Lämpötilan mittauksia

Ainakin Biltemasta saa ikkunaan imukupilla kiinnitettäviä ja auringon (tai huoneen) valolla toimivia digitaalisia lämpötilan mittareita. Ostohinta oli muistaakseni jotain 7 euroa per kpl, ja ostin niitä kerran puolisen tusinaa. Tarkoitus oli selvittää onko talo tasalämpöinen, ja kuinka suuria lämpötilavaihtelut ovat nyt talvikaudella, kun välillä poltetaan takkaa ja välillä saunotaan. Saunan kiuaskin meillä lämpeää puilla.

Ensin laitoin mittarit rinnakkain pöydälle ja totesin, että ne näyttävät kaikki samaa, ja sitten sijoittelin mittarit eri puolille taloa.

Oikeasti huoneen lämpötilaa ei tietenkään pidä mitata ikkunan lasista, vaan virallinen mittaus tehdään aina 1,1 metrin korkeudelta ja ei lähempää kuin 0,6 metriä seinästä tai ikkunasta. Eli niin sanotulta oleskelualueelta, niin kuin mm tässä linkissä asia neuvotaan:

http://www.nuorisosaatio.fi/asukkaalle/ohjeita_asumiseen/asunnon_hoito_ja_turvallisuus/lammitys

Nyt kun olen mitannut näillä Bilteman mittareilla lämpötilat ”liian läheltä” ikkunoita, niin todellisia huoneen lämpötiloja nämä mittarit eivät tietenkään näytä (lukemiin pitäisi varmaan lisätä aste tai pari?), mutta toisiinsa suhteelliset lukemat jokainen mittari silti näyttää. Eli tiedän onko jokin huone tai tila lämpimämpi tai kylmempi kuin joku toinen tila, jossa on täysin samanlainen mittari.

Lisäksi näissä mittareissa on vuorokauden mittainen minimi- ja maksimilämpötilan muisti, jolloin yhdellä vilkaisulla näkee myös sen, miten lämpötila on samassa mittauspaikassa vaihdellut viimeisen vuorokauden aikana. Tulokset olivat ihan mielenkiintoiset:

Kellarin puuvarasto. Myös tasainen lämpö - vuorokausiheitto vain puoli astetta.

Kellarin puuvarasto, jossa lämpötila 20C. Paikka on myös tasaisen lämmön paikka – vuorokausiheitto on vain puoli astetta. Vaikka kellarissa lämmittäisi kuinka paljon tahansa, lämpötila ei nouse yli 22-23C tasoa, eikä se noussut sen yli myöskään viime kesän helteillä, jolloin oli 38 päivän mittainen yhtä jaksoinen hellekausi. Kellarissa näyttää olevan siis mukavan viileää läpi vuoden.

Lämpimien kohteiden lähellä lämpötilavaihtelut ovat suurimmat. Oikealla oleva mittari on pikkuterassin ovessa, joka samalla on noin 30cm päässä tiilipiipusta, joka lämpeää samalla jos kellarin saunan pesässä tai takkahuoneen takassa on tuli. Nyt mittarissa 20,5C, vuorokauden minimi on ollut 20,0C ja maksimi 22,0C.

Sen sijaan lämpimien kohteiden lähellä lämpötilavaihtelut ovat suurimmat. Oikealla oleva mittari on pikkuterassin ovessa, joka samalla on noin 30cm päässä tiilipiipusta (massa 5700 kg), joka lämpeää samalla kun kellarin saunan pesässä ja/tai takkahuoneen takassa on tuli. Nyt mittarissa 20,5C, vuorokauden minimi on ollut 20,0C ja maksimi 22,0C.

 

Yläaula ison takan yläpuolelta. Lämpötila voi vaihdella vuorokaudessa 19,5 - 21,0C välillä, nyt mittarissa 20,5C kun alla olevaa takkaa on poltettu parisen tuntia.

Yläaula ison takan yläpuolelta. Tässäkin paikassa lämpötila näyttää vaihtelevan. Lämpötila voi vaihdella vuorokaudessa 19,5 – 21,0C välillä, nyt mittarissa 20,5C kun alla olevaa takkaa on poltettu parisen tuntia.

 

Keskikerroksen työhuone. Täällä lämpötila ei juurikaan vaihtele, paikka oli myös kylmin tällä tarkastelukierroksella, sillä kellarissa on tasainen 20C lämpötila, ja ison takan lämpötila oli jo ehtinyt vaikuttaa ylimmän kerroksen lämpötilaan. Ison takan lämpö nousee siis korkean olohuoneen kautta suoraan yläkertaan, ja ilma joutuu ns. "isoon kiertoon", eli se palaa rappuaukon kautta takaisin olohuoneen isolle takalle.

Keskikerroksen työhuone. Täällä lämpötila ei juurikaan vaihtele, paikka oli myös kylmin tällä tarkastelukierroksella (ison takan lämpö ei vaikuta sivusuunnassa niin paljon kuin ylöspäin). Samaan aikaan kellarissa on tasainen 20C lämpötila, ja ison takan lämpötila oli jo ehtinyt vaikuttaa ylimmän kerroksen lämpötilaan. Ison takan lämpö nousee siis korkean olohuoneen kautta suoraan yläkertaan, ja ilma joutuu ns. ”isoon kiertoon”, eli se palaa rappuaukon kautta takaisin olohuoneen isolle takalle, ja lähtee sieltä uuteen kierrokseen. Iso takka lämmittää aika hyvin 2 kerrosta, varsinkin jos yläkerran makuuhuoneiden ovet ovat auki.  Se mikä meni pieleen tai voisi olla toisin (?) on ilmanvaihto, jossa on tuloaukot makuuhuoneissa. Eli makuuhuoneissa on ylipaine suhteissa muihin huoneisiin. No miten takan lämpö sinne sitten lainkaan menee? En tiedä, mutta vähän näyttää menevän kuitenkin, jos väliovet on auki.

Ja tässä viimeisessä kuvassa vielä ”päälämmönlähde” suoran sähkölämmityksen lisäksi – eli Tiilerin Terhi takka-leivinuuni. Jälkikäteen katsottuna tämä Tiilerin takka oli hyvä valinta, joskin täysin sattumaa oli se, että valittiin kuorellinen takka, joka luovuttaa lämpöä pikkuhiljaa ja vähitellen – useamman päivän ajan. Kuorettomassa takassa (ei villoja välissä) lämpöpiikki tulee suoraan huoneilmaan, kiven ollessa niin kuuma ettei siinä kättä pidä, jolloin tilanne on parin pesällisen jälkeen se, että huoneessa tuntuu liian kuumalta.

Toki tässä Tiilerin takassakin takan suuluukku metallikehyksineen kuumenee niin, että siinä varmasti sormensa polttaa, mutta tiiliskivet eivät kuumene. Jotkut ajattelevat myös niin, että jos takan sisään laitetaan villaa, niin millä se lämpö sieltä sitten huoneilmaan lainkaan pääsee? No kyllä se vaan ajan kanssa pääsee, jos hormin pelti on kiinni – koska mihinkään muuallekaan se lämpö ei voi päästä, eikä se ikuisiksi ajoiksi takkaan jää.

Keskikerroksen takkana on Tiilerin Terhi takka-leivinuuni yhdistelmä. Kokonaismassaa takalla 3500 kg. Takka on kerroksellinen, eli eri tiilikerrosten välissä on villaa. Ulkokuorella on ulkolämpötilamittari, joka mittaa lämpötilaa ylä- ja alalaidalta. Tässä vaiheessa takassa on ollut tuli yhden tunnin. Enimmillään ulkokuori lämpenee noin +38 asteeseen, jos takassa polttaa maksimimäärän eli 22kg puita kerralla.

Keskikerroksen takkana on Tiilerin Terhi takka-leivinuuni yhdistelmä. Kokonaismassaa takalla 3500 kg. Takka on kerroksellinen, eli eri tiilikerrosten välissä on villaa. Ulkokuorella on ulkolämpötilamittari, joka mittaa lämpötilaa ylä- ja alalaidalta. Tässä vaiheessa takassa on ollut tuli yhden tunnin. Enimmillään ulkokuori lämpenee noin +38 asteeseen, jos takassa polttaa maksimimäärän eli 22kg puita kerralla.

Toinen hyvä oivallus (sekin puolivahingossa) oli kaksinkertaisten sulkupeltien asentaminen tiilihormiin. Tiilihormissa on 2 rinnakkaista hormia, jotka menevät kellarin takkahuoneelta ja saunasta kaikkien kerrosten läpi. Ylimmässä kerroksessa makuuhuoneen katon rajassa on ylimmät sulkupellit, jotka ovat aina öiseen aikaan kiinni, ja toinen sulkupelti on tulisijan lähettyvillä, joka avataan aina kun tulisijaan laitetaan tuli. Alussa kun ylimmät sulkupellit olivat aina auki (ajatuksella että ehkä paukkupakkasilla laitan ne sitten kiinni), niin huomasin sellaisen ilmiön, että jos vain saunan pesässä oli tuli – niin huonetiloissa oleva alipaine veti katolle menevää savua toisen hormin kautta takkahuoneeseen. Eli talossa oleva alipaine haluaa vetää sulkupellien läpi ilmaa katolta sisätiloihin alipaineesta johtuen. Nyt kun samassa hormissa onkin kahdet sulkupellit, joista ylimmäiset olen laittanut aina yöksi kiinni (sulkupellissä roikkuu työpaita, jotta sítä ei unohda avata aamuisin), niin hormi pysyy lämpöisenä aina seuraavaan aamuun asti. Yhdellä sulkupellillä ei pysynyt, eli katolta alas virtaava kylmä ilma viilensi hormin nopeasti.

Lopputulos näissä tämän kertaisissa lämpötilan mittauksissa oli se, että samassa pisteessä lämpötila ei vuorokauden aikana vaihtele kahta astetta enempää, eikä myöskään talon eri osista löydy kahta astetta suurempia lämpötila eroja. Mielestäni yllättävän tasainen lopputulos ottaen huomioon, että talossa on 241 neliötä kolmessa kerroksessa.

Tähän tasalämpöisyyteen voi vaikuttaa sekin, että lämmitystarkoituksessa taloon on kannettu yli 10 tonnia kiviä. Näistä isossa takassa on 3,5 tonnia, tiilipiipussa 5,7 tonnia ja saunan kiuas painaa kivineen 300 kg. Takkahuoneessa on 600 kg pikkutakka. Kaikissa kerroksissa menee lattialämmitys, ja lattioiden yhteenlaskettuja massoja en osaa edes arvioida. Lämpömittareita lukiessani sähkölämmityspuolella lämminvesivaraaja syötti +1C ulkolämpötilassa lattialämmityspiiriin +22C lämpöistä vettä.

340 vastausta artikkeliin ”Lämpötilan mittauksia

 1. We are a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your site provided us with valuable information to work on. You have done a formidable job and our whole community will be grateful to you.

 2. Adolescents Rapid growth increases iron requirements.The disease may be associated with autoimmune disorders such as Celiac disease Raynauds phenomenon Sicca syndrome dry eyes or mouth Thyroid disease Symptoms More than half of patients have no symptoms at the time of diagnosis.Even the circuit in Fig.Further investigation showed that penicillin was toxic neither to animals nor humans which was good. [url=http://buydoxycycline100mgonlinerx.com]doxycycline hyclate 100mg tablet[/url] Urinary symptoms include Blood in the urine Burning or pain with urination dysuria Difficulty starting to urinate or emptying the bladder Foulsmelling urine Weak urine stream Other symptoms that may occur with this condition Pain or achiness in the abdomen above the pubic bone in the lower back in the area between the genitals and anus or in the testicles Pain with ejaculation or blood in the semen Pain with bowel movements If prostatitis occurs with an infection in or around the testicles epididymitis or orchitis you may also have symptoms of that condition.G.Given our SES we do not have the best health.Furthermore the mold did not always yield the desired antibacterial substance.The reduction of sexual relations with males to the minimum time the avoidance or delay before meeting again another man the resort to female fantasies in order to hide the masculine ones or the practice of compulsive sex might all have hypothetically an avoidance function. [url=http://bestmedrxshop.com]cialis levitra sales viagra[/url] Diets including intake of peanuts other nuts and peanut butter ranging from never to times a day of the nurses who were their mothers were attained by periodic questionnaires in NHSII.showed efficacy and safety at doses of and mg and a phase III trial in men with ED confirmed a satisfactory efficacysafety profile Glina et al.A tissue sample is therefore needed for diagnosis.By there were more than cases of bird flu in humans across countries and almost deaths.et al.PSYCHIATRY PSYCHOACTIVE SUBSTANCES AMPHETAMINES CANNABIS HALLUCINOGENS OPIOIDS SEDATIVES Benzedrine Desoxyn Dexedrine marijuana LSD mescaline PCP codeine heroin meperidine Demerol barbiturates benzodiazepines Ritalin morphine oxycodone oxycodone plus acetaminophen Percocet ALCOHOL COCAINE FIGURE Psychoactive substances that if abused can lead to drug dependence.Caused by a type of coronavirus under the microscope it looks like a halo or crown corona in Latin it was named for its effects on the body which at first resemble influenza. [url=http://apamil.com]viagra generic pay with paypal[/url] xero dry xerophthalmia SENSE ORGANS THE EYE AND THE EAR SUFFIXES SUFFIX MEANING TERMINOLOGY MEANING opia vision hyperopia Hypermetropia farsightedness.Am J Obstet Gynecol.But most of the time periods slowly stop over time.Normal levels make cholestasis unlikely.The dog has learned to be helpless. [url=http://buykamagrapillsus.com]buy kamagra jelly india[/url] Transurethral drainage or resection is usually required.SVT atrial utter AF and VT may be treated with ablation when clinically indicated.Ultrasound is now routinely used to destroy kidney and gall stones lithotripsy.The two sounds are then compared.autoimmune disease [url=http://clomiphene60pills25mg.com]clomid usa shippments online[/url] b.Tudek B.

 3. I just want to say I am beginner to blogging and actually loved this page. Likely I’m want to bookmark your website . You absolutely come with impressive articles and reviews. With thanks for sharing with us your web page.

 4. Very interesting information!Perfect just what I was searching for! ”I live in company with a body, a silent companion, exacting and eternal.” by Eugene Delacroix.

 5. I’m not sure where you’re getting your info, but great topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for wonderful info I was looking for this information for my mission.

 6. I’ll immediately seize your rss feed as I can not in finding your email subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you’ve any? Kindly let me realize so that I could subscribe. Thanks.

 7. Simply wish to say your article is as astonishing. The clearness in your post is simply excellent and i can assume you’re an expert on this subject. Fine with your permission allow me to grab your RSS feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please continue the rewarding work.

 8. hello there and thank you for your information – I have certainly picked up anything new from right here. I did however expertise a few technical issues using this website, as I experienced to reload the web site a lot of times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your hosting is OK? Not that I am complaining, but sluggish loading instances times will sometimes affect your placement in google and could damage your quality score if ads and marketing with Adwords. Well I am adding this RSS to my e-mail and can look out for a lot more of your respective interesting content. Make sure you update this again very soon..

 9. Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I have truly enjoyed browsing your blog posts. In any case I will be subscribing to your rss feed and I hope you write again soon!

 10. Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I have truly enjoyed surfing around your blog posts. After all I’ll be subscribing to your rss feed and I hope you write again soon!

 11. I do accept as true with all the ideas you’ve offered in your post. They’re really convincing and can certainly work. Still, the posts are too brief for novices. May you please extend them a bit from subsequent time? Thank you for the post.

 12. I simply couldn’t leave your web site prior to suggesting that I extremely enjoyed the usual info an individual supply in your guests? Is gonna be back incessantly in order to check out new posts.

 13. Kuinka korkea teillä on tuo savupiippu? On varmaan mainittu jossain täällä blogissa, en vaan viitsi nyt kahlata sen tiedon perään.. Hyvää ensimmäistä joulua uudessa kodissa!

  • Hei Nina,

   Tiilipiipun pituus = 11,3 metriä.

   Sama ropleemi oli itselläni – en enää muistanut ulkoa minäkään, mutta yhteenvetosivuilta löysin tarkkaa dataa ja samalla korjasin tässä artikkelissa olleen painovirhepaholaisen (oikeasti tiilipiipun paino olikin 5700kg, ei 6700kg). Tässä copy-paste yhteenvetoja -alalehdestä:

   14) Kaksi savuhormia, olohuoneen takalle 1-horminen valmispiippu Schiedel rondo halk. 160mm, pituus 8,66m ja hinta 1134,46€ paikalle tuotuna. 2-horminen tiilipiippu muurattiin itse. Tiiliä tarvittiin 1348 kpl ja niiden yhteispaino oli 4852,8 kg. Muurauslaastin kanssa tiilipiippu painaa noin 5700 kg ja vastaa lämmönvarauskyvyltään yhtä takkaa. Yhden tiilen hinta oli 0,83€, muurauslaasti maksoi 109,00€, savupellit 4 kpl maksoivat 91,80€ ja piipunhattu & muut pellitykset 360,00€. Yhteensä hintaa 11,3 metriselle tiilipiipulle tuli yhteensä 1679,64€.

Kommentointi on suljettu.