Talvi 2014-2015 ennätyslauha?

Talvi ei ole vielä ohi, mutta jos lopputalven sääennusteita on uskominen, niin tänä talvena ei kovia pakkasia enää taida tulla?

Lopputalven ennuste näyttää ihan samalta mitä talvi on ollut tähänkin saakka. Kunnon pakkasia oli tänä talvena vain yksittäisinä päivinä ensin joulun pyhinä, sitten pari kertaa tammikuussa (kesto yhteensä 4 päivää) ja parina päivänä helmikuussa. Muuten on lämpötila ollut nollan kieppeillä plus miinus muutama aste.

Lopputalven ennuste näyttää ihan samalta mitä talvi on ollut tähänkin saakka. Kunnon pakkasia oli tänä talvena vain yksittäisinä päivinä ensin joulun pyhinä, sitten pari kertaa tammikuussa (kesto yhteensä 4 päivää) ja parina päivänä helmikuussa. Muuten on lämpötila pyörinyt nollan kieppeillä plus miinus muutama aste.

Vantaan Energian Energiapeili -palvelusta saa lämpötilat ja kulutetun energian tunti tunnilta excel-pohjalle, ja siltä pohjalta pystyy tekemään monenlaista analyysia, mm. että tänä talvena ei Vantaalla nähty 20-asteen pakkasia kertaakaan, vaikka aika lähellä tosin käytiin joulukuun lopulla:

Alle -15C lämpötiloja oli tänä talvena (joulukuu 2014 + tammikuu 2015 + helmikuu 2015) yhteensä 39 tuntia. Tämän talven pakkasennätys Vantaalla saavutettiin 29.12.2014 klo 19-20:00 välillä, jolloin lämpötila laski -19,9C asteeseen.

Alle -15C lämpötiloja oli tänä talvena (joulukuu 2014 + tammikuu 2015 + helmikuu 2015) yhteensä 39 tuntia. Tämän talven pakkasennätys Vantaalla saavutettiin 29.12.2014 klo 19-20:00 välillä, jolloin lämpötila laski -19,9C asteeseen.

Lämpötilojen toinen ääripää oli +7,3C – mikä ainakin minun ”miesmuistissani” on helmikuun lämpötilaksi varsin korkea, eli en muista vastaavaa nyt ainakaan heti mistään aikaisemmilta vuosilta. Kyseisen helmikuun päivän tältä vuodelta muistan yhä vieläkin, ja hyvin keväiseltä se Tikkurilan katukuvassa vaikutti. Ihan niin kuin olisi maaliskuu alkanut jo helmikuun puolella.

Talven lämpötilaennätys saavutettiin 10.2.2015 kello 14-15:00 välillä, jolloin lämpötila kipusi +7,3C asteeseen. Yli +5,0C lämpötiloja tänä talvena oli yhteensä 11 tuntia.

Talven lämpötilaennätys saavutettiin 10.2.2015 kello 14-15:00 välillä, jolloin lämpötila kipusi +7,3C asteeseen. Yli +5,0C lämpötiloja tänä talvena oli yhteensä 11 tuntia.

Miten sitten ilmasto muuttuu tästä eteenpäin, niin aika sen sitten näyttää, mutta tämän hetken pitkän aikavälin ennusteet lähtevät kaikki siitä, että lämpötilat tulisivat vielä nousemaan tästä lisää? Kohta varmaan Tukholmassa pari päivää sitten (18.2.2015) mitatut lämpötilat ovat ihan arkipäivää meilläkin? Tässä olevassa blogissa kerrotaan, että Tukholmassa oli hiihtolomalla mitattu jo +10C:

http://www.familjenbbygger.se/2015/02/entre.html

Miten tämä kaikki¨säätilastointi sitten talonrakentamiseen liittyy?

No ainakin siten, että lämmitysjärjestelmien suunnittelussa ja mitoituksessa pitää aiempaa tarkemmin pohtia millainen takaisinmaksuaika tulee millekin vaihtoehdolle. Jos lämmitystä ei näissä keleissä kovin paljon enää tarvita, niin parisataa metriä syvällä kallioreiällä varustetun maalämpöpumpun takaisinmaksuaika voi kestää näissä olosuhteissa ikuisuuden. Sen sijaan parin tonnin ilmalämpöpumppu voi olla hyväkin sijoitus, jos tästä eteenpäin jopa helmikuussakin mitataan hetkittäin +7C, tai jatkossa mahdollisesti jopa +10C lämpötilatkin saattavat olla ihan tuiki tavallisia keskellä talvea? Ilmalämpöpumpusta ei ole kovilla pakkasilla hyötyä, mutta jos kylmienkin kuukausien keskilämpötilat hipovat tätä nykyä nollaa, niin aika paljon lämpöä saa talvellakin tehtyä jo ihan pelkällä ilmalämpöpumpullakin? Plus että kesäajan jäähdytyksen saa sen avulla myös. Tosin se sitten vähän maksaa, mutta ilmeisesti ”muutamasta kympistä” sähköä kuitenkin puhutaan, ei sen suuremmista summista.

No, ehkä vähän liioittelin, tai mistäs sen tietää? Ainakin itse joudun nyt miettimään maalämpöpumpun kannattavuutta paljon tarkemmin. Vielä taloa suunniteltaessa maalämpöpumppu oli ihan itsestään selvyys, eikä sen kannattavuutta ainakaan meidän talon kohdalla osattu kyseenalaistaa millään tavalla.

Nyt kuitenkin yllä olevan tilastoinnin pohjalta näyttää siltä, että kovien pakkasten keston voi laskea tunteina, enää ei tarvitse laskea päiviä?