Melkein meinasi masennus iskeä

Eilen kaivettiin vesiliittymää 17 tuntia, ja tänään vielä 7 tuntia lisää. Joukkue toimi hienosti ja ihan viimeiseen saakka tsempattiin, jotta kaikki olisi HSY:n kanssa sovittuun kytkentä hetkeen mennessä valmiina. Tästä kaikesta isot kiitokset Juhalle, Petterille, Simolle, Markukselle, Jaanukselle, loka-auton kuljettajalle ja kaikille kuorma-autokuskeille, joiden nimiä en enää muista.

Lopputulos oli kaikesta yrittämisestä huolimatta tällä kertaa se, että vettä ei saatu.

Eilen siis kaivettiin yömyöhään kaivurilla ja lapioilla ja suurtehopumpulla sen verran mitä niillä pystyttiin. Suur-tehopumppu pumppaa vettä ylös kuopasta käsivarren paksuista letkua pitkin (letkun paksuus samaa luokkaa kuin palokunnalla). Pumppaamisen syy oli vesilaitoksen vuotava sulku, josta tuli uutta vettä kuopan pohjalle ämpärillinen sekunnissa. Se taas aiheutti maan lossaamista ja puuroutumista, eikä mitään oikein nähnyt sieltä sotkun keskeltä.

Tänä aamuna apuun tuli vielä Helsingin lokapalvelun loka-auto, joka jalan paksuisella imuletkulla imi pois kaikki nyrkkiä pienemmät kivet, hiekat ja vedet pois kuopasta niin, että vesiputki oli hetkessä näkyvillä ja ympärykset putsattuna. Imuauto teki tänään töitä yhteensä 7 tuntia, jälkikäteen katsottuna kaikki turhaa hommaa se sekin.

Vesilaitoksen miehet tulivat siis aamu-kasilta, ja totesivat että jäteveden ja sadeveden kytkennät voidaan tehdä. Ja ne tehtiin. Mutta puhtaan veden kanssa (se jonka vuotavan sulun kanssa taisteltiin turhaan puolilta öille) on niin hankalassa kohtaa, että siihen kohtaan liitosta ei voi tehdä. He arvelivat, että homma voisi onnistua, jos kaivetaan vielä metri-pari Korsoon päin, niin sitten varmaankin tulee näkyviin se 200 millinen valurautaputki, joka heidän kuvissakin näkyy. Kuopan pohjalla oleva putki oli ihan jotain muuta.

Näin sitten tehtiin. Purettiin tänään kaikki tukirakennelmat kuopasta pois, ja siirrettiin ne 2 metriä Korsoon päin. Sen jälkeen vesilaitoksen mies tuli uudestaan ja sanoi, että kuopan voi laittaa kiinni. Putki oli edelleenkin ihan jotain muuta, mitä heidän kuvissa näkyy, eikä siihen voi liitosta tehdä.

Siinä kohtaa meinasi melkein masennus iskeä.

Eli ensi viikolla uusi yritys. Silloin kaivetaan 10 metriä LVI-Trion suuntaan uusi ura, ja kokeillaan josko puhdasta vettä saisi sieltä. Jos ei onnistu sekään, sitten ehkä tulee kolmas yritys, ja ehkä vielä neljäs ja viideskin yritys? Se tässä vähän jännittää, että milloin ja mistä sitä vettä saa, jos kerran putket ovat ihan jotain muuta mitä kuvissa on piirretty, ja jos ne on niin heikkokuntoisia, ettei niihin saa koskea, eikä niiden päälle saa pudota mitään kiviä.

Ja joo, kallista puuhaa tämä myöskin. Yksi yritys voi maksaa jopa 30 tonnia. Nyt on ensimmäinen yritys takana, ja vielä ei ole vettä saatu. Syystä että vesilaitoksen kuvat eivät pitäneet paikkaansa, ja vuonna 1969 asennetut putket olivat sellaisia, joita vesilaitoksen miehetkään eivät olleet koskaan nähneet.

Me nyt sitten tsempattiin 2 päivää ihan täysillä, mutta se ei vaan valitettavasti riittänyt tällä kertaa.

No, elämä on välillä tämmöistä. Omakotitalon rakentaminen vaatii kovia hermoja, ihan niin kuin isänöintikin. Ja näistä kumpikaan ei välttämättä sovi kaikille. Ei mikään ihme, jos yleisesti sanotaan, että talonrakentaminen on samalla parisuhdetesti. Jos parisuhde kestää rakentamisen, se kestää sitten kuulemma ihan mitä vaan. (No, meillä kaikki ottivat asiat onneksi ihan rauhallisesti, eli no-problem tässä vaiheessa).

EDIT 22.9.2012 – kuvia eiliseltä:


Aamulla ennen klo 7. Koneet eilisen kaivamisen jäljiltä kuopan reunalla.


Pumppu jätettiin yöksi päälle, ettei vesi nouse tämän enempää.


Loka-auto saapui auttamaan klo 7. Nyt saatiin kuoppa kunnolla kuivaksi. Siis aina siksi aikaa kun imu pidettiin päällä.


Pumppu ja imuauto yhteistyössä.


HSY:n miehet saapuneet paikalle. Jäteveden ja sadeveden kytkentä alkaa.


Sadevesiviemärin poraus käynnissä.


Ensimmäinen paikka ei käynyt liitokselle. Kuoppaa käskettiin siirtää 2 metrillä Korsoon päin.


Imuauto imee, kaivuri kaivaa ja pumput käy.


Uutta vettä kuopan pohjalla noin kuution verran.


Sadevesi- ja sen alla likavesiliittymät tehtynä. Näistä sitten vedetään putket tontille.


Uudessa kohtaa vesiputki näytti tältä. Ei onnistunut liittymän tekeminen tähänkään, eikä tämä ole piirustuksissa näkyvä 200mm valurautaputki, vaan ihan jotain muuta. Putken paksuus näytti vaan levenevän Korsoa kohden.


Paineellisen putken viereen tuli vinosti joku betoniputki. Ei mitään tietoa mikä, ei näy kuvissa ollenkaan. Ja oli matkan varrella paljon muitakin kuvissa näkymättömiä ”yllätyksiä”, joista kuitenkin selvittiin.


Tässä päivän masentavin hetki. Kovalla vaivalla tehty kuoppa laitettiin kiinni, mutta vettä ei tämän kohdan putkista saatu, vaikka kahdesta kohtaa yritettiin 2 metrin välein, mutta kumpikaan kohta ei valitettavasti kytkennän tekemiseen käynyt. Ensi viikolla kokeillaan tehdä uusi kuoppa 10 metrin päähän.

229 vastausta artikkeliin ”Melkein meinasi masennus iskeä

 1. I simply want to tell you that I am just beginner to blogs and seriously liked you’re page. Almost certainly I’m planning to bookmark your site . You really come with great articles and reviews. Cheers for revealing your blog.

 2. Very wonderful information can be found on weblog . ”Preach not to others what they should eat, but eat as becomes you, and be silent.” by Epictetus.

 3. whoah this blog is wonderful i really like studying your articles. Stay up the great paintings! You know, lots of people are hunting round for this info, you can aid them greatly.

 4. I’ve been browsing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. In my opinion, if all site owners and bloggers made good content as you did, the internet will be much more useful than ever before.

 5. Good ¡V I should definitely pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all tabs and related info ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, website theme . a tones way for your customer to communicate. Nice task..

 6. What i do not understood is in reality how you’re now not really much more neatly-liked than you might be right now. You are very intelligent. You understand thus significantly relating to this topic, made me in my opinion consider it from so many varied angles. Its like women and men don’t seem to be involved unless it is one thing to accomplish with Lady gaga! Your own stuffs outstanding. At all times maintain it up!

 7. Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I’ve really enjoyed surfing around your blog posts. After all I will be subscribing to your rss feed and I hope you write again soon!

 8. You are my inhalation, I possess few blogs and infrequently run out from post :). ”Truth springs from argument amongst friends.” by David Hume.

 9. Hello, Neat post. There is a problem with your site in internet explorer, could check this… IE nonetheless is the market chief and a good component to people will miss your great writing because of this problem.

 10. This is very interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your great post. Also, I’ve shared your site in my social networks!

 11. I have to express some appreciation to the writer just for bailing me out of such a setting. Right after checking through the the net and seeing opinions which are not beneficial, I was thinking my entire life was over. Living minus the answers to the issues you’ve resolved all through your entire article is a critical case, and the ones that could have in a negative way affected my entire career if I hadn’t discovered the blog. Your skills and kindness in taking care of a lot of things was very useful. I don’t know what I would have done if I had not come across such a subject like this. I am able to now relish my future. Thanks a lot very much for the specialized and effective help. I will not be reluctant to refer your site to anyone who will need care on this topic.

 12. ”Mikäli kaivanto täytyisi tehdä 5 metriä leveäksi katutasosta, silloin ne 1-metriset ajosillat tarvittaisiin…”

  Jäi nolla pois. Piti lukea näin:

  ”Mikäli kaivanto täytyisi tehdä 5 metriä leveäksi katutasosta, silloin ne 10-metriset ajosillat tarvittaisiin”

 13. Se on ihan totta, että sanomista tuli sen vuoksi, että ”kuoppa ei ollut hyvä”, eli se olisi pitänyt luiskata loivemmaksi. Kuitenkaan kovin loivaksi niitä seinämiä ei nyt vaan pysty tekemään, koska käytössä on 5 metriä pitkät ajosillat. Jos kuopan yläreunat olisi yhtä leveällä, siltoja ei saa pysymään kuopan päällä.

  Ajosiltoja löytyy toki pidempiäkin malleja, mutta 6 metriset eivät oikein toimi tuossa risteyksessä, ja 10-metriset on sitten jo sen verran raskaat, että niitä ei enää kaivuri jaksa nostaa. Sitten tarvittaisiin paikalle ihan oikea nosturiauto joka kerran kun siltoja siirretään. Mikäli kaivanto täytyisi tehdä 5 metriä leveäksi katutasosta, silloin ne 1-metriset ajosillat tarvittaisiin, tai ainakin 6 metriset olisivat aivan liian täpärästi kuopan reunan päällä. Jolloin sortuma tarkoittaisi myös ajosillan putoamista kuoppaan.

  Tällä kertaa liittymämiehet kuitenkin suostuivat ”tuohon kaivantoon” menemään, vaikka se jyrkkäseinäinen olikin, ja kuten jo aiemminkin totesin, omasta mielestäni paikan päällä käyneet vesilaitoksen miehet ovat olleet mukavia ja heidän kanssaan asiat ovat sujuneet hienosti. Eikä se varmasti heidän vika ole, ettei piirustuksen pidä paikkaansa, mutta sieltä kuopan pohjalta olisi löytynyt sellainen kuvien mukainen 200 millin valurautaputki, niin uskoisin että kaikki kytkennät olisi jo tehty, jolloin asiat etenisi ihan normaalisti.

  Seuraavaksi sitten kaivettaan toinen haara puolivälistä yli tien niin, että lopputuloksena on Y-kirjaimen muotoinen kaivanto, ja kadun toisella puolella käydään kahdessa eri kohdassa. Vasen Y-haara laitetaan ensin kokonaan kiinni, ennen kuin uutta aletaan kaivamaan. Aika kovaa tsemppaamista vaatii, jos ollaan perjantaina valmiita. Pahimmassa tapauksessa voi tulla vielä kolmaskin viikko, kun vesiliittymää kaivetaan, ja tie on poikki muilta paitsi linja-autoilta.

 14. Toisaalta voisihan se hsy ilmoittaa jatkossa että kaivakaa kuoppa leveydeltään 5 metriä ja pituudeltaan 25 metriä sieltä se liitos jostain otetaan…

  Aika ihme että nuo liittymämiehet ovat suostuneet tuohon kaivantoon edes menemään. Yleensä vaaditaan melko loivat luiskaukset. Ei ole kiva olla montussa neljän metrin syvyydessä kun maa alkaakin ympäriltä sortua.

 15. Voin vain toivotella tsemppiä jälleen. Voi uskomatonta mikä soppa, tuntuu että ei voisi olla mahdollistakaan ettei HSY tiedä missä heidän putket ovat… Arkijärjellä ajatellen kyllä tuntuisi siltä, että ei ole oikein jos kustannus lankeaa täysin teille.

 16. Ei se HSY varmaan ilkeyttään kaivauta katua sellaisista kohdista, joihin liitoksen tekeminen ei sitten onnistukaan. Mutta nyt vaan kävi niin, että en minä eikä HSY:kään tiennyt, millaiset putket maan alla oikeasti menee.

  Mutta kuitenkin omasta mielestäni olen saanut tosi hyvää ja henkilökohtaista palvelua HSY:ltä, eli kun ensimmäinen kytkentä aika ei keskiviikkona onnistunut, niin seuraava mahdollisuus saatiin jo perjantaille. Yleensä normaali käytäntö näissä asioissa on se, että normaalisti joutuu jonon viimeiseksi, jos ennaltasovitun kytkentäajan itse missaa.

  Tarkistin omalta LVI-suunnittelijalta, että mistä se ajatus tehdä kaikki 3 kytkentää keskelle risteystä loppujen lopuksi tuli, ja kyllä se tosiaan HSY:ltä oli liitoskohtalausunnassa saatu. Laurintien suuntainen vesiputki kulki kuitenkin jätevesi ja likavesikaivon alta (ilmeisesti?), ja niihin ei olisi päässyt käsiksi, jos ei olisi siirtänyt isoja betonikaivoja pois. Ne olivat molemmat 4 metriä korkeita ja 2 metriä leveitä betonimyökkyjä, joten ei sellaisia ehjänä edestä pois saa. Sitten kokeiltiin Korsoon menevää putkea, vielä kahdestakin kohtaa, mutta ei vaan kummastakaan kohtaa voinut kytkentää tehdä.

  Kysyin HSY:n mieheltä, että voiko hänellä olevista papereista tehdä sellaista johtopäätöstä, että tällä kohtaa ei liitoksen tekeminen onnistu, niin kuulemma ei voinut. Paperit ja todellisuus olivat valitettavasti 2 eri asiaa. Katsotaan nyt ensin, miten tässä asiassa päästään maaliin saakka, mutta kyllä itsellänikin kävi mielessä, että aion ehdottaa lopuksi, että HSY maksaa osan kaivamisen kustannuksista. Kun ei se nyt meidän idea ollut esim. sekään, että puretaan vanerilevyt pois ja siirretään kuoppaa 2 metriä Korson suuntaan.

  Tässäkin HSY:n mies oli itse hyvin aktiivinen, eli hän tuli sattumoisin paikalle juuri silloin, kun putki saatiin toisesta kohtaa näkyville (olin juuri valmistautunut lähettämään sähköpostikuvia, että miltä näyttää). Ja näytti siltä, että ei voi mitään – kuoppa kiinni ja ensi viikolla uusi yritys 10 metrin päästä. Saa nähdä kuinka käy. Jos ei piirustukset pidä paikaansa tällä kohtaa, ei ne välttämättä pidä paikkaansa sen enempää 10 metrin päässäkään.

 17. Tuo on valitettavasti todellisuutta että vesiliitoksissa ei HSY paljon vastuuta ota, meilläkin tuli todella paljon lisäkuluja vesiliitoksesta ja niiden kartat saattaa näyttää päin mäntyä. (piti hydraulikiilata kalliota viikon yms) Mutta lasku liitoksesta tulee kyllä varmasti perille. Mutta teidän tapauksessa yrittäisin kyllä riitauttaa asiaa jos he eivät tule kuluissa vastaan, teidän kuuluisi vain kaivaa heidän osoittamastaan kohdasta.

  Ja toiselle Anonyymille niin ei sitä etuäteen voi tonttia ostaessa tietää kuinka hankalassa paikassa se vesiliitos loppujen lopuksi on, vähän eri asia jos rakentaa korpeen mutta tämä ainakin pk-seudulla. Noista vaan voi helposti tulla lisäkuluja paljonkin mutta ei kannata alussa masentua.
  Tsemppiä!!

 18. ”älä anna anonyymien masentaa”… eli??? Kyllä kai faktaa on että HSY ei voi kaivauttaa asiakkaalla ympäri tonttia ja sitten toivotaan että sopiva liitoskohta löytyy. HSY on osoittanut liitoskohdan ja jos sitä ei voida siihen tehdä, lienee heillä jokin korvausvelvollisuus ylimääräisistä kustannuksista.

  • Hei, en tarkoittanut sinua vaan aiempaa joka kysyi eikö olisi ollu parempi hankkia parempi/helpompi tontti. Olen samaa mieltä että HSY:llä pitäisi olla jokin vastuu. Vaikea viitata kommenttiaan oikealle anonyymille. 😉

 19. Tsempit täältäkin, kyllä se kiitos lopussa seisoo! Älä anna anonyymien masentaa.:)
  Meilläkin tuli maatöissä yllätyksiä ja jouduttiin räjäyttelemään kallion läpi putkille kanava. Aika tavallista siis että yllätyksiä tulee vaikka olisikin ”helpompi” tontti.

 20. Eikö HSY:llä ole tällaisessa mitään vastuuta? Ei kai sitä kokonaan omalla kustannuksella tarvitse etsiskellä HSY:n putkia ajatuksella, että ”josko se tuolta sattuisi löytymään, koita sieltä”

 21. Kylläpäs teillä vastustaa. Tässähän omat ongelmat vaikuttaa varsin pieniltä kun tätä katselee. Tsemppiä kovasti, kyllä se siitä.

 22. No tämä on kyllä taas näitä vastoinkäymisiä joihin ei vain voi varautua edeltäkäsin, on se kumma miten maan sisällä nuo putket voi olla jotain ihan muuta kuin mitä ne paperien mukaan pitäisi olla! Jokin mättää.

  Älkää antako tämän masentaa, kyllä se siitä, ihan varmasti! Sitä vaan tuntuu että ihan nitkahtaa kun jotain tällaista sattuu kun on muutenkin väsyksissä.

 23. Kovasti tsemppejä myös täältä suunnasta, Meillä ei onneksi vesiliittymien kanssa ollut tuollaisia ongelmia, mutta sen sijaan muuten tontin kanssa. Tontti on vanhaa suoaluetta, joten voitte kuvitella minkälaistaa mönjää sieltä tuli talon monttua kaivaessa. Meilläkin repesi budjetti useammalla kymmenellä tuhannella tuossa kohtaan, kun maa-aineista piti vaihtaa kuutio kuution perään. Teräspaalutus talossa on, eli se pysyy paikoillaan, mutta muu piha-aluea voi painua vuosien saatossa paljonkin.

  Eikä tuota tonttia tuolla tavalla voi valita, kuten anonyymi sanoo. Meillä oli mahdollisuus osta mieheni vanhempien tontinpuolikas – muita tontteja ei tuommoisen tarjouksen jälkeen edes katseltu.

 24. Jälkiviisana on hyvä tietysti sanoa, että olisiko kannattanut valita hiukan ”parempi/helpompi” tontti ja maksaa siitä vaikka 30-40t€ enemmin. Olisi silti jäänyt varmasti halvemmaksi ja olisi ollut aikapaljon valinnanvaraa enemmän.
  Tsemmpiä kuitenkin

Kommentointi on suljettu.