talon tyhjillään ollessa, mutta ei kovin paljon.

Näistä laskelmista voitaneen päätellä, että polttopuista olisi saatu keskimäärin noin 50 kWh lämmitysenergiaa per vuorokausi, eli kuukausitasolla 1500 kWh. Tämä täsmää aika hyvin sen kanssa, että kuusipuun energiasisältö on 1320 kWh per kuutio, ja jos noin 1,5 kuutiota rakennusaikaista laudan pätkää on kuukausittain käytetty, niin niistä pitäisi tulla energiaa noin 1980 kWh ja takkojen hyötysuhde huomioiden talteen on saatu ehkäpä noin 1500 kWh kuukausittain. Tämä laskelma täsmää aika hyvin siihen aikaisempaan arviooni, että tähän mennessä olisi noin 5-6 kuutiota polttopuita käytetty koko tähänastisen asumisen aikana eli lokakuun alusta lukien.

Pientä fiilausta nämä ylläolevat laskelmat ehkä vielä vaatisi, mutta kun jatkolaskelmat menisi enempi oletuksen puolelle, niin jätän tällä kertaa fiilaukset tekemättä. Nimittäin kotiin tullessa lämpötila oli +16C – eli noin 5C – 6C tavanomaista alhaisempi. Jos yhden asteen pudotus säästää energiaa noin 5%, niin viiden asteen pudotus pitäisi säästää samalla kaavalla 25%? Ja 10 asteen pudotus (esim. +23C -> +13C säästäisi 50%?

Silloinhan nuo yllä olevat sähkönkäyttölaskelmat muuttuisivat aika lailla, mutta en tiedä toimiiko matematiikka ihan näin, kun lämpötilan pudotus on näin suuri? Tai toimiiko tämä matematiikka samoilla prosenteilla uusissa ja vanhoissa taloissa? Joka tapauksessa tästä aiheutuisi sellainen paradoksi, että 20 asteen pudotuksella energian säästö olisi jo 20 x 5 = 100% ja kovilla paukkupakkasilla se ei ainakaan voi mitenkään pitää paikkaansa (jos sisälämpötila jää yli nollan, kun ulkona on pakkasta vaikkapa -20C, niin energian kulutus ei voi olla sillä kohtaa nolla). Asteen tai parin pudotuksessa tämä 5% per aste nyrkkisääntö varmaankin pätee? Tai näin ainakin AsOy -maailmassa taloyhtiöitä aina neuvotaan säästämään.

Joskus kuulee myös puhuttavan, että ilmastointiakin voisi säätää pienemmälle, jos on pidempään poissa kotoa. Tätä en kuitenkaan nyt tehnyt, enkä taida tehdä jatkossakaan. Ilmastointikoneen lämmöntalteenotto on aika hyvä, se vaihtelee meillä tavallisesti 85-90%:n välillä, eli ei se kovin paljon lämpöä hukkaa, kävi se kone sitten millä nopeudella tahansa. Rakenteet kuitenkin pysyvät kuivina, jos IV-kone on päällä normaalisti, ja silloin sen kulutus on 160 Wattia, eli vuorokaudessa 3,84 kWh. Eli tässä kohtaa säästöä ei kovin paljon voisi saada, vaikka koneen sammuttaisi kokonaan (mutta sillä tavalla voisi saada talon rakenteet homehtumaan vuosikymmenten saatossa?).

Tässä kohtaa loma-ajan säädöt menivät siis ihan oikein? Eli pidemmän poissaolon ajalle lämpötilaa laskettiin useammalla asteella tavoitteena säästää sähkössä. Mutta kotiin tulon lähestyessä enemmänkin lämpöä olisi tietysti saanut olla kuin tuo +16C. Onhan se kuitenkin vähän vilpoista, kun taas esim. +18C olisi ollut jo jotenkin normaalin rajoissa. En tiedä saisiko Oumanin säätölaitteelle jonkinlaista etäyhteyttä, jolloin siihen voisi säätää lisää tehoja jo vähän ennen kuin kotiin saavutaan? Pitänee tutkia tätä, tai kehitellä joku muu hyvä idea tähän kohtaan.

Nyt kun meillä on Bilteman imukupilla ikkunaan tulevat mittarit melkein joka huoneessa (ja ne on rinnakkain asettelulla tarkistettu, että ne näyttävät kaikki samaa lukemaa), niin nämä mittarit muistavat 1 vrk alimman ja ylimmän lämpötilan. Kotiin tullessa lämpötilahaarukka oli vaihdellut +15,5C ja +16,0C välillä. Eli tässä tuli nyt myös testattua se, että kun takkoja ei käytetä, niin millainen lämpötilavaihtelu aiheutuu siitä, että meidän lattialämmitys on säädetty toimimaan pelkästään yösähkön tunneille klo 21-07:00 välisenä aikana.

Itse olen ”mutu-tuntumalla” havainnut jo aiemmin, ettei lattiarakenteet oleellisesti 14 tunnin aikana ehdi jäähtymään (sillä ajalla kiertovesipumppu ei kello-ohjauksesta johtuen käy lainkaan). Ja nyt tälle asialle tuli myös tieteellinen vahvistus, eli mittareiden mukaan vuorokauden lämpötilavaihtelu on puoli astetta. Eli käytännössä ei mitään. Ja kun normaalisti takkojakin käytetään silloin tällöin, niin tuo puolen asteen vaihtelu häviää sinne taustalle, eikä sitä varmaan muulla tavalla saakaan esille kuin se, että ollaan pidempään poissa kotoa, jolloin takkoja ei käytetä, ja talo on pelkästään lattialämmityksen varassa.

Tässä vielä lopuksi muutamia lämpömittarien kuvia tältä aamulta. Lämpötila on nyt noussut eilisen +16C tasolta +19,5C tasolle. Näin siis ikkunapintojen lähettyvillä. Virallisesti lämpötiloja ei tietenkään kuulu mitata ikkunan lasista tai ikkunoiden rakojen edestä. Mutta kun samat mittarit ovat lähes joka huoneessa, voidaan kuitenkin verrata huoneiden keskinäisiä lämpötiloja, joihin oikeasti pitäisi lisätä aste tai pari, niin sitten ollaan ”virallisemmissa” lukemissa:

Tiilerin Terhi takka-leivinuuni, lämpötilat aamulla "yläkulmassa" +28,9C ja johdon mitan päässä "alakulmassa" 22,7C. Eilen illalla kotiin saapuessa takan lämpötila oli noin 18C molemmissa kulmissa, eli viikossa takka oli jäähtynyt lähes siihen mitä huoneilmakin (huoneilman lämpötila oli vaihdellut +15,5 - 16,0C välillä) viimeisen vuorokauden aikana.

Tiilerin Terhi takka-leivinuuni, lämpötilat aamulla ”yläkulmassa” +28,9C ja johdon mitan päässä ”alakulmassa” 22,7C. Eilen illalla kotiin saapuessa takan lämpötila oli noin 18C molemmissa kulmissa, eli viikossa takka oli jäähtynyt lähes siihen mitä huoneilmakin (huoneilman lämpötila oli vaihdellut +15,5 – 16,0C välillä) viimeisen vuorokauden aikana.

 

Yläaulan ikkunalämpötila aamulla +19,5C, vuorokauden alin lämpötila +15,5C näkyy vielä muistissa.

Yläaulan ikkunalämpötila aamulla +19,5C, vuorokauden alin lämpötila +15,5C näkyy vielä muistissa.

Pojan huoneessa ikkunalämpötila aamulla +18,5C, vuorokauden alin lämpötila +15,5C näkyy vielä muistissa. Lasten huoneisiin takan lämpö ei oikein oviaukon kautta pääse niin hyvin, koska makuuhuoneissa on pelkät tuloilmaventtiilit, ja ylimmän kerroksen ilmastoinnin imuaukot ovat yläaulassa. En osaa sanoa, olisiko tämä asia pitänyt suunnitella jotenkin toisin? Nyt seurauksena on tasan yhden asteen lämpötilaero muun talon kanssa. Ero on niin pieni, ettei sitä ilman mittaria voi huomata.

Pojan huoneessa ikkunalämpötila aamulla +18,5C, vuorokauden alin lämpötila +15,5C näkyy vielä muistissa. Lasten huoneisiin takan lämpö ei oviaukon kautta oikein pääse ”vastavirtaan” tai ylipainetta kohden niin hyvin, koska makuuhuoneissa on pelkät tuloilmaventtiilit, sillä ylimmän kerroksen ilmastoinnin imuaukot ovat kaikki yläaulassa. En osaa sanoa, olisiko tämä asia pitänyt suunnitella jotenkin toisin? Nyt seurauksena on tasan yhden asteen lämpötilaero muun talon kanssa. Ero on kylläkin niin pieni, ettei sitä ilman mittaria voi huomata.

Ison makuuhuoneen ikkunalämpötila aamulla +19,5C, vuorokauden alin lämpötila +15,5C näkyy vielä muistissa. Tässäkin makuuhuoneessa on pelkät IV-tuloventtiilit, mutta makuuhuoneen kulmasta kulkee läpi tiilihormi, joka antaa lisälämpöä, jolloin ikkunan edustan lämpötila on ihan se sama mitä muuallakin talossa tällä hetkellä, eli +19,5C.

Ison makuuhuoneen ikkunalämpötila aamulla +19,5C, vuorokauden alin lämpötila +15,5C näkyy vielä muistissa. Tässäkin makuuhuoneessa on pelkät IV-tuloventtiilit, mutta makuuhuoneen kulmasta kulkee läpi tiilihormi, joka antaa lisälämpöä, jolloin ikkunan edustan lämpötila on ihan se sama mitä muuallakin talossa tällä hetkellä, eli +19,5C.

Viikon postit. Itse asiassa pino on yllättävän pieni, joskus postia kertyy viikossa enemmänkin.

Viikon postit. Itse asiassa pino on yllättävän pieni, joskus postia kertyy viikossa enemmänkin.

 

353 vastausta artikkeliin ”Tyhjä talo vei enempi sähköä

  1. Good – I should definitely pronounce, impressed with your site. I had no trouble navigating through all tabs as well as related information ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, web site theme . a tones way for your customer to communicate. Excellent task.

  2. I just want to say I’m newbie to blogs and truly enjoyed your web site. Most likely I’m going to bookmark your blog post . You surely have fabulous articles and reviews. Cheers for sharing with us your web page.

  3. What i don’t realize is in reality how you are now not actually a lot more well-favored than you may be right now. You are so intelligent. You realize therefore significantly on the subject of this topic, made me individually believe it from a lot of varied angles. Its like men and women aren’t fascinated until it is something to accomplish with Girl gaga! Your personal stuffs great. At all times care for it up!

  4. The following day Pare checked and compared his patients. [url=http://shopshopfastbestmed.com]buy vardenafil 40 mg malaysia[/url] Hypoxia causes a significant reduction of NO synthase activity.This helps reduce the possibility of cockroaches.Our identities are somewhat fluid. [url=http://buyprednisone20mgus.com]can you take naproxen with prednisone[/url] Depressingly a quarter of the vegetable consumption in the United States is french fries.When a person stands motionless the blood pressure is barely adequate to force the blood from the feet back to the heart.These two properties inuence the prognosis the chances of successful treatment and survival and determine the specic treatment to be used.If patient is hemodynamically stable start antiarrhythmic therapy IV amiodaronesee Quick Hit Most common cause of death in first few days after MI is ventricular arrhythmia either VT or Vfib.sinus Hollow air cavity within a bone.The reduction of sexual relations with males to the minimum time the avoidance or delay before meeting again another man the resort to female fantasies in order to hide the masculine ones or the practice of compulsive sex might all have hypothetically an avoidance function. [url=http://deplim.com]viagra generic prices[/url] Figure illustrates schematically the relationship between the blood and the lymphatic systems.Transudative effusionspathophysiology is due to either elevated capillary pres sure in visceral or parenteral pleura e.inguinala light skinned person with a skin area ofSuch deformed cells might also react differently compared with normal ones to the stains or colouring substances used to highlight their different parts. [url=http://buykamagrasoft.com]kamagra 100mg reputable site[/url] This procedure helps diagnose uterine disease.M E DICI N E I N T H E I N DUS T R I A L AGE Anesthesia ODAY NO PERSON OF SOUND MIND would choose to be operated on in filthy germridden conditions and without pain relief.egoPostMI Endocarditis Myxoma b.Surgery or angioplasty may be required to recannulate stenosed vessels. [url=http://buyfinasteridecitrat.com]buy propecia without doctor[/url] perforation abscess pancreatitis.In Healthy People there are topic areas objectives and measures.Herein an algorithmic perspective is offered for the various diagnostic possibilities of chronic urticaria FigureShe denies any history of injury.

  5. Excellent blog here! Also your website loads up very fast! What host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my web site loaded up as fast as yours lol

  6. Usually I do not learn article on blogs, but I would like to say that this write-up very forced me to try and do so! Your writing taste has been surprised me. Thank you, very nice post.

  7. I’m really impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Anyway keep up the nice quality writing, it’s rare to see a great blog like this one nowadays..

  8. Thank you for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do a little research about this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more from this post. I’m very glad to see such fantastic info being shared freely out there.

  9. I like this website very much, Its a really nice billet to read and receive information. ”A little in one’s own pocket is better than much in another man’s purse.” by Miguel de Cervantes.

  10. I’ll immediately snatch your rss as I can’t find your email subscription hyperlink or newsletter service. Do you’ve any? Kindly let me recognize so that I may just subscribe. Thanks.

  11. Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to more added agreeable from you! However, how could we communicate?

  12. Good ¡V I should definitely pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all the tabs as well as related info ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, web site theme . a tones way for your customer to communicate. Nice task..

  13. Nice blog here! Also your website loads up fast! What host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my web site loaded up as fast as yours lol

    • doses of fluoxetine fluoxetine treatment post stroke emotionalism propranolol fluoxetine anxiety fluoxetine yoga coreg fluoxetine fluoxetine what is prescribed for children ssri fluoxetine fluvoxamine fluoxetine throat fluoxetine multiple sclerosis depre

  14. Fun fact: Energiatodistuksessa lasketaan että takan hyötysuhde on 60% ja puuta poltetaan 3333kWh vuodessa, lämmitykseen saadaan siis 2000kWh/vuosi.

  15. Tarkistin just itse nämä sähkönkulutus lukemat ja viikon poissaolon aikana talo kulutti 6,5 kWh päivässä sähköä. Normaalikulutus päivässä siellä 20-30 kWh välillä (lämmitysmuoto kaukolämpö). Ilmastointia laitoin vain pikkaisen pienemmälle en paljoa lähtiessä ja sammutin hetivalmiin kiukaan kokonaan.

    • Teillä näyttäisi olevan sitten juurikin päinvastoin mitä meillä oli. Jos meilläkin olisi kaukolämpötalo, eikä sähköllä ja talon lämmityksellä olisi mitään tekemistä toistensa kanssa, niin ehkä meilläkin tulos olisi saattanut olla saman suuntainen?

      • Katsoin kaukolämmönkulutusta noilta possaolopäiviltä niin se on samaa tasoa oltiin kotona tai ei. Ulkolämpötila tuntui vaikuttavan kulutukseen eniten. Lämmönjakajan käyriä pitäisi kaiketi vielä hieman viilata mutta katson nyt tämän talven loppuun saakka. Tasaisesti se oli pitänyt lämmöt keskellä taloa olevassa mittauspisteessä koko viikon 23.1 C.

        • Hei Jukka,
          Miten teillä sitten polttopuiden käyttö – jos käytätte säännöllisesti takkaa, niin pienentääkö se teillä kaukolämmön kulutusta? Tai meillä siis uskon, että polttopuista johtuen lämmityssähköä kuluu vähemmän silloin kun ollaan paikalla, ja poissa ollessa talo lämpenee pelkällä sähköllä -> sähköä meni meillä enempi…

        • Takka näin pers tuntumalta käyriä tutkiessa tuntuisi vaikuttavan noin 5kWh-10kWh / päivä tuohon kaukolämmönkulutukseen. Termostaatit ainakin reagoi kun takka on päällä. Pitäisi kaiketi vielä pyörittää hieman ilmalämpöpumppua että lämpä jakautuisi taseisemmin taloon.

        • Hei Jukka,
          Takasta saatua lämpöä voinee arvioida kaukolämmön kulutusmuutosten lisäksi myös käytetyn polttopuun määrän mukaan, eikö vain? Esim. jos polttaa kuution koivupuuta kuukaudessa, siitä saa teoreettisesti 1700 kWh lämpöä, ja käytännössä saanti on takan hyötysuhteesta riippuen ehkäpä noin 75% eli 1275 kWh eli noin 40 kWh per päivä? Jolloin jos näyttää siltä, että puista tuleva lämpö on ollut esim. luokkaa 10 kWh/päivä, silloin kuukaudessa olisi pitänyt kulua neljänneskuutio koivupuuta.

  16. Olen itse ajatellut tuon IV-koneen tehojen laskemisen tuovan säästöä, koska normaalistihan tuo lämmöntalteenoton hyötysuhde on siinä reilun 80% paikkeilla, mutta silloin kun talo on tyhjä ja huoneista ei saada imettyä sitä lämmintä ilmaa niin silloinhan tämä hyötysuhde romahtaa, eikö?

    Tällöin jos tehoa laskee niin se ei ime niin paljoa ulkoa kylmää sisään, jolloin ei tarvitse lämmittää tuloilmaa niin paljoa, koska tässä kohtaa talo on ”kylmä” eikä lämmöntalteenoton kautta tule lämpöä.

    Tuohon Oumaniin käsittääkseni löytyy palikkaa jos jonkinlaista ja etäohjaus pitäisi onnistua.

    • Make: ”silloin kun talo on tyhjä ja huoneista ei saada imettyä sitä lämmintä ilmaa niin silloinhan tämä hyötysuhde romahtaa, eikö?”
      Jaa-a, tähän en osaa tarkemmin vastata mitään, mutta pitääkin käydä lukemassa hyötyluku prosentit joskus heti kotiin tullessa, jos lämpötila on syystä tai toisesta pudonnut tavanmaiselta tasolta useita asteita.

Kommentointi on suljettu.