Byggmax-projekti osa2: Kukkalaatikko+penkki step-by-step

Tänään keskiviikkona on satanut koko päivän kaatamalla, joten koska nikkaroinnissa ei nyt pääse eteenpäin, niin nyt on hyvää aikaa kertoa viikonlopun työvaiheista tarkemmin:

Aivan aluksi kävin Jyskillä valitsemassa pehmusteita. Tässä olisi eri värisiä ja eri kokoisia, eli jonkun ympärille pitäisi sitten suunnitella penkki. Minusta koko talokin pitäisi suunnitella niin päin, että ensin vaikka miettii keittiön pöydät ja kalusteet, sitten keittiön tilat siihen ympärille, ja sitten koko talo... Arkkitehti kuitenkin ampuu tämän heti alas, ja sanoo että eiköhän lähdetä ihan toisesta päästä liikkeelle, eli ensin pitää löytää tontti, sitten miettiä millainen talo ja mihin kohtaan tonttia se sopii, ja siitä sitten edetään kohti pienempiä yksityiskohtia...

Aivan aluksi kävin Jyskillä valitsemassa pehmusteita. Tässä olisi eri värisiä ja eri kokoisia. Näistä jonkun pehmusteen ympärille pitäisi sitten suunnitella penkki. Minusta koko talokin pitäisi suunnitella aina niin päin, että ensin vaikka miettii keittiön pöydät ja kalusteet, sitten keittiön tilat siihen ympärille, ja sitten koko talo… Arkkitehti kuitenkin ampuu tämän heti alas, ja sanoo että eiköhän lähdetä ihan toisesta päästä liikkeelle, eli ensin pitää löytää tontti, sitten miettiä millainen talo ja mihin kohtaan tonttia se sopii, ja siitä sitten vasta edetään kohti pienempiä yksityiskohtia…

Lopulta löytyi tällainen, joka mielestäni oli hyvän näköinen... Mutta täytyy kyllä myöntää, että hintakin oli aika hyvä. Ostin nämä silti.

Lopulta löytyi tällainen, joka mielestäni oli hyvän näköinen… Mutta täytyy kyllä myöntää, että hintakin oli aika hyvä. Ostin nämä silti.

Valinnan varaa oli aivan hirveästi... Eikä tässä edes kaikki.

Valinnan varaa oli aivan hirveästi… Eikä tässä edes kaikki.

Seuraavaksi piti miettiä, että montako näitä tarvitaan. Suunnittelin penkin pituuden niin, että pehmusteita mahtuisi mukavasti 3 kpl rinnakkain.

Seuraavaksi piti miettiä, että montako näitä tarvitaan. Suunnittelin penkin pituuden niin, että pehmusteita mahtuisi mukavasti 3 kpl rinnakkain.

Pehmusteet löytyivät siis Vantaanportin Jyskistä, ja kotiin päin ajellessa nappasin vielä viereisestä Hong Kongin puutarhamyymälästä pari Timanttituijaa mukaan. Tuijien hinta 14,99€/kpl ja korkeus 80-100cm ostohetkellä. Isona Timanttituija kasvaa 2-3 metriä korkeaksi. Ai että miksi pehmusteita onkin 4 kpl? No kukkalaatikko+penkki yhdistelmiä on tarkoitus rakentaa 2 kpl, yksi yläterassin kumpaankin päähän.

Pehmusteet löytyivät siis Vantaanportin Jyskistä, ja kotiin päin ajellessa nappasin vielä viereisestä Hong Kongin puutarhamyymälästä pari Timanttituijaa mukaan. Tuijien hinta oli  14,99€/kpl (tarkistin oikein kuitista – myöhemmin huomasin, että samat Tuijat esim. Koivukylän Lidlissä maksaa 6 euroa/kpl). Tuijan korkeus 80-100cm ostohetkellä. Isona Timanttituija kasvaa 2-3 metriä korkeaksi. Ai että miksi pehmusteita onkin 4 kpl? No kukkalaatikko+penkki yhdistelmiä on tarkoitus rakentaa 2 kpl, yksi yläterassin kumpaankin päähän.

Seuraavaksi piti tehdä tarkempi suunnitelma mittoineen ja sen jälkeen kauppalista Byggmaxiin.

Seuraavaksi piti tehdä tarkempi suunnitelma mittoineen ja sen jälkeen kauppalista Byggmaxiin.

Tässä vaiheessa lauantai oli jo puolessa päivässä, kun pääsin Byggmaxiin asti.

Tässä vaiheessa lauantai oli jo yli puolessa päivässä, kun pääsin Byggmaxiin asti.

Täältä löytyy puutavaraa moneen lähtöön, ja täältä Vantaan Byggmaxista ostin myös terassitarvikkeet viime kesänä kun yläterasseja rakennettiin.

Täältä löytyy puutavaraa moneen lähtöön, ja täältä Vantaan Byggmaxista ostin myös terassitarvikkeet viime kesänä kun yläterasseja rakennettiin.

Tällaista hintalupausta on ilo lukea!

Tällaista hintalupausta on ilo lukea!

Tämä on minusta myös yksi hyvä puoli Byggmaxin myymälässä - ruuvit ulos ja sisälle on selvästi erillään toisistaan. Jolloin ei ole pelkoa siitä, että vuoden päästä pitäisi kiskoa naulat ja ruuvit irti, ja laittaa sään kestävät tilalle.

Tämä on minusta myös yksi hyvä puoli Byggmaxin myymälässä – ruuvit ulos ja sisälle on selvästi erillään toisistaan. Jolloin ei ole pelkoa siitä, että vuoden päästä pitäisi kiskoa ruostuneet naulat ja ruuvit irti, ja laittaa sään kestävät tilalle.

Kun kauppareissut on tehty, niin sitten vaan perustetaan verstas terassille. Pressu on alla sen takia, että purut ja roskat on lopuksi helppo heittää laidan yli, eikä purut ja roskat mene rännejä pitkin sadevesikaivoon. Pressutkin löytyi Byggmaxista.

Kun kauppareissut on tehty, niin sitten vaan perustetaan verstas terassille. Pressu on alla sen takia, että purut ja roskat on lopuksi helppo heittää laidan yli, eikä purut ja roskat mene rännejä pitkin sadevesikaivoon. Pressutkin löytyi Byggmaxista.

Penkin runko valmiina. Tähän sitten ympärille kukkalaatikko toiseen päähän ja säilytyslaatikko tulee tämän alle toiseen päähän. Istuin osa tulee runko-osan päälle. Ja tämä osa on helppo irrottaa seinästä, jos "kiinteä kalustus" haluttaisiin siirtää muualle hetkeksi esim. huolto ja maalaustöistä johtuen.

Penkin runko valmiina. Tähän sitten ympärille kukkalaatikko toiseen päähän ja säilytyslaatikko tulee tämän alle toiseen päähän. Istuin osa tulee runko-osan päälle. Ja tämä osa on helppo irrottaa seinästä, jos ”kiinteä kalustus” haluttaisiin siirtää muualle hetkeksi esim. terassin huolto ja maalaustöistä johtuen. Ja mukavampi tietysti itse kukkalaatikko + penkki -yhdistelmääkin on huoltaa ja korjailla, jos sen saa helposti siirrettyä hetkeksi parempaan paikkaan.

 

Runkopala auttaa kukkalaatikon alapoikkipuiden asentamisessa. Alapoikkipuun ja pystypuun koko on 70x70mm. Runko osa on höylättyä "kakkos-nelosta"

Runkopala auttaa kukkalaatikon alapoikkipuiden asentamisessa. Alapoikkipuun ja pystypuun koko on 70x70mm. Runko osa on höylättyä ”kakkos-nelosta”.

 

Välillä on hyvä tarkistaa ristimitalla, että tuleeko kukkalaatikosta suorakulmainen, vai tuleeko vinoneliö.

Välillä on hyvä tarkistaa ristimitalla, että tuleeko kukkalaatikosta suorakulmainen, vai tuleeko vinoneliö.

 

Sitten kukkalaatikon kehikko tuetaan yläpäistään ja aloitetaan pohjan rakentaminen.

Sitten kukkalaatikon kehikko tuetaan yläpäistään ja aloitetaan pohjan rakentaminen.

Kukkalaatikon pohjaksi kelpaa vajaakanttinenkin lauta. Laudan sydän puolen laitoin alaspäin.

Kukkalaatikon pohjaksi kelpaa vajaakanttinenkin lauta. Laudan sydän puolet laitoin alaspäin.

 

Sitten laatikko käännetään ylösalaisin ja tuetaan vielä kulmaraudoilla (sen lisäksi että alapoikkipuusta menee 120mm ruuvi läpi pystypuun sisään). Ulospäin ei jää ruuvin päitä näkyville.

Sitten laatikko käännetään ylösalaisin ja tuetaan vielä kulmaraudoilla (sen lisäksi että alapoikkipuusta menee 120mm ruuvi läpi pystypuun sisään). Ulospäin ei jää ruuvin päitä näkyville.

Lauantai-ilta hämärtää ja hommat loppuu tältä erää tähän. Penkin runko on saatu paikoilleen kukkalaatikon sisään. Kukkalaatikko tukee vahvasti penkkiä ja penkki omalla painollaan pitää myös kukkalaatikon paikoillaan niin, että ei se ihan hevin tuulessa kumoon lennä.

Lauantai-ilta hämärtää ja hommat loppuu tältä erää tähän. Penkin runko on saatu paikoilleen kukkalaatikon sisään. Kukkalaatikko tukee vahvasti penkkiä ja penkki omalla painollaan pitää myös kukkalaatikon paikoillaan niin, että ei se ihan hevin tuulessa kumoon lennä.

Sitten rakentamisesta ylijäänyttä patolevyä sisuseinille suojaamaan reunapuita. Patolevy toimii siis paitsi kosteussulkuna, niin talvella se ottaa myös jäätyvän mullan painetta vastaan, kun se pakkasessa laajenee kuitenkin muutaman millin.

Sitten rakentamisesta ylijäänyttä patolevyä sisuseinille suojaamaan reunapuita. Patolevy toimii siis paitsi kosteussulkuna, niin talvella se ottaa myös jäätyvän mullan painetta vastaan, kun se pakkasessa laajenee kuitenkin muutaman millin.

Pohjastyroksi on helpointa leikata muotoonsa pystypuiden päässä puukon avulla.

Pohjastyroksi on helpointa leikata muotoonsa pystypuiden päässä puukon avulla.

...ja sama levy laatikon pohjalla omalla paikallaan.

…ja sama levy laatikon pohjalla omalla paikallaan.

Sitten styroksia myös seiniin. Styroksin hukkapaloistakin sain koottua yhden seinän.

Sitten styroksia myös seiniin. Styroksin hukkapaloistakin sain koottua yhden seinän.

Penkin runko paikoillaan ja penkin alle tulevan säilytyslaatikon ensimmäinen reunalauta paikoillaan rungon alla. Runkoa kannattelee seinän puolella poikittainen pattinki - joka on lujasti seinässä kiinni ihan koolauspuussa asti. Runko-osa makaa päällä ihan vaan omalla painollaan (ja on helppo siirtää tarvittaessa pois). Laatikon alla oleva lauta piti kuitenkin laittaa pienellä kulmaraudalla vuorilautaan. En keksinyt siihen mitään muuta siistiä tapaa.

Penkin runko paikoillaan ja penkin alle tulevan säilytyslaatikon ensimmäinen reunalauta paikoillaan rungon alla. Runkoa kannattelee seinän puolella poikittainen pattinki – joka on lujasti seinässä kiinni ihan koolauspuussa asti. Runko-osa makaa päällä ihan vaan omalla painollaan (ja on helppo siirtää tarvittaessa pois). Laatikon alla oleva lauta piti kuitenkin laittaa pienellä kulmaraudalla vuorilautaan. En keksinyt siihen mitään muuta siistiä tapaa.

Sähköt tuotu säilytyslaatikkoon LED-valoja ja Tuijan kohdevaloa varten. Valoista kirjoittelen joskus sitten enempi - muuten tästä jutusta tulee liian pitkä.

Sähköt tuotu säilytyslaatikkoon LED-valoja ja Tuijan kohdevaloa varten. Valoista kirjoittelen joskus sitten enempi – muuten tästä jutusta tulee liian pitkä juttu…

Selkänojan paras kaltevuus selviää parhaiten kokeilemalla ja selkänojan pituus on saatu pehmusteiden pituudesta.

Selkänojan paras kaltevuus selviää parhaiten kokeilemalla ja selkänojan pituus on saatu pehmusteiden pituudesta.

Penkin istuinosan ruuvauksen menossa. Lopuksi koko osa käännetään ympäri, jolloin ruuvin päät ei jää näkyville, vaan ruuvin päät jäävät alaspäin penkin alla olevaa säilytystilaa päin. Sekä istuinosa, että penkin selkänojat ovat irrotettavia, ja pysyvät paikoillaan ihan vaan omalla painollaan.

Penkin istuinosan ruuvauksen menossa. Lopuksi koko osa käännetään ympäri, jolloin ruuvin päät ei jää näkyville, vaan ruuvin päät jäävät alaspäin penkin alla olevaa säilytystilaa päin. Sekä istuinosa, että penkin selkänojat ovat irrotettavia, ja pysyvät paikoillaan ihan vaan omalla painollaan.

Penkin ja kukkalaatikon muodot alkavat hahmottua. Koska penkin istuinosa ja selkänoja ovat irrotettavia, jätin sen verran lautojen väliin rakoa, että sormet saa helposti lautojen väliin, niin tarttuminen ja pois nostaminen käy helposti. Istuin osaa kallistamalla tai pois nostamalla pääsee kurkistamaan penkin alla olevaan "laatikkoon".

Penkin ja kukkalaatikon muodot alkavat hahmottua. Koska penkin istuinosa ja selkänoja ovat irrotettavia, jätin sen verran lautojen väliin rakoa, että sormet saa helposti lautojen väliin, niin tarttuminen ja pois nostaminen käy helposti. Istuin osaa kallistamalla tai pois nostamalla pääsee kurkistamaan penkin alla olevaan ”laatikkoon”.

Sitten ei muuta kuin multaa kukkalaatikkoon. Sähköjohdot kulkevat siististi penkin alla olevassa laatikkotilassa.

Sitten ei muuta kuin multaa kukkalaatikkoon. Sähköjohdot kulkevat siististi penkin alla olevassa laatikkotilassa.

valojohdon läpivienti kukkalaatikkoon penkin alla olevasta säilytystilasta 25mm reiän kautta.

valojohdon läpivienti kukkalaatikkoon penkin alla olevasta säilytystilasta 25mm reiän kautta.

Hupsista... Yksi asia meinasi vallan unohtua, eli vielä ehtii kaivamaan mulla sivuun ja poraamaan muutaman 10mm reiän styroksin ja alapohjan läpi, jotta mahdollinen ylijäämä vesi pääsee tarvittaessa pois laatikosta.

Hupsista… Yksi asia meinasi vallan unohtua, eli vielä ehtii kaivamaan mulla sivuun ja poraamaan muutaman 10mm reiän styroksin ja alapohjan läpi, jotta mahdollinen ylijäämä vesi pääsee tarvittaessa pois laatikosta.

Penkin alle tuleva laatikko on muutaman sentin kapeampi kuin penkin runko, kahdestakin syystä. Ensinnäkin se on istuessa mukavampi jaloille näin, jos haluaa koukistella jalkojaan, ja penkistä on myös mukavampi nousta ylös, kun saa jalat vähän penkin alle. Toisena syynä on valaistus. Kun pienet LED-spotit tulee runko puun sisäpinnalle kiinni, niin niistä tulevan valon saa heijastettua laatikon syrjälautaan, kun se on vähän sisempänä. Jos kaikki laudat olisi samassa linjassa - valo jäisi kokonaan laatikon sisään, eikä heijastaisi mihinkään.

Penkin alle tuleva laatikko on muutaman sentin kapeampi kuin penkin runko, kahdestakin syystä. Ensinnäkin se on istuessa mukavampi jaloille näin, jos haluaa koukistella jalkojaan, ja penkistä on myös mukavampi nousta ylös, kun saa jalat vähän penkin alle. Toisena syynä on valaistus. Kun pienet LED-spotit tulee runko puun sisäpinnalle kiinni, niin niistä tulevan valon saa heijastettua laatikon syrjälautaan, kun se on vähän sisempänä. Jos kaikki laudat olisi samassa linjassa – valo jäisi kokonaan laatikon sisään, eikä heijastaisi mihinkään.

Ja sama lähikuvassa. Nämä LED-valot on nyt niitä Virosta ostettuja puutarhaledejä, joista kerroin jo aiemmin pitkäperjantain rautakauppaostoksissani, tässä linkissä: http://talo-rautio.talovertailu.fi/2015/04/03/pitkaperjantain-rautakauppaostokset/

Ja sama lähikuvassa. Nämä LED-valot on nyt niitä Virosta ostettuja puutarhaledejä, joista kerroin jo aiemmin pitkäperjantain rautakauppaostoksissani, tässä linkissä: http://talo-rautio.talovertailu.fi/2015/04/03/pitkaperjantain-rautakauppaostokset/

Lopputulos näyttää nyt sitten tältä, eli LED-valot heijastuvat mukavasti penkin alla olevan säilytyslaatikon ulkopintaan. Vasemmalla oleva valo tässä kuvassa vielä sojottaa vinoon, mutta oikaisin sen.

Lopputulos näyttää nyt sitten tältä, eli LED-valot heijastuvat mukavasti penkin alla olevan säilytyslaatikon ulkopintaan. Vasemmalla oleva valo tässä kuvassa vielä sojottaa vinoon, mutta oikaisin sen.

 

Tästä eteenpäin olevan osuuden kerroinkin jo sunnuntaina, eli juttu jatkuu tässä Byggmax-projekti postaus-ykkösessä, tässä linkissä:

http://talo-rautio.talovertailu.fi/2015/04/26/bygmaxin-bloggaajahaaste/

307 vastausta artikkeliin ”Byggmax-projekti osa2: Kukkalaatikko+penkki step-by-step

 1. great issues altogether, you just received a emblem new reader. What may you suggest about your submit that you just made a few days ago? Any sure?

 2. I simply want to mention I’m beginner to weblog and honestly liked your web blog. More than likely I’m want to bookmark your website . You definitely have great writings. Thanks for sharing with us your website.

 3. Hi, i think that i saw you visited my website thus i came to “return the favor”.I am trying to find things to improve my web site!I suppose its ok to use some of your ideas!!

 4. Could not hold on to successfully recieve the Earliest couple of light brown tall in height electric scooter from the post then when they came…..there initially were a wide range of staints for a passing fancy belonging to the electric scooter! 🙁 Come on today, for the $$$ they cost utilised together are generally suitable. Obviously these discolor very easily thus i bought and sold all of them to obtain a black color partners preferably instead in hopes it wont reveal blemishes as much

 5. I like this post, enjoyed this one regards for putting up. ”The goal of revival is conformity to the image of Christ, not imitation of animals.” by Richard F. Lovelace.

 6. hello there and thank you for your information – I have certainly picked up something new from right here. I did however expertise several technical points using this web site, as I experienced to reload the web site many times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your web host is OK? Not that I am complaining, but slow loading instances times will very frequently affect your placement in google and could damage your high quality score if ads and marketing with Adwords. Well I am adding this RSS to my email and could look out for much more of your respective fascinating content. Ensure that you update this again soon..

 7. Heya i’m for the first time here. I came across this board and I find It really useful & it helped me out much. I hope to give something back and help others like you helped me.

 8. Very wonderful info can be found on site . ”It is fast approaching the point where I don’t want to elect anyone stupid enough to want the job.” by Erma Bombeck.

 9. I am not sure where you are getting your information, but great topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for magnificent information I was looking for this information for my mission.

 10. Hi there, You have done an incredible job. I’ll certainly digg it and personally recommend to my friends. I’m sure they will be benefited from this web site.

 11. I have recently started a website, the information you provide on this web site has helped me tremendously. Thanks for all of your time & work. ”If you would know strength and patience, welcome the company of trees.” by Hal Borland.

 12. Good – I should certainly pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all the tabs and related info ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, web site theme . a tones way for your client to communicate. Excellent task.

 13. You have noted very interesting details ! ps nice web site . ”Never take the advice of someone who has not had your kind of trouble.” by Sydney J. Harris.

 14. Pitkästä aikaa täällä taas kommentoimassa, mutta tuo kukkalaatikko-penkki-projektisi on aivan ällistyttävän hyvä! Osui ja upposi, koska meilläkin pitää rakentaa isompi kukkalaatikko viime kesäksi valmistuneelle parveketerassille. Styroksit minulla olikin jo mielessä, mutta patolevyä en tajunnut. Olisin laittanut vaan kestomuovia.

  Kiitos vinkistä & hauskaa raksailukevättä!

  /Jonna – Projekteista Isoin

  • Hei Jonna (pitkästä aikaa), sitten kun käytät vaikkapa Byggmaxin 70x70mm kulmatolppia, niin 50mm styroksi plus patolevy sopii sinne kulmatolppien väliin oikein mukavasti. Ensin itselläni oli ajatus laittaa kulmatolpat 50x50mm tavarasta, mutta onneksi en sitten laittanut niin ohuesta.

   Tai tietysti jos päätät sittenkin laittaa laidan puita vasten vaan sen kestomuovin, niin sitten se 50×50 riittää myös kokonsa puolesta varmaankin ihan hyvin.

Kommentointi on suljettu.