Pörssikurssit piristyneet, mutta asuntokauppa ei (vielä)?

Kotikin on viimekädessä aina myös sijoitus, ja joskus on hyvä vähän katsella mihin päin sijoituksen arvo ja myyntiajat ovat kehittyneet tai kehittymässä.

Pörssikurssit vaihtelevat voimakkaasti suhdannetilanteen mukaan. Usein ne myös ennustavat talouden suuntaa jo monta kuukautta etukäteen. Tai olisiko sittenkin vaan niin päin, että ei ne pörssikurssit mitään osaa ennustaa, vaan ne ovatkin osa itse itsensä toteuttavaa profetiaa?

Nimittäin jos ollaan osakemarkkinoilla jo pitkän aikaa tai nopealla vauhdilla menossa alas, niin kukaan ei halua sellaisessa tilanteessa ostaa osakkeita laskeviin kursseihin, mutta kaikki haluaisivat myydä. Seurauksena on väistämättä vielä pahempi laskukierre, kun myyntilaidalla on vaikka kuinka paljon osakkeita, mutta ostolaidalla ei ole ostajia.

Nousukiidossa taas kukaan ei haluaisi myydä, mutta moni haluaisi vileä tulevaisuudessakin olevan nousun toivossa ostaa lisää. Ja silloin nousukierre ruokkii itse itseään. Joku sanoo, että pitäisi aina etukäteen tietää nimeltä juuri ne osakkeet, mihin osakkaisiin kannattaa rahansa sijoittaa. Ehkä jossain määrin toki näinkin, mutta vielä suurempi merkitys taitaa olla oikealla ajoituksella? Aina ja kokoaikaa pörssissä ei kannata olla mukana, koska laman ja laskukauden aikana hyvin harvat osakkeet jaksavat kiivetä vastavirtaan. Jolloin tappiota tulee, riippumatta minkä nimisiä osakkeita omistaa.

Ja silloin kun nousu todella alkaa, on omasta mielestäni ihan se ja sama mitä osakkeita ostaa. Valinnan voi suorittaa vaikkapa naulaamalla Kauppalehden pörssilistan puuliiterin ulkoseinälle, ja heittämällä tikkaa riittävän kaukaa. Kunhan tikka vaan pörssilistalle osuu, se on noususuhdanteen aikana aina hyvä sijoitus, mutta suhdanteen kääntyessä laskuun aina huono sijoitus. Vastavirtaankin tietysti kulkee aina joidenkin osakkeiden kurssit, mutta niitä on tosi vähän, ja jos ne tietää, sitten pitää kai olla sisäpiiriläinen tai ainakin sijoitusalan ammattilainen, joka kyttää käyriä aamusta iltaan ja päivästä toiseen. Nyt kuitenkin pitkä 10v kehitystä kuvaava käyrä näyttää Helsingissä tältä:

Pörssikursseissa piristymisen merkkejä? Yleensä pörssikurssit ennustavat talouden käännettä jo jopa 6 kuukautta etukäteen. Tietysti pörssissä kurssit usein myös ylireagoivat hyviin tai huonoihin uutisiin, mutta näin 10 vuoden perspektiivissa alkavat näkyä. Tässä kuvakaappaus Taloussanomien sivuilta, tästä linkistä: http://porssi.taloussanomat.fi/stocks/index.html?&START=1

Onko pörssikursseissa jo havaittavissa piristymisen merkkejä? Yleensä sanotaan, että pörssikurssit ennustavat talouden käännettä jo jopa 6 kuukautta etukäteen. Tietysti pörssissä kurssit usein myös ylireagoivat hyviin tai huonoihin uutisiin päivittäin, mutta näin 10 vuoden perspektiivissa trendisuunnat alkavat jo näkyä. Tässä kuvakaappaus Taloussanomien sivuilta, tästä linkistä: http://porssi.taloussanomat.fi/stocks/index.html?&START=1

Pörssikurssien kova nousu alkuvuonna 2015 on pantu merkille jo Kauppalehdessäkin:

http://www.kauppalehti.fi/uutiset/alkuvuoden-porssihuuma-nama-ovat-helsingin-huippuosakkeet/EjpQnzFn

Jos ilmenee, että pörssikurssien nousu on jatkuvalla ja tukevalla pohjalla, sitten kurssikehitys tarttuu yleensä pienellä viiveellä myös asuntojen ja kiinteistöjen hintoihin. Vielä sellaista ei merkkejä kuitenkaan näy:

Asuntojen hinnat eri paikkakunnilla. Nousukiitoa ei näissä käyrissä oikein pysty näkemään, ennemminkin päinvastoin. Varsinkin Vantaalla ja Espoossa hintatason on pudonnut 2-3 vuoden takaiselle tasolle, jopa sen alle. Helsingin hintataso on pitänyt oman tasonsa paremmin.

Asuntojen hinnat eri paikkakunnilla. Nousukiitoa ei näissä käyrissä oikein pysty näkemään, ennemminkin päinvastoin. Varsinkin Vantaalla ja Espoossa hintatason on pudonnut 2-3 vuoden takaiselle tasolle, jopa sen alle. Helsingin hintataso on pitänyt oman tasonsa paremmin. Tämä kuvakaappaus Huoneistokeskuksen sivuilta.

Jotain positiivista asuntojen osalta markkinoilla on kuitenkin tapahtunut – ainakin Vantaalla. Olen huomannut sen itsekin ihan jo vaikkapa omasta ikkunasta ulos katsomalla. Naapuritontille nimittäin valmistui uusi 4-huoneiston rivitalo viime heinäkuussa. Se oli pitkään eli jopa 5 kuukautta ihan tyhjillään, joku jopa sanoi, että kyseessä on Rekolan suurin autiotalo, jossa ei asu ketään. Ensimmäiset asukkaat muuttivat joulukuun alussa itsenäisyyspäivän kieppeillä, sitten tuli perään heti toiset ja nyt jo kolmessa huoneistossa asutaan. Yksi huoneisto taitaa olla vielä tyhjillään, mutta kyllä siihenkin tällä menolla joku varmaan muuttaa ihan minä hetkenä hyvänsä. Ja onhan kevät aina vilkkaampaa aikaa asuntomarkkinoilla noin ihan muutenkin.

Toinen kohde mitä olen pitänyt aina ohiajaessani silmällä on meidän vanha vuokra-asunto, eli tarkemmin sanottuna Asumisoikeusasunto tässä kilometrin päässä. Kun me saatiin oma talo muuttovalmiiksi syys-lokakuun vaihteessa ja muutimme uuteen taloon, niin myös meidän vanha asunto oli pitkään tyhjillään. Se oli siis 4h+k+s paritalon puolikas, ja nyt sielläkin jo asutaan, mutta ikkunat olivat pimeitä ja ilman verhoja noin 5 kuukautta tässä välissä.

Tyhjiä asuntoja näyttäisi olevan aiempaa vähemmän ja myyntiajat ainakin Vantaalla ovat lyhentyneet siitä mitä ne ovat olleet aiemmin. Tässä ihan virallista käyrää siihen liittyen, käänne alas eli myyntiaikojen lyhentymiseen näkyy viime päivinä aivan selvänä:

Asuntojen myyntiaikojen kehityskäyrä Vantaalla. Alla oleva numerodata tarkemmin auki-klikattuna seuraavassa kuvassa. Kuvakaappaus otettu Etuovi.com -sivuilta, tästä linkistä: http://www.etuovi.com/markkinapuntari.

Asuntojen myyntiaikojen kehityskäyrä Vantaalla. Alla oleva numerodata tarkemmin auki-klikattuna alla olevassa seuraavassa kuvassa. Kuvakaappaus otettu Etuovi.com -sivuilta, tästä linkistä: http://www.etuovi.com/markkinapuntari.

Yleistilanne noissa myyntiaikaa kuvaavissa käppyröissä ei kuitenkaan kovin hyvältä näytä, eli jos katsoo pitkää tendenssiä useamman vuoden ajalta, niin onhan tuossa loivaa nousua koko ajan. Eli myyntiajat sen kun pitenevät vuodesta toiseen. Tällainen yksittäinen ”hammas” taitaa käppyröissä osua aina joulunpyhien kohdalle, ja se sitten taittuu nopeasti alas kun kevät alkaa?

Pitkä myyntiaika taas tarkoittaa niin asuntomarkkinoilla kuin pörssissäkin useimmiten sitä, että jos kauppa ei oikein käy – lopulta kaupat sitten tehdään sillä hintaa mitä joku suostuu kohteesta maksamaan. Eli mitä pidemmät myyntiajat, sitä vaisummat myyntihinnat, ja tämä kyllä näkyy täällä meillä Vantaallakin, seuraavassa kuvassa edellisen kuvan alareunan numerodata auki klikattuna ja tarkemmassa tarkastelussa:

Asuntokaupan numerodataa Vantaalta tilanteess 2/2015. Hintataso on noussut vain alle 4h rivitalokaupoissa, kerrostalojen kaksioissa ja paritalojen alle 4h -kokoluokassa. Muuten ollaan menty hinnoissa alaspäin. Myyntiajat keskimäärin 78 päivää, pisimpään myynnissä ovat isot yli 4h omakotitalot ja paritalot kokoluokassa 4h tai yli. Molemmissa markkinointi aika noin 120 päivää eli 4 kuukautta.

Asuntokaupan numerodataa Vantaalta tilanteess 2/2015. Hintataso on noussut vain alle 4h rivitalokaupoissa, kerrostalojen kaksioissa ja paritalojen alle 4h -kokoluokassa. Muuten ollaan menty hinnoissa alaspäin. Myyntiajat keskimäärin 78 päivää, pisimpään myynnissä ovat isot yli 4h omakotitalot ja paritalot kokoluokassa 4h tai yli. Molemmissa myyntiaika on noin 120 päivää eli 4 kuukautta.

Mutta olisiko nyt sitten pitkien suhdanteiden käännepiste jo saavutettu? Jos tästä eteenpäin pitkän aikavälin suhdannevaihteluissa ollaan taas pääsemässä pikkuhiljaa nousuvaiheeseen, jolloin kaiken ”etukäteen ennustavat” tai ”itse itseään profetioivat” pörssikurssit jäävät pitkiksi ajoiksi nousukierteeseen – niin eiköhän se positiivinen kierre sieltä sitten aina jossain vaiheessa pitäisi tarttua kaikkeen muuhunkin? Viimeistään silloin, kun ensimmäiset pörssipelurit alkavat kotiuttamaan osakemarkkinoilla saatuja voittojaan. Jolloin nyt on mielenkiintoiset ajat edessäpäin – alkaako asuntomarkkinoillakin kohtapuoliin käppyrät kiipeämään ylöspäin pörssikurssien perässä?

Mitä tämä nyt sitten tarkoittaa rakentamisen tai korjausrakentamisen kannalta? Vielä ei ainakaan tällä hetkellä eletä missään noususuhdanteen huipulla. Talous on ollut alavireinen jo pitkään, ja on sitä edelleenkin. Korkotasokin on vielä melko edullinen. Mutta jos nousukausi nyt vihdoin ja viimein useamman alavireisen vuoden jälkeen lopultakin alkaa (?) tai on jo alkanut, niin kyllä se nousu tahtoo tarttua myös rakentamisen kustannuksiin ja lainojen korkoihin. Mutta vielä on hyvää aikaa aloittaa ennen sitä. Jos sitten välttämättä pidempi nousu alkaa vielä nytkään? Aika näyttää. Ennustaminen on vaikea laji, tulevaisuuden ennustaminen aivan erityisesti.

17 vastausta artikkeliin ”Pörssikurssit piristyneet, mutta asuntokauppa ei (vielä)?

  1. I’m not sure where you’re getting your info, but good topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for excellent info I was looking for this info for my mission.

  2. You are my inspiration, I possess few blogs and often run out from post :). ”’Tis the most tender part of love, each other to forgive.” by John Sheffield.

  3. I truly wanted to make a remark to express gratitude to you for the magnificent information you are writing on this website. My time intensive internet look up has now been recognized with high-quality knowledge to share with my family. I would declare that we visitors are definitely fortunate to be in a superb website with many special people with useful points. I feel very much happy to have used your entire website and look forward to tons of more amazing minutes reading here. Thanks once again for all the details.

  4. I was recommended this website by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my difficulty. You are amazing! Thanks!

  5. Thanks so much for providing individuals with a very brilliant possiblity to read critical reviews from this web site. It is usually very awesome and as well , packed with fun for me and my office mates to search the blog more than thrice in one week to find out the newest items you have got. Of course, I’m also usually pleased with the wonderful thoughts you give. Some two ideas on this page are undeniably the very best we have had.

  6. It is appropriate time to make some plans for the future and it’s time to be happy. I have read this post and if I could I wish to suggest you some interesting things or tips. Perhaps you can write next articles referring to this article. I wish to read even more things about it!

  7. Hey There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article. I will make sure to bookmark it and return to read more of your useful info. Thanks for the post. I’ll definitely return.

  8. Excellent read, I just passed this onto a colleague who was doing a little research on that. And he just bought me lunch as I found it for him smile Thus let me rephrase that: Thank you for lunch! ”Bill Dickey is learning me his experience.” by Lawrence Peter Berra.

  9. Someone necessarily lend a hand to make severely articles I would state. That is the very first time I frequented your website page and up to now? I surprised with the research you made to create this actual submit amazing. Magnificent activity!

  10. Heya i am for the first time here. I found this board and I find It truly useful & it helped me out much. I hope to give something back and aid others like you aided me.

  11. Hello There. I found your blog using msn. This is a very well written article. I will make sure to bookmark it and come back to read more of your useful info. Thanks for the post. I will definitely return.

  12. doxycycline dosage for sti doxycycline deep vein thrombosis doxycycline novo doxycycline giving me headaches phenytoin and doxycycline what happens if you take doxycycline hyclate while pregnant doxycycline prophylactic lyme disease

Kommentointi on suljettu.