Varastokontin katto lopulta valmis

Aloin tekemään varastokontille kattoa jo joulukuun puolivälissä, ja yllättävän kauan siinä vaan aikaa kului, vaikka ensin ajattelin, että kyseessä on ihan vaan pikkuhomma. Tietysti joulunpyhät sattuivat myös keskeyttämään työt hetkeksi.

Merikontissa kontin katto on jäykistetty poikittaisilla korotusmutkilla joiden väliin saa helposti kakkos-kakkosen. Kahden rinnakkaisen kakkos-kakkosen päälle saa taas kakkos-neloset kontin pitkittäis suunnassa. Näin rakentuu helposti pulpettikatto noin 1/10 kaadolla, kun toisessa laidassa pattinki voi nojata suoraan kontin kulmaa vasten. Metriset räystäät kontin molemmin puolin lähes tuplaavat sateelta suojassa olevan alueen, kun itse kontti on noin 2,40 leveä. Kontin räystäilen alle onkin nyt tarkoitus laittaa polttopuut sateelta suojaan. Nyt ne on kasoissa ja keskellä pihaa pressun alla, mutta pihalle pitää saada lisää tilaa sitten kun rakentaminen alkaa.

Kontin tasaisuus ja neliskulmaisuus ova iso apu, katon ristimitta asettuu lähes automaattisesti heti kohdalleen. Tällä kertaa käytössä oli myös runsas määrä kierrätyspuutavaraa, koska laudat olivat alunperin peräisin nykyisen rivitaloyhtiömme raja-aidasta, joka rakennettiin uusiksi, eikä vanhoja painekyllästettyjä lautoja voitu laittaa normaalin jätelavan kyytiin. Nyt kontin katolla nämä painekyllästetyt puut toimivat pressun alla ruodelautoina oikein hyvin. Ja koska lautaa oli reilusti, jätin ruoteiden väliin vain 5 cm tyhjää, vaikka muuten olisi tyhjää voinut jättää enemmänkin. Rako oli helppo pitää tasaisena käyttäen apuna kakkos-kakkosen kalikkaa.

Hankalin vaihe oli tänä aamuna, kun pakkasyön jälkeen katolla oleva pressu ja painona olleet laudat olivat kuurassa. Noissa olosuhteissa pressu on aivan käsittämättömän liukas, ja tarkkana sai olla, ettei pudonnut alas, vaikka kaltevuutta on vain 1/10. Toinen hankaluus oli se, että pressua ei saanut ylhäältä käsin pingotettua kunnolla. Piti ottaa muksut ja naapurin isäntä avuksi, ja kulmista vetämällä yhtä aikaa neljään suuntaan homma kävi muutamassa sekunnissa. Sitten vaan naulattiin poikkipuiden kohdalle laudat pitämään pressu paikoillaan. Aikanaan tähän päälle tulee katon rakentamisesta yli jäävät pellit, jolloin nykyinen pressukate jää aluskatteeksi.

Lisää kuvia Kuvagallerian puolella.