Kannattaako talo rakentaa itse?

Miksi rakentaa?

Samaa kysymystä on pohdittu myös muualla rakennusblogeissa, ja rakentamispäätöksen jo tehnyt Raisa ”Uusikolo” -blogista perustelee asiaa aika hyvin, eli esim. näistä näkökulmista voidaan tätä asiaa lähestyä:

http://uusiokolo.blogspot.fi/2015/02/miksi-rakentaa.html

Aina siis itselleen sopivan kokoista tai tyylistä taloa ei vaan mistään löydy. Tai ostaessa ei aina voi tietää mitä saa. Kaupan mukana voi tulla jotain piileviä vikoja, pahimmassa tapauksessa jopa home- tai sisäilmaongelmia. Mutta kun itse tekee, niin silloin tietää miten on tehty, ja kun kunnolla tekee, niin lopputuloksen pitäisi olla hyvä. Siis kun itse itselleen rakentaa.

Ostetuissa taloissa myöskin hinnoissa voi olla ilmaa eli myyntikatetta, ja usein onkin, jos ei ole pakkomyyntitilanne. Kukapa nyt tappiokseen myisi. Joskin nyt markkinatilanne on isoissa kohteissa vähän sellainen, että en ole itse ihan varma – kannattaako alkaa rakentamaan vain siksi, että lopputulos olisi aina halvempi kuin ostamalla?

Meillä 241m2 talo on nyt ”kellari kesken ja pihat tekemättä” -vaiheessa ja tähän mennessä rahaa on käytetty tontti mukaan luettuna noin 538 tonnia eli reippaasti yli 2 tonnia neliöltä. Mitä sitten maksaisi vastaavan kokoinen talo tässä lähistöllä ? Vanha talo on ilmeisesti aina halvempi kuin uusi, mutta yli 250m2 talon voisi saada Vantaalta alle 400 tonnilla, mm näistä kahdesta linkistä löytyy sekä puutaloa että tiilitaloa:

http://asunnot.oikotie.fi/myytavat-asunnot/8454241

http://asunnot.oikotie.fi/myytavat-asunnot/8244553

Ainakin ostaminen on helppo tapa hankkia talo. Paljon helpompi kuin itse rakentaen. Ei meilläkään rakentamisesta ilman asianajajaa selvitty, ja vaikka ei juristin apua tarvitsisi rakentamisen aikana, tai sen jälkeen, niin raksaaminen voi olla muuten vaan rankkaa. Melkein kaikesta on pakko tietää itsekin jotain. Ja melkein kaikessa olisi syytä olla itsekin mukana jotenkin. Ei siitä rakentamisesta muuten mitään tule – ja tämä taitaa olla hyvin monelle hyvin suuri yllätys. Tapani Värjölä tiivistää asiat omassa blogissaan aika hyvin:

http://tvarjola.blogspot.fi/2011/03/mita-kaikkea-rakennuttajan-pitaa-osata.html

Yksi mikä on rakentamisessa aina varmaa on se, että rakentaminen on aina opettava prosessi. Taas joudun lainaamaan Tapani Värjölän blogia, eli yllä olevassa linkissä hän kiteyttää asiat näin:

”Kun on onnistuneesti selättänyt yhden talonrakennusprojektin, voi varmasti sanoa olevansa rakennusalan pätevä asiantuntija. Ainakin kovasti näyttää siltä, että tällä hetkellä osaan talon suunnittelun ja monet rakentamiseen liittyvät toimet paremmin kuin meidän taloa tehneet kaverit………..Se on varma, että jos nyt lähtisin tekemään toista taloa tulisi siitä monella tapaa parempi kuin tästä….”.

Oppiminen oli myös itselläni yksi keskeinen syy, miksi itse halusin lähteä rakentamaan. Tarvitsenhan näitä samoja tietoja omassa työssänikin. Ja oppia tuli. Tuli myös kaunis ja hyvä lopputulos, johon ainakin itse olen tyytyväinen. Tai en ainakaan itse keksi mitä nykyisessä talossa olisi pitänyt tehdä toisin. Uutta taloa varten mahdollisesti tehtäviä parannuksia en edes mieti, koska olen jo päättänyt, että tämän jälkeen en enää rakenna.

Elämässä on kiva kokeilla erilaisia asioita, ja tämä riitti tällä kertaa. Seuraavaksi sitten taas jotain muuta. Ja eihän tämäkään nyt vielä ihan täysin valmis ole pitkään aikaan tämä nykyinenkään projektini. Ensi kesänä olisi hyvä, jos saisi pihat tehtyä, plus kellarin puolivalmiita tiloja vähän valmiimmaksi. Aineet olisi jo olemassa, mutta työtä tarvitsee vielä kovasti tehdä. Toisaalta, nyt kun ollaan jo päästy muuttamaan, niin tuntuu että mihinkään ei ole enää mikään kiire. Edetään siis rauhallisesti. Kyllä se lopputarkastus sitten joskus tulee pidettyä, ja sitten alkaakin jossain vaiheessa jo pikkuhiljaa ylläpitokorjaukset (ainakin puujulkisivun huoltomaalaus), eli käytännössä rakentaminen ei lopu koskaan.

Oppimisen ja itselleen sopivan talon tekemisen lisäksi voi olla paljon muitakin hyviä syitä lähteä rakentamaan. Joillekin oma talo on ihan pelkästään unelma. Talon rakentaminen on ehkä pyörinyt mielessä jo kauan. Ja onhan komeaa taloa kiva katsella. Miltä se unelmatalo sitten näyttäisi? Kun Googlasin ”unelmakoti” löytyi mm. tällainen:

Googletin "unelmakoti", ja löysin mm. tällaisen. Kuva bongattu Pauliina Sillanpään blogista, tästä linkistä: http://thetrendynurse.blogspot.fi/2010/09/hair-you-would-die-for-your-dream-place.html.

Googletin ”unelmakoti”, ja löysin mm. tällaisen. Kuva bongattu Pauliina Sillanpään blogista, tästä linkistä: http://thetrendynurse.blogspot.fi/2010/09/hair-you-would-die-for-your-dream-place.html.

Euromääräisessä tarkastelussa rakentamisen kannattavuutta parantaa, jos taustalta löytyy jokin erityistekijä. Jotakuta on voinut suosia arpaonni esim. tontin hankinnassa. Joku taas voi olla ammatiltaan vaikkapa timpuri, sähkömies, putkimies, muurari tms. jolloin pystyy hyödyntämään rakentamisessa omaa ammattitaitoaan varmasti paljonkin. Silloin onnistuu säästämään ammattimiesten työpalkoissa, jos ja kun sattuu itse olemaan ammattimies. Työn verotus onkin Suomessa äärimmäisen rankkaa, ja ihme ettei kukaan poliitikko ole tähän asiaan vielä puuttunut.

Otetaan vaikka konkreettisenä esimerkkitapauksena itselleni tuttua yrittämistä, eli isännöitsijätoimisto. Jos meidän myymä palvelu ei kuulu kiinteään kuukausihintaan, me laskutamme tehdyt tunnit erillisveloituksena. Se maksaa 88,00€ per tehty tunti, sis. alv 24%. Joskus laskeskelin, että paljonko minun pitäisi itse tehdä töitä, että voisin ostaa omaa työtäni omasta firmastani yhden tunnin? Laskentakaava menee suunnilleen näin:

Ensin isännöitsijätoimisto tilittää jokaisesta laskutetusta tunnista noin neljänneksen eli 24% arvonlisäveroina valtiolle. Eihän meillä ole alv-laskelman vähennyspuolella juurikaan mitään. Mitä nyt joskus vähän kopiopaperia ja konttoritarvikkeita ostetaan, mutta yleisesti ottaen isännöintitoimisto on oikein hyvä alvin maksaja valtiolle, koska huoltoliikkeille tai siivousliikkeille tyypillisiä kalliita koneita meillä ei ole. Tietokone ja kopiokone toki löytyy. Kun ensimmäinen neljännes tuloista lähti pois alvin muodossa, heti seuraava neljännes kuluu työpalkkojen sivukuluihin ja koulutukseen. Tyel on vuonna 2015 noin 24,7% ja sotumaksut 2,08%. Lisäksi tulee lakisääteiset ryhmähenkivakuutusmaksut, koulutuskulut, työterveyshuolto yms. eli toinen neljännes asiakkaan maksamista rahoista on kadonnut. Sen jälkeen voidaan kait maksaa jo bruttopalkka työntekijälle, joka on yrityksen suurin kuluerä. Palkansaajana voidaan olettaa olevan minä itse. Jos itse maksan omista tuloistani veroa vaikkapa 25%, ja sen päälle vielä muut pikkumaksut (työntekijän osuus Tyel-maksusta, työttömyysvakuutusmaksut yms. vähennykset), niin kolmas neljännes rahoista lähti pois tässä kohtaa. Itselleni jää käteen suunnilleen se viimeinen neljännes eli noin parikymppiä tunnilta. Ja jos sen jälkeen ostan omasta firmastani yhden tunnin omaa työtäni, joudun ensin itse tekemään sitä samaa työtä 4,5 tuntia, jotta minulle olisi kertynyt se 88€ mikä yhdestä tunnista pitää maksaa omalle firmalle. (No käytännössä en tietenkään itse itseäni yleensä laskuta.)

Rakentamisessa tämä palkkakuvio toimii suunnilleen samoilla kaavoilla. Jos timpurille pitää maksaa noin 40€ tunnilta sis.arvonlisävero, niin mikäli pystyykin itse tekemään samat hommat, ”tienaa” nettona juurikin sen 40 euroa tunnilta, ja jos tekee kuukaudessa 160 tuntia omalla raksalla itse itselleen timpurin hommia, niin eikös tällä laskentakaavalla hyöty tai tienesti ole kuukaudessa silloin 40€ x 160h = 6400 euroa kuussa? Useimmat meistä eivät tienaa kuukaudessa nettomääräisesti noin paljon, eli ehkä tässä mielessä itse itselle rakentaminen kannattaa, jos vaan oikeasti osaa jotain tehdä, eli jos käden taitoja vaan löytyy? Toki tässä toimintamallissa pitää jollain elääkin, eli jos ei käy palkkatyössä, pitää olla aiempia säästöjä, tai elää pankkilainalla tai vaimon palkalla. Me kokeiltiin omassa rakentamisessa monta kertaa sitä vaimon palkalla elämistä, kun oma palkkani hupeni monta kertaa kokonaan rakentamiseen. Pärjättiin kuitenkin.

Sitten voi olla muitakin taustatekijöitä, joiden avulla rakentamisen saa kannattamaan euromääräisessä tarkastelussa paremmin. Meillä oli esim. käytettävissä oman metsän puutavaraa. Siitä tehtiin mm. kattopaneelit joka huoneeseen, vuorilaudat, rima-aidat ulos ja paljon tilapäisrakentamista. Kyllä siitä omasta puutavarasta oli mielestäni iso apu, vaikka kaikki kantavien seinien leimattu puutavara pitikin ostaa kaupasta. Meidän omissa puissa kun ei niitä vaadittavia leimoja ollut.

Lainatiskillä tuli myös aikoinaan puheeksi keskeneräiset talot. Silloin elettiin vuotta 2012. En osaa sanoa olisiko tilanne nyt muuttunut parissa vuodessa? Kun silloin kerroin tutulle pankinjohtajalle, että olen harkinnut rakentamista oman metsän puista siten, että alle tulee kellari harkoista ja siihen sitten tulisi pari kerrosta puutaloa päälle. Pankinjohtaja tykkäsi enemmän kivitaloista ja kysyi, että mikset laittaisi niitä harkkoja samantein ylös saakka ja tekisi kivitaloa? Tai vaikka jatkaisi jo jonkun toisen aloittamaa kivitaloa. Kyseisen pankin asiakkaina oli kuulemma noin 70 kpl rakentajia, joilla oli johonkin vaiheeseen kesken jäänyt kivitalo jossain tässä pääkaupunkiseudulla.

Pankinjohtaja arveli, että olisi varmaan nykyiselle rakentajalle iso helpotus, jos joku ostaisi jollakin hintaa sen kesken olevan projektin ja jatkaisi sen sitten valmiiksi saakka. Näitä samanlaisia tilanteita varmaan tulee jatkuvasti ja myös muitakin kuin kivitaloja, eli jos näkyy myynnissä kesken oleva omakotitalo, niin aika edullisesti niitä käsittääkseni myydään? Eihän edes valmis omakotitalo maksa nykypäivänä välttämättä kovinkaan paljon, koska tällä hetkellä on ostajan markkinat.

Entä jos ei ole puoli-ilmaista tonttia perintönä tai tonttiarpajaisista saatuna, eikä myöskään itsellä rakennusalan ammattitaitoa, eikä omista omaa metsää eikä ole mitään muutakaan, paitsi korkeintaan oma unelma omasta talosta, niin kannattaako silti ryhtyä rakentamaan?

Jaa-a. Enpä osaa sanoa…

Mutta tottakai asiassa vaikuttaa aika monet muutkin asiat, kuin pelkästään euroissa mitattavat asiat. Omassa itse tehdyssä talossa on varmuudella paljon enempi tunnearvoa kuin ostetussa talossa. Samalla alkaa arvostamaan ihan toisella tavalla muitakin taloja, varsinkin jos ne ovat vanhoja taloja, ja aikoinaan hyvin rakennettu. Silloin kun ei ollut oikein mitään koneitakaan vielä apuna.

Entä miten kävi itselleni? Kannattiko? No kyllä omasta mielestäni. Ainakin olen täysin tyytyväinen lopputulokseen, joka oli jopa parempi mitä osasin odottaa. Erityisesti arkkitehti ja valaistussuunnittelija onnistuivat meillä erityisen hyvin. Tässä kohtaa oli ehkä hiukan hyvää tuuriakin, mutta ehkä oli myös jotain pientä hyötyä omasta ammatistanikin. Eli moni rakennusalan ammattilainen oli minulle tuttu jo entuudestaan, ja numerot löytyivät valmiiksi kännykästä. Siltä pohjalta oli aika helppo valita sellainen tavarantoimittaja tai urakoitsija, jonka kanssa hommat olivat sujuneet hyvin jo aikaisemminkin omassa työssäni. Siksi itselläni koko projektin aikana ei tullutkaan mitään riitaa urakoitsijoiden tai tavarantoimittajien kanssa, mikä taas näyttäisi olevan hyvinkin yleinen riesa monessa muussa taloprojektissa, kun pientä tai vähän isompaakin reklamoitavaa vaan riittää käsittämättömät määrät… Ja siinä menee ehkä lopulta rakennuttajaltakin hermot, ja voi tulla joskus oppirahatkin maksettavaksi.

Mutta vaikka tällä kertaa meni loppujen lopuksi itselläni kaikki ihan hyvin, niin en minä silti tämän jälkeen enää mitään rakenna. Siitä olen aivan varma.

Entä suosittelisinko rakentamista muille? No tietyillä edellytyksillä kyllä suosittelisin. Ja ehdottomasti kannattaa myös lukea muiden rakentajien rakennusblogeja. Oman rakennusblogin pitämistä suosittelisin myös, siitä jo kirjoitinkin joskus aiemmin tässä linkissä:

http://talo-rautio.talovertailu.fi/2015/01/17/miksi-tulisi-pitaa-rakennusblogia/

PS:
Tätä artikkelia ei jostain kumman syystä pysty kommentoimaan lainkaan (kommenttilaatikko on hukassa). Enkä saa sitä mistään taiottua esiin. Jätä tätä juttua koskeva kommenttisi johonkin toiseen tämän blogin artikkeliin (tai lähetä minulle sähköpostia niin lisään sen tähän kohtaan itse). Kun klikkaa tämän artikkelin/postauksen otsikkotekstiä, niin sitä kautta saa näkyville ne kommentit, mitä olen itse lisännyt tähän artikkeliin ylläpitovalikon kautta.

Jotenkin tuntuu tämä WordPress -ympäristö yhä vaan vieläkin olevan itselleni vähän vieras, eli ei oikein homma hallussa vieläkään… Jos joku pyytää minulta suosituksia bloggaukseen, suosittelen ehdottomasti Blogspot -ympäristön käyttämistä. Se tuntui (silloin joskus alussa) ainakin itsestäni tosi paljon helpommalta.

Tämän jälkeen suosittelen siirtymistä Karoliinan -koti blogiin. Teknisestä ongelmasta johtuen Karoliinakaan ei pystynyt tätä artikkelia kommentoimaan, mutta hän kirjoitti eri tulokulmista aivan upean täydennyksen tähän aihe alueeseen omassa blogissaan, tässä linkkiä sinne:

Karoliina wrote: Tästä pääset lukemaan minun ajatuksiani.
http://koti7.blogspot.fi/2015/03/kannaatteeko-rakentaa-itse-rakennuttaa.html