Vesi kiven alla!!!

Eipä ihan heti tullut semmoinen mieleen, että veden saanti tontille voisi olla keskellä kylää jollain tavalla hankalaa. Nyt näyttää siltä, että jos ei se vesi nyt ihan kiven alla ole, niin asfaltin alla se on. Ja asfaltti on vielä uutta sellaista, kun Rekolantie on juuri hetki sitten päällystetty uudelleen, ja HSY:n vesiliittymän sulkukaivo sijaitsee melko hankalassa paikassa. Ainakin jos tilannetta katsoo meidän tontilta, joka siis sijaitsee kylän ainoassa liikennevaloristeyksessä, ja kahden kokoojakadun risteyksessä. Ja sieltä risteyksen keskeltä se vesi täytyisi käydä hakemassa! Tässä LVI-suunnittelijan piirtämä kuva:


Tulovesi ja viemärin linjaus tontille.

Tämä kuva ei vielä näytä hirveän pahalta – vaikka hiukan jo hirvittää tämäkin, että miten kaikki liikenteenohjaukset yms. saadaan järjestettyä, tuleehan tuossa nyt sitten liikkennehaittaa Korsosta Koivukylään tulevalle radanvarsitien liikenteelle, ja samoin Rekolan oman kylän ihmiset kulkevat tämän risteyksen kautta, kuten myös taaempana Matarin ja Päiväkummun asukkaat. He tosin voivat käyttää myös Ohratielle meneviä reittejä, mutta nyt kun Ohratie on elokuun loppuun saakka suljettuna sielä olevan tien sortuman takia, niin nyt tällä hetkellä kaikki liikenne todellakin kulkee tästä risteyksestä. Tilanne paikan päällä näyttää tältä, eli kuvan alalaidassa olevalle kahdelle metallikannelle pitää kaivaa ”oja” tontilta, tuosta liikennevalojen välistä, ja sitä kaivaessa pitää jalankulkijat ja pyöräilijät ohjata käyttämään kadun toista reunaa:


Alla oikealla sadevesi ja jätevesikaivot, ja siinä vieressä puhtaan veden sulkukaivo (ei näy pinnalle).

Kaivuu lupaa alustavasti kysellessäni kaupungin virkailija oli taas erittäin avulias ja ystävällinen. Kaivuu lupa-asia ei vielä tosin edennyt, kun sen saamiseksi HSY:lle sopiva liittämispäivä pitää ensin sopia, ja sitä en voi vielä sopia, koska se riippuu meidän omista ja paalutusmiehen aikatauluista. Ensin pitää saada kuoppa valmiiksi, sitten kapillaarikatkosepelit kuopan pohjalle, ja sitten sopia milloin paalutus tehdään. Vasta sitten kun paalukone on poistunut paikalta, sitten voidaan ottaa vesiletku ainakin kieppinä tontille. Tai asetella se suoraan omalle paikalleen alapohjan alle.

Sain kaivuulupia käsittelevältä kaupungin virkailijalta myös nelivärisen johto- ja putkikartan, että mitä kaikkea siellä ison tien alla oikein kulkee. Sitä hässäkkää kun muutaman minuutin tuijottaa, niin meinaa melkein tulla päänsärky, se nimittäin näyttää tältä:


Putki- ja kaapelihässäkkää kadun alla.

Eli kun tontilta aletaan tekemään kaivantoa keskelle risteystä, niin ensimmäisenä vastaan tulee Soneran valokuitukaapeli. Sitten tulee Vantaan energian sähkökaapeli. Sitten on jossain kohdassa liikennevaloihin menevä sähköpiuha. Sen jälkeen tulee kaukolämpöputket 2 kpl. Sitten tulee vesilaitoksen sadevesiviemäri ja sen takana jätevesiviemärin putki. Ja vasta sen jälkeen tulee puhtaan käyttöveden vesijohto, johon HSY:n mies tulee tekemään pelkät liitokset sitten kun se on kaivettu esiin kadun alta. Saa siinä kaivurimies olla aika tarkkana, koska jos jokin näistä menee vahingossa poikki, niin siitähän sitten riemu repeää, eli sen jälkeen projekti pitenee aika huomattavasti. Täytyy jo etukäteen tarkistaa, että vakuutukset on kaikilla ja kaikilta osin kunnossa. Ja kuka tahansa ei saa kaivamaan edes ryhtyä, kaivajalta vaaditaan tieturvakortti I tai II, mutta onneksi nykyisellä kuoppaa kaivamalla urakoitsijalla sellainen sattui olemaan, ja hän ei hetkeäkään epäröinyt, kun kysyin että suostuuko hän kaivamaan ojan keskelle ison tien riesteystä, vai pitääkö siihen etsiä joku toinen urakoitsija.

Nämä on myöskin tällaisia hankalia tilanteita siinä mielessä, että jos ”tavallinen” omakotitalon rakentaja joutuu samaan tilanteeseen ja tilaa Googlen avulla jostakin tuiki-tuntemattomalta urakoitsijalta tällaisen urakan, niin loppuhinta saattaa olla aivan tähtitieteellinen sitten kun se lasku aikanaan tulee. Ihan sama sovitaanko hinta etukäteen könttänä, vai tuntiperusteisesti.

Kallista tämä on toki nytkin. Esim. kun paikat ennallistetaan, niin pelkästään jo asfalttifirman miehet ottavat 500 euroa pelkästä paikalle tulemisesta. Ja harmillista, että juuri noin kuukausi sitten tilasin 100 metrin päässä sijaitsevalle ostoskeskukselle uudet pihan asfaltit (se on minulla isännöinnissä), niin tämä ei nyt mennyt ”siinä samalla”, eli paikalle tulemisesta on jälleen kerran maksettava uusi paikalletulomaksu, vaikka asfaltoitavaa ei olisi kuin muutama neliö.

Sikäli kävi kuitenkin omasta mielestäni hyvä tuuri, että nykyisellä kuopankaivajalla sattui se tieturvakortti olemaan, ja hän on halukas vesiliittymälle asti kaivamaan. Eli on ainakin tuttu yrittäjä jo vuosien takaa, ja vaikkei hänkään osannut könttähintaa urakalle sanoa, niin tuntihinnalla nyt lähdetään, eli luottamus laskutuksen osalta pitää olla aika vankalla pohjalla. Ja onkin. Muuten ei uskaltaisi pelkällä tuntiperusteisella hinnalla hommaan lähteä.

Eli nyt Vantaan kaupungin kunnallistekniikan kaivuulupa virkailijan antamalla ohjeistuksella tämän urakan vaiheet etenevät seuraavasti:

Ensin sovitaan vesilaitoken Itä-Piirin kanssa kytentäpäivä, ja se on sovittava 1-2 viikkoa etukäteen. Kun se on sovittu, sitten haetaan Vantaan kaupungilta kaivuulupa. Ennen töiden aloittamista on vuokrattava jostain esim. Helsingin kaupungin rakennusviraston varikolta Oulunkylästä tarvittavat liikennemerkit, puomit, vilkkuvalot, ja ajosillat matalalattia busseja varten. Ylikulkusilta tarvitaan myös pyörätielle, kun sekin katkeaa siinä samalla. Kun nämä on kaikki odottamassa valmiina, sitten tilataan Vantaan kaupungilta peilausmies paikalle, ja hän merkkaa spray-maalilla asfalttiin, että missä kohtaa mikäkin kaapeli kulkee ja missä menee eri putkien paikat. Kaivurimies yrittää sitten niillä merkinnöillä pärjätä, ja toivotaan että maan alla ei ole mitään sellaista, mikä ei kuvissa näy. Ja sitten pitää aloittaa melkoinen soittokierros ilmoittamisen tiimoilta, ennen kuin tien saa kaivaa poikki. Eli pitää hankkia tilapäinen liikennejärjestelylupua (maksullinen) kaupungilta. Mikäli käy (hetkellisestikin) niin, että kulkuyhteys katkeaa risteyksessä kokonaan, se tieto on ilmoitettava välittömästäi Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen valvomoon. Aiheutuvasta häiriöstä on myös ilmoitettava HSL:n liikennejärjestelijälle, koska linja-autoliikenne voi työn vuoksi häiriintyä ja hidastella. Liikennevalojen ohjaussilmukat joudutaan myös irrottamaan, ja siitä pitää ilmoittaa Kuntatekniikan keskukselle, ja jos näihin liittyen tulee jotain vikaa, se ilmoitetan Suomen Energia-Urakointi Oy:lle joka tulee sitten niitä vikoja korjaamaan.

Ja kun ne asiat yleensä eivät suju ”kuin elokuvissa”, niin jo etukäteen on tiedossa, että loma-aikana aina ei tavoita niitä henkilöitä joita yrittää tavoitella, ja esim. matalalattiabussien ajosilloista on kuulemma kesäaikana jatkuva pula.

Että tuli tässä nyt pikkuisen lisähaastetta rakentamiseen! Mutta ei rakentamista tämän takia tietenkään keskeytetä, eli nämä on vain teknisiä lisähaasteita, ja eiköhän se vesiputki ja viemäriputki jotenkin vedetä niiden muiden kaapeleiden ylitse ja alitse ja muista putkista yli/ali riippuen millä korkeudella ne ovat.

Ja kun katua aletaan parsia takaisin kasaan, sitten on pääliikenne- ja kokoojakadulla (katuluokka nro3) vielä omat tarkat määräykset, että miten ne pitää tehdä, ettei sitten vuoden tai parin päästä maa lähde painumaan kaivojen ympärillä. Tähänkin on ohjeistukset saatuna, eli tehdään niiden mukaisesti.

Pakko sitä vettä on kuitenkin tontille saada, sähkölaitos toi kaapelin tontinrajalle ihan liittymismaksun hinnalla, mutta vesilaitos vaatii kaivamaan sinne asti missä heidän lähin sulkukaivo on. Sen lisäksi, että vesilaitoksen liittymismaksu on paljon suurempi kuin sähkölaitoksen. Ja kaikki kaivamiskulut menee rakentajan pussista, vesilaitos sanoi, että he tekevät vaan pelkän liitostyön omalle kaivolleen.

Tämän verran on vettä saatu montun pohjalle ihan ilmaiseksi. Ei ole tarvinnut pumpata poiskaan vielä, kun tuollainen muutaman sentin vesikerros helpottaa kaivamistakin, eli saadaan pohja vatupassiin sen avulla. Veden vähäinen määrä yllätti, kun kuitenkin on ollut näin sateinen kesä.


Vettä montun pohjalla.

Kiven pudottamistesti – jos tuonne montun pohjalle hyppäisi itse, uppoaisi varmaan polvia myöten saveen, eikä pääsisi omin voimin ikinä pois.


Montun pohjalle pudotettu kivi.

299 vastausta artikkeliin ”Vesi kiven alla!!!

  1. My wife and i got satisfied that Ervin could carry out his homework out of the precious recommendations he got out of your web site. It’s not at all simplistic to simply continually be making a gift of tips and tricks that many the rest could have been selling. And now we do know we need the writer to thank because of that. Most of the illustrations you’ve made, the straightforward website navigation, the relationships you assist to instill – it’s got most sensational, and it is facilitating our son and us believe that the subject matter is cool, which is certainly unbelievably serious. Many thanks for the whole lot!

  2. Wow! Thank you! I constantly wanted to write on my website something like that. Can I take a portion of your post to my blog?

  3. I just want to say I’m all new to weblog and honestly savored your web-site. Very likely I’m likely to bookmark your website . You really have outstanding articles and reviews. Thank you for sharing with us your webpage.

  4. Somebody necessarily assist to make critically posts I might state. This is the very first time I frequented your website page and so far? I surprised with the analysis you made to make this particular publish incredible. Excellent job!

  5. I just could not depart your site before suggesting that I extremely loved the standard info a person supply on your visitors? Is gonna be again continuously in order to investigate cross-check new posts.

  6. Great paintings! This is the type of information that are supposed to be shared across the net. Shame on Google for not positioning this submit higher! Come on over and talk over with my web site . Thank you =)

  7. hi!,I really like your writing so much! proportion we keep up a correspondence extra approximately your article on AOL? I need a specialist in this house to solve my problem. May be that is you! Taking a look forward to look you.

  8. I think this website has some real excellent information for everyone :D. ”Believe those who are seeking the truth doubt those who find it.” by Andre Gide.

  9. My brother recommended I might like this web site. He was entirely right. This post actually made my day. You cann’t imagine just how much time I had spent for this info! Thanks!

  10. Hi my family member! I wish to say that this post is amazing, nice written and come with approximately all important infos. I would like to see more posts like this.

  11. I truly appreciate this post. I¡¦ve been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You’ve made my day! Thanks again

  12. Hi, Neat post. There’s an issue with your website in web explorer, may test this… IE nonetheless is the market leader and a huge section of other people will leave out your wonderful writing because of this problem.

  13. I loved as much as you’ll receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored material stylish. nonetheless, you command get bought an nervousness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again as exactly the same nearly very often inside case you shield this increase.

  14. Great article and straight to the point. I don’t know if this is really the best place to ask but do you guys have any ideea where to hire some professional writers? Thanks in advance 🙂

  15. Väliaikatietona tänne vielä, että kaivuuhommat risteyksessä alkaa ma 17.9 tosi aikaisin aamulla, ja koko viikko kaivetaan tavoitteena saada monttu kiinni vielä perjantai-iltana 21.9.2012. Aikataulujen yhteensovittamisesta johtuen (kaivuriurakoitsija, HSY:n liittymän tekijä, asfalttifirma ja yliajosiltojen & liikennemerkkien vuokraus) asia ei ihan elokuun puolella sitten onnistunutkaan. Palaan tähän aiheeseen uudella blogipäivityksellä kun asia tulee ajankohtaiseksi. Ja risteyksestä kaivetaan mm. sen tähden, että siellä juuri on vieri vieressä likaviemärin ja sadevesiviemärin sekä puhtaan veden kaivot, ja kaikkiin niihin pitää päästä tekemään liityntä.

  16. Jos paalumies ehtii ensi viikolla käymään (paalutustyö on yhden päivän homma), niin vesiliittymän kaivuutyöt alkaa vielä elokuun puolella.

  17. Kyllä niitä seuraavaksi lähimpiä vesiliittymät on tullut myöskin katseltua. K-kaupan puolella kynsistudion ja isännöitsijätoimiston oven kohdalla olisi myös liityntäkaivo. Sinne on kuitenkin 50 metriä enempi matkaa, ja Laurintien ylitys pitää tehdä silloinkin. Vain kaukolämpöputket jäisi välistä pois, jos vesi kytkettäisiin sieltä. Saattaa olla se lyhin kaivuu kuitenkin halvin tässä tapauksessa, eli keskeltä risteystä.

    Se olisi jo aika kova juttu, jos olisi päärata tulvan takia poikki Rekolan kohdalla. Silloin pitää myöskin toivoa sitä, että vesilaitos ei lähetä arviolaskua käytettyjen vesikuutioiden perusteella… 😉

    Hurjalta kuulostaa kyllä sekin, että jos jo toteutuneissa rakennusprojekteissa on vesiliittymästä johtuen tullut 30 tonnin loppulasku.

    Tähän verrattuna sähkölaitokselta saa oikein hyvää palvelua, kun tuovat reilulla 1000 eurolla kaapelikiepin tontille ja siinä tulee sähkökaappikin samaan rahaan. Ja kuitenkin jonkin verran kaivuuhommia oli heilläkin.

  18. Mitä v*:x?+tua? Myytiinkö tontti mainoslauseella ”kunnallistekniikka tontin lähellä?” Vesilaitos: missä lähin sulkukaivo on…eli jos olisi ollut Korson vesitornin kohdalla, olisitteko joutuneet kaivamaan sinne saakka? Ja usko pois, ei tule menemään homma kuin Strömsössä…. saadaan lukea Iltapäivälehdistä kuinka mm. junaliikenne oli tunteja poikki Rekolan kohdalla kaivuutöiden takia… 🙂

  19. Huh huh. Kannattaisiko tuohon vielä yrittää selvitellä löytyykö jostain muualta liittymispaikkaa helpommalla… Esim laurintiellä luulisi kulkevan vaikka vähän kauempanakin. Keskelle vilkasta risteystä työn tekeminen voi äkkiä maksaa ei kymmentä tuhatta vaan kymmeniä tuhansia. Itse sain aikanaan liittymät suoraan omalta tontilta ja silti paloi kaikkineen tuo kymppitonni. Lähinaapurini joutui vähän vastaavasti ottamaan liittymät tien toiseltapuolelta ja kirosi kun kolmisenkymmentätonnia oli liittymien lopputulos.

  20. Tämmöistä se talon rakentaminen aina välillä on 😉 Eli yllätyksiä voi aina välillä tulla. Itse asiassa ihan alkuvaiheessa täysin varmaa on vain se, että aikataulut ja kustannusarviot eivät pidä kutiaan koskaan. Tai en minä ainakaan ole kuullut vielä sellaisesta rakennusprojektista, jossa aikataulu ja kustannukset olisivat toteutuneet juuri siten kuin oli suunniteltukin.

    Laitan sen laskun tuonne ”toteutuneet kustannukset sivulle” sitten kun se jossain vaiheessa tulee, eli varmaankin jo muutaman viikon päästä.

  21. Kyllä tohon saat yhden kymppitonnin kaikkineen mukavasti menemään.

Kommentointi on suljettu.