Iloxair 199 kesätoiminto

Vielä pari kuukautta sitten oli lämmityskausi päällä, ja silloin IV-kone ilmoitti hyötysuhteen 84%:ksi, ikä on aika korkea lukema. Ehkä se oli ihan totta kuitenkin? Tämä ja monta muutakin asiaa ilmastointikoneesta tässä linkissä:

http://talo-rautio.talovertailu.fi/2015/04/08/esittelyssa-iloxair-199-iv-kone/

Nyt kun lämmityskausi on ohi, ilmastointikone on alkanut jäähdyttämään taloa viileämmällä ulkoilmalla. Jäteilmasta kone ei ilmeisesti enää yritäkään saada lämpöä talteen (ja hyvä niin).

Tai ainakin jäteilman lämpötila on paljon korkeampi kuin huoneisiin puhallettava tuloilma (talvella tämä on toisinpäin – jäteilman lämpötila saattoi silloin olla esim. +10C, jos huonetiloihin tuli silloinkin kuitenkin ihan mukavan lämpöistä huoneilmaa).

Jossain kuitenkin nyt huonetiloissa syntyy suuret määrät energiaa vielä myöhään illallakin (?), jos IV-laitteen mukaan noin +17,1C ulkolämpötilasta huoneisiin menevä lämpötila nousee noin +19,9C lämpöön, huoneista pois imettävä lämpötila on +24,5C ja ulos talosta poistettava jäteilma on +23,8C? Eri virtausten lämpötilojen pieni tasaantuminen voi johtua osittain myös siitä, että IV-kanavien eristystyöt on osittain yhä vieläkin kesken (muutama metri puuttuu – enkä ole niitä vielä ehtinyt/viitsinyt laittaa).

Eri huoneissa olevat lämpötilamittarit vahvistavat tuon +24,5C lämpötilan. Kuinkahan korkeaksi sisätilojen lämpötilat sitten mahtaisivat nousta, jos napsauttaisin IV-koneen hetkeksi kokonaan pois päältä, ja +19,9C viileämpi tuloilma lakkaisi kokonaan? En nyt taida sellaista kuitenkaan lähteä kokeilemaan.

Sähkönkulutus kokonaisuudessaan on vaihdellut viime aikoina kahta puolen joko yli tai alle 30 kWh per päivä. En tiedä selittääkö se sitten jollain tapaa sen, että sisätiloissa alkaa oikeastikin olla aika kuuma? Vaikka tämän kesän sää tähän mennessä ei ole ollut mitenkään poikkeuksellisen kuuma. Pikemminkin päinvastoin – aika viileää keliähän tähän asti on ollut, poikkeuksena eilisen lauantain aurinkoinen ja lämmin päivä.

Lattialämmityksen kiertovesipumpun otin kokonaan pois päältä jo joitakin päiviä sitten. Eli täten on aivan varmaa, että sähköä ei kulu suoraan lämmitystarkoituksessa enää yhtään enempää mitä kuuman käyttöveden lämmitys kuluttaa. Mutta lämminvesivaraajakin on niin kaukana kellarissa, ettei siitä mahdollisesti huokuva hukkalämpö voi vaikuttaa koko talon lämpötiloihin käytännössä yhtään mitään.

Tällä hetkellä IV-kone ei laske enää hyötysuhdetta, mikä olisikin aika kummallinen luku, jos talosta ulos puhalletaan lämpimämpää ilmaa mitä talon sisälle.

Tällä hetkellä IV-kone ei laske enää hyötysuhdetta, mikä olisikin aika kummallinen luku, jos talosta ulos puhalletaan lämpimämpää ilmaa mitä talon sisälle.

Ulkona on ulkolämpötila-anturin mukaan 17,1C. Ulkokellarin lämpötila (erillisellä sisäänkäynnillä talon kyljessä) on samaan aikaan 15C. Ilmatieteenlaitoksen mukaan (siis Helsinki-Vantaan lentoaseman mittarissa) on nyt 12,1C.  Tiedä sitten mikä on oikein, ehkä tällä kohtaa Vantaata lämpötila on jotain 15-17C haarukassa, mittauspaikasta riippuen?

Ulkona on ulkolämpötila-anturin mukaan 17,1C. Ulkokellarin lämpötila (erillisellä sisäänkäynnillä talon kyljessä) on samaan aikaan 15C. Ilmatieteenlaitoksen mukaan (siis Helsinki-Vantaan lentoaseman mittarissa) on nyt 12,1C. Tiedä sitten mikä on oikein, ehkä tällä kohtaa Vantaata lämpötila on jotain 15-17C haarukassa, mittauspaikasta riippuen?

Ilmastoinnin kautta tuloilman lämpötila huonetiloihin on 19,9C,

Ilmastoinnin kautta tuloilman lämpötila huonetiloihin on 19,9C.

Huonetiloista pois tulevan ilman lämpötila on 24,5C.

Huonetiloista pois tulevan ilman lämpötila on 24,5C.

Talosta ulos puhallettavan jäteilman lämpötila on 23,8C - eli useita asteita lämpimämpää mitä on ulkoilman lämpötila tällä hetkellä.

Talosta ulos puhallettavan jäteilman lämpötila on 23,8C – eli useita asteita lämpimämpää mitä on ulkoilman lämpötila tällä hetkellä.