Video – näin halkaistaan muurikivi

Noin kuukausi sitten esittelin muutamia ensiksi hankkimiani työkaluja muurikivien halkaisuun, jotka esittelin tässä linkissä:

http://talo-rautio.talovertailu.fi/2015/05/27/muurikivi-harjoituksia/

Älkää tehkö perässä – eli ei kannata tehdä noin. Siinä menee vaan aika ja voimat hukkaan, kun toisella kädellä pitelee talttaa, ja toisella kädellä nakuttelee esim. kilon painoisella moskalla.

Tuon toukokuisen postauksen kommenttikentässä kuitenkin nimimerkki ”Juho” kertoi miten tämä homma kuuluisi tehdä (kiitokset Juholle). Kokeilin Juhon vinkit ja hyvin toimii. Eli taas jotain selvää hyötyä tästä blogin pitämisestä – ilman rakennusblogia nakuttelisin taas kiviä halki puolta kauemmin, koska en minä tätä parempaa konstia olisi itse kuitenkaan keksinyt…

Lähdetäänpä liikkeelle, ensin muutama kuva…

3 lavaa uusia muurikiviä saapui tänään. Näistä tulee kolmas istutusallas kukkasille.

3 lavaa uusia muurikiviä saapui tänään. Näistä tulee kolmas istutusallas kukkasille.

Kivissä on valmiina toisessa päässä pieni viiste - jolla kivimuurin saa kaareutumaan. Omasta mielestäni tuo viiste saisi olla vähän isompikin, nyt olemassa olevalla viisteellä voi sisälle päin kaartaa 6m säteellä - ja ulospäin kaaren voi tietysti tehdä kuinka jyrkäksi tahansa. Mutta kukapa nyt rosopintaa "sisältäpäin" katsoisi, eli viiste on ihan tarpeeseen.

Kivissä on valmiina toisessa päässä pieni viiste – jolla kivimuurin saa kaareutumaan. Omasta mielestäni tuo viiste saisi olla vähän isompikin, nyt olemassa olevalla viisteellä voi sisälle päin kaartaa 6m säteellä – ja ulospäin kaaren voi tietysti tehdä kuinka jyrkäksi tahansa. Mutta kukapa nyt rosopintaa ”sisältäpäin” katsoisi, eli viiste on ihan tarpeeseen.

Tässä on "oikeat" työkalut rosopinnan tekemiseen. Eli kiven alle pari puupalikkaa. Reunoille voi vielä laittaa painot eli toisia muurikviä estämään palikoiden karkaaminen, niin ei niitä tarvitse sitten aina vähän väliä korjailla. Sen jälkeen 16mm harjateräs uraan ja kerran lekalla isku päälle, ja kivi on halki. Melkein riittää kun lekan pudottaa ihan omalla painollaan, ei sille paljoa vauhtia tarvitse antaa.

Tässä on ”oikeat” työkalut kiviparin halkaisuun ja rosopinnan tekemiseen. Eli kiven alle pari puupalikkaa. Reunoille voi vielä laittaa painot eli toisia muurikviä estämään palikoiden karkaaminen, niin ei niitä tarvitse sitten aina vähän väliä korjailla. Sen jälkeen 16mm harjateräs uraan ja kerran lekalla isku päälle, ja kivi on halki. Melkein riittää kun lekan pudottaa ihan omalla painollaan, ei sille paljoa vauhtia tarvitse antaa.

Ja tässä sitten vielä videolla, että miten näppärästi ja nopeasti homma käy:

889 vastausta artikkeliin ”Video – näin halkaistaan muurikivi

  1. Some truly nice and utilitarian info on this internet site, also I conceive the layout has got excellent features.

  2. Hey, you used to write magnificent, but the last few posts have been kinda boring… I miss your tremendous writings. Past few posts are just a little bit out of track! come on!

  3. It is the best time to make some plans for the future and it’s time to be happy. I’ve read this post and if I could I desire to suggest you some interesting things or tips. Perhaps you can write next articles referring to this article. I want to read more things about it!

  4. Pretty section of content. I just stumbled upon your blog and in accession capital to assert that I get in fact enjoyed account your blog posts. Anyway I’ll be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently quickly.

  5. Hey, you used to write great, but the last few posts have been kinda boring¡K I miss your great writings. Past several posts are just a little out of track! come on!

  6. We’re a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your web site provided us with valuable info to work on. You have done an impressive job and our whole community will be grateful to you.

  7. I wish to convey my gratitude for your generosity giving support to those who require assistance with this important area. Your personal dedication to passing the message along has been exceptionally practical and have always encouraged individuals just like me to attain their goals. Your personal insightful guideline indicates a great deal to me and further more to my office workers. Best wishes; from all of us.

  8. I like what you guys are up too. Such intelligent work and reporting! Carry on the excellent works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my website 🙂

  9. Undeniably believe that which you stated. Your favorite reason seemed to be on the internet the simplest thing to be aware of. I say to you, I definitely get annoyed while people consider worries that they plainly do not know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side effect , people could take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

  10. I really enjoy looking through on this website , it holds wonderful content . ”Something unpredictable but in the end it’s right, I hope you have the time of your life.” by Greenday.