Piikkausmiehet aamulla (turhaan) paikalla

Vauhtia on riittänyt tällä viikolla! Ja hyvin on eri porukoilla sopinut aikataulut yhteen.

Eilen aamulla oli tontilla vielä sepeliauto ja sepelin levitys käynnissä. Sitten samana iltana paalun paikkojen mittaus. Tänään aamulla klo 7:00 oli paikalla MJY Saneerauksen lapio- ja piikkausmiehet. Tontilta nimittäin löytyi jo viime kesänä useitakin vanhoja sokkeleita noin puolen metrin syvyydestä. Yksi niistä oli aika iso, kooltaan noin 5×7 metriä. Se lienee lattiakaivosta päätellen kenties ollut joku vanha saunamökki pihan perällä? oska purkamisesta tulisi aika suuri määrä raudoitetun betonin rämmäleitä yms. pois vietävää ”ongelmajätettä”, niin ajattelin että se iso sokkeli saa jäädä ehjäksi ja ihan siihen missä se on.

Tämän ison sokkelin löytämisen jälkeen talokin siirtyi noin metrillä länttä kohden, ja myös sen päämittoja muutettiin niin, että talo lyheni ja leveni hieman. Sitten isoin vanha sokkeli mahtuisi olemaan nykyisellä paikallaan.

Mutta vanhan sokkelin varaan ei kuitenkaan rakenneta, vaan siihen tehdään piikkaamalla noin 20cm x 20cm reikiä, paalumiehen mukaan sellainen pieni reikä riittää ihan hyvin.

Tässä vielä yksi kuva viime kesältä, kun kyseinen sokkeli ensimmäisen kerran havaittiin, tonttia ostettaessa se oli piilossa.


Viime kesänä tein lapiolla vähän arkeologisia tutkimuksia vanhan sokkelin kulmalla.

Ja tässä suunnilleen sama paikka tältä aamulta, sen jälkeen kun lapiomies oli käynyt klo 7:00 ja itse tulin paikalle vähän sen jälkeen:

Kahdessa kohtaa näytti sokkelin reunavalujen perusteella siltä, että piikkaamaan joudutaan, mutta yllätys-yllätys – ei sieltä sittenkään mitään betonia vastaan tullut, vaikka melkein metrin syvälle lapiolla ja rautakangella kaivettiin. Toisen paalun paikan vieressä vanhan sokkelin reunakin oli ihan 20 sentin päässä, tässä kuva paikasta sen jälkeen kun paalu oli siihen lyöty:


Läheltä piti. Paalun paikka meni just ja just vanhan sokkelin reunasta ohi. Ei tarvinnut piikata tässäkään kohtaa.

Eli lopputulos aamun piikkauksesta oli se, ettei tarvinnutkaan piikata ollenkaan, jolloin sovittiin sitten niin, että kun paalutusmies tulee paikalle vähän ennen puolta päivää, niin koitetaan paaluttaa ensin nämä vanhan sokkelin kohdalla olevat paikat, ja jos ei jostain syystä onnistuta saamaan paalua läpi, sitten piikkausporukka soitetaan uudestaan paikalle. Mutta ei tarvinnut soitella.

Tässä vielä yksi kuva puoliksi pois kaivetusta sokkelista, jossa on jotain tiilimuurausta niin, että laastitkin ovat vielä jäljellä:


Vanhaa tiilimuurausta. Tuleva suihkulähde ja kukkapenkki?

Jos sijaintinsa puolesta ja muutenkin onnistuu, tein jo mielessäni pihasuunnitelmia niin, että otan tästä irtonaiset tiilet pois, harjaan jäljelle jääneen tiilimuurauksen puhtaaksi, ja sitten siihen voisi lisätä kukkaistutuksia, jonkin pienen suihkulähteenkin ehkä, ja kohdevaloja. Jää sitten hiukan tontilla ollutta alkuperäistä tiilimuurausta kukkapenkin koristeeksi.