Savupiippua nousee…

Taloon tulee 2 savupiippua, joista toinen on Schiedelin valmispiippu (se on 1-horminen, kevyt ja se tulee ontelolaattojen päälle), ja toinen piippu on 2-horminen tiilipiippu, joka alkaa kellarin lattialta ja jatkuu 11,5 metriä kaikkien kolmen kerroksen läpi. Tämän pitkän piipun kautta kulkee saunan kiukaan ja kellarin takkahuoneen savut pihalle. Molemmat piiput pellitetään aikanaan, eli sen jälkeen ne ovat ulospäin samannäköiset, jos taloa ulkopuolelta katsoo.

Tiilipiippuun tulee 1440 kpl täystiiliä talon sisään ja sen päälle 385 säänkestävää reikätiiltä välitilaan ja katolle. Yhteistä massaa näillä tiilillä on 5428 kiloa, plus laastien paino päälle, jolloin piipun kokonaispaino on hyvinkin yli 6 tonnin luokkaa. Iso massa tarkoittaa myös hyvää lämmönvarauskykyä, ja sitä kautta kellarin takkaa ja saunan kiuasta voi halutessaan käyttää jossain määrin koko talon lämmittämiseen. Eli jos ilmavirtaus käy takalta tai kiukaalta kellarissa porraskäytävän alaosaan, siitä lämmin ilma pääsee nousemaan ylimpään kerrokseen asti. Toinen reitti lämmön etenemiseen on tiilinen savupiippu, johon ajattelin laittaa molempiin hormeihin kahdet sulkupellit.

Ensimmäiset sulkupellit ovat kellarissa tulipesien lähettyvillä, ja ensisijaisesti näitä käytetään. Mutta sen lisäksi olisi vielä ylimääräiset sulkupellin yläkerran makuuhuoneessa, ja jos nämä ylimmän kerroksen pellit laittaa kiinni, sitten estyy kovilla pakkasilla pakkasilman pääsy piipunhatun alta koko savupiipun sisään, ja tällöin savupiippu jää lämpöiseksi, ja ehkä luovuttaa lämpöä jossain määärin kaikkiin kolmeen kerrokseen. Näin ainakin teoriassa? Aikakaan sitten näkee, toimiiko tämä myös käytännössä. Toki noista ylimääräisistä yläkerran savupelleista on se vaara, että ne voivat vahingossa unohtua kiinni, jolloin seuraavan kerran, kun tulta virittelee saunan kiukaaseen tai kellarin takkaan, niin onkin savut sisällä kellarissa…

Tässä nyt kuitenkin tilannekuvia tältä päivältä:


Savupiippua nousee…


Sama lähempää.


Sama vielä lähempää.

Kellarissa sapupiippu päällystetään lopuksi laastilla, jotta pinta olisi samanlainen kuin vieressä olevalla Pikku-Juhana takallakin. Siis valkoinen.