Mielenkiintoisia mittaustuloksia

Jokin aika sitten asentelin lämpötila- ja kosteusmittareita talon eri osiin. Erityisesti yläpohjan ja ulkokellarin mahdollinen kosteusarvot ja mahdollinen riski saada hometartunta kiinnosti. Asiasta enempi tässä linkissä:

http://talo-rautio.talovertailu.fi/2015/04/16/ylapohjan-home/#comment-10161

Tuossakin päivityksessä vilahtaa mittausanturi nro 6, joka sillä hetkellä näytti yläpohjan kosteudeksi enimmillään 80% lämpötilan ollessa 2,6C.

Nyt kun oli poutapäivä ja aika lämmin päivä, lämpötila nousi yläpohjassa melkein samoihin lukemiin mitä se on talon sisälläkin. Samalla kosteusarvot laskivat. Eli asiat siis kunnossa:

Antura nro6 = yläpohjan lämpötila & kosteus tänään klo 16:00. Yläpohjassa on melkoisen lämmintä - vaikka se on tuulettuva tila. Siellä on vissiin sama ilmiö kuin merikontissakin, joka on kesäisin kuuma sisältä. Ilmeisesti peltikaton allakin tulee kuuma kesäisin? Tiilikatosta en osaa sanoa? Se vissiin ei reagoi lämpötilojen muutoksiin niinkään herkästi? Joka tapauksessa - kaikki kunnossa. Ei liikaa kuumuus yläpohjassa kai mitään haittaa tee....?

Antura nro6 = yläpohjan lämpötila & kosteus tänään klo 16:00. Yläpohjassa on melkoisen lämmintä – vaikka se on tuulettuva tila. Siellä on vissiin sama ilmiö kuin merikontissakin, joka on kesäisin kuuma sisältä. Ilmeisesti peltikaton allakin tulee kuuma kesäisin? Tiilikatosta en osaa sanoa? Se vissiin ei reagoi lämpötilojen muutoksiin niinkään herkästi? Joka tapauksessa – kaikki kunnossa. Ei liikaa kuumuus yläpohjassa kai mitään haittaa tee….?

Mutta viime yönä kun satoi kaatamalla, aamulla oli taas kosteusarvot korkealla:

Sama mittari 8 tuntia aikaisemmin, eli klo 8:00 aamulla. Kosteus on 80%. Miten paljon kosteutta voi olla, ennen kuin villat alkaa vettyä? Ehkä aika ylärajoilla tässä mennään, jos syksyisin on pitkään samanlaiset olosuhteet, tai jos nykyisin marraskuun kelit jatkuu samoina aina maaliskuulle asti. Talo pääsisi siis helpommalla, jos lämpötila olisi talvella jatkuvasti pakkasella, eikä sahaa nollan ympäri edes takaisin.

Sama mittari 8 tuntia aikaisemmin, eli klo 8:00 aamulla. Kosteus on 80%. Miten paljon kosteutta voi olla, ennen kuin villat alkaa vettyä? Ehkä aika ylärajoilla tässä mennään, jos syksyisin on pitkään samanlaiset olosuhteet, tai jos nykyisin marraskuun kelit jatkuu samoina aina maaliskuulle asti. Talo pääsisi siis helpommalla, jos lämpötila olisi talvella jatkuvasti pakkasella, eikä sahaa nollan ympäri edes takaisin.

Tässä taas lukemia yläkerran WC:stä, näyttää kosteuden osalta suht normaalilta, eikö vain?

Mittari nro 7 = ylimmän kerroksen WC. On muuten aika lämmintä... Kosteusprosentit kuitenkin kohdallaan.

Mittari nro 7 = ylimmän kerroksen WC. On muuten aika lämmintä… Kosteusprosentit kuitenkin kohdallaan.

Vaikka yläpohja rakennettiin täysin oikein, niin siellä on kosteusarvot aika ajoin aika korkealla, mutta yläkerran WC:n osalta meille sattui kömmähdys:

Makuuhuoneen ovi ja WC:n ovi yläaulasta katsottuna. Makuuhuoneeseen päin menee yhtenäinen lattia ilman kynnystä, ja tuuletusrako toimii oven alla.

Makuuhuoneen ovi ja WC:n ovi yläaulasta katsottuna. Vasemmalla makuuhuoneeseen päin menee yhtenäinen lattia ilman kynnystä, ja tuuletusrako toimii oven alla.

WC:n ovella metallilista peittää laminaatille jätetyn elämisraon.

WC:n ovella metallilista peittää laminaatille jätetyn elämisraon.

Sama WC:n puolelta katsottuna.

Sama WC:n puolelta katsottuna.

Kun WC:n ovi suljetaan, korvausilma ei kulje periaatteessa mistään, vaikka WC:ssä on imuventtiili, jonka pitäisi saada ilmaa jostakin.

Kun WC:n ovi suljetaan, korvausilma ei kulje periaatteessa mistään, vaikka WC:ssä on imuventtiili, jonka pitäisi saada ilmaa jostakin.

Lämpötila & kosteusanturi ylä-WC:ssä. Lämpötila katseluhetkellä +24,3C.

Lämpötila & kosteusanturi ylä-WC:ssä. Lämpötila katseluhetkellä +24,3C.

Samassa mittarissa vaihtuvalla näytöllä välillä tulee kosteusprosentti näkyviin, eli kosteutta 35%.

Samassa mittarissa vaihtuvalla näytöllä välillä tulee kosteusprosentti näkyviin, eli kosteutta 35%.

Mitä nyt sitten tästä eteenpäin?

No, muuttotarkastuksessa ilmaraon puuttuminen tietysti huomattiin, ja korjata tämä nyt sitten pitäisi.

Virhe aiheutui alun perin siitä, että ensin oven alle piti tulla kynnykseksi vain metallilista. Kun sinne sitten tulikin tammipuusta ihan kunnon kynnys, niin ilmarakoa ei enää jäänyt lainkaan. Muuttotarkastuksessa sovittiin, että tämä virhe pitää korjata lopputarkastukseen mennessä.

Virheen korjaamiseen on ainakin muutamia eri tapoja ja mahdollisuuksia. Sen puukynnyksen voisi poistaa – ja etsiä siihen jonkin leveän metallilistan. Lopputulos ei välttämättä ole kovin kaunis. Oven alareunasta voi myös höylätä puoli senttiä pois. Lopputulos ei silloinkaan ole välttämättä kovin kaunis. Tai sitten ovi voidaan ottaa karmeineen irti, ja nostaa sentin verran ylöspäin – jolloin joudutaan puuttumaan kipsilevytykseen yms. eli se olisi aika suuritöinen juttu.

Miksi oven alle sitten vaaditaan ilmarako?

Tarkoitus on varmistaa ilmanvaihdon toiminta. Riittävällä ilmanvaihdolla puolestaan varmistaa raikkaan ilman riittävyys. Jos ilmanvaihto on riittämätön, ilma tuntuu raskaalta hengittää. Ilmanvaihdolla myös estetään kosteuden kertyminen rakenteisiin.

Molemmat arvot – sekä ilman hiilidioksidipitoisuus, että ilman kosteus voidaan mitata. Hiilidioksidimittaria en ole hankkinut, eikä se WC -tilassa varmaan ole tarpeellinenkaan, ei siellä pitkiä aikoja yleensä oleskella.

Mutta kosteusmittari näyttää – ihme kyllä – ihan normaaleja kosteusarvoja. Samaa luokkaa ilmankosteus on muissakin huoneissa. Joten ilma vaihtuu sittenkin ihan riittävästi?

Tai jos me nyt sitten nostettaisiin ovea sentin, tai tehtäisiin jollain muulla konstilla oven alle riittävä ilmarako, niin miten kosteus- & lämpötilamittarin lukemat muuttuisivat? Todennäköisesti ne eivät muuttuisi mitenkään. Jolloin oviremontti olisikin täysin turha työ?

Mutta ilmeisesti se korjaus täytyy silti tehdä. Meinaan kyllä kysyä, että mitä sillä saavutetaan, ja mitä kosteusmittarin sitten pitäisi näyttää, että tilanne olisi ok?

En tiedä mistä ilmanvaihdon mitoitukset loppupeleissä tulevat, mutta mitoitus on se, että talon koko ilma vaihdetaan kerran 2 tunnissa. Meillä talon tilavuus on rakennusluvan mukaan 919 kuutiota. Joten taloon puhalletaan ja talosta puhalletaan pois koneellisesti näin ollen 459,5 kuutiota ilmaa joka ikinen tunti. Se tekee vuorokaudessa yli 11000 kuutiota ja kuulostaa varsin hyvältä määrältä 4 henkisen perheen tarpeisiin. Taitaa olla vähän ylimitoitettujakin nämä nykyajan normit?

Toisaalta jos talo olisi vioittunut, eli jos talossa olisi sisäilmaongelmaa – niidenkin vaikutukset voitaisiin varmaankin aika pitkälti minimoida puhaltamalla talon läpi hirvittävät määrät ilmaa. Ehkä tämä on joissakin taloissa tarpeen? Mutta mitoitus on silti kaikille taloille sama. Siltikin vaikka Suomessa on yhä runsaasti myös painovoimaisella ilmanvaihdolla toimivia taloja, ja tuskin niissä tuollaisia ilmamääriä vaihtuu? Silti ihmiset elävät ihan normaalisti ja pysyvät terveinä.

Jos meillä olisi nyt yläkerran WC:ssä oikeasti sellainen tilanne, että ”ilma seisoo”, niin kai sen pitäisi sitten ilmetä korkeina tai edes kohonneina kosteusarvoina, ja tunkkaisen tuntuisena ilmana, jonka jo tilaan tullessaan heti nenään haistaakin. Mutta mitään tällaista ei olla havaittu. Eikä mittarikaan havaitse kosteuden osalta normaalista poikkeavaa. Lämpötila on kyllä ylhäällä, ja jäähdytystä talo tarvitsisi ilmeisesti jo huhtikuussa, koska lämmitystä ei enää tämän pienemmälle saa. Mutta tämä ilmiö ei WC:n oven ilmaraon puuttumisesta käsittääkseni johdu, nykyajan taloissa vaan on eristepaksuudet niin hirvittävät, että jos jouluna polttaa vähän kynttilöitä, niin heti pitää kytkeä jäähdytyskoneet päälle…

Ehkä me sitten vaan korjataan se WC:n oven asennus, jos rakennusvalvonta sitä lopputarkastuksessa tulee vaatimaan.

Tosiasia taitaa kuitenkin olla se, että sisäovi ilman tiivistenauhoja ei pysty ilmavirtoja salpaamaan – jos pystyisi – niin eihän silloin ulko-ovissa tai ikkunoissakaan mitään tiivistenauhoja tarvittaisi?

392 vastausta artikkeliin ”Mielenkiintoisia mittaustuloksia

 1. I’m still learning from you, while I’m making my way to the top as well. I definitely liked reading all that is posted on your blog.Keep the tips coming. I loved it!

 2. Attractive section of content. I just stumbled upon your site and in accession capital to assert that I get actually enjoyed account your blog posts. Anyway I will be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently fast.

 3. I simply want to tell you that I’m very new to blogs and really savored you’re website. Almost certainly I’m want to bookmark your blog . You amazingly come with incredible articles. Cheers for revealing your web-site.

 4. What i don’t understood is actually how you are now not actually much more well-favored than you may be now. You are so intelligent. You understand thus considerably when it comes to this matter, made me individually imagine it from a lot of various angles. Its like men and women don’t seem to be interested until it’s something to do with Woman gaga! Your individual stuffs nice. All the time deal with it up!

 5. aminotransferases ALT and ASTQuick HiT It is important although sometimes difficult to dif ferentiate between absence petit mal and complex partial seizures because their treatments are differ ent.dyn cm [url=http://bakgol.com]viagra pharmacie[/url] The Lancet OctoberTAO is usually selflimited but sur gery may be required if disease is severe.To the fullest extent of the law neither the Publisher nor the authors contributors or editors assume any liability for any injury andor damage to persons or property as a matter of products liability negligence or otherwise or from any use or operation of any methods products instructions or ideas contained in the material herein. [url=http://buyfurosemideonlineuk.com]furosemide 40 mg without perscription[/url] As Landsteiner was discovering blood groups another line of research was heading toward a breakthrough in our understanding of how energy is transferred from the blood in the form of glucose to the billions of cells around the body.vasopressin Secreted by the posterior lobe of the pituitary gland neurohypophysis antidiuretic hormone ADH.Venography Most accurate test for diagnosis of DVT of calf veins Invasive and infrequently used Allows visualization of the deep and superficial venous systems and allows assessment of patency and valvular competence c.He described its spread through contaminated drinking water and contaminated food see pp.complicationstubo ovarian abscess pancreatitis perforation of the GI tract and osteomyelitis of the vertebral bodies with extension into the retroperitoneal cavity.The tetanizing effect of large currents can be used to synchronize the heart. [url=http://shoptadalafil.com]discount cialis 20 mg[/url] c.It often depends on what caused the problem in the first place.Probiotics There have been studies that have looked into the use of probiotics live microorganisms thought to be beneficial to the body to treat allergies particularly atopic dermatitis in infants.In the eye as in the camera the diameter of the light entrance is controlled by a diaphragm that is adjusted in accord with the available light intensity.If food poisoning is the cause diarrhea appears within hours of the meal.Elevated erythrocyte sedimentation rate c.g. [url=http://dapoxetinefast.com]dapoxetine[/url] anesthetic Reduces or eliminates sensation general and local..Waldinger MD.The amount of blood does not necessarily correspond with the gravity of the underlying cause.In addition it may have antihistaminic actions. [url=http://clomiphene60.com]clomid online pharmacy[/url] medulla oblongata Part of the brain just above the spinal cord controls breathing heartbeat and the size of blood vessels nerve bers cross over here.

 6. fantastic issues altogether, you just won a new reader. What may you suggest about your post that you simply made some days ago? Any certain?

 7. Hello there, just became aware of your blog through Google, and found that it is truly informative. I am going to watch out for brussels. I will be grateful if you continue this in future. Many people will be benefited from your writing. Cheers!

 8. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was great. I do not know who you are but certainly you are going to a famous blogger if you aren’t already 😉 Cheers!

 9. Hi, i think that i saw you visited my website thus i came to “return the favor”.I’m attempting to find things to improve my site!I suppose its ok to use some of your ideas!!

 10. I loved as much as you’ll receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get got an edginess over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again as exactly the same nearly very often inside case you shield this increase.

 11. Hi my friend! I want to say that this post is awesome, nice written and include almost all significant infos. I would like to peer more posts like this .

 12. You can certainly see your skills within the paintings you write. The sector hopes for more passionate writers such as you who are not afraid to say how they believe. At all times follow your heart. ”The most profound joy has more of gravity than of gaiety in it.” by Michel de Montaigne.

 13. hi!,I like your writing very so much! percentage we be in contact extra about your post on AOL? I require a specialist in this house to solve my problem. May be that’s you! Having a look forward to see you.

 14. I loved as much as you’ll receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored material stylish. nonetheless, you command get bought an nervousness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again as exactly the same nearly very often inside case you shield this hike.

 15. Hienoa, että joku omakotirakentaja jaksaa olla näin kiinnostunut tekniikasta. Tuon oviraon tarkoituksena on tuoda wc:hen ”raitista” ilmaa, niin että mahdolliset hajut poistuvat kohtuudella. Ohjearvo on 10 l/s. Se edellyttää vähintäin n. 0,01 m2 vapaata virtausaukkoa eli jos rako olisi vain oven alla, tarvitaan sentin-puolentoista ovirako… Mikäli ovirako on oven päällä ”raitisilma” pyörähtää isotermisenä (samanlämpöisenä kuin huoneilma) suoraan katossa olevaan poistoventtiiliin vähentämättä juurikaan huoneen alaosan hajukuormitusta.

 16. Oven ylälistoihin myydään ns. tuuletusaukkoja.
  Voihan sen tehdä kyllä kotikonsteinkin, kun ajaa sirkkelillä siistit viiltoja karmilistojen molemmille puolille…

  Muistaakseni tehdaslistoissa on listan ”näkymättömiin jäänyt yläreuna avattu joka on avattu ilmankierrolle Käytetään mm desibeliovien kanssa..
  Oven ja ”tulvakynnyksen” antaisin olla kyllä paikoillaan ja tekisin muutokset ylälistaan.

 17. Tai sitten vain poraat reikäterällä oveen taikka seinään reiän ja laitat ritilän molemmille puolille. Ilma vaihtuu. Vaihtuu kyllä ilmankin niinkun mainitsit.

  • Hyvä idea ja taidankin ostaa tämän (siis jos tulee niin tiukka tilanne, että lopputarkastus jäisi tästä kiinni). Nimittäin ylä-WC:n suihkukaappi on vielä asentamatta. Suihkukaapin taakse – takana olevan vaatekomeron suuntaan voidaan aivan hyvin tehdä pieni läpi johonkin kohtaan seinää, eikä se sieltä suihkukaapin takaa edes näy mihinkään. Jolloin ei tarvitse alkaa oven tai oven kynnyksen kanssa nyhertämään, ja korvausilma kulkee varmasti… (kuten kulkee mittaustulosten perusteella jo nytkin).

 18. Minäkin tein saman virheen 2 wc:n ja kodinhoitohuoneen oven kanssa. Kysyin asiasta sitten vastaavalta ja hän olisi sitä mieltä että ilma vaihtuu noista ovista riittävästi ilman rakoakin. Kun ovissa ei ole tiivisteitä eikä ovet ja karmit koskaan ole täysin suoria, niin ilma pääsee vaihtumaan riittävästi. Meillä muuttotarkastuksessa ei puuttunut asiaan, mutta ajattelin kyllä kysyä tarkastajalta asiasta lopputarkastuksessa. Olen itsekin valmis korjaamaan sen, mutta ongelmana vain on se, että kynnys on liimattu lattiaan. Miten sen saa siististi irti hajottamatta vierellä olevaa parkettia ja laatoitusta?

  • Mahtaisiko tuo liimattu kynnys irrota vaikka niin, että laittaa 6mm vanerilapun parketin ja/tai laatoituksen suojaksi, ja sen päältä viistosti yrittää naputella taltan kynnyksen alle tavoitteena saada toinen pää kynnyksestä ilmaan ja irti pohjasta? Tätä voi yrittää useilla taltoilla molemmista suunnista, eiköhän se lähde? Kannattanee kuitenkin yrittää laattojen ja parketin lisäksi varjellä kynnyksen kylkiä ja yläpintaa – eli jos kynnystä ohentaa, tekee sen alapohjasta päin, ja jättää loppupeleissä siistin tehdas jäljen kynnyksen yläpinnassa näkyville.

   Itse jättäisin kuitenkin nämä ”turhat työt” tekemättä, jos ei tällä kuitenkaan aidosti ja mittareilla havaittavaa hyötyä saada aikaan…

 19. Vaihda kynnykseksi huultamaton tammikynnys (sileä lauta ilman syvennystä ovelle). Silloin oven alle jää tarvittava ilmarako, kun oven takapuolella ei ole korotusta vaan ainoastaan koko leveydeltään tasainen, matala lauta. Tämä ratkaisu ei vaikuta ulkonäköönkään juuri mitenkään.

  • Totta – ja nykyisenkin kynnyksen voi laittaa ruuvipenkkiin kiinni ja höylätä ”ylimääräiset pois”, niin ei tarvitse tätä nykyistä takkaan heittää.

   Silti ajattelin lopputarkastuksessa kysellä, että mikä on ilmanvaihdon tarkoitus? Milloin se on riittävä? Miten voidaan mittauksin osoittaa onko se riittävä? Ja jos mittarien mukaan ongelmaa ei ole nytkään, niin tarvitseeko tehdä yhtään mitään? Ja jos tehdäänkö turha työ? Tosin jos on ”ihan pienestä kiinni”, niin pienimmän riesan tie on varmaan siltikin kyllä tehdä vaaditut asiat kuntoon, kuin se että jäisi loppuleima yhden kynnyksen takia saamatta.

Kommentointi on suljettu.