Radonmittaus alkamassa

Meillä on juuri näillä näppäimin alkamassa radonmittaus, joka kestää 2 kuukautta. Ei tosin vielä omassa talossa, vaan siinä asunnossa jossa nyt olemme asuneet rakentamisen ajan. Mittaus suoritetaan kahdella mittauspurkilla, ja ymmärtääkseni sama mittaus tehdään taloyhtiön jokaisessa asunnossa. Vaikuttaisi siis olevan aika järeä toimenpide. Tosin eipä yksi mittaus maksa kuin vajaat 50 euroa, mutta jos se tehdään 20 kertaa eli jokaiseen taloyhtiön huoneistoon, niin yhteishintaa tulee tonnin verran. No, sitten on ainakin tämä asia tässä taloyhtiössä perusteellisesti selvitetty. Syytä tähän en tiedä, onko taloyhtiön sijainti kallioisella rinteellä sitten sellainen seikka, joka saattaisi radonin vaaraa lisätä, vai onko taloyhtiön sisältä tullut isännöitsijälle viestiä, että radonmittaus pitäisi tehdä?

Radonin mittaus tehdään kahdella mittauspurkilla, jotka asennetaan noin metrin korkeudelle ja riittävän kauas ilmastointilaitteista.

Radonin mittaus tehdään kahdella mittauspurkilla, jotka asennetaan noin metrin korkeudelle ja riittävän kauas ilmastointilaitteista.

Itsekin isännöitsijän työtä tekevänä tiedän hyvin, että joskus joissakin taloyhtiöissä saattaa lähteä liikkeelle jokin kummallinen huhu, joka ei meinaa loppua millään. Ellei kyseistä asiaa sitten selvitetä erittäin perusteellisesti. Siis jos vaikka joku pilanpäiten tai muussa tarkoituksessa laittaa johonkin kellarikomeron ovelle lapun, että ”Varokaa hometta!”, niin talossa saattaa syntyä pakokauhu, ja hetken päästä kaikki pelkäävät, että onko talossa sisäilmaongelma ja että laskeeko asuntojen arvo? Silloin voi joutua tekemään suhteellisen kalliita sisäilma-analyyseja ja niin moneen kertaan, että asiassa saadaan varmuus, ja jos jotain löytyy niin laitetaan asiat kuntoon. Mutta välttämättä mitään ei mistään löydy, ja kaikki analyysien tulokset ovat puhtaita.

Samalla tavalla tällainen ”koohotus” voi joskus tarttua isoihinkin ihmismassoihin. Muistaako joku vielä lintuinflusenssan, joka laittoi koko maailman sekaisin, niin että pankeissa ei kätelty asiakkaita ja tavarataloissa lapsia ei saanut laittaa kengät jaloissa ostoskärryjen tavaratilaan? Sitten kun mitään ei tapahtunutkaan, niin pankkisaleista otettiin ”emme kättele asiakkaita” -tiedotteet pois vähin äänin, ja taas elämä jatkui kuten ennenkin.

Onkohan radonin suhteen alkamassa nyt samanlainen koohotus? Aiemmin radon ei ollut erityisemmin ongelma, ja asunnon huoneilman radonpitoisuus ei aiemmin saanut ylittää arvoa 400 becquereliä kuutiometrissä (Bq/m3). Nyt kuitenkin uudet asunnot tulee suunnitella ja rakentaa siten, että radonpitoisuus ei ylitä arvoa 200 Bq/m3. Tämä uusi raja-arvo on aika tiukka, ja jos radonkarttaa katsoo, niin tämän rajan yli on mahdollisuus päästä ja keskiarvojen mukaan on myös päästy aika monellakin paikkakunnalla, varsinkin Etelä-Suomessa Kotka-Tampere -linjalla:

http://www.stuk.fi/sateily-ymparistossa/radon/fi_FI/radon-postinumeroalueittain/

http://www.stuk.fi/sateily-ymparistossa/radon/kartat/fi_FI/radon-koko-suomi/

Meillä alkavan radonmittaus -paketin mukana tuli myös Säteilyturvakeskuksen (STUK) laatima opasvihkonen radonista ja sen vaaroista. Erityisesti yksi lause pisti silmään:

"Erityisesti porakaivojen radonpitoisuus voi olla niin suuri, että se nostaa sisäilman radonpitoisuutta", -lausahdus pisti silmään. Jos juomaveden radon "pilaa" sisäilman, niin voiko sellaista vettä sitten edes juoda? Yleensä sitä kuvittelee, että Suomessa hanasta tuleva vesi on myös juotavaksi ja ruuanlaittoon tarkoitettu?

”Erityisesti porakaivojen radonpitoisuus voi olla niin suuri, että se nostaa sisäilman radonpitoisuutta”, -lausahdus pisti silmään. Jos juomaveden radon ”pilaa” sisäilman, niin voiko sellaista vettä sitten edes juoda? Yleensä sitä kuvittelee, että Suomessa hanasta tuleva vesi on myös juotavaksi ja ruuanlaittoon tarkoitettu?

Siis jos alapohjan lisäksi myös juomavedestä voi tulla huoneilmaan sellaisia radonpitoisuuksia, että sillä asialla on jotain merkitystä, niin se olikin itselleni ihan uusi ja yllättävä tieto. Itse muistelen, että aina ennen – ainakin minun lapsuudessani – porakaivon vettä pidettiin aina erityisen hyvänä ja puhtaana vetenä. Ainakin verrattuna normaalin betonirengaskaivojen veteen. En tiedä onko kaivoveden suhteen asia nykyisin sitten toisinpäin? Ainakin pintaan kaivetuissa betonirengaskaivoissa ei varmaankaan ole radonia lainkaan, kun vesi ei tule kalliosta asti.

Radonin aiheuttamaan syöpään kuolee Suomessa vuosittain arviolta 200-300 henkilöä. Arvio vähän vaihtelee lähteestä riippuen. Jos radonista johtuva kuolinsyy olisi ainut mahdollinen maailmassa, niin suomalaiset eläisivät keskimäärin aika pitkään, koska tällä vauhdilla kestäisi ikuisuuden, ennen kuin kaikki suomalaiset olisivat kuolleet. Tietysti ihan hyvä, että uudisrakennusten osalta tässäkin on tullut tiukat rajat vastaan ja että tätäkin lukumäärää halutaan fiilata pienemmäksi. Uudisrakennuksessa tämä uusi raja-arvo ei lisää kustannuksia kuin muutaman salaojaputken verran, jos tuuletinta ei tarvitse asentaa radonputken päähän.

Meidän talo on rakennettu savikuoppaan paalujen päähän. Alla on koskematonta savikerrosta vähintään 9 metrin paksuudelta. Sen savikerroksen läpi tuskin tulee yhtään radonia alapohjaan, mutta tietysti alapohjaan tuodusta murskeesta voi kehittyä radonia. Mursketta tuotiin nauhakuljettimella kellarin alle ja ympärille yhteensä 317,57 tonnia, eli paljonko siitä sitten radonia irtautuu ja paljonko irtautuneesta radonista päätyy kellarin sisäilmaan? Se täytyy joskus varmaan sitten mitata. Jos ei muuten niin uteliaisuudesta. Ja eihän tuo mittaus nyt montaa kymppiä maksakaan.

Paitsi sitten tilanne voi olla eri, jos vesilaitoksen veden asemesta aletaankin käyttämään oman porakaivon vettä. Sellainenkin vaihtoehto on nyt olemassa, eli pakkoliitosta vesilaitoksen verkkoon ei ole enää nyt sattuneiden kustannusten jälkeen pakko tehdä, vaan omaltakin tontilta löytyvää porakaivon vettä saa ryhtyä käyttämään – kunhan veden määrä on riittävä ja siinä oleva radonpitoisuus ei ylitä tiettyjä enimmäisrajoja. Mitkä ne rajat sitten juomavedelle on, sitä en ole vielä edes selvittänyt.

Porakaivo tontille joka tapauksessa tulee, koska maalämpöä olisi jossain vaiheessa tarkoitus ryhtyä hyödyntämään. Ja jos maalämpökaivossa olevaa vettä käyttää (joko kasteluun, peseytymiseen tai juomavetenä), niin silloin kaivoon virtaa uutta ja lämpimämpää vettä tilalle. Eli lämpökaivon tehokkuus paranee. Kolikon toisella puolen on sitten se, että mitä jos porakaivon pohjalle asennettu pumppu menee rikki? Sitä ei ylös sieltä lämpökaivon keruuletkujen alta saa, eli rikkinäinen pumppu jää sitten sinne. Tai sitten täytyy tehdä niin, että lämpökaivon rinnalla menee erikseen toinen reikä, jossa on juomavesipumppu. Samaa vettä niissä molemmissa koloissa on kuitenkin, ja jos toisesta kolosta pumppaa vedet pois, niin saapuvan veden mukana tulee aina myös uutta lämpöä.

292 vastausta artikkeliin ”Radonmittaus alkamassa

  1. Very efficiently written information. It will be helpful to anybody who employess it, as well as myself. Keep doing what you are doing – can’r wait to read more posts.

  2. It’s actually a great and useful piece of information. I am glad that you just shared this useful information with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

  3. I simply want to tell you that I am just new to blogs and absolutely savored your blog site. Likely I’m going to bookmark your site . You certainly have wonderful articles. Bless you for sharing your web-site.

  4. Shiri et al.Still it is evident that all the rules for both organic and inorganic chemistry fol low from the principles of quantum mechanics.The tricuspid and mitral valves open in diastole as blood passes from the right and left atria into the ventricles.Trial design should use comparable doses and not use titrationtoresponse which can be biased by the available doses. [url=http://buytamoxifencitrat.com]where can i get nolvadex[/url] QuiCk Hit If a patient presents with COPD exacerbation the following steps are appropriate CXR agonist and anticholin ergic inhalers Systemic corticosteroids antibiotics Supplemental oxygen Noninvasive positive pressure ventilation NPPV if needed see Clinical Pearl QuiCk Hit Signs of acute severe asth ma attacks Tachypnea diaphoresis wheezing speaking in incomplete sentences and use of accessory muscles of respiration Paradoxic movement of the abdomen and dia phragm on inspiration is sign of impending respira tory failure.The antibiotic regimen should include broad coverage against gramnegative rods enterococci and anaerobes.abnormal condition of a stiffened immobile joint osisProlonged forced expiratory time. [url=http://bestmedrxedshop.com]where to buy viagra safely[/url] Amulets such as this were used to restore souls and to draw out and trap evil spirits.M.This can occur as a result of delayed aortic closure as seen in LBBB aortic stenosis and hypertension.They were relatively large cumbersome devices using batterypowered vacuum tube amplifiers.Quick Hit Think of the following if a patient has a sore throat Viral infection Tonsillitis usually bacterial Strep throat Mononucleosis Quick Hit Only of patients with pharyngeal exudates have strep throat and only of patients with strep throat have exudates.vulvo vulva vulvovaginitis vulvodynia Chronic pain with no identiable cause that affects the vulvar area labia clitoris and vaginal opening.Vaccination using the related disease cowpox was safer and eventually led to the eradication of smallpox. [url=http://edrxnewmed.com]cialis cheapest[/url] Traditionally comorbidity has been defined as a disease coexisting with the primary disease of interest though there are a plethora of examples where this definition has been significantly modified or ignored.Alternative Names Serum angiotensinconverting enzyme SACE References Pincus MR Abraham NZ Carty RP.During surgery it was determined that the tumor was conned to the head of the pancreas. [url=http://buycheaplasixonlineus.com]moduretic[/url] Newer anticoagulants that address these limitations have been approved recently by the FDA for anticoagulation in atrial brillation and will likely be expanded to DVT and PE.TERMS PERTAINING TO THE BODY AS A WHOLE STUDY SECTION Practice spelling each term and know its meaning.Modern hardwearing metals used include titanium stainless steel and cobalt chrome..fracturesThus a gastric adenocarcinoma is a cancerous tumor arising from glandular cells lining the stomach. [url=http://bestmedrxedfor.com]cheap generic cialis in uk[/url] th ed.

  5. I had couple of number of fifa 16 coins. They’re my personal favorite.My spouse and i deliver all several the seasons.They may be seriously pleasant & my verizon prepaid phone possess carved in order to my personal base.I actually have this Traditional Tall Proverb & Metallic types.When i would like several extra colours found in Vintage Excessive!(:There’re wonderful Christmas time gift ideas thats by domain flipping found my verizon prepaid phone!

  6. I simply could not go away your website prior to suggesting that I extremely loved the standard information a person provide in your guests? Is gonna be back regularly to check up on new posts.

  7. Excellent read, I just passed this onto a friend who was doing a little research on that. And he actually bought me lunch since I found it for him smile Therefore let me rephrase that: Thanks for lunch!

  8. Thank you for every other excellent article. The place else could anyone get that kind of info in such a perfect manner of writing? I have a presentation subsequent week, and I am at the look for such information.

  9. What i don’t realize is actually how you’re no longer actually much more smartly-preferred than you may be right now. You are so intelligent. You already know thus considerably in the case of this subject, produced me for my part believe it from so many varied angles. Its like women and men don’t seem to be involved until it’s something to do with Girl gaga! Your personal stuffs nice. All the time care for it up!

  10. Wonderful site. Lots of useful information here. I am sending it to a few pals ans additionally sharing in delicious. And certainly, thank you in your effort!

  11. Good day very cool site!! Guy .. Beautiful .. Wonderful .. I’ll bookmark your web site and take the feeds also¡KI’m satisfied to find a lot of helpful information here within the submit, we want work out extra strategies on this regard, thank you for sharing. . . . . .

  12. I’m also writing to let you be aware of what a fabulous encounter my cousin’s daughter went through studying your web page. She realized too many things, including what it’s like to have an incredible teaching character to get the rest with ease completely grasp a number of very confusing subject areas. You really did more than visitors’ desires. I appreciate you for delivering the warm and friendly, dependable, explanatory and in addition fun guidance on the topic to Tanya.

  13. I do believe all of the concepts you have presented in your post. They are really convincing and will certainly work. Still, the posts are too brief for newbies. Could you please prolong them a bit from subsequent time? Thanks for the post.

  14. Hello.This post was really interesting, particularly since I was looking for thoughts on this subject last week.

  15. Hello, Neat post. There is a problem along with your site in internet explorer, could check this… IE still is the market chief and a good section of folks will pass over your wonderful writing due to this problem.

  16. Joko tulokset ovat tulleet? Paljonko radonpitoisiuus oli huoneistossanne?

    • Tästä vuokra-asunnosta emme ole kuulleet mitään tuloksia, tosin emme ole kyselleetkään, ehkä isännöitsijämme kysyjälle vastaisi jos ottaisin yhteyttä.

  17. Suomessa radoniin suhtautumien on tosiaankin aika huonosti tiedostettu vaara, kuten Radon ensimmäisessä kommentissa mainitsi. Yhdysvalloissa esimerkiksi asiaan suhtaudutaan huomattavasti vakavammin ja siellä raja-arvotkin ovat huomattavasti alemmat kuin meillä Suomessa. Yhdysvalloissa EPA (Environmental Protection Agency) on arvioinut radonin olevan muistaakseni toiseksi suurin keuhkosyövän aiheuttaja (suurin ei-tupakoivien joukossa), joten ihan vähäpätöisestä asiasta tuskin on kysymys.

    Olen itse mittaillut talomme radonpitoisuuksia omalla mittarillani ja pieni huoli on persiissä, koska lukemat ovat olleet aikamoisia jopa meidän raja-arvoihimme nähden. Mittausten perusteella meillä on alakerrassa pahimmissa paikoissa 329 – 532 Bq/m3 pitoisuuksia. Ja kyseessä on uusi talo. Mutta tästäkin aiheesta tulen jossakin välissä kirjoittamaan ihan oman tarinansa.

    • OK teillä nimim. ”JJ” talo taitaa olla juurikin siinä ”punaisen kirjavalla” radon vyöhykkeellä? Joka alkaa siis radon-kartoilla Kotkan suunnalta ja päättyy ilmeisesti Pispalan harjulle, jossa varmaan on ainakin ollut myös aika koviakin radon lukemia ainakin joissakin taloissa. Nykyään tämä on kuitenkin sellainen asia, joka on helppo ottaa haltuun, eli jos tekee mittauksen ja jos sen johdosta laittaa radon putken päähän puhaltimen, niin että alapohja alipaineistuu, niin eihän sen jälkeen kyllä sisätiloihin pitäisi juurikaan mitään enää tulla? Vanhoista taloissa, joissa radonille keräysputkistoa ei ole koskaan edes asennettu, niin siellä tilanne on hankalampi.

      • Itse asiassa meidän talomme ei taida olla lainkaan pahimmalla alueella, jos nyt tulkitsen noita karttoja oikein. Karttojen mukaan talomme näyttäisi olevan alueella, jossa keskiarvot ovat luokkaa 100 – 200 Bq/m3.

        Periaatteessahan ongelman hoitaminen on yksinkertaisimmillaan helppoa ja radonimuri yhdessä putkituksen kanssa poistanee ongelman. Mutta radonimurin ja putkituksenkin kanssa laatan pitäisi kaiketikin olla jotakuinkin tiivis asuintiloihin päin. Eli sokkelin ja laatan väli kauttaaltaan suojattu kermillä tms, kaikki läpiviennit tiivistetty ja kaikki ulkopuolelta tulevat suojaputkitukset tiivistetty. Muutoinhan ilmanvaihto repii radonia edelleenkin alapohjasta ja perustusten ulkopuolelta asuintiloihin.

        Meillä yksi ongelma on se, että minulla ei ole mitään tietoa siitä, kuinka radonputkitus on asennettu. Ja jos katsotaan näitä muita asennuksia mitä meillä on tehty, niin todennäköisyys sille, että putkitus olisi asianmukaisesti asennettu, on aika pieni. Ja lienee turha sanoakaan, että vastaavan työnjohtajan tarkastukseen en luota. Sen verran tiedän, että sokkelin ja laatan väli on suojattu kermillä, mutta kaikki läpivientien tiivistykset ovat olleet tekemättä. Tällä hetkellähän talomme on vielä radonimuri itsessään. Ikävä vain, että tämä imuri imee radonin nimenomaan taloon sisään, eikä ulos talosta.

        Saa nähdä, mitä tässä täytyy asian eteen vielä tehdä, mutta onneksi tilanteen seuraaminen on tuolla omalla mittarillani hieman helpompaa kuin STUK:n purkkien kanssa.

    • Vantaa on sitten ilmeisesti myös ”samoilla vyöhykkeillä”, eli kartan mukaan alueen Radon-pitoisuus pitäisi olla luokassa 100-200 Bq/m3. Eli aika hurjalta kuulostaa, jos siitäkin huolimatta voidaan mittaamalla löytää jopa yli 500 Bq/m3 säteilytasoja, jotka siis ylittäisivät jo ne vanhatkin normit, mitkä olivat 400 Bq/m3 tasolla.

      Itse kuvittelisin olevani sikäli onnellisessa asemassa tässä kohdin, että meidän talo on siis savikuopassa paalujen varassa. Paalut toki läpäisevät savikerroksen, mutta muuten oikeasta maaperästä ei pitäisi tulla talon alle mitään. Eli kun radon imurin laittaa meillä päälle (jos laitetaan), niin mikäli alapohjassa olisi vuotokohtia, ilmavirran pitäisi mennä kellarin sisältä talon alle. Tai missään nimessä 9m paksun savipatjan läpi ei pysty millään alipaineella imemään mitään?

      • Tervehdys,

        Vantaalla on mitattu useita tuhansien arvoja, joten mittaaminen kannattaa. Ihmiset pitävät liian itsestään selvänä, että uudessa talossa torjuntatoimet toimisivat. Kuitenkin niistä vain osa pääsee alle raja-arvojen mittauksissa. Radon ongelma on uskomattoman suuri Suomessa, mutta tietämys olematonta.

      • Savipatja on varmastikin ihan hyvä tiiviste estämään maaperästä nousevan radonin ja voisi kuvitella, ettei maaperän radon välttämättä muodosta teillä mitään ongelmaa. Eikä imuri kyllä 9 m savipatjan läpi ime yhtään mitään. Mutta epäilen, että teilläkin on talo sepelipatjan päällä ja/tai ulko- ja sisätäytöissä käytetty sepeliä, soraa, kalliomursketta? Siitä sepelistä, kuten muistakin kiviaineksista lähtee radonia ja sitä lähtee myös betonista. Eli, jos radonia ei ole ns. omasta takaa, niin sitten sitä tuodaan rakennuspaikalle muualta. Mutta radonin ei yleensä pitäisi olla mikään ylitsepääsemätön ongelma, jos suojaukset tehdään asianmukaisesti. Meillä ei ole tehty. Meillä on tietysti vielä sekin ongelma, että talo on ainakin osittain kallion päällä.

        Tarkistin STUK:n mittaustuloksista, että talomme alueen aikaisemmissa mittauksissa radonpitoisuuksien keskiarvo on ollut suunnilleen 290 Bq/m3, liki neljänneksessä taloista tulokset ovat ylittäneet 400 Bq/m3 rajan ja muutamassa on ylitetty jo 1 000 Bq/m3 raja. Siinä mielessä nuo meidän mittaustulokset eivät yllätä.

        Olen itsekin tullut aivan samaan tulokseen, kuin mitä nimimerkki Radon tuossa aiemmassa kommentissa mainitsee. Radonongelmaa ei tiedosteta riittävän hyvin. Tämän sinun kirjoituksesi innoittamana päätinkin kirjoittaa omassa blogissani seuraavaksi radonista ja siitä, kuinka hyvin meillä on noudatettu radoniin liittyviä määräyksiä ja ohjeita. Tai siis, miten meillä ei ole noudatettu juurikaan mitään määräyksiä ja ohjeita. Ensimmäisessä osassa luvassa jonkinlainen ”tietoisku” radonista sen perusteella, mitä olen joskus aiemmin aiheesta kaivellut. Nyt kun vain olisi aikaa kirjoittaa se tarina…

  18. Tervehdys, Radon on vaan Suomessa melkoisen huonosti tiedotettu vaara. Toivottavasti siihen tulisi muutosta, sillä itse maaperän ikuiselle lähteelle emme voi mitään. Netistä Googlaamalla löytyy asiasta melkoisen paljon hyvää tietoa. Asiaan kannattaa suhtautua oikella vakavuudella.

  19. Pistä vaan sinne porakaivoon ensin keräysputket jonka jälkeen pumppu esim 50 metriin. Grunfossilta esim saa pehmokäynnisteisen sq pumpun joka ei riko ejektoreita. Jos laitat esim 200 metriä syvän porakaivon ja sinne alimmaiseksi pumpun niin pelkkä pumppu jo maksaa 5000 euroa nostokorkeutensa vuoksi. Lisäksi jos nyt jostainsyystä keruupiirin putki alkaakin vuotaa niin PEM40 muoviputki maksaa noin euron metri. 400 metriä ja litkut päälle tekee reilusti alle tonnin asennettuna koneelta asti.

    Itselläni on tuo kyseinen pumppu noin 70 metrissä ja mitään ongelmia ei ole ollut. Lisäksi jos intoa riittää niin voi vaikka nostaa pumppua aina 20cm vuodessa ylöspäin.

    Sitä en tiedä onko mitään järkeä laittaa porakaivopumppua käyttöveteen koska jätevesimaksun joutuu kuitenkin maksamaan vantaalla tuolloin ja sen arvioiminen onkin yleensä vesilaitoksellepäin suotuisa lukema.

    • Pehmokäynnisteisestä pumpusta en ollut kuullutkaan, mutta ajatus kuulostaa hyvältä. Muussa tapauksessa olisin juurikin porauttanut vaikka metrin välein pari reikää, joista toinen 200m (lämpökaivo) ja toinen vaikka 50m (juomavesikaivo), tai sitten näiden yhdistelmä siten että pumppu olisi ollut pohjalla ja keräyspiirit päällä (joku jutteli mulle että näin päin se pitää aina tehdä).

      En saanut ajatuksestasi kiinni, että miksi pitäisi 70m syvällä olevaa pumppua nostaa esim. 20cm vuosittain? Mitä hyötyä siitä olisi?

      Jätevesimaksujen sopimisesta jo yritinkin tässä jokin aika sitten keskustella vesilaitoksen eli HSY:n kanssa. Eivät kuitenkaan halunneet keskustella asiasta ollenkaan (palaveripyynnöstä kieltäytyminen tuli kirjallisesti ja se sähköposti on tallessa). Eivät vissiin halua enää kuulla minun tontista edes juttuakaan…

      • Voit nostaa pumppua aina hieman vuosittain jos pelkäät että käynnistäminen hankaa keräysputkiin ja aiheuttaa niihin vuosien saatossa kulumalla reiän.

        Pehmokäynnisteinen pumppu ei heilahda käynistyessään oikeastaan ollenkaan toisin kun perinteinen joka voi rikkoa keräysputket.

        Pumpun saa myös helposti pois kaivosta tarvittaessa ja uuden tilalle.

        Muista porauttaa hieman normaalia isompi reikä. Itsellä 160mm halkaisijaltaan jolloin pumppu mahtuu paremmin.

      • Ja jätevesimaksusta. Meidän naapurissa on omalla kaivolla mutta jätevesiliittymällä varustettu omakotitalo. Muutaman kilometrin päässä teistä. Omistaja sanoi että jätevesimaksu menee arvion mukaan oliko se noin 140litraa per henkilö per vuorokausi ja arvioituna että talossa asuu aina neljä henkeä.

        Vesimaksuhinnaston voi katsoa hsy:n sivuilta ja kokonaiskuutiohinnasta otetaan vain puhdas vesi pois ja jätevesi tulee tuon arvion perusteella

        Kirosi sitä että todellinen kulutus asunnossa ei ole lähellekään tuota mutta minkäs teet.

        itselläni esim on kulunut vuodessa 35 kuutiota vettä joka on noin 95 litraa päivässä. Heillä arvio on 205 kuutiota. Kallista jätevettä siis.

Kommentointi on suljettu.