Pillit pussiin

Tänään laitetaan työmaalla pillit pussiin ja työmaa jää talvitauolle. Jatketaan sitten taas keväällä jossain vaiheessa, kun keliolosuhteet on toisenlaiset.

Tietysti rakentamista olisi nytkin ehkä pystynyt jatkamaan, jos olisi ollut pakko tai jos olisi muuten haluttu (kustannuksista välittämättä) laittaa vaan hommat eteenpäin. Seuraavaksi olisi ollut vuorossa ontelolaattojen rakojen kiinni valaminen. Lunta ja jäätä on joka kolossa. Ne olisi pitänyt hakata ja sulatella ensin pois. Tällä viikolla oli pari nollakeli tai lähes nollakelipäivää, jolloin rakojen kiinni valu olikin ensin tarkoitus tehdä, mutta rakojen raudoitukset olisi pitänyt tarkastaa ennen sitä ennen ( muuten ei saa valulupaa), ja sitä taas ei sitten ehditty tällä aikataululla enää tekemään. Tarkastukseen olisi tullut mukaan myös kaupungin rakennusvalvonnan edustaja, ja tarkastusaikaa ei ehditty näin nopealla aikataululla enää sopia.

Saunan kiuas ehdittiin saada paikoilleen, ja savupiippua on tehty ontelolaattoihin asti – tai ainakin melkein ontelolaattoihin asti. Jos muutaman tiilen piipun päälle lisää vaikka irtonaisenakin, niin kiukaan avulla saadaan kellariin lämmöt päälle, ja kuivatusta siten edistettyä. Mutta näillä pakkasilla sekin on aika turhaa, paremmin lämpöä saa sisätiloihin sitten, kun ulkonakin on lämpöasteita. Joten odotellaan vaan ihan suosiolla kevääseen.

Olisi se kyllä ollut jotenkin mukavampi saada ontelolaattojen raot valettua kiinni jo ennen talvitaukoa, mutta tietysti jos tämän asian nyt haluaa nähdä positiivisessa valossa, niin nyt tuuletuskin on joka suuntaan hyvä, sitten kun keväällä aletaan lämmittämään ja kuivattamaan paikkoja. Sen jälkeen kun alapohjan valu ja paikat muutenkin on saatu kuivattua, voidaan laittaa alapohjan kantavan laatan päälle 5cm styroksit ja niiden päälle 8cm valut, joiden sisään tulee lattilämmitysputket. Kantavan alapohjan alle tulikin jo styroksia 20cm paksuudelta, eli lämmön eristeet on lattiassa ja seinissä jo valmiit, mutta katto vielä falskaa lämpöä.

Pari vuotta sitten näihin aikoihin tontti oli juuri ostettu. Se oli raivaamatonta pusikkoa ilman ajoneuvoliittymää ja arkkitehtisuunnitelmiakaan ei silloin vielä ollut. Ensimmäinen kevät ja kesä tulivat niin äkkiä, että ekana vuonna suunnitelmia kypsyteltiin kaikessa rauhassa ja samalla raivattiin tontilta pusikot pois ja tehtiin tonttiliittymä. Seuraavana keväänä (siis vuosi 2012) piti aloittaa rakentamaan heti keväällä, mutta elokuussa rakentaminen vasta saatiin käyntiin. Sillä kertaa syinä myöhästymiseen oli arkkitehdin kevätkiireet ja myös oman asunnon myynti (joka oli reunaehto pankkilainan nostamiselle)- myynti kesti yllättävän pitkään eli aika pitkälle kesään. Jos ei olisi saatu kauppoja ns. ”järkevällä hintaa”, niin rakentamista olisi taaskin lykätty vuodella eteenpäin, koska kovin myöhään syksyllä ei enää kannata aloittaa.

Mutta tällä kertaa ollaan hyvissä lähtökuopissa ensi kevättä varten, ja tänä vuonna on tarkoitus saada aika paljon valmiiksi. Eiköhän tässä ennen joulua jo muuteta. Yläkertaa ja joitakin kellarin tiloja voi viimeistellä vielä myöhemminkin, jos ei ole muuttaessa vielä kaikki paikat täysin valmiina.


Ontelolaattojen raot jäivät odottamaan valua kevääseen (yksi iso rako yläoikealla). Jos rakojen valu tehtäisiin nyt, niin lumet ja jäät pitäisi nakutella ja sulatella koloista pois. Helpommalla päästään kun vedetään pressu päälle ja jatketaan keväällä.