Lattialämmitysputkien valut ja kokemuksia HT-Betonista

Tänään klo 07:00 alkaen alettiin valamaan keskikerroksen lattialämmitysputkia. Sitä varten päätin kokeilla Lujabetonin HT-Betonia. Joku toinen rakentaja joskus arveli, että betonin nimessä kirjaimet ”HT” tulee sanoista ”helkkarin tyyris”, mutta ei tämä betonilaatu loppujen lopuksi maksa kuin parikymppiä enempi kuutiolta, mitä muut betonilaadut. Ja jos betonivibraa ei tarvitse vuokrata, sitten kalliimpi hinta tulee sitä kautta takaisin – ainakin pienemmissä valumäärissä. Oikeasti HT-betoni tarkoittaa ”Hyvin Tasoittuvaa” tai lähes itsestään tasoittuvaa, ja näin se valuhomma käy Lujabetonin omissa Youtube-videoissa:

Meille tuli tänään 2 kuormaa HT-Betonia (ensin 5 kuutiota ja sitten 4), ja en tiedä mikä meni siinä ekassa kuormassa pieleen vai menikö mikään, mutta ei se ekan kuorman betoni meinannut levitä mihinkään. Toinen kuorma sitten jo toimikin ihan oletetulla tavalla, mutta eka kuorma oli kankeaa kuin perunamuusi. Sitä me levitettiin mm. betonivibralla ja haravalla, kas näin:

Itsetasoittuvan HT-betonin levittämistä vibralla ja haravalla. Ja levisihän se, kun on riittävän järeät työkalut.

Itsetasoittuvan HT-betonin levittämistä vibralla ja haravalla. Ja levisihän se, kun on riittävän järeät työkalut.

Betoniauton kuski oli vanha Ruduksen kuski. Hän kertoi ajaneensa Ruduksen betonia yli 10 vuotta. Joten hänelle niin kuin meillekin Lujabetonin HT-betoni laatu oli täysin uusi tuttavuus, jollaista kukaan meistä ei ollut aikaisemmin missään nähnyt. Eli ei me osattu oikeastaan mitään sen kummemmin ihmetellä, vaikka eka tavara mitä tuli betonipumpusta näyttikin tältä:

Vähän erilaiselta näyttää mitä tuossa Lujabetonin omassa mainosvideossa, vai mitä?

Lujabetonin mainosvideossa mm. kohdassa 0:50 näkyy betonin tasoittamiseen tarkoitettu työkalu ns. ”heppa”, joka heillä näytti toimivan hyvin. Me oltiin tehty oma ”heppa” harjateräksestä ja ilmastointiputkesta. Näin Lujabetonin mies neuvoi meitä tekemään, eli viemäriputki tai ilmastointiputki on painoltaan juuri sopiva, jos putkien päissä vaan on tiivisteet, niin ettei se hörppää valun aikana betonia sisäänsä. Tässä meidän ”heppa”, joka ei kuitenkaan toiminut, jälki oli erittäin karvasta:

"Heppa", itse tehty, kun vuokraamoista näitä ei saa. Ei kuitenkaan ekalla kokeilulla toiminut. Johtuiko se hepasta vai jäykästä betonista, sitä en tiedä.

”Heppa”, itse tehty, kun vuokraamoista näitä ei saa. Ei kuitenkaan ekalla kokeilulla toiminut. Johtuiko se hepasta vai jäykästä betonista, sitä en tiedä.

Lopputulos oli kuitenkin siisti, eli lattia saatiin tehtyä ja heti valun jälkeen lopputulos näytti tältä:

Lopputulos oli tasainen ja hyvä. Etualalla on kankeaa betonia, sitä hiottiin vielä perästäpäin "helikopterilla":

Lopputulos oli tasainen ja hyvä. Etualalla on kankeaa betonia, sitä hiottiin vielä perästäpäin ”helikopterilla”:

Lopputulosta vielä siloteltiin ns. ”helikopterilla”, joka taas näyttää tältä. Laitetta ei yksi mies välttämättä paljon pysty pidättelemään, jolloin jos koko systeemi lähtee pyörimään yhden miehen yrittäessä pysyä sarvissa kiinni, niin kokonaistilanne näyttää hyvinkin helikopterilta (ei nyt lentoon lähde kuitenkaan).

"Helikopteri" näyttää tältä. Alla olevan lautasen saa myös irti, jolle alle jää vain siivekkeet.

”Helikopteri” näyttää tältä. Alla olevan lautasen saa myös irti, jolle alle jää vain siivekkeet.

Helikopterin käytöstä tai käytön harjoittelusta tulikin aika hauskoja videoita, mutta en nyt taida laittaa niitä tänne kuitenkaan.

Niin…? Mikä sitten meni ekassa betonikuormassa pieleen, vai menikö mikään? En tiedä. Soittelin tehtaalle, jossa puhelu yhdistetiin myllärille, joka sanoi, että kyllä se eka kuormakin ihan sitä oli mitä oli tilattukin, ja se oli ollut erittäin notkeaa tehtaalta lähtiessä. Mutta melkoisen puuromaista, kun se saapui perille 12 km ajomatkan jälkeen. Sinänsä – lattia saatiin tehtyä ja siitä tuli hyvä, eli samapa tuo.

Huomenna kokeillaan kellarin tekoa, ja toivotaan että saadaan heti alusta alkaen sitä juoksevampaa betonia, mitä tänäänkin tuli toisessa kuormassa. Kellarin käytävillä sen kanssa hommat sujuu kaiken näppärämmin.

 

190 vastausta artikkeliin ”Lattialämmitysputkien valut ja kokemuksia HT-Betonista

 1. I really enjoy examining on this site, it holds excellent articles . ”The secret of eternal youth is arrested development.” by Alice Roosevelt Longworth.

 2. Thank you for sharing excellent informations. Your site is so cool. I am impressed by the details that you have on this blog. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this website page, will come back for more articles. You, my pal, ROCK! I found simply the information I already searched everywhere and simply couldn’t come across. What an ideal website.

 3. I simply want to mention I am beginner to blogs and definitely loved this blog site. More than likely I’m want to bookmark your blog . You definitely come with fabulous article content. Many thanks for revealing your website page.

 4. Perfectly pent written content, thanks for information. ”The last time I saw him he was walking down Lover’s Lane holding his own hand.” by Fred Allen.

 5. I do accept as true with all of the ideas you’ve offered on your post. They are really convincing and will certainly work. Nonetheless, the posts are very brief for novices. May you please prolong them a bit from subsequent time? Thank you for the post.

 6. Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with some pics to drive the message home a bit, but instead of that, this is great blog. A great read. I’ll certainly be back.

 7. Wow! This could be one particular of the most helpful blogs We’ve ever arrive across on this subject. Actually Magnificent. I am also an expert in this topic so I can understand your effort.

 8. Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you! By the way, how can we communicate?

 9. of course like your web site but you need to take a look at the spelling on several of your posts. Several of them are rife with spelling issues and I to find it very troublesome to tell the truth then again I will certainly come again again.

 10. Hello there, I found your blog by way of Google even as searching for a similar topic, your web site came up, it seems to be great. I have bookmarked it in my google bookmarks.

 11. Rattling fantastic information can be found on blog . ”That is true wisdom, to know how to alter one’s mind when occasion demands it.” by Terence.

 12. Hi my friend! I wish to say that this post is awesome, nice written and include approximately all vital infos. I’d like to see extra posts like this.

 13. Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I have truly enjoyed surfing around your blog posts. After all I’ll be subscribing to your rss feed and I hope you write again soon!

 14. A person necessarily lend a hand to make seriously posts I might state. That is the first time I frequented your web page and thus far? I amazed with the analysis you made to create this actual put up incredible. Great process!

Kommentointi on suljettu.