Sisäportaiden kilpailutus ja suunnittelu

Sisäportaiden kilpailutus on nyt tehty. Tästä aiheesta virisi myöskin hyvä keskustelu Uudenmaan Raksakimpan Facebook -ryhmästä, ja niinpä tämä sinänsä pienehkö, muutaman tonnin juttu tuli kilpailutettua ihan kunnolla. Sain hyviä suosituksia muilta rakentajilta, jotka olivat omat portaansa jo tilanneet, ja uskalsivat näitä heille jo tuttuja tekijöitä suositella.

Pyysin siis 4 tarjousta, kaksi Suomesta ja kaksi Virosta. Hintajärjestykseen kun saadut tarjoukset laitoin, niin yllättävää kyllä tästä otoksesta 2 kalleinta tarjousta tuli Virosta ja kaksi halvinta Suomesta:

Joel Konsin, Laatupuu Oy, Fiskars = 7000€
Lappiporras Oy, Kemi = 7300€
Kuido Sipp, Audru = 6900€ + rahti + asennus = yht. 7500€
Tarmo Kala, Võru = 8000€.

Kaikki hinnat olivat yllättävän lähellä toisiaan, joten hintataso on melkoisella varmuudella 7-8 tonnin haarukassa, ihan sama mistä nämä portaat lähtee tilaamaan. Tosin ehdottomasti halvin tapa rappusten hankinnassa noin yleensä ottaen on tilata Lappiporras Oy:n portaat netistä NetRaudan kautta. Tähän liittyen on tarkemmat ohjeet ja kokemukset kerrottu Villatykin blogissa, esim. tässä osoitteessa:

http://villatykki.blogspot.fi/2013/10/portaat-netista.html

Itselläni oli vaan sellainen ongelma, että portaat tulevat melko ahtaaseen koloon (tai siis onhan kololla leveyttä 1900mm ja pituuttakin kerroksesta riippuen ihan riittävästi), mutta siltikin niiden rappujen täytyy olla ihan täsmälleen siihen omalle paikalleen sopivat. Ja rappujen tekemisessä pitää vielä meidän kohdalla huomioida sekin, että kellarin ja keskikerroksen huonekorkeudet ovat erilaiset. Eli en omasta mielestäni oikein päässyt tuolla NetRaudan nettilinkillä asiassa eteenpäin, vaikka hintansa puolesta NetRaudan vaihtoehto olisi ollut aivan ylivoimainen.

Rautakauppoja kierrellessäni törmäsin myös Tarton Bauhoffissa mielestäni kauniin kierteisesti sorvattuihin (vai miten on jengallinen kuvio tehty, en tiedä?) käsikaidepuihin. En ole sellaisia vielä muualla nähnytkään, en edes jo valmistuneissa taloissa, mutta kun raput – jos ovat kauniisti tehty – ovat kuitenkin tietynlainen katseen vangitsija, niin minusta näistä kierteellisistä kaidepuista lähdetään nyt tällä kertaa liikkeelle. Silläkin uhalla, että lopputulos voi olla helposti liian ”kesämökkimäinen”. Tosin sitä vaikutelmaa voidaan ehkä erilaisilla petsisävyillä vähän keventää? Toki mäntypuu olisi kaunis ihan sellaisenaankin, eli ihan vaan lakattuna? Tässä alla olevassa kuvassa ne kierteelliset käsikaidepuut:

erteellisesti sorvatut käsikaidepuut Tarton Bauhoffissa. Korkeus 1000mm. Kpl-hinta 7,60€.

Kierteellisesti sorvatut käsikaidepuut Tarton Bauhoffissa. Korkeus 1000mm. Kpl-hinta 7,60€.

Nyt kun kaikki rappujen tekijät, joilta sain tarjouksen, ovat varmastikin huippukavereita noin ammatillisessa mielessä, niin vertailuun ei jäänyt muita liikkuvia osia kuin hinta. Keskustelua jatkoin siis Joel Kuisminin kanssa hänen puusepän verstaallaan Fiskarsissa, ja sovittiin niin, että käyn hakemassa Viron Bauhoffista nämä käsikaidepuut hänelle, ja hän puolestaan tekee lisätyönä yhden kaiteen ylimpään kerrokseen korkean olohuoneen ja ylähallin väliselle reunalle. Siellähän pitää jokin aitaus reunassa olla, ettei kukaan putoa vahingossa toisen kerroksen lattialta alas. Joten sovittiin että tämä kaide lisätyönä menee nyt päikseen sen kanssa, että hankin käsikaidepuut itse, eikä puusepän tarvitse niitä alkaa etsimään tai tekemään rappuja varten.

Muutenkin keskustelu Joelin kanssa oli sillä lailla mukavaa, ja muista poikkeavaa, että hän mm. kyseli että saako portaisiin tehdä koristeluja, vai pitääkö olla ihan pelkistettyä pintaa? Vastasin että tottakai saat taiteilijan vapaudet tehdä niin paljon koristeluja mitä vaan hyvältä näyttää ja mitä samalla hintaa voi saada. Muilla rappusten tekijöillä tuntui olevan hyvin herkässä kaikki lisähinnoittelu ihan siitä alkaen, että halutaanko rappuihin esim. petsaamalla tietty värisävy, vai saako lakata suoraan puupinnan päälle.

Kierteisen kaidepuun lisäksi olen pohtinut, että jospa sinne rappusten askelmien alapintaan laitettaisiin LED-valonauha, jollaisia olen myös nähnyt muutamia kertoja mm. asuntomessujen taloissa. Alla esimerkkinä kuva Hyvinkään asuntomessuilta:

Hyvinkään asuntomessut 2013. LED-valonauhaa umpirapuissa. (Kameralla kurkistettu "rappujen alle, normaalisti kävellessä lavonauha ei näy noin selvästi)

Hyvinkään asuntomessut 2013. LED-valonauhaa umpirapuissa. (Kameralla kurkistettu ”rappujen alle”, normaalisti kävellessä lavonauha ei näy noin selvästi)

Nämä LED-valothan eivät kuluta sähköä juuri ollenkaan. Eli rappustenkin valot voisivat olla tällä tavalla päällä ihan vaikka yötä päivää. Tämä toimisi sitten samalla yövalaistuksena kaikissa kerroksissa. Ja LED-valoilla raput – varsinkin jos kauniisti tehty, korostuvat vielä lisää. Tässä kohtaa tuli myös mieleen, että mitä jos LED valo menee rikki, niin miten se korjataan? Ilmeisesti ei voi korjata mitenkään? Kuitenkin tuo LED-nauha vanhenee melko hitaasti, ja silloinkin se vain himmenee käytössä. Nauhan käyttöikään vaikuttaa myös sen pitäminen viileänä. Eli jos se nauha asennetaan upotukseen ja jos se peitetään, niin silloin se ei pääse haihduttamaan lämpöä. Ja silloin LED-valojen käyttöikä lyhenee. Tosin portaisiin riittää ihan vaan 7,2-watin nauha, joka ei tuota lämpöä juuri ollenkaan…

Nyt pitäisi vielä miettiä värisävyt. Rappusten reunoilla olevat reisipuut (Viron kielellä poskipuut eli põsepuud) ajattelin valkoisen värisiksi. Siis ihan maalatun valkoisiksi, eikä esim. petsatun valkoisiksi niin että puun syyt näkyvät. Umpinaisessa kellarin aukossa nämä reisipuut eivät edes näy, mutta keskimmäisen kerroksen eli eteisen keskeltä kun noustaan ylimpään kerrokseen, niin siinä portaat ja portaiden kaiteet tulevat heti silmien eteen, kun pääovesta astuu sisälle taloon. Eli värisävyt voisi mennä vähän niin kuin tässä kuvassa:

Kokkolan asuntomessut 2011. Värisävyt portaissa aika kohdallaan.

Kokkolan asuntomessut 2011. Värisävyt portaissa aika kohdallaan.

Tässä tarjouskisassa aivan erityisen kunniamaininnan ansaitsee Pärnun kupeessa Audrun kunnassa toimiva Kuido Sipp. Vaikka hän ei hintakilpailussa tällä kertaa ihan pärjännytkään, ja itse en näe mitään mieltä siinä, että miksi lähtisin portaita Virosta asti tilaamaan, jos hinta Suomessa on sama tai asennettuna jopa halvempi, mutta Kuido Sipp oli kuitenkin omalla tavallaan ylitse muiden. Hän on valmistanut puiset vaakunat Viron ulkoministeriölle, ja entisöinyt useita arvokiinteistöjä ja kartanoita Suomessa, ja tietysti Virossa myös. Joten jos joku joskus tarvitsee jossakin aivan erityisen tarkkaa ja osaavaa miestä erilaisissa puutöissä, niin Kuidoon kannattaa olla yhteyksissä. Hän osaa myös suht sujuvaa Suomea, eli kielitaidosta asiat eivät jää kiinni.

Monelta rakentajalta olen omasta mielestäni yllättävänkin usein kuullut miten Virossa on kaikki rakentamiseen liittyvä puolta halvempaa. Itse en ole näin hyviä kauppoja välttämättä kuitenkaan ihan aina onnistunut tekemään, vaikkakin jos matkarahat ”tienaa takaisin” tuomalla isot määrät viinaa ja tupakkaa omaan käyttöön, niin totta kai samalla reissulla kannattaa ostaa muutakin, eli silloin rakennustarvikkeet tulevat siinä samalla. Mutta jos pelkkien rakennustarvikkeiden perässä lähtee Viroon, tai joutuu vuokraamaan kuljetuksia varten kuorma-auton, niin rahdin hinta plus hankintahinta Virossa voi hyvin usein olla suurempi mitä sama maksaa Suomessa. Mikäli kaikki tavara oikeasti olisi niin halpaa mitä urbaanit legendat väittämät, niin sittenhän jokainen hakisi kaiken Virosta ja myisi vielä eteenpäin toisillekin rakentajille, jolloin viimeistään sinä päivänä kaikki Suomessa olevat rautakaupat laitettaisiin kiinni.

Mutta saahan sitä aina yrittää, eikä kysyminen maksa vielä mitään. Joillekin voi kuitenkin kielikysymykset olla jonkinlainen kompastuskivi (?), mutta voisinkin nyt ottaa tästä eteenpäin tavaksi laittaa avainsanalistat blogipäivityksen loppuun myös Viroksi. Rakennusalan sanastoa ei välttämättä ainakaan ihan perussanakirjoista löydy, mutta tästä voi sitten halutessaan muutkin poimia muutamia sanoja evästykseksi, ja kysellä Virosta päin tarjouksia. Eli rappusten osalta, kas näin:

tarjous = (hinna)pakkumine
reisipuut = põsepuud
rappusten aukko = treppiauk
mitat = mõõtmed
askelmat = astmed
suljetut/avoimet askelmavälit = suletud/lahtised astmevahed
lasi = klaas
kaide = piirde
kaiteilla = piiretega (monikko)
kirkas/värjätty lasi = kirgas/värvitud klaas

212 vastausta artikkeliin ”Sisäportaiden kilpailutus ja suunnittelu

 1. My brother recommended I might like this web site. He was totally right. This post actually made my day. You cann’t imagine just how much time I had spent for this info! Thanks!

 2. I got what you mean , thankyou for putting up.Woh I am thankful to find this website through google. ”Do not be too timid and squeamish about your actions. All life is an experiment.” by Ralph Waldo Emerson.

 3. I simply want to mention I am just all new to blogging and definitely enjoyed this web blog. Probably I’m likely to bookmark your website . You surely come with incredible stories. Thanks a bunch for revealing your website page.

 4. Ich meine, dass Sie nicht recht sind. Schreiben Sie mir in PM, wir werden besprechen.
  [url=http://j.mp/1hkqetm]cindiKr [/url]

 5. 何も火災で行いますが、お気に入りの椅子でリラックスするために残っていません!ほとんどの人が持っているように見える必死のライフスタイルや2所得者を必要とする通常の状況では、大多数の人々は、彼らは単に定期的に家事を​​やって放置し、十分な時間がありません見つけます。
  AV機器、カメラランキング

 6. I’ve been browsing on-line greater than 3 hours as of late, but I by no means discovered any attention-grabbing article like yours. It¡¦s beautiful value sufficient for me. In my view, if all site owners and bloggers made excellent content as you did, the web shall be much more useful than ever before.

 7. Its wonderful as your other blog posts : D, regards for posting . ”A gift in season is a double favor to the needy.” by Publilius Syrus.

 8. Shaked H.If this turnover became unbalanced blood might accumulate and stagnate in the extremities.chemical carcinogen DNA ionizing radiation mitosis mutation oncogene RNA ultraviolet radiation virus arret propecia FIGURE Nasogastric intubation.If youre on the receiving end you want to eliminate distractions Dont multitask or text while the other person is talking. buy mifepristone and misoprostol online soft inner section of a tooth dentin enamel pulpantidepressant taken by mouth twice a day cheapest generic levitra conizationInjection of muscimol GABAA receptor agonist into the PVN reduced in a dosedependent manner penile erection and yawning induced by apomorphine and NMDA.Hexarelin Analog Peptides K.Most likely this is the reason why people engaged in high impact injuryprone sports are at a significantly greater risk of osteoarthritis.For example there could be an oddshaped nucleus control center in the cell or suspicious granules vacuoles and other strange contents in the cytoplasm the general bulk jelly of the cell or a spiky hairy or crinkly cell membrane outer skin.The most frequently used biosensor techniques are based on the optical properties of gold nanoparticles discussed in Section kamagra It generally can be seen in the thumbnail of most people and is evident to varying degrees in other ngernails.Regurgitant blood flow increases left ventricular end diastolic volume.He conjectured Decomposition of the injured part might be avoided by applying in a dressing some material capable of destroying the life of the floating particles.Back then we were taught about chemical warfare.Also reviewed by A. levitra vs viagra vs cialis Pulmonary function of the male COPD group according to GOLD classification Evaluation of IIEF scores showed thatHe was fascinated by the engineering skills of his army colleagues.Further because lymphatic drainage from tumors is slow nanoparticles accumulate in the tumor.They are used to treat schizophrenia bipolar disorder and other mental illness.

 9. I appreciate, result in I found just what I was looking for. You have ended my 4 day lengthy hunt! God Bless you man. Have a nice day. Bye

 10. Excellent beat ! I would like to apprentice while you amend your web site, how can i subscribe for a blog web site? The account aided me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast offered bright clear idea

 11. I have been surfing online greater than three hours as of late, but I by no means found any interesting article like yours. It is beautiful price sufficient for me. In my view, if all site owners and bloggers made good content as you probably did, the web will be much more helpful than ever before. ”I thank God for my handicaps, for through them, I have found myself, my work and my God.” by Hellen Keller.

 12. Heya i am for the first time here. I came across this board and I find It really useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and aid others like you helped me.

 13. I’m not sure where you’re getting your information, but great topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for excellent information I was looking for this information for my mission.

 14. I’m writing to let you know what a remarkable experience my friend’s daughter obtained checking yuor web blog. She came to find too many issues, which included how it is like to have an awesome teaching mood to let the rest without difficulty thoroughly grasp specified problematic subject matter. You really did more than my expected results. Thank you for rendering those practical, trusted, informative and as well as fun tips about that topic to Sandra.

 15. Hello my friend! I want to say that this article is awesome, great written and come with almost all significant infos. I’d like to peer more posts like this.

 16. Very nice info and right to the point. I don’t know if this is really the best place to ask but do you people have any ideea where to hire some professional writers? Thanks in advance 🙂

 17. Hi there, You have done a fantastic job. I’ll certainly digg it and personally recommend to my friends. I’m confident they will be benefited from this web site.

 18. I’ll right away clutch your rss as I can’t find your email subscription link or e-newsletter service. Do you’ve any? Kindly permit me know in order that I may subscribe. Thanks.

 19. Itse kanssa mietin jossain vaiheessa noita portaiden valaistuksia. Hyvinkään asuntomessuillakin oli paljon erilaisia toteutuksia led-nauhalla. Itseäni kuvasi mukaiset portaan alla olevat valot häiritsivät. Ne voi tehdä tyylikkäästi niin etteivät näy kun alhaalta kävelee ylös, mutta melkein poikkeuksetta näkymä oli kuin kuvassasi. Eli nauhat paistoivat näkyvissä, jopa niin että ledipisteet loistivat.

  Vaihtoehtoina pohdin seinään upotettavia askelvalaisimia sekä kaiteeseen urattua led-nauhaa. Tällä hetkellä ehkä itse menisin sen kaiteeseen asennetun ledinauhan suuntaan. Asuntomessuilla oli pari sellaistakin ja senkin pystyy tekemään hyvin huomaamattomaksi. Toki on mahdollista myös pilata jättämällä nauha jälleen näkyviin. 🙂

  Luulen että jos nauha menee rikki niin sitten pitää vaihtaa ko. nauhanpätkä. Asentaminen on melko helppoa mutta täytyy huomioida alkuperäisessä asennuksessa että sinne on myös mahdollista myöhemmin päästä vaihtamaan se.

  • Olisiko noihin tässä oleviin LED-nauhan kuviin mahdollista lisätä joku metallilista tai joku muu lista ”lipaksi” eteen niin että valot ei takaa varmasti näy muuta kuin epäsuorasti? Tällaista pientä parannusmahdollisuutta jäin itsekin miettimään, ja pitää kysyä omalta rappusten tekijältä, että olisiko hänellä joku hyvä ehdotus tähän kohtaan.

   • Kyllä varmasti homma hoituu jollain listalla. Jos puuportaat niin siihenhän saisi varmaan ihan nätisti saman värisestä puusta pienen listan. Ei sen kovin paksu varmaan tarvitse olla että peittää. Halvimmillaan varmaan jokun ihan perus L-muotoinen muovilista, mutta kuinka nätti se on niin paha sanoa. 🙂

Kommentointi on suljettu.