Adluxissa käymässä, sekä Rakenna & Sisustus -messuilla Turussa

Tänä viikonloppuna, siis juurikin tänään oli vuorossa Turku-reissu ja tutustuminen Adlux Oy:n päivänvalo -näyttelyyn heidän liikkeessään. Isot kiitokset Ilkka Pekanheimolle näyttelykutsusta ja esittelyistä & vinkeistä.

Aika pitkä aika messuajasta tulikin nyt vietettyä Adluxin standilla, ja muutenkin messut tuli nyt käytyä nopeammin läpi kuin aikaisempina vuosina. Suurin osa talon varusteista on nyt jo hankittu ja mietitty, eli ihan jokaiselle standille ei tarvinnut enää pysähtyä, niin kuin joskus aikaisempina vuosina. Tämän kertaisen reissun pääpaino oli selvästi valaistuksessa, jonka miettiminen on nyt ajankohtaista, kun villat on laitettu seiniin ja seuraavaksi tulee kohta levytykset. Ennen sitä pitää miettiä minne ja mitä valoja meinataan laittaa. Toki valaistussuunnitelma on olemassa ja alun perin oli tarkoitus tehdä kaikki LED-valoilla, mutta ehkä tässä asiassa tehdään vielä viime hetken muutoksia.

LED-valot on tietyissä tapauksissa korvaamattomat, esim. LED-nauhat rappusten askelmien alle. Juttelin juuri rappusten tekijän kanssa, että sinne tehdään valonauhalle oikein erityiset urat, jonne ne sitten upotetaan niin etteivät paista suoraan silmään. LED-valoilla ei kuitenkaan ehkä kannata yrittää tehdä aivan kaikkea, esim. saunassa LED-valo (joka ei kestä kunnolla kuumaa) ei välttämättä ole se paras vaihtoehto.

Valaistuksen lisäksi sattui siellä messuilla silmään pari muutakin asiaa, tässä kuvat pilariharkoista ja lasista tehdyistä hyllystä ja Enerventin Pelican -ilmastointilaitteesta:

Pilariharkoista ja lasilevyistä voi rakentaa hyllyn (Rakenna ja sisusta -messut, Turku 2014.

Pilariharkoista ja lasilevyistä voi rakentaa hyllyn (Rakenna ja sisusta -messut, Turku 2014.

Enerverntin Pelican -ilmastointilaite ei olekaan näköjään ihan pieni. Tällainen meille sitten olisi tulossa.

Enerverntin Pelican -ilmastointilaite ei olekaan näköjään ihan pieni. Tällainen meille sitten olisi tulossa.

Jos mietitään valaistuksen tulevaisuutta, niin rohkenisin olla aika vakuuttunut siitä, että epäsuora valaistus tulee olemaan yksi tulevaisuuden trendi. Mutta vain yksi. Kyllä edelleen uskon, että myös kauniita valaisimia myydään, ja sellaisista esimerkkejä esim. tässä Habitare 2013 -messujen linkissä Helsingin messukeskuksesta:

http://talo-rautio.talovertailu.fi/2013/09/22/habitare-2013-parhaat/

Aikaisemmin rintamamiestalojen kaudella valaistuksen suunnittelu oli helppoa. Keskelle huonetta laitettiin johdosta roikkumaan hehkulamppu. Siinä oli sitten jonkinlainen varjostin – jos oli. Varjostimia oli luonnollisestikin tuhansittain erilaisia, ja niiden valitseminen vaikeaa. Ennen tätä oli valaistuksen suunnittelu vieläkin helpompaa. Ei tarvitse loppujen lopuksi montaakaan sataa vuotta peruutella vuosiluvuissa takaisin, niin takkatulta ja pärettä kummoisempia valoja ei ollut. Jotenkin näillä on mieltä rauhoittava vaikutus edelleenkin. Vaikka nykyisin on jo keksitty vaikka mitä erilaisia valoja, niin ihminen silti tykkää tuijotella tuleen. Puulämmitys ja hienot takat näyttävät tulleen muotiin. Siitäkin huolimatta, että takan polttamisesta tulee kuulemma niitä pienhiukkasia, jotka saattaa tappaa huomattavasti enemmän ihmisiä kuin edellisessä kirjoituksessani mainittu radon.

Tästä päästään sopivasti siihen aiheeseen, että jos on epäsuoraa ja suoraa valoa, niin valolla on myös eri lämpötilat eli erilaiset Kelvin-asteet. Takkatulen kanssa samoille aaltopituuksille sopii ruokakauppojen halpis-lamput, joissa on 2700K ja keltainen hehkulampun valo. Jos ikkunasta tulee vielä alkuillasta päivänvaloa, niin hehkulampun keltainen valo ei ole sen kanssa oikein sopusoinnussa. Päivänvaloa kannattaa ehdottomasti tukea päivänvalolampuilla. Ainakin siihen asti kunnes ikkuna suljetaan ja siirrytään takkatulen ja/tai kynttilän tuomaan tunnelmavaloon. Sitten en osaa sanoa sopiiko päivänvalo enää siihen tunnelmaan.

Ja jottei valaistuksen miettiminen olisi näin helppoa eli pelkästään näistä muuttujista kiinni, niin lisäksi valo voi olla kohdennettua esim. tauluun tai johonkin muuhun mitä halutaan valoilla korostaa. Suoranaisia sudenkuoppiakin on tarjolla vaikka kuinka paljon, ja huonolla valaistuksella pystyy varmaankin pilaamaan vaikka koko talon, vaikka talo olisi aivan uusi ja muuten hyvä. Tässä linkissä on listattu aika hyvin kaikki ne asiat, jotka voivat mennä pieleen:

http://www.kodinvalaistus.fi/valaistuksen-virheet/

On tuolla kodinvalaistus.fi -sivuistoilla myös paljon hyviä valaistusvinkkejä kodin eri tiloihin. Ja varmaan paljon hyviä ajatuksia on myös Adluxin oppaissa ja kirjoissa, mutta kun sain ne vasta tänään, niin en ole niihin vielä ehtinyt tutustua muuta kuin aivan pikaisesti.

Eniten jäin kuitenkin miettimään Adluxin Ilkalta saamani pleksin palan ja alumiinilistan mahdollisuuskia. Siis näistähän pystyy tekemään vaikka mitä, sekä seinään että kattoon. Esim. katosta voi jättää vaikka kattopaneelista osan pois, seinään voi tehdä kipsilevyyn reiän/reikiä, ja niihin voi laittaa alumiinikehyksillä kiinni pelksin, johon heijastetaan takaa LED-valoa, ja pleksi valaisee sitten valon taas eteenpäin niin että se ei häikäise. Eikä LED-valojen pisteet näy. Saa nähkä keksinkö tältä pohjalta jotain hyviä ideoita, meinaan kyllä yrittää ainakin (pleksiä saa 3 metrin paloina ja mahdollisesti välissä olevaa saumaa ei juuri huomaa):

DIY eli Do-it-yourself -valo pleksistä ja kulmalistoista. Siis jos vaan leikkaa suoria linjoja (alumiinilista ei oikein taivu mutkalla), niin mahdollisuuksia lienee rajattomasti. Esim. kipsilevyseinään voi leikata aukkoja, kattopaneeleita voi jättää pois, talon ulkoseinästä voi jättää vuorilaudasta palan pois, ja laittaa tarrakirjaimilla pleksiin talon katunumeron yms. Tästä mahdollisuudesta itse asiassa vähän innostuinkin, että keksisikö tämän pohjalta jonkun tosi hyvän idean? Kuvassa Adluxin Pekalta saatuja näytepaloja.

DIY eli Do-it-yourself -valo pleksistä ja kulmalistoista. Siis jos vaan leikkaa suoria linjoja (alumiinilista ei oikein taivu mutkalle), niin mahdollisuuksia lienee rajattomasti. Esim. kipsilevyseinään voi leikata aukkoja, kattopaneeleita voi jättää pois, talon ulkoseinästä voi jättää vuorilaudasta palan pois, ja laittaa tarrakirjaimilla pleksiin talon katunumeron yms. Näistä mahdollisuuksista itse asiassa vähän innostuinkin, että keksisikö tämän pohjalta jonkun tosi hyvän idean? Kuvassa Adluxin Ilkalta saatuja näytepaloja.

Missä tätä valaistustapaa sitten voisi käyttää? No ihan vaikka korkean olohuoneen sisäseinässä, joka on todella suuri ja joka nyt näyttää tältä:

Tähän tulee osittain kahden kerroksen korkeudelta kipsileyvyseinää (savupiipusta vasemmalle). Sopisiko tähän jonkin sortin aukot kipsilveyyn, ja aukkoihin pleksin läpi kajastavaa valoa? Valoaukko voisi olla minkä muotoinen tahansa (ei kaarevia linjoja), ja valoaukkoja voisi olla kuinka paljon tahansa. Vaikka tekisi seitsemästä ruudusta ison Otava-kuvion seinälle...

Tähän tulee osittain kahden kerroksen korkeudelta kipsileyvyseinää (savupiipusta vasemmalle). Sopisiko tähän jonkin sortin aukot kipsilveyyn, ja aukkoihin pleksin läpi kajastavaa valoa? Valoaukko voisi olla minkä muotoinen tahansa (ei kaarevia linjoja), ja valoaukkoja voisi olla kuinka paljon tahansa. Vaikka tekisi seitsemästä ruudusta ison Otava-kuvion seinälle…

Olen myös mietiskellyt mitä korkean olohuoneen katon katon kanssa tekisi? Siis valaistuksen näkövinkkelistä asiaa miettien. Katon rajaan voisi asentaa käännettäviä kohdevalaisimia, jotka voisi kohdistaa mm. päätyseinän yläosassa olevaan 8-kulmaiseen ikkunaan. Tai sitten kattoon voisi tehdä reunoille alasvedot ja keskelle esim. tapetilla yhdistämisen/yhtenäistämisen päätyseinän kanssa, kuten oli tehty asuntomessuilla Tampereella 2012, kas näin:

Entä voisiko korkean huoneen katto (plus yläaulan katto yläkerrassa) näyttää samalta kuin yksi asuntomessu -talo Tampereella kesällä 2012? (kts seuraava kuva)

Entä voisiko korkean huoneen katto (plus yläaulan katto yläkerrassa) näyttää samalta kuin eräs asuntomessu -talo Tampereella kesällä 2012? (kts seuraava kuva)

Asuntomessu -talo Tampereella 2012. Voisiko tämän kattoidean kopioida korkeaan olohuoneeseen?

Asuntomessu -talo Tampereella 2012. Voisiko tämän kattoidean kopioida itselleni korkeaan olohuoneeseen? Siis niin että tämä kattomalli jatkuisi myös yläaulaan sisärappusten yläpäähän, josta edellinen kuva oli otettu alaspäin.

Lisäys 2.2.2014:
Yhden yön nukuttuani aloin pohtimaan vielä lisää tuota pleksin ja LED-nauhojen upottamista seinärakenteeseen. Villoja vissiin pítäisi poistaa eikä reippaasti kipsilevyn takaa, niin että LED pääsee jäähtymään? Ja onko tällaista missään kokeiltu koskaan ennen?

Siis kattorakenteissa tämä valaistustekniikka toimii, ja näitä rakennetaan kattojen alasvetoihin joka puolella ja koko ajan, tai kylppäreissä jätetään paneelikatosta yksi lautapaneeli pois. Kattojen alasvedoissa ei ole villoja missään (villat ovat rakenteessa paljon ylempänä). Mutta seinissä on villoja, myös sisäseinissä, koska villa eristää ääntä huoneiden välillä. Nyt jos sinne sisäseinän sisälle tungetaan LED-nauhoja pleksin taakse, niin kuinka suuria tehoja/wattimääriä uskaltaa ylipäätään käyttää, ja paljonko villoista pitää poistaa, ettei vaan satu ylikuumenemistilanteita, joiden seurauksena palaa koko talo?

Vai voiko luottaa ihan vaan siihen, että hyvämaineisen myyjän hyvämaineiset LED-nauhat eivät sitten kuumene, eikä edes valmistusvikojakaan näissä LED-tuotteissa koskaan ole? Ehkä pitää vaan unohtaa mahdollisesti porraskäytävän seinärakenteisiin tai korkean huoneen seinärakenteisiin tulevat koko pinnaltaan valaisevat pleksit?

Vuorilautaan näitä pleksin paloja & LED-nauhoja kyllä voi upottaa, ja sillä tavalla talon katunumeron näkyvyyttä voisi tehostaa pimeällä, koska vuorilaudan takana on hyvät tuuletusraot. Ja sama pätee alasvedettyjen kattojen rakenteisiin talon sisällä.

319 vastausta artikkeliin ”Adluxissa käymässä, sekä Rakenna & Sisustus -messuilla Turussa

  1. It is generally applied to those with a chronic ele vation of serum creatinine toFew drugs with a direct action on HT mechanisms are in clinical use to promote erection e.Fever usually responds to antipyretics. [url=http://comprarpriligyspain.com]priligy que es[/url] My husband Paul drove me to the doctors ofce where a physicians assistant took some blood and gave me a prescription for doxycycline.Additional conditions under which the test may be performed Disseminated coccidioidomycosis a bodywide fungal infection Hairy cell leukemia Hodgkins lymphoma Idiopathic aplastic anemia Multiple myeloma Myelodysplastic syndrome MDS Neuroblastoma NonHodgkins lymphoma Polycythemia vera Primary amyloid Primary myelofibrosis Primary thrombocythemia Secondary aplastic anemia Secondary systemic amyloid Waldenstroms macroglobulinemia Risks There may be some bleeding at the puncture site.J.Another way of balancing the bodys energies emerged with the technique of reflexology which uses reflexes or responsive zones on the feet and hands that are believed to correspond to regions and organs of the body.A cell which is the basic building block of tissue contains on the average atoms. [url=http://shopshopfastbestmed.com]levitra 60 mg[/url] b.The brain can generate terrible pain in a wound that has long been healed.In Grainger RC Allison D Adam Dixon AK eds.synovial cavity Space between bones at a synovial joint contains synovial uid produced by the synovial membrane.Prevention Couples who want to have children and who have a family history of myotonia congenita should consider genetic counseling.In Healthy People there are topic areas objectives and measures. [url=http://fasted-medrx.com]levitra cheapest price[/url] If the WBC count is not elevated and the patient is afebrile make a presumptive diagnosis of gout and treat with indomethacin or colchicine if renal function is normal.Radiative heating by the sun.This type of psychotherapy uses facetoface discussion of life problems and associated feelings.Symmetric regions of the cranium such as the left and right sides are illuminated and the measured light intensities are compared. [url=http://fast-isotretinoin.com]claravis[/url] gl without sine glasses SGOT see AST SGPT see ALT SIADH syndrome of inappropriate antidiuretic hormone SIDS sudden infant death syndrome Sig.Abnormal repeated electrical signals occur in the muscles causing a stiffness called myotonia.In medieval and Renaissance times people died younger so cancers were less prominent than today.It can be shown that under these conditions muscle B must be attached to the wingHighYield Neuroanatomyet al.TRENDS in Molecular Medicine FigureIn McPherson RA Pincus MR eds. [url=http://buysildenafil50mguk.com]best rx online viagra generic[/url] Despite volume expansion edema is not seen in SIADH.

  2. I just want to tell you that I am just beginner to blogging and site-building and certainly enjoyed you’re blog site. Most likely I’m planning to bookmark your blog post . You definitely come with remarkable well written articles. Regards for sharing your blog site.

  3. It¡¦s in point of fact a great and useful piece of information. I am satisfied that you just shared this helpful info with us. Please keep us up to date like this. Thank you for sharing.

  4. Its like you read my mind! You appear to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with some pics to drive the message home a little bit, but other than that, this is wonderful blog. An excellent read. I will definitely be back.

  5. I have been absent for some time, but now I remember why I used to love this website. Thank you, I will try and check back more frequently. How frequently you update your web site?

  6. I do agree with all the ideas you have presented in your post. They’re very convincing and will definitely work. Still, the posts are very brief for newbies. May you please lengthen them a bit from next time? Thank you for the post.

  7. It is the best time to make some plans for the future and it’s time to be happy. I have read this post and if I could I want to suggest you few interesting things or advice. Maybe you could write next articles referring to this article. I wish to read more things about it!

  8. Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you! By the way, how can we communicate?

  9. Thanks for sharing excellent informations. Your website is very cool. I am impressed by the details that you have on this website. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles. You, my pal, ROCK! I found simply the info I already searched everywhere and just could not come across. What a perfect site.

  10. Just wish to say your article is as astounding. The clearness in your post is simply spectacular and i could assume you’re an expert on this subject. Fine with your permission let me to grab your RSS feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please continue the enjoyable work.

  11. Thanks for every one of your efforts on this web site. Debby really loves participating in research and it’s obvious why. A number of us learn all relating to the lively ways you offer very helpful tips and tricks through this website and invigorate participation from some other people on that subject matter so my princess is truly learning a whole lot. Take advantage of the remaining portion of the year. You are performing a powerful job.

  12. Meillä on kylppäreissä juuri tuollaisen pleksin takana lediloisteputkea. Seinissä voi olla hieman hankala ja häikäisee vaan turhaan silmiin. Neliömetrin kokoinen pleksi on todella hankala ottaa pois ja laittaa takaisin. Adluxin mittojen mukaan sahattu pleksi ei mene riittävästi alumiiniklipsikiskojen sisään, joten asettelu on todella tarkkaa. Ohut pleksi myös roikkuu hieman isona pintana.

    Kolme vuotta sitten ei vielä ollut saatavilla päivävalo led-nauhaa, joten käytimme loisteputkia, led-kiskoa ja led-loisteputkia. Nyt laittaisin kaiken valaistuksen led-nauhalla epäsuorana. Kylppäreihin saattaisin investoida Adluxin myymiin ledipaneeleihin. Meillä ainakin koko perhe on mieltynyt epäsuoraan valon todella paljon ja keskellä kattoa olevat Jasmina-plafondit ovat hyvin vähällä käytöllä.

    Meillä 5000-5500K värilämpötila ei ole ollut ongelmallinen takkatulen, kynttilöiden tai ulkoa tulevan valon suhteen. Se ehkä hieman yllätti miten paljon heijastava pinta värjää valoa epäsuorassa valaistuksessa (esim. kermanvärinen kattopaneeli).

    • Hei Tapani,
      Kiitos ”käyttäjän kokemuksista”, täytyykin nyt miettiä kunnolla tuo 5000-5500K värilämpötila. Kovasti sitä kait kehutaan. Moitteita en ole kuullut, ja varmaan valon väriin myöskin voi vaikuttaa sillä pinnalla, mistä epäsuoran valon laittaa heijastumaan. Meillä varmaan kuusipaneeli ja valkoinen kipsilevy ainakin joitakin tällaisia pintoja, joihin tai joista valo sitten heijastuisi.

      • Ainoat huonot puolet mitä olen päivänvalovalaistuksesta kuullut ja itsekin huomannut että jos valon määrä on selkeästi liian pieni, näyttää se vähän kalsealta. Mutta kun nykyiseenkin kämppään kokeiluksi vähän laittelin 5000-5500K valoa, niin hyvin miellyttävää silmälle ja värit näkyy esim. Lastenhuoneessa todellla hyvännäköisenä.

        Kylppäriin kun laitoin peilikaapin päälle päivänvaloloisteputken, on värisävy miellyttävä mutta valotehoa liian vähän. Tuli hieman kalsea fiilis. Kun vaihdoin lisäksi kattoplafondeihin myös saman sävyn valot ja niitä käyttää yhdessä, on valaistus tosi hyvä.

Kommentointi on suljettu.