Kylmin juhannus yli 30 vuoteen yms ääri-ilmiöitä 2v ajalta

Rakeista tehty lumilyhty, kuva bongattu Iltalehden nettisivuilta, http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014062118427906_uu.shtml

Rakeista tehty lumilyhty, kuva bongattu Iltalehden nettisivuilta, http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014062118427906_uu.shtml

Näin koleaa juhannusta ei sitten olekaan ollut pitkiin aikoihin, mutta jos kerran edellisen kerran vastaava tai vielä koleampi juhannus on ollut reilut 30 vuotta sitten, niin kai minä sitten sellaisenkin olen nähnyt, vaikka en siitä enää mitään muistakaan (itse olen siis vähän päälle 4-kymppinen tällä hetkellä). Näin siis ainakin tuoreen Iltalehden mukaan:

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014062118427906_uu.shtml

Monta muutakin sään ääri-ilmiötä on tähän viimeksi kuluneeseen pariin vuoteen mahtunut, ja unohtuneet olisi kait nekin, jos en olisi kirjaillut niitä ylös tänne rakennusblogiini, eli tässä nyt vähän jatkoa aiemmille muistiinpanoilleni, eli syyskuu 2012 oli sateisin syyskuu ikinä, talvella 2012-2013 oli poikkeuksellisen paljon lunta ainakin Vantaalla, ja marraskuu 2013 oli lämpimin 134 vuoteen. Tässä linkissä näistä ääri-ilmiöistä pidemmät stoorit:

http://talo-rautio.talovertailu.fi/2013/12/18/ennatykselliset-saatilat/

Moni on tässä viime päivinä sanonut (luulin että vain vitsinä?), että  nykyisin jouluna ja juhannuksena on suunnilleen yhtä lämmintä, mutta jos marraskuu ja varmaan joulukuukin olivat lämpimimmät noin sataan vuoteen, niin kai se sitten ihan täyttä totta sekin, eli puoli vuotta sitten oli suunnilleen yhtä lämmintä kuin nyt juhannuksena. Todellisuudessa viime talvi ei ollut eteläisessä Suomessa kuin parisen astetta normaalia lämpimämpi, suurin lämpötilapoikkeama eli noin 4 asetetta oli linjalla Ilomantsi-Oulu, niin kuin tästä Ilmatieteenlaitoksen nettisivuilta löytyneestä kuvasta näkyy:

lampotilakartat_talvi2013-1

Tämä graafi ja muita viime talveen liittyviä säätilatietoja siis Ilmatieteenlaitoksen omilla nettisivuilla, tässä linkissä:

http://ilmatieteenlaitos.fi/talvitilanne

Muuttuuko maapallon tai Suomen säätila, ja jos muuttuu niin mihin suuntaan?

Itse en muista lumettomia talvia ennen kuin vasta 1990-luvulla, mutta jos jututtaa vanhoja ihmisiä, niin on niitä samanlaisia lauhoja talvia ollut aina joskus aikaisemminkin. Myös Ilmatieteenlaitos vahvistaa, että ei säiden ääri-ilmiöt mikään ihan uusi asia ole, ja esim. juhannuksesta puheenollen kaikkien aikojen lämpimin juhannus on ollut Ähtärissä vuonna 1935, jolloin siellä saavutettiin kesäkuun Suomen lämpöennätys 33,8 astetta. Jos tällainen lämpötilaennätys olisi sattunut nykyaikana, niin siitä varmaan seuraisi monen viikon kohkaaminen lehdistössä ja muissa tiedotusvälineissä, että miten ilmastomuutos karkaa käsistä, ja miten lämpötilakäyrät muistuttavat jääkiekkomailaa (ensin miljoona vuotta tasaista viivaa, ja nyt viimeiset vuodet jyrkällä kertoimella ylöspäin – ihan niin kuin jääkiekkomailan lapa).

Mutta silloin 30-luvulla Ähtärissä varmaan nautittiin juhannuksen helteistä, eikä ilmaston muutosta vielä pelätty, eikä siitä silloin puhuttu. Kaikki eivät usko ilmaston muutosta vieläkään, eli päinvastaisiakin pohdintoja löytyy, esim. tästä blogista, jossa aika hyvin osoitetaan, että lämpötila ei sittenkään maailmassa nouse – päin vastoin se jopa laskee. Tai että parin asteen heilahtelut ovat ihan normaalia:

http://ilmastorealismia.blogspot.fi/2011/10/maapallon-keskilampotila-jatkaa-lievaa.html

Napajäätiköt kuitenkin sulavat ihan silmissä (ainakin satelliittikuvien perusteella), eli sitä taustaa vasten ”normaalilla 2 asteen vaihtelulla?” näyttää ainakin olevan isot vaikutukset, ja ilmastoskeptikot taitaa jäädä nyt näissä väittelyissä kohta alakynteen?

Aika sitten näyttää mihin suuntaan kehitys jatkuu, mutta meni keskilämpötilat mihin suuntaan tahansa, niin ainakin yksittäiset ääri-ilmiöt säätilassa näyttää koko ajan lisääntyvän, esim. ennätykselliset tulvat Euroopassa ja eri puolilla maailmaa, lämpötilaennätykset, sade-ennätykset yms ovat jatkuvasti uutisissa nykyään. Ja rakentajakin on ainakin alkuvaiheessa säiden armoilla, eli taivaalle tai säätiedotuksia pitää välillä katsella. Rakennuksetkin joutuvat tästä syystä kovemmille rasitukselle mitä ennen on totuttu.

248 vastausta artikkeliin ”Kylmin juhannus yli 30 vuoteen yms ääri-ilmiöitä 2v ajalta

 1. Thank you for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do some research about this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more clear from this post. I am very glad to see such great info being shared freely out there.

 2. I have been browsing online more than three hours lately, yet I never found any interesting article like yours. It’s lovely price sufficient for me. In my opinion, if all website owners and bloggers made excellent content material as you did, the net might be much more helpful than ever before. ”No one has the right to destroy another person’s belief by demanding empirical evidence.” by Ann Landers.

 3. I simply want to say I’m all new to weblog and seriously savored you’re web-site. Probably I’m going to bookmark your blog . You really have fantastic stories. Thanks for sharing your web page.

 4. I managed to get a lot of these for the purpose of christmas time inside chesnut when i absolutly absolutely love it! They are suitable for harsh northeastern winters. It doesn’t grime just as easily as you can presume, and are usually soooo manner! they’re just the Fourth number of Brazilian body wave coupled with im or her preparing for driving more and then off season. I want them!

 5. My best mate recieved all these electric scooter needed for Yuletide coupled with likes them. She gets flatters all the time this person presents people! The very rare metal units are very chilled many stand out rare metal and also yellow metal in differant lighting fixtures.

 6. Very efficiently written article. It will be helpful to anyone who utilizes it, as well as yours truly :). Keep doing what you are doing – for sure i will check out more posts.

 7. Nice post. I was checking continuously this blog and I am impressed! Extremely helpful information specially the last part 🙂 I care for such information much. I was looking for this certain info for a long time. Thank you and best of luck.

 8. I’ll immediately seize your rss as I can not in finding your email subscription link or newsletter service. Do you have any? Please permit me realize so that I may just subscribe. Thanks.

 9. Heya i’m for the first time here. I came across this board and I find It truly useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and aid others like you aided me.

 10. Hello very nice web site!! Guy .. Beautiful .. Amazing .. I will bookmark your web site and take the feeds additionally…I’m satisfied to find so many helpful information here within the publish, we’d like develop more techniques in this regard, thanks for sharing.

 11. I am very happy to read this. This is the kind of manual that needs to be given and not the accidental misinformation that is at the other blogs. Appreciate your sharing this best doc.

 12. I have been surfing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. In my view, if all site owners and bloggers made good content as you did, the net will be much more useful than ever before.

 13. Hi there very nice web site!! Man .. Beautiful .. Superb .. I’ll bookmark your site and take the feeds additionally…I’m happy to search out so many helpful information here within the post, we need work out extra techniques in this regard, thanks for sharing.

 14. I’ve read several excellent stuff here. Certainly worth bookmarking for revisiting. I surprise how a lot effort you set to make any such fantastic informative web site.

Kommentointi on suljettu.