Täyttä vauhtia eteenpäin!

Työmaalla on aina välillä otettu pieniä spurtteja, viimeksi elokuun puolivälissä asiat etenivet vauhdikkaasti, eli kun toiseen päähän kuoppaa tuli jo sepeliä, toisesta päästä vielä kaivettiin savea ylös (kts. ”videot” -välilehti kohdasta 15.8.2012 otettu video).

Tänään ovat asiat myöskin edenneet vauhdilla. Ja monella rintamalla. Aamulla pidettiin LVI-aloituskokous klo 07:30 alkaen. Paikalla minä, vastaava mestari, LVI-valvoja ja LVI-suunnittelija. Oikein hyödyllinen kokous tämäkin (aivan kuten oli aloituskokouskin kaupungin rakennusvalvonnassa). Nyt pohdittiin paikan päällä mm. jätevesiliittymän linjausta, ja miten se ohittaa anturan. Itse asiassa sitä ei tiedä vielä kukaan. Mahdollisuuksia on kolme. Joko 160 millinen putki tulee taloon anturan alitse, sen läpi tai sen yli, riippuen ihan siitä millä korkeudella vesilaitoksen oma kaivo sattuu olemaan. Sekin joskus heittää siitä, miten se on kuviin piirretty. Joko se painuu, tai sitten on vaan merkattu kuviin väärin. Jos viemäriputki joudutaan vetämään anturasta läpi, sitä varten täytyy anturan kylkeen laittaa keskelle styroksin pala, joka sitten tarvittaessa kaivetaan pois, ja laitetaan likaviemärin putki styroksin tilalle.

Samalla tuli puheeksi, että pumppaamon alle tarvitaan betonikakku. Eli kun betoniauto tulee tontille, pumppaamon asentaminen hoituu sitten samalla – eli jos autoon jää ylimääräistä betonia, se voi pumpata loput tulevan pumppaamon alle, ja pumppaamo painetaan sitten siihen betoniin kiinni. Kaivoin kuitenkin silti vielä varmuuden vuoksi yhden toisenkin paikan, johon mahdollisesti ylijäämäbetonit voi päästää sitten kun autot lähtevät pois tontilta, ja säiliöt on pakko pestä.

Anturaraudoitukset ovat käynnissä, ja ne jatkuvat viikonlopun yli. Tässä kohtaa meinasi ensin aikataulut mennä pieleen, kun unohdin kauppalistalta yhden teräsvahvuuden kokonaan, ja ilman sitä ei olisi saatu tehtyä mitään. Starkin kuorma-auto ehtisi tuomaan ne puuttuvat harjateräkset ensi viikon tiistaiksi. Tai jos omalla peräkärryllä yrittää tuoda 6-metrisiä kankia, ne roikkuisivat sen verran pitkälti yli takalaidan (oma kärry on 3 metriä pitkä), että siitä tulisi jonkinmoinen maksulappu, jos poliisit sattuisivat näkemään. Asia kuitenkin ratkesi, kun maansiirtourakoitsija lupasi tuoda tilauksesta unohtuneet raudat omalla kuorma-autollaan pihaan, ja käytännössä toikin ne melkein saman tein. Joten nyt työmaalla näyttää tältä:


Anturarautojen hitsausta.

Paitsi, että harjateräkset olivat hiukan aikaa ”kateissa”, myös paalujen tarkemittauskuvia etsittiin. Eli sitten kun paalut lyödään maahan, sitten sama mittamies tulee uudestaan paikalle, ja mittaa miten ne paalut menivät, ja tekee niistä excel-taulukon, jossa jokaisen paalun paikalla on kerrottu, että montako senttiä se poikkeaa suunnitellusta paikastaan. Tätä kuvaa metsästettiin, koska se tarvitaan ensi viikon tiistaina, jolloin rakennesuunnittelija ja kaupungin rakennusvalvonnan tarkastaja tulee paikalle tekemään anturaraudoitusten tarkistuksen. Jos ko. taulukkoa ei olisi löytynyt (se oli kyllä tehty ja lähetetty, mutta ei ollut tullut perille), niin ensi viikon tarkastusaika olisi jouduttu perumaan. Toinen kysymysmerkki yhä edelleenkin on se, että onko anturaraudoitukset valmiit siihen mennessä kun tarkastus pidetään?

Jos on tiistaina kaikki kunnossa, ja jos raudoitus hyväksytään, sitten seuraavana aamuna eli keskiviikkona päästäänkin jo tekemään anturivalut, ja tätä varten laitoin myös betonifirmalle eli Lujabetonille ”ennakkovaroituksen”, että jos kaikki menee hyvin, pari betoniautoa täydellä lastilla ja mikseri tarvittaisiin paikalle keskiviikkoaamuna. He kuittasivat, että valmiina ollaan, ja soittelen sitten, mikäli tulisikin esteitä tai viivästyksiä.

Tilasin tänään myös pumppaamon (en ollut tullut ajatelleeksi, että sen asennus käy betoniauton saapuessa niin näppärästi), ja jos hyvin käy, pumppaamokin saapuu maanantaina tai tiistaina viimeistään, jolloin sekin on sitten valmiina paikalla kun betoniautot saapuvat, ja pumppaamo voidaan painaa heti paikoilleen oman betonikakkunsa päälle.

Tänään myös ensimmäistä kertaa harjoittelin, että miten toimii rakennuslainan nostaminen pankista, eli ensimmäiset laskut on tänään skannattu ja lähetetty pankkiin. Ja sieltä ne sitten maksetaan pankin toimesta suoraan urakoitsijalle. Raha ei edes käy siinä välissä meidän omalla pankkitilillä. Katsotaan miten homma toimii. Kaipa urakoitsija sitten ilmoittaa, jos ei jostain syystä saisi rahojaan.

Nyt on sitten jännät paikat, että meneekö kaikki suunnitelmien mukaan keskiviikkoon saakka. Onko betoniraudoitukset ajoissa valmiina? Meneekö ne tarkastuksessa läpi? Tuleeko pumppaamo alkuviikosta, kuten on luvattu? Betoniautot joka tapauksessa tulevat keskiviikkona, jos ei niitä erikseen peru. Tarkoitus olisi kuitenkin saada kaikki tärkeät asiat keskiviikkoon mennessä tehtyä, koska loppuviikosta lähden työreissuun, ja ensi viikolla kaivetaan vesiliittymää kadun alta. Betoni saisi sitten kuivua siinä samalla kaikessa rauhassa, jos se vaan on ehditty valaa.

Laskin että tarkka määrä betonia mikä antureihin menee on 14,7 m3. Jos kahdella autolla tulee kuitenkin 16 m3, otan sen kaiken, jotta saadaan pieni kakku pumppaamolle, ja kai niihin antureihinkin joskus vaan uppoaa enempi mitä matemaattisesti pitäisi mahtua, eli osa menee aina sepelin väleihin vibratessa. Jos jää kaikesta huolimatta kuitenkin yli, sitten puhdistin vanhan sokkelin, joka jää autokatoksen alle, eli tähän kipataan sitten loput:


Vanha sokkeli betoniauton pesua ja mahdollista jämäsatsia varten.


Rautaa menee 60cm x 40cm anturiin aika lailla. Pitkät paksut raudat ovat 16mm eli peukalon paksuisia. Niitä menee 2 tasossa 4 rinnakkain.

EDIT 11.09.2012:
”Raha ei edes käy siinä välissä meidän omalla pankkitilillä. Katsotaan miten homma toimii.”

Oikaisen tämän mitä kirjoitin tuossa yläpuolella.

Eli kyllä se raha käväisee sittenkin omalla tilillä, mutta menee samantien eteenpäin. Eli pankin toimesta ”raha tuli ja raha meni”. Ja parempi näin, sitten näen itsekin, että urakoitsija on rahansa saanut, muuten olisi ollut itsellä vähän epävarma olo liikkuiko raha vai ei. Epähuomiossa olisi voinut käydä ehkä niinkin, että pankki maksaa jonkun sinne skannatun laskun, ja minä maksaisin sen vielä uudestaan (jos joku jotain saatavaa karhuaisi – enkä näkisi mistään onko se jo maksettu vai ei).

248 vastausta artikkeliin ”Täyttä vauhtia eteenpäin!

  1. Good write-up, I am normal visitor of one¡¦s web site, maintain up the excellent operate, and It’s going to be a regular visitor for a lengthy time.

  2. I simply want to tell you that I’m very new to blogging and really loved you’re web blog. More than likely I’m going to bookmark your blog . You actually come with wonderful posts. Thanks a lot for sharing your blog site.

  3. Thanks for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do a little research about this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more clear from this post. I am very glad to see such great information being shared freely out there.

  4. Attractive section of content. I just stumbled upon your website and in accession capital to assert that I get in fact enjoyed account your blog posts. Anyway I will be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently rapidly.

  5. Whats Happening i’m new to this, I stumbled upon this I’ve found It positively helpful and it has helped me out loads. I hope to contribute & assist other users like its aided me. Good job.

  6. I’ve been surfing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me. In my opinion, if all site owners and bloggers made good content as you did, the web will be a lot more useful than ever before.

  7. Great tremendous issues here. I am very glad to see your article. Thanks so much and i am having a look ahead to touch you. Will you please drop me a mail?

  8. of course like your website but you have to check the spelling on quite a few of your posts. Many of them are rife with spelling issues and I in finding it very bothersome to inform the reality however I’ll certainly come again again.

  9. I do not even know how I ended up here, but I thought this post was good. I don’t know who you are but definitely you’re going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

  10. My spouse and i felt more than happy Peter managed to conclude his preliminary research from your precious recommendations he had when using the weblog. It is now and again perplexing to just possibly be handing out helpful tips which men and women may have been trying to sell. And we also acknowledge we have got the writer to give thanks to because of that. These illustrations you have made, the simple blog menu, the relationships your site help to foster – it’s got most excellent, and it is leading our son and our family consider that this situation is exciting, and that is incredibly essential. Thank you for all the pieces!

Kommentointi on suljettu.