Vertailut voi tulla kalliiksi

Uskaltaako vertailujen tuloksista enää kertoa?

Uskaltaako vertailujen tuloksista enää kertoa?

Tekniikan maailman Rakennusmaailma -lehti on ollut tunnettu ja luotettavana pidetty vertailujen tekijä. Ja tällä kertaa saattoi tulla kalliiksi, vaikka Helsingin käräjäoikeuden päätös ei vielä lainvoimaa ole saanutkaan – eikä saa, koska päätöksestä valitetaan:

http://www.mtv.fi/uutiset/rikos/artikkeli/oikeus-lehden-tuotevertailu-harhaanjohtava-murska-arviosta-jattikorvaukset/4880630

Oikeuden päätöksessä tarkoitettu kirjoitus oli netistä jo poistunut, mutta aika paljon, joskus hauskoja ja joskus mielestäni aika hyviä TM Rakennusmaailman vertailuja löytyy netistä edelleenkin laidasta laitaan, vaikkapa tällainen:

http://rakennusmaailma.fi/vertailut/kirvesmiehen-vasarat

Ensimmäinen reaktio suurista korvaussummista luettuani oli tietysti se, että pitää vissiin olla jatkossa aika tarkkana itsekin. Saattaahan jossain blogissakin olevien omien kokemusten myötä jonkun tuotteen tai palvelun myynti laskea. Vaikutus saisi kylläkin olla aika suuri, että esim. joku maahantuoja alkaisi jotain yksittäistä blogin pitäjää vastaan käymään oikeutta. Jos taas kirjoittaa jotain sellaista, että jonkun tuotteen menekki kasvaa, niin tuskinpa sen johdosta kukaan kuitenkaan tulisi kiittelemään…?

Toisaalta – aina jos kertoo totta ja pystyy tarvittaessa todistamaan omat väitteensä, niin ei kai silloin pitäisi mitään juridisia seurauksia tulla? Kokonaan toisenlainen tilanne on tietysti sitten, jos puhuukin muunneltua totuutta. Tai jos osoittautuu, että on kuitenkin puhunut muunneltua totuutta, joko välinpitämättömyyttään tai huolimattomuuttaan? Niin kuin TM Rakennusmaailmalehdellekin ehkä nyt kävi? Siis jos olisikin käytetty myös jossain muualla olevia, eikä pelkästään vesieristepurkin kyljessä olleita ohjeita, niin kaikki olisikin (oikeuden päätöksen) mukaan toiminut ihan hyvin?

Mitä opimme tästä?

Rakentaessa kannattaa varmaan aina pikkuisen harkita, että mitä ylipäätään kannattaa tehdä itse, ja mitä jättää ammattimiehen tehtäväksi? Joissakin asioissa lakikin jo määrää mitä saa tehdä ja mitä ei, esim. sähköasennukset. Mutta siltikin vaan käytännössä jotkut maallikkokin niitä välillä tekevät, ja seuraukset voivat olla hirvittävät:

http://www.hs.fi/kaupunki/a1305922715462

Ja mitä tulee vedeneristystöihin, niin esim. laki ei keneltäkään sertifikaattia vaadi, mutta moni taloyhtiö saattaa tänä päivänä jo vaatia. Toisaalta jos joku AsOy:n asukas tai osakas haluaa itse tehdä ja remontoida oman kylpyhuoneensa, niin eipä kait taloyhtiöllä ole mitään keinoa, millä se voitaisiin estää. Jos kuitenkin virhe sattuu, niin vastuu on tekijän (ei koskaan esim. valvojan, sillä taloyhtiöllä on oikeus, muttei velvollisuutta valvoa). Tekijän valinnassakin kannattaa olla tarkkana. Jos virhetilanne ilmenee vasta vuoden-parin päästä, niin onko tekijä vielä olemassa ja vastaamassa silloin?

Vesieristystyöt on muutenkin joskus vähän ns. ”henkimaailman hommaa”. Vaikka olisikin valittu sertifioidut aineet ja sertifioidut tekijät, niin siltikin joskus virhe vaan sattuu. Eli jos tehdään peräkkäin sarjatuotantona 100 kylppäriä, niin hyvinkin voi sattua niin, että yksi niistä vuotaa. Ja syy ei välttämättä ikinä selviä. Siksi vesieristystyöt ja laatoitustyöt kannattaa aina teettää samalla tekijällä. Koska muuten perästäpäin ei saa selvää kumpi heistä on vuodon aiheuttanut. Laattamies syyttää vesieristeen tekijää huonosta työstä, ja vesieristäjä väittää, että laattamiehen on täytynyt puhkoa vesieriste. Eikä ulkopuolinen pysty todistamaan yhtään mitään. Jääkö vastuu purkamisesta ja korjaamisesta silloin kylppärin omistajalle? Ilmeisesti jää. Taloyhtiöissä tosin vesieriste on aina taloyhtiön vastuulla, mutta omakotitalon omistaja maksaa kaiken aina itse.

Miten meillä sitten tehtiin märkätilojen vesieristystyöt? Meillä jätin vesieristystyöt suosiolla sertifioidun ammattimiehen tehtäväksi. Ja Ardexin aineilla tehtiin. Oman kokemukseni mukaan lopputulos on silloin ollut aika usein aika hyvä, vaikka tietysti kaikkia muitakin VTT:n sertifioimia aineita pitää voida huoletta käyttää.

Ehkä TM Rakennusmaailman äijätestin tarkoituksena oli kuitenkin osoittaa, että ihan pelkästään amatöörirakentajakin voi kuitenkin joitakin tiettyjä aineita käyttäen onnistua vedeneristystöissä ihan hyvin? Varmaan voikin. Tarkkana pitää kuitenkin olla. Märälle pinnalle ei saa tehdä mitään, roskia ei saa jäädä alle, tartunta pitää onnistua hyvin, kalvon paksuutta tulee olla riittävästi, ja laatoitus- tai kalusteasennusvaiheessa ei saisi vedeneristystä rikkoa. Eli aika monessakin työvaiheessa jonkin virheen voi saada aikaan. Jolloin kustannus voi olla suuri, varsinkin jos märkätilat sijaitsevat yläkerrassa, niin kuin nykyajan taloissa on monesti tapana.

Saas nähdä miten tämä oikeusjuttu aikanaan päättyy…? Kai muuten minäkin voisin alkaa tekemään maallikkona vedeneristysaineilla testejä, ja sitten kertoa, että näillä  aineilla onnistuin mutta näillä en? Jolloin jos minä saan tällaisen testin tehdä, eikö TM Rakennusmaailma sitten saa tehdä ihan samoin? Ja kertoa miten kävi? Oikeuden mukaan olisi pitänyt kertoa, että lisäohjeita löytyy muualtakin kuin purkin kyljestä, mutta jos maallikko olisikin ne ohjeet löytänyt, niin olisiko hän ne ymmärtänyt?

Ehkä en minäkään uskaltaisi juuri nyt lähteä vesieristysaineita testailemaan, sen verran suuria summia kuitenkin noissa uutisissa näkyi olevan. Ylhäällä jo vaa´an alla olevassa kuvatekstissäkin pohdiskelin, että uskaaltaako mistään vertailun tuloksista enää kertoa mitään? Ilmeisesti vertaileminen voi tulla joskus kalliiksi.

319 vastausta artikkeliin ”Vertailut voi tulla kalliiksi

  1. A lot of thanks for each of your effort on this web site. My niece really loves participating in internet research and it’s really easy to see why. I notice all concerning the dynamic tactic you offer worthwhile tricks via your web site and therefore recommend participation from people on that issue plus our princess is without question learning a lot. Enjoy the rest of the year. You’re doing a great job.

  2. This is very interesting, You’re a very skilled blogger. I’ve joined your rss feed and look forward to seeking more of your great post. Also, I have shared your site in my social networks!

  3. I simply want to say I am just very new to weblog and actually loved you’re blog. Almost certainly I’m going to bookmark your site . You amazingly come with tremendous stories. Cheers for sharing your website page.

  4. hello!,I love your writing very so much! percentage we keep up a correspondence more about your post on AOL? I require a specialist on this space to resolve my problem. Maybe that is you! Having a look ahead to peer you.

  5. I just could not leave your website before suggesting that I extremely loved the standard information an individual provide in your visitors? Is gonna be again ceaselessly to check up on new posts.

  6. I have recently started a web site, the info you offer on this site has helped me greatly. Thank you for all of your time & work. ”It is a great thing to know our vices.” by Cicero.

  7. I’m still learning from you, as I’m trying to achieve my goals. I absolutely love reading all that is written on your website.Keep the posts coming. I loved it!

  8. Hello there, just became aware of your blog through Google, and found that it is really informative. I am going to watch out for brussels. I will appreciate if you continue this in future. Many people will be benefited from your writing. Cheers!

  9. Thank you for sharing excellent informations. Your web site is very cool. I am impressed by the details that you’ve on this web site. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles. You, my friend, ROCK! I found just the info I already searched all over the place and just couldn’t come across. What a perfect website.

  10. I am not sure where you are getting your info, but great topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for great information I was looking for this info for my mission.

  11. Great blog here! Also your site loads up fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my website loaded up as quickly as yours lol

  12. Very interesting points you have noted , appreciate it for posting . ”Ignorance, the root and the stem of every evil.” by Plato.

  13. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be really something which I think I would never understand. It seems too complex and very broad for me. I am looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

  14. I’m just commenting to make you know what a brilliant discovery our girl went through using the blog. She mastered such a lot of things, with the inclusion of how it is like to possess an amazing helping character to make many people with ease know just exactly specific problematic topics. You truly surpassed my expectations. Thanks for churning out such necessary, healthy, informative and in addition easy tips about the topic to Jane.

  15. Mistä testaaja olisi edes voinut tietää että purkin kyljessäolevalla ohjeella ei tee mitään. Kyllä itse ainakin luotan ohjeeseen jos sellainen on. Eikös purkissa pitäisi lukea että ohjeet sieltä ja täältä. Tuolla selityksellä lähes jokaisen tuotteen voisi todeta olevan väärin asennettu mikäli se ei toimikaan jostainsyystä. Toivottavasti eivät jätä tuohon vaan jatkavat korkeammalle ja tuomio muuttuu.

    • Niin jos nyt vähän kieli poskella tässä kohtaa uskaltaa kirjoitella, niin voisihan siellä vesieristepurkin kyljessä olevan ohjeen lopussa lukea esim. että ”PS: Näillä ohjeilla ei tee mitään. Etsi vaikka Googlesta tai jostain jotain lisätietoa”.

  16. Mielestäni tuote on huono, jos sen käyttö hyvin suurella todennäköisyydellä epäonnistuu. Itse en ainakaan sellaista käyttäisi, enkä antaisi edes ammattimiehen käyttää omassa talossani. Miksi kilpailijoilla tuotteiden käyttö onnistuu vain purkin kyljestä lukemalla, mutta Mapegumilla täytyy kaivella netistä lisäohjeita? Eihän siinä ole mitään järkeä. VTT:n setifikaattitestitkin tehdään tuotteen yhdellä erällä ja on osoitettu, että muissa erissä lopputulos voi olla ihan jotain muuta.

    • ”Miksi kilpailijoilla tuotteiden käyttö onnistuu vain purkin kyljestä lukemalla, mutta Mapegumilla täytyy kaivella netistä lisäohjeita?”
      Tämän tuomion jälkeen asiasta toki kohistaan nyt aika paljon eri puolilla nettikeskusteluissa, ja jossain joku kommentaattori myös pohti tätä samaa asiaa, ja kirjoitti että ”kai se aina sitten itse tietää milloin tekijällä on sertifikaatti, ja silloin se toimii, mutta jos ei ole sertifikaattia, sitten aine ei toimi…” 🙂

      Minäkin tietysti halusin, että omassa talossa kaikki onnistuisi kerrasta, ja kun kylppäri on kellarissa (vähän haastava ympäristönä), niin siltä pohjalta oma valinta oli se Ardex. Sitten tekijä pitää valita tuotteen mukaan. Eli joku sellainen, joka on jo tottunut Ardexilla tekemään.

    • Kiitos-kiitos! Itse kävinkin jo ihastelemassa Loimijoen kuvia sinun blogissasi. Sama joki on itsellenikin varsin tuttu Huittisten kohdalta. Isovanhempani asuivat (kun vielä elivät) niillä tienoilla.

  17. Hyvää pohdintaa, jälleen kerran 🙂
    Näihin hämmentävän hatarasti, tai omaan journalistiseen erinomaisuuteensa nojaavia testejä näkee aika ajoin, monen eri alan lehdissä. Milloin on annettu painepesurilla tunti vettä moottoripyöräsaappaalle paineella joka irrottaisi lohikäärmeeltä suomutkin, ja toisaalla testataan mikä moottorisaha putooa herkimmin kädestä kun keikkuu koivun latvassa. Taisi joku testata yhtä kotimaista vesieristettäkin vedenpaineella, mitä kyseisen tuotteen ei edes sanota kestävän. Koska siihen tarpeeseen onvalmistajalla toinen tuote. Tämäkin uutisoitiin että ”ihan surkea, älä osta”.

    Kuluttajan kannalta on todella harmillista, että riippumattomia kuluttajatestejä tekeviä tahoja on todella vähän. Luonnollisesti on VTT ja muut supertahot, jotka leimaavat absoluuttiset sertifikaatit laboratoriossa. Markkinoilla on kuitenkin paljon tuotteita joilla kaikilla on tarvittavat sertit ja rusetit, mutta kuluttaja on ymmyrkäisenä valinnanvaikeuden kanssa. Koska serteistä ja laboratorio-ominaisuuksista huolimatta, tuotteissa on eroja. Mutta se että testejä tehdään tarkoitushakuisesti, käyttöohjeita noudattamatta, asettamalla tuote sellaiseen prässiin mitä sen ei edes luvata kestävän, mennään hakoteille ja kovaa. Testi tekee tottakai hallaa brändille, mutta asettaa myös kuluttajan ikävään tilanteeseen: kun tuotteesta X uutisoidaan vakuuttavaan sävyyn että ”tämä on ihan surkea”, kuluttaja lukee sen, ja muistaa. Kertoo saunaillassa kaverille, ja sekään ei sitten enää osta tuotetta. Sitten kuitenkin kuluu aikaa, kinataan, haastetaan käräjille, joku tuomitaan. Maine puhdistettu? No melkein.

    Koska lopulta häviää vain kuluttaja. Kuluttaja ei enää tämän jälkeen tiedä voiko testejä uskoa, mistä tietää onko Tämä Testi juuri se joka tuomitaan valheelliseksi vuoden päästä? Lehti tuskin ottaa opikseen testausmenetelmissään, se ei ehkä enää testaa tuotteita lainkaan, tai ainakin vähemmän. Koska ilman raflaavia otsikoita ja klikkauksia juttu ei myy.

    • ”Lehti tuskin ottaa opikseen testausmenetelmissään, se ei ehkä enää testaa tuotteita lainkaan, tai ainakin vähemmän. Koska ilman raflaavia otsikoita ja klikkauksia juttu ei myy.”

      Näinhän se varmaankin menee – ja joskus raflaava otsikko voi ehkä tulla kalliiksi, aika näyttää miten tämä oikeusjuttu joskus päättyy, sitten kun päättyy. Kalliiksi tämä varmuudella tulee jommallekummalle.

      Toki ymmärrän myös maahantuojan harmistuksen. Ensin oli tuotteella 10%:n markkinaosuus. Mutta ei ole enää. Eli oli tuote, jolle oli ammattikäyttäjän ohjeet. Ja kaikki toimi ilmeisesti ihan hyvin – kunnes tuli TM Rakennusmaailman testi, jossa amatöörirakentajat tekivät jotain ammattilaisen ohjeista piittaamatta/tietämättä.

      Se on vähän sama juttu, kuin jos minä tekisin aivokirurgiaa varten leikkausta varten laserin, ja sille selkeät ohjeet, jotka aivokirurgi ymmärtää. Ja sitten laitetaankin maallikko tekemään aivoleikkausta, ja syytetään laserleikkauslaitetta, jos potilas kuoli… Eihän sellainen tutkimustulos valmistajaa tai maahantuojaa oikein oikeudenmukaisesti kohtele? Vaikka tietysti maallikolle viesti olisikin ihan selvä, että varo tätä laitetta/tuotetta, kun se on pelkästään ammattilaiskäyttöön tarkoitettu…

Kommentointi on suljettu.