Anturalaudoitusten tekeminen alkanut

Sepelin tasaus ja täryttäminen saatiin eilen tehtyä. Nyt alkoi teräsbetonianturalle muottien eli laudoitusten tekeminen.

Tässä vaiheessa jonkinmoisena hankaluutena on ollut se, että kaupungin tuomat nurkkapisteet ovat maanpinnalla, niistä 1 lähti kaivurin kauhassa (piti kaivaa metri laajemmalta kuin rakennuksen ulkoseinä), 2 on varmuudella vähän liikkunut ja ainoastaan 1 on kutakuinkin varmuudella sillä paikalla mihin se laitettiin. Korkeusero montun pohjalle on kuitenkin yli 2,5 metriä. Eli luotilangoistakin punnukset riippuvat aika pitkän langan päässä ja heiluvat tuulessa.

Toki anturan laidat saisi omasta mielestäni paaluistakin mitattua, ne sattuivat aika siistiin riviin, mutta timpuri haluaa olla niin tarkka, että hän vielä varmistaa ne paalujenkin paikat. Pientä heittoa niissäkin tietysti on. Kaupungin mittamiehet tulevat uudelleen paikalle sitten, kun aletaan laittamaan harkkoja anturan päälle, niin silloin rakennuksen kulmapisteiden paikka tarkistetaan vielä uudestaan.


Montun eteläistä reunaa 30.8.2012.


Monttu pohjoisreunalta 30.8.2012.

263 vastausta artikkeliin ”Anturalaudoitusten tekeminen alkanut

 1. Hi there, You’ve done a great job. I’ll definitely digg it and personally recommend to my friends. I am sure they will be benefited from this website.

 2. I’ve recently started a blog, the info you offer on this web site has helped me greatly. Thank you for all of your time & work. ”Her grandmother, as she gets older, is not fading but rather becoming more concentrated.” by Paulette Bates Alden.

 3. I am so happy to read this. This is the kind of manual that needs to be given and not the random misinformation that is at the other blogs. Appreciate your sharing this best doc.

 4. Hello there, just became aware of your blog through Google, and found that it’s really informative. I am going to watch out for brussels. I’ll appreciate if you continue this in future. A lot of people will be benefited from your writing. Cheers!

 5. I would like to thnkx for the efforts you have put in writing this site. I am hoping the same high-grade website post from you in the upcoming also. Actually your creative writing abilities has encouraged me to get my own website now. Really the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a great example of it.

 6. I keep listening to the reports speak about getting boundless online grant applications so I have been looking around for the finest site to get one. Could you advise me please, where could i get some?

 7. You have noted very interesting details ! ps nice web site . ”’Tis a sharp medicine, but it will cure all that ails you. — last words before his beheadding” by Sir Walter Raleigh.

 8. Wow! This could be one particular of the most useful blogs We have ever arrive across on this subject. Actually Great. I’m also an expert in this topic so I can understand your effort.

 9. Thanks so much for giving everyone an extremely splendid opportunity to discover important secrets from this website. It really is so lovely and jam-packed with a great time for me personally and my office co-workers to search your blog at a minimum three times in 7 days to find out the new guides you have. And lastly, I am usually pleased with your wonderful advice you give. Certain 1 ideas in this article are completely the most suitable I have ever had.

 10. Thanks , I’ve recently been searching for info about this topic for a long time and yours is the best I have found out till now. But, what about the conclusion? Are you sure about the source?

 11. You are my breathing in, I own few blogs and often run out from post :). ”’Tis the most tender part of love, each other to forgive.” by John Sheffield.

 12. Teillä laitettiin näköjään sepeli alimmaiseksi, kun yleensä laitetaan kai mursketta, joka kai tiivistyy paremmin/helpommin. Miksi teille tuli sepeli ja miten sen lätkääminen tiiviksi onnistui?

  Itsekin haluaisin laittaa suoraan kapillaarikatkon alimmaksi, jos sen saa/pystyy sinne laittaa. Mun mielestä kuulostaa hassulta, että kapillaarikatko laitetaan vasta sisätäytöksi, koska tällöin kellarista menetetään EPS:ien verran huonekorkeutta tai joudutaan kaivamaan enemmän. Meillä pohjavesikin vaikuttaisi aiheuttavan pohdittavaa, joten haluaisin kaikki talon osat mahdollisimman ylös.

  • Kuvien mukaan meillä mennään, enkä ole aina sen tarkemmin miettynyt, miksi joku asia on niin kuin on. Loogiselta nuo kuvat kuitenkin näyttää. Meillä 32 millinen sepeli tuli pohjalle, sen päälle 6-16 millinen. Vähän niitä täryllä tiivistettiin. Tiivistämisellä ei ehkä tässä meidän tapauksessa ollut niin tärkeää merkitystä, koska talo tehtiin paalujen varaan, ja tasoitusta ja tiivistystä tehtiin vaan sen verran ettei viemäriputket pääse painumaan ja vääntymään.

   Talo on siis noin 10 metriä paksun savipatjan päällä, ja jos kurkistaa samanlaisten vanhojen talojen alle, niin savi näyttää salaojituksesta johtuen kutistuvan sentin vuodessa. Jos kävelee Tikkurilassa esim. Prismatalon ympäri, voi parhaiten talon radan puoleisella itälaidalla nähdä painumisen ihan kadultakin käsin, eli viereisen talon piha on 60-luvulta tähän päivään painunut jo puoli metriä ja katukivetkin ”kiipeävät” talojen sokkeleita ylös, johon ne on jollain lailla jääneet kiinni ja puristuksiin. Näyttää niin kuin talot puskisivat kadusta ylös melkoisella voimalla.

   Oletettavasti samoin käy meidän talolle myös, eli jos jostain pääsisi kurkistamaan anturoiden alle tai väliin esim. 20 vuoden päästä, niin todennäköisesti siellä olisi selvä ilmarako. Sepelit putoaa saven kuivumisen ja kutistumisen myötä, mutta talo jää paalujen varaan ”ilmaan” roikkumaan. Siksi sepelin tiivistämisellä ei taida meidän talon kohdalla olla mitään merkitystä, jos asiaa katsotaan muutaman vuoden aika jänteellä. Sepeli ei kuitenkaan pitkässä juoksussa enää tue antureita, vaan anturi on rakennettu paalulta toiselle ihan niin kuin silta.

 13. ”Matalimmillaan salaoja on pumppaamon kohdalla (pohjoisreunalla) 20 cm alempana.”

  Siis tarkoitin että vielä niskakaivoakin 20 cm alempana, eli matkaa anturan alareunalle silloin 53 cm.

 14. Joo kyllä tässä nyt hikinen homma tulee, että saadaan salaojat paikoilleen. Piirustusten mukaan salaoja on 40cm harkon ulkoseinästä ulospäin (noin 30cm anturan reunasta – anturan leveys on 60cm, ja ”niskakaivo” on 33cm karkean sepelin yläpinnasta (siis anturan alareunasta) alaspäin. Matalimmillaan salaoja on pumppaamon kohdalla (pohjoisreunalla) 20 cm alempana. Kapillaarisepeliä on enimmillään reilu puolisen metriä, koska kuopasta tuli hiukan perskaatoinen, eli se syvenee väärään suuntaan. Kuvien mukaan 40cm karkeaa sepeliä olisi riittänyt.

  Monttu on tosiaan aika ”tiukka”, jatkuvista lossaamisista huolimatta tai niistä johtuen. Osa lossaamisista tapahtui jo kaivurin paikalla ollessa, ja ne nostettiin ylös. Sen jälkeen osa lossauksista on myös ajettu ylös kottikärryllä, ja se ottaa tosissaan voimille.

  Yhtään hetkeä ei ole vielä ollut sillä tavalla, että salaojaputken olisi saanut ”heittämällä paikoilleen”, eli aina on ollut joku este jossakin päin.

  No, eiköhän tästä selvitä kuitenkin. Mutta hiki tulee pintaan aivan varmuudella.

 15. Ihmettelin itsekseni hieman kuinka salaojitus tuossa kuopassa on tarkoitus toteuttaa?

  Kapilaarikatkosepeliä pitäisi olla muutama kymmenen senttiä anturan alla ja salaojat sepelipinnan alareunassa pohjamaa kallistettuna. Eikös tuossa ole aika tiukka monttu. Anturan reunakin lähentelee jo kaivannon reunaa.

  Vinkkinä kannattaa varoa ettei vaan jää putket anturatasolle tai jopa yläpuolelle kun tuo savi ei juuri maanpinnalta valuvaa vettä ime ja muuten voi äkkiä olla koko alapohja märkänä ensimmäisten sateiden jälkeen.

  Itse laitoin salaojat jo heti suodatinkankaan levityksen jälkeen jolloin ne varmasti ovat alimmaisina.

Kommentointi on suljettu.