Raksalla -29C sisällä ja ulkona


Omassa lämpömittarissa -29C klo 08:30, lentoasemalla 5km päässä -28,1C samalla hetkellä

En ole raksalla nyt käynyt lämpötiloja katsomassa, mutta eiköhän siellä ole sisällä ja ulkona samat lämpötilat, kuin mitä on tässä kilometrin päässä meidän keittiön ikkunalla olevalla mittarilla nyt.

Ehkä oli ihan viisas päätös laittaa raksa talvitauolle, koska eipä nuo pressut paljon lämpöä sisällä pidättelisi. Ehkä näin kovalla pakkasella oikein kovalla lämmittämisellä lämmöt saisi sisätiloissa nousemaan -10C -20C välimaastoon, mutta niissäkään lämpötiloissa ei voi paljon mitään tehdä. Sähköä kyllä kuluisi, jos lämpöpuhaltimet olisi päällä kaikki mitä löytyy. Toistaiseksi rakentamisessa sähkölaskut ovat olleet aika maltilliset, noin 150 euroa kuukaudessa.

Mutta tällä hetkellä siis raksalla ei ole vettä ja sähkötkin tulee nyt talven aikana vain salaojien pumppaamoon. Vesi lienee sula koko ajan siellä alapohjan alla, mutta salaojapumpulla ei liene silti töitä, koska mistä sitä vettä nyt näillä keleillä sinne savikuoppaan lisää valuisi. Keväämmällä tilanne on sitten jo kovasti erilainen, kun lumet rupeavat sulamaan. Sitten päästään jatkamaan ontelolaattojen rakojen kiinni valamisesta, jotka nyt ennen talvea jäivät tekemättä.