Massalattia valmis, hieno tuli!

Kodinhoitohuoneen massalattian tekeminen olisi periaatteessa voinut olla ihan parin päivän juttu, mutta tällä kertaa asiat kesti eri syistä johtuen. Ensin lattian hiomisen yhteydessä huomattiin kopoa, joka piikattiin pois. Rautakaupassa ei ollut kuitenkaan itsetasoittuvaa laastia tarpeeksi, joten lattiasta ei ekalla yrittämällä tullut tasainen, ja sitä korjattiin vielä myöhemmin. Sitten alkoi muuttopäivä lähestyä, ja ennen sitä piti saada sähkö- ja ilmastointityöt tehtyä, joten tiloissa oli sen verran trafiikkia (kodinhoitohuoneen läpi joutuu kulkemaan tekniseen tilaan ja sähkökaapille), että lattiaprojekti piti jättää odottamaan.

Mutta nyt se sitten tehtiin loppuun, ja hieno tuli!

Lattiaprojektin suunnittelu alkoi siis jo kuukausi sitten – ja vähän ex-tempore, koska aloite tuli Rekolan paikalliselta yrittäjältä, Pinkopalvelut Oy:n Oskari Saloselta, joka alkaa tekemään nyt myös näitä massalattioita, ja siihen kohtaan yksi hyvä harjoittelukohde oli meidän talon kodinhoitohuone. Jossa siis lattiakaivo on lattiassa, mutta varsinaisesti vedellä ei lotrata, ei ainakaan siinä määrin kuin kylppärissä ja saunassa. Homma onnistui aivan täydellisesti, mutta jos jotain olisi mennyt pieleen, niin sekään ei olisi haitannut.

Tässä vielä linkki siihen mistä lähdettiin liikkeelle, eli värivaihtoehtoja on 72 kpl ja lopullisen pinnan saa hiutaleilla, mattapintaisena tai kiiltävänä (niin kuin meille tuli). Lisäksi on omat seokset käyttötarkoituksen mukaan, ihan vaikka autotallin lattiaan, jossa se kestää nastarenkaiden rasitusta yhtä kauan kuin autotalli itse kestää. Ja massalattia voi olla vielä pitkäikäisempikin. Mutta näistä tämän linkin mallipaloista ja kansioista pääsee suunnittelemaan, että mitä laitetaan:

http://talo-rautio.talovertailu.fi/2014/08/29/massalattiaa-kodinhoitohuoneeseen/

Massalattialla on lukuisia hyviä ominaisuuksia, ja itse asiassa huonoja ominaisuuksia en keksi ollenkaan. Kirkaspintaisesta ja lähes peilipintaisesta lattiasta voisi kuvitella, että se on varmasti myöskin liukas. Mutta ei kuitenkaan ole. Kitkapinta on selvästi ”klinkkerilaattoja” parempi, sillä joskus esim. uimahalleissa pitää märille laatoilla astua tosi varovasti, ettei liukastu. Olen nyt kokeillut kävellä massalattialla kengillä, sukilla, paljain jaloin ja myös märällä lattialla paljain jaloin, ja aina on jalan alla pitävä tunne. Eräs kaveri kysyi, että olenko kokeillut myös kännissä kävelyä, niin sitä en ole vielä kokeillut, ja siinä jos riittävän pitkälle kokeilun veisi, niin varmaan kaatuisi kokeilun lopussa, eikä sitä lattiapintakaan pystyisi estämään… :-)

Lisäksi massalattiaa voi käyttää kapselointiin, joko kosteutta tai radonia vastaan, massalattia nimittäin pysyy myös märällä pintaa – toisin kuin kaikki muut kosteuseristeet, jotka pomppaavat pinnastaan irti, jos rakenne kastuu. Ja sen jälkeen sellaisella vedeneristeellä ei tee mitään.

Jos massalattiaa olisi käytetty myös esim. kylppärin puolella kiiltäväpintaisena, niin silloin peili-ilmiön olisi voinut ottaa huomioon myös valaistuksen suunnittelussa. Mutta kodinhoitohuoneeseen ei nyt mitään erikoista valaistusta tulla rakentamaan.

Tässä kuvia lopputuloksesta. Lisää infoa löytyy lattian tekijän omilta nettisivuilta, tästä linkistä:

http://www.lattiataso.com/

Valmista pintaa salamavalon heijasteessa. Näyttää ehkä valokuvassa jossain määrin muovimatolta, mutta oikeasti ero on selvä ja verrannollinen pahviseen ja posliiniseen kahvimukiin. Siis toinen näistäkin näyttää tyylikkäältä ja toinen ei.

Valmista pintaa salamavalon heijasteessa. Näyttää ehkä valokuvassa jossain määrin muovimatolta, mutta oikeasti ero on selvä ja verrannollinen pahviseen ja posliiniseen kahvimukiin. Siis toinen näistäkin näyttää tyylikkäältä ja toinen ei.

Tässä kiiltäväpintaisessa versiossa tulee selvästi syvyysvaikutelma, nyt lattiasta peilautuu kevytsoraharkot, jatkossa peilautuu varmaankin seiniin pystyyn tulevat puupaneelit samalla tapaa.

Tässä kiiltäväpintaisessa versiossa tulee selvästi syvyysvaikutelma, nyt lattiasta peilautuu kevytsoraharkot, jatkossa peilautuu varmaankin seiniin pystyyn tulevat puupaneelit samalla tapaa.

Tässä läkikuva nurkasta, jossa on tehty hiekan avulla kaareva kallistus ja nosto ylös seinälle. Seiniä ei vesieristetä, koska kyseessä on kodinhoitohuone, joka kuitenkin on sillä tavalla märkätilaa, että lattiassa on lattiakaivo.

Tässä lähikuva nurkasta, jossa on tehty hiekan avulla kaareva kallistus ja nosto ylös seinälle. Seiniä ei vesieristetä, koska kyseessä on kodinhoitohuone, joka kuitenkin on sillä tavalla märkätilaa, että lattiassa on lattiakaivo.