Teräspaalut ja pienbetonipaalut samoissa hinnoissa?

Teräspaalut on nyt lyöty ja paalutuspöytäkirjat ja lasku saatu. Paaluja meni 25 kpl eli yhteensä 269,7 metriä. Työlle tuli hintaa paalunmerkkauksineen, paalunkärkineen yms. tilbehöörin kanssa yhteensä 10706,91 euroa.

Kysyin ennen paalutusta tarjousta myös toisenlaisella paalutusmenetelmälle, ja sain hinnan Lujabetonista sellaiselle vaihtoehdolle kuin ”Luja-Pienpaalut”, joka on nyt myös jonkin sortin uusi keksintö pientalorakentamisessa?

Tälle Lujabetonin kehittämälle menetelmälle hinta – olettaen että menekki olisi ollut tasan 270 metriä (mikä sitten toteutuikin noin puolen metrin tarkkuudella teräspaalua käyttäen), niin tällä menekkimäärällä hinta olisi Lujatalojen tarjouksen mukaan ollut 10379,78 euroa. Eli minusta ihan samoissa hinnoissa Tammisen teräspaalujen kanssa.

Joskin ne teräspaalut olivat kaikki eri mittaisia vaihdellen 9,15 metristä aina 16,75 metriin asti, niin luulisin että tässä kohtaa teräspaalut tulivat kuitenkin edullisemmaksi, koska ne lyötiin maahan metrihinnalla toteutuneen määrän mukaan, ja ainuttakaan hukkapätkää ei tullut. Betonipaaluissa tai pienbetonipaaluissa olisi kuitekin jokaisesta paalusta jäänyt jonkinlainen hukkapätkä, ja sekin olisi pitänyt maksaa saman metrihinnan mukaisena. Plus että teräspaalut menivät maahan niin pienellä koneella ja niin pienellä nakutuksella, että naapurin talot muutaman metriä päässä pysyivät ehjinä.

Tällä hetkellä työmaalla on käynnissä sepelin täryyttäminen ja sen jälkeen alkaa sokkelilaudoitusten rakentaminen, kun pohja teräsbetonianturoille saadaan tehtyä ensin riittävän kovaksi ja tasaiseksi.


Kurkistus paalun sisään. Pitäisikö sinne nyt pudottaa joku viesti tulevaisuuden arkeologeille pohdittavaksi?


90-kiloinen tärylevy.

Viime viikolla kävin työkaluvuokraamolla kokeilemassa, saanko yksin peräkärryyn 200-kiloisen täryn. En saanut, olisi se tietysti vuokraamolla nostettu kärrylle, mutta en olisi saanut palautettua sitä. Tänään menimme timpumrin kanssa uudestaan vuokraamoon (Gles – Tuulilasintie 29, Helsingin Tattarinsuo), ja siellä ei ollut enää yhtään 200 tai 500 kiloista täryä. Joten otettiin sitten 90-kilon täry. Hyvin on homma sujunut silläkin, eikä 200-kiloista tarvita ollenkaan, vaikka pyysin soittamaan sitten kun sellainen palautuu heille taas jostain takaisin.