Arkkitehtia tapaamassa, lopulliset suunnitelmat nyt tehty

Tänään käytiin arkkitehdin kanssa asiat vielä kerran läpi savupiipusta sokkeliin, tai itse asiassa juurikin toiseen suuntaan kellarikerroksesta alkaen. Aikaa kului 2,5 tuntia, mutta saatiin kaikki valmiiksi. Ellei sitten esim. rakennussuunnittelija, Vantaan rakennusvalvonta tai paloviranomainen vaadi muutoksia tehtäväksi. Toivotaan, että muutosvaatimuksia ei tulisi. Suurin riski lienee kellari, että lasketaanko siellä olevista tiloista jotain mukaan rakennusoikeuden sallimiin neliöihin. Jos näin käy, sitten suunnitelmat menevät aikalailla uusiksi. Nyt oletus on, että kellarissa olevat tilat (takkahuone, sauna, kylppäri, kodinhoitohuone, tekninen tila ja klapivarasto) eivät rakennusoikeutta syö.

Etelään tulee 2-kerroksinen terassi, jonka alaosa lasitetaan parvekelaseilla. Sen alle päätettiin kaivaa varastotila. Terassin alle olisi mahtunut ryömimään, mutta nyt sinne pääsee kellarin ovelle tulevasta oviaukosta ihan kävellenkin. Seinät tehdään harkoista. Joku halpa harkko riittää varaston seiniksi. Itse talo tehdään 380 milliä paksuista lämpöharkoista (siis se ylin osa kellarista, sinne pohjalle ei lämpöharkkoja tarvita).

Pienellä tontilla kaikki mahdollinen varastotila pitää käyttää hyödyksi, koska autotallia tai varastorakennusta ei tontille mahdu. Eikä oikein mahdu nykyisen kokoinen terassikaan, etäisyys naapurin talosta on noin 6 metriä. Palomääräysten mukainen etäisyys pitäisi olla 8 metriä, mutta jos on umpinainen seinä ilman ikkunoita, sitten etäisyys tiettävästi voi olla pienempikin. Meidän talon (tai siis terassin) seinä ei mikään umpinainen ole, mutta onneksi naapurilla on umpinainen pääty.

Talon sisään sisäportaiden alle tulee naapurihuoneista (klapivarastosta ja takkahuoneesta) varastotilat, joten yhtään ns. hukkaneliötä kellariin ei jää. Portaista tulee umpinaiset, koska muuten mäyräkoiramme Ronja ei uskalla portaissa kulkea, vaan se pitäisi aina kantaa. Yläkertaan portaat ovat reunoilta avonaiset, mutta askelmien nousut ovat yläkertaankin ummessa. Sitten ei koira pelkää.

Kellariin oli ja on tarkoitus laittaa vesikiertoinen lattialämmitys puukattilasta. Ilmeisesti sama systeemi kannattaa ulottaa myös keskikerroksen lattiaan, koska se tehdään ontelolaatoista, jotka ovat raskaita, ja joilla lämmönvarauskyky on suuri. Tämä myös varmistaa sen, että kirjastohuone pysyy lämpimänä.

Jonkinlainen ongelma on vielä yläkerran makuuhuoneiden lämmitys. Mikäli sisäovet pidetään kiinni, talon päälämmön lähde eli takan lämpö ei sinne yllä. Ilma ei suljetun sisäoven läpi kulje, ja ovia voidaan joutua koiran takia pitämään kiinni. Yksi ratkaisu voisi olla ilmastoinnin suunnittelu niin, että jokaisessa makuuhuoneessa on imu, mutta ei tuloa. Silloin korvausilma tulee välioven alta, ja lämmönkulku pitäisi olla parempi? Vaihtuuhan koneellisessa ilmastoinnissa huoneen sisäilma kerran 2 tunnissa. Lisäksi jokaiseen makuuhuoneeseen tulee ilmalämpöpumppu. Se takaa kuumilla kesähelteillä riittävän viileyden. Kesän jälkeen lisälämpöäkin saadaan tehtyä pitkälle syksyyn. Talven kovissa pakkasissa ilmalämpöpumppu ei kuitenkaan enää toimi, koska sen paras hyötysuhde lienee siinä +7C paikkeilla.

Talvella takan lisäksi lämmitys tapahtuu suoralla sähkölämmityksellä ja lämmin käyttövesi lämpeää myös aurinkokeräimillä, joita pitää kokeilla ihan huvin ja urheilun vuoksi. Aloituspaketit maksavat muutaman tonnin. Aurinkopaneelit ja ilmalämpöpumput asennetaan kuitenkin vähän myöhemmin, kun on muutama vuosi ensin asuttu. Näin saan vertailutietoa lämmityskustannuksista sekä kotitalousvähennyksen asennustyöstä. Kotitalousvähennystä ei saa vielä talon rakennusvaiheessa, vaan sitä voi käyttää vasta myöhempinä vuosina. Sikäli kun sitä nyt veromuutosten jälkeen jää vielä jäljelle. Ilmalämpöpumppujen ulkopuoliset osat saatiin suunniteltua yläterassille makuuhuoneen ikkunan alle, sekä master-bedroomin pikkuterassin alle niin, että ne eivät näy julkisivussa lainkaan.

Keskikerroksessa poistettiin pari porrasaskelmaa katetulle terassille, jolloin katettu/lasitettu terassi
on samassa tasossa kuin olohuoneen lattia. Samalla terassin lattia nousi, ja se mahdollisti kylmän varastotilan terassin lattian alle. Terassin kautta tulee leveä kulkuväylä, jota pitkin kannattaa taloon muuttaessa kuljettaa suurimmat mööpelit taloon sisään.

Keittiön suunnittelusta on tehty jo kolme versiota, eikä ole varmuutta onko tämä kolmaskaan vielä lopullinen. Mutta sitä ehtii hiomaan sitten myöhemminkin.

Ikkunan pesun kannalta ongelmallisin on korkean olohuoneen yläosassa oleva 8-kulmainen pikkuikkuna. Omasta mielestäni sitä ei olisi tarvittu välttämättä ollenkaan, mutta arkkitehti on sellaisen siihen piirtänyt, ja kyllä se kieltämättä näyttää siinä kohdassa aika hyvältä. Ikkunan peseminen vaatii kylläkin aika korkeat A-tikkaat tai jotkut muut viritelmät. Olen aina ihmetellyt, miten esim. asuntomessuille rakennetuissa taloissa ikkunat pestään, kun ikkunoita on korkean olohuoneen yläosa täynnä? Meidän talossa olohuoneen yläosan ikkunat (poislukien se 8-kulmainen pikkuikkuna) voi pestä yläkerran terassilta käsin. Ikkunat tehdään ulkoapäin avattaviksi ihan tästä syystä. Korkea olohuone ja sen rinnalla rappukäytävä yläkerrasta kellariin saakka laittavat myös ilman kiertoon, jolloin lämmitys takan avulla onnistuu tehokkaasti. Ja oman metsän puilla puulämmitys on meille edullisinta.

Yläkerrassa lasten makuuhuoneiden erisuuret pinta-alat ovat aiheuttaneet kiistaa, kun toinen lapsista saa hiukan isomman huoneen kuin toinen. Tälle ei kuitenkaan voida mitään, kun kantava seinä ei ole aivan keskellä taloa. Ja toisaalta – mitä järkeä on rakentaa useita täysin samankokoisia koppeja? Eri pinta-alat antavat erilaisia mahdollisuuksia. Jossain vaiheessa lapset myös muuttavat yksi kerrallaan kotoa pois.

Ilmanvaihtokone päätettiin laittaa yläpohjaan puhallusvillojen päälle rakennevalle lavalle. Värinä talon rakenteisiin estetään esim. kumianturoin. Näin IV-koneen ääni ei pitäisi kuulua asuinkerroksiin. Talon itäpäätyyn tulee luukku, josta on yläkerran terassilta käynti luukun kautta yläpohjatilaan. Katolle käynti tapahtuu etelän yläterassilta.

Katoksi olimme ajatelleen peltiä kattotiilen profiililla, mutta arkkitehti suositteli tai piti parempana ja halvempana Joutsenolaisen Metehe Oy:n (www.metehe.fi) määrämittaan tehtyjä kattopeltejä. Kuulemma moni talonrakentaja hakee niitä ihan omalla autollaan, ja ne pystyy latomaan annetuilla ohjeilla katolle helposti. Peltiseppää ei tarvita. OK – tehdään sitten näin – joten peltikatto muistuttaa konesaumattua peltiä.

Nyt ei muuta kuin lopulliset piirustukset tämän keskustelun pohjalta kuntoon ja rakennuslupaa hakemaan. Lupahakemus on tarkoitus jättää Vantaan rakennusvalvontaan tammi-helmikuun vaihteessa, jolloin rakentaminen pääsee alkuun maalis-huhtikuulla.

Arkkitehti Immo Teperi päivittää uudet kuvansa omille nettisivuilleen, tähän osoitteeseen:

http://fontus.pp.fi/rautio/

Tältä tontilla näytti 26.11.2011.
Isot kivet asetteli ojanpenkalle riviin kaivinkone urakoitsija Petri Sillanpää.

278 vastausta artikkeliin ”Arkkitehtia tapaamassa, lopulliset suunnitelmat nyt tehty

 1. I genuinely enjoy reading on this website, it holds superb blog posts. ”One should die proudly when it is no longer possible to live proudly.” by Friedrich Wilhelm Nietzsche.

 2. I just want to say I am just new to blogging and site-building and honestly loved this blog site. Almost certainly I’m going to bookmark your blog post . You amazingly have fantastic stories. Thanks a lot for sharing your web site.

 3. I would like to thnkx for the efforts you have put in writing this website. I’m hoping the same high-grade blog post from you in the upcoming as well. In fact your creative writing abilities has encouraged me to get my own website now. Actually the blogging is spreading its wings rapidly. Your write up is a good example of it.

 4. la phrase Incomparable, me plaГ®t 🙂
  [url=http://vb.7btin.org/showthread.php?p=294609#post294609]kesheemKr [/url]

 5. 実際にはこれらのプラクティスは、積極的に世界中のさまざまな場所で行われており、何の問題もなくこのエネルギーを利用することにより存続順番にされている多くの人々があります。
  DIY、工具、文具

 6. I’ve recently started a web site, the information you offer on this website has helped me greatly. Thank you for all of your time & work. ”The man who fights for his fellow-man is a better man than the one who fights for himself.” by Clarence Darrow.

 7. i bought most of these hoverboard, the edges hillside downwards and even dirt quite easily. i actually would not recomend finding these kinds of, aim for the actual vintage short/tall x back button c

 8. I like what you guys are up also. Such clever work and reporting! Carry on the excellent works guys I’ve incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my website :).

 9. You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be actually something that I think I would never understand. It seems too complicated and extremely broad for me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 10. I was recommended this web site by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my trouble. You’re amazing! Thanks!

 11. you are in point of fact a excellent webmaster. The site loading speed is amazing. It kind of feels that you’re doing any unique trick. Furthermore, The contents are masterwork. you have performed a wonderful process on this matter!

 12. Good day very cool website!! Guy .. Excellent .. Superb .. I’ll bookmark your web site and take the feeds additionally…I am happy to search out numerous helpful info right here within the publish, we’d like work out more techniques on this regard, thank you for sharing.

 13. What i do not understood is if truth be told how you are now not actually much more smartly-preferred than you may be now. You are very intelligent. You realize thus considerably relating to this topic, produced me individually believe it from so many varied angles. Its like men and women don’t seem to be involved until it is one thing to accomplish with Woman gaga! Your individual stuffs excellent. At all times take care of it up!

 14. I truly wanted to construct a small note to express gratitude to you for all the nice tips and tricks you are posting on this site. My particularly long internet look up has now been recognized with reasonable ideas to go over with my contacts. I would point out that many of us readers actually are really fortunate to live in a decent website with many marvellous people with insightful pointers. I feel very much happy to have encountered your web pages and look forward to really more awesome minutes reading here. Thanks a lot once again for a lot of things.

 15. I was recommended this blog by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my difficulty. You’re wonderful! Thanks!

 16. you are in reality a excellent webmaster. The website loading velocity is amazing. It kind of feels that you’re doing any unique trick. In addition, The contents are masterwork. you’ve done a excellent activity on this subject!

 17. Hei,

  Tällä hetkellä, kun rakennuslupa on jo saatu, tiedossa on, että kellarin tiloista ei laskettu mitään rakennusoikeuden piiriin, eli vaikka rakennusoikeutta oli vain 179 m2, niin lämpimiä neliöitä talossa on kellari mukaan lukien noin 273. Tässä tekstissä mainittu ”lämmönsiirto-ongelma” ylimmän kerroksen makuuhuoneisiin on myös ratkennut, eli lattialämmitys tulee kaikkiin kolmeen kerrokseen. IV-koneen loppusijoituspaikka oli muistaakseni loppujen lopuksi kellarissa kuitenkin, rappusten alle jäävässä pikkuvarastossa. Pumppaamo tarvitaan, sekä kellarin käyttövesille että myöskin sokkelin ulkopuolisille salaojavesille. Pumppaamon hinnaksi on arvioitu noin 2000 euroa. Vantaalla kellarin rakentamista (ainakin osittain) maan alle helpottaa myös se, että ylijäämämaat saa viedä maa-ainesten kaatopaikalle Petikkoon, jos ei muuta paikkaa järjesty muualta. Helsinkiläisille ei ole mitään paikkaa ylijäämämaille, niitä on viety ihan Porvooseen asti. Vantaa on myös joustava rakennusoikeuden suhteen (pieni ylitys ei kuulemma haittaa?), Espoo taas erittäinkin tiukka, yksikin neliö ylitystä niin se ei Espoossa käy.

 18. Hei, mukavan informatiivinen ja avoin blogi sulla. Ainakin itse olen pohdiskellut omia valintoja ja mahdollisuuksia sinun ajatusten kautta. Olen pitänyt itseäni tähän asti haaveilijarakentajana, mutta nyt napsahtaneen tontin myötä pohdintoja täytynee vakavoittaa.

  Kaupungin yhden kairausleikkauksen mukaan kellarin rakentaminen saattaisi olla suhteellisen kustannustehokasta meidän tontilla. Omien ensimmäisten arvausten perusteella veden saaminen pois klitsusta vaatisi pumppaamon, mitä emme välttämättä haluaisi. Toisaalta se ei nyt hahmotelluissa suunnitelmissa tai ylipäätään ole välttämättä tavoitekaan, mutta olisihan esim. teknisen tilan laittaminen sinne luontevaa. Rakennusoikeutta ei toki kuitenkaan haluaisi tuhlata kellariin.

  Käsittääkseni kaupungin virallinen ohjesääntö on periaatteessa melko tiukka kellarin suhteen, koska ottavat vapauden tulkita tilojen muunneltavuutta asumistiloiksi tulevaisuudessa. Periaatteessa tiloja ei kai kuitenkaan voi laskea rakennusoikeuteen, jos ikkunoiden pinta-ala on liian pieni. Olemme jo sopineet tapaamisen virkamiesten kanssa, joten siellä kuulee lisää asiasta, mutta ajattelin kysellä vielä sinulta kokemuksia asiasta.

Kommentointi on suljettu.