Hormitarkastukset meni hyvin (mutta tuuriakin oli)

Tänään oli aamulla klo 9:00 alkaen hormien tarkastus ja samalla tarkastettiin myös yläkerran jäykistävät väliseinät.

Pääpaino oli kuitenkin selvästi hormeissa, joita talossa on 2 kpl. Meillä oli alussa vähän vaikeuksia tiilihormin kanssa, joka ei meinannut ihan mahtua sille varattuun tilaan, ja liian lähelle tulleista koolauspuista piti vähän jyrsiä pintaa pois moottorisahalla. Myöhemmin nämä kohdat vielä muurataan betonilla umpeen. Eipähän sitten ainakaan ala palamaan kerrosten kohdalta – eli ennen kuin betonipaakku lämpenee, tiilet kerrosten välissä olisivat jo tosi kuumia.

Koepoltossa esim. 12 tuntia yhtämittaisesti tulta saunan kiukaassa pitämällä on huomattu, ettei 5700 kiloinen 2-horminen tiilipiippu lämpene edes kellarikerroksessa sen vertaa, etteikö siinä kättä pitäisi. Toki ylemmissäkin kerroksissa lämmön käteen tuntee. En sitten tiedä, lämpeneekö piippu puolen tunnin nokipalossa yhtään sen enempää?

Kun tilasin tarkastusta perjantaina, niin kerroin että näin on me ollaan tehty – ja että oli ensin vähän moottorisahahommia, ja sen jälkeen on lämmittämällä kokeiltu, että kuumeneeko tiilet – ja että on jo läpi talven pidetty lämpöä yllä kahden saunan kiukaan avulla.

Ilmeisesti tätä ei olisi pitänyt sanoa ollenkaan?

Siihen asti hyvin sujunut puhelinkeskustelu muuttuikin heti aika tiukkasävyiseksi, että nyt me ollaan tehty iso virhe, ja että hormeja ei missään tapauksessa saa käyttää ennen kuin ne on tarkastettu ja hyväksytty!!!

Vastasin ihan rauhallisesti takaisin, että sitten on varmaan ihan hyvä, että pidetään se tarkastus – niin tulee tämäkin asia kuntoon. Ja aika tarkastukselle järjestyikin sitten heti samantein, eli kun perjantai-iltapäivällä soitin, niin tarkastus sovittiin seuraavaksi maanantai aamuksi klo 9:00.

Vähän jännitin, että mahtaako tulla tosi tiukkasävyinen tarkastus, mutta ihan leppoisasti ja hyvinhän se sitten meni. Tarkastaja vaihtui jostain syystä tässä matkan varrella, ja nyt vastaan tuli paljon sellaisia kysymyksiä, joihin en ollut lainkaan varautunut vastaamaan.

Onneksi oli kannettava PC mukana, niin vastaukset löytyivät netin kautta. Kuten esimerkiksi, että onko tiilipiipun tiiliskivillä CE -merkintä? No, kun katsottiin valmistajan eli Tiilerin nettisivuilta, niin olihan niillä CE -merkintä eli se asia oli sitten kunnossa. Ja tiilipiippu läpäisi tarkistuksen.

Levytysten takia osa työvaiheista oli jo jäänyt kipsilevyjen ja villojen taakse peittoon, mutta olin valokuvannut kaikki työvaiheet. Valokuvat katsottiin läpi, ja kaikki oli OK, tässä pari kuvaa tähän liittyen (oikeasti kuvia on paljon enemmänkin):

Tilanne ennen katon levyttämistä.

Tilanne ennen katon levyttämistä.

Paikalla muuratun hormin turvaetäisyys palavaan materiaaliin on oltava aina vähintään 100mm.

Paikalla muuratun hormin turvaetäisyys palavaan materiaaliin on oltava aina vähintään 100mm.

Sitten siirryttiin tarkastamaan Schiedelin Rondo -valmispiippua. Tähän liittyen tiedossa oli, että turvaetäisyys palaviin materiaaleihin pitää olla 50mm. Ja se oli. Myös metallinen CE -kilpi oli tullut piipun mukana. Mutta ei se tarkastus vielä tällä ollut selvä.

Seuraava kysymys nimittäin oli, että mikä takka tulee Schiedelin piippuun kiinni?

No, meillä on ollut ajatuksena ostaa Tiilerin Terhin Funkkis -malli, jossa on sekä takka että leivinuuni. Takka on jo tilattukin Starkin kautta, mutta se ei ole vielä saapunut tontille. Valintaperusteena takalle on ollut mm. paino – eli ontelolaatta, jonka päälle se tulee, niin siinä on tietty painoraja jota ei saa ylittää. Samoin piipulle oli painorajat, ja sen perusteella valittiin kevyempi valmispiippu. Tiilipiippu (8,5m pitkä) olisi ollut aivan liian raskas tähän kohtaa. 2-horminen 5700 kg tiilipiippu seisookin kellarin lattiassa kolmen paalun ja vahvistetun alapohjan tukemana, joten siinä kohtaa mitään painorajoja ei käytännössä ole.

Nyt sitten rakennustarkastaja sanoi, että kun kerran Schiedelin piipun turvaetäisyys palaviin materiaaleihin on 50mm, niin se tarkoittaa sitten sitä, että piippuun ei saa tulla kuin max. 400C kuumaa savukaasua. Jos takasta tulee kuumempaa savua, pitäisi turvaetäisyys valmispiipussakin olla 100mm.

Jahas… No tällaista en ennen ollut tiennytkään…

Joten seuraavaksi sitten tarkistettiin taas Tiilerin nettisivuilta, että mitä siitä Terhi Funkkis -takasta siellä sanotaan. Nyt oli puhtaasti hyvää tuuria matkassa, sillä onneksi siellä luki, että Tiilerin Terhi Funkkis -takka tuottaa hormiin vain max. 158C lämpöistä palokaasua, joten jo tilattu takka saa tulla tontille. Muuten olisi kait pitänyt alkaa neuvottelemaan, että ei me sitä halutakaan, ja yrittää etsiä ihan jotain muuta tilalle. Ja sitten ulkonäkö- ja painokriteerien lisäksi olisi kaiken ensiksi pitänyt katsoa myös ne palokaasun max-lämpötilat. Schiedelin valmishormi oli kuitenkin jo ehditty tehdä niin, että sen ympärillä ei ollut kuin 50mm turvamarginaalit.

Joten tässäkin kohtaa meni lopuksi kaikki ihan hyvin, ja oli ehkä vähän hyvää tuuriakin…

Seuraava tarkistus onkin sitten vasta pitkän ajan päästä, eli silloin kun aletaan muuttoa suunnittelemaan, niin pidetään muuttotarkastus ja osittainen lopputarkastus. Samassa yhteydessä tarkastetaan takat, kun ne ovat sitten jo siinä vaiheessa valmiit.