Yläpohjan home

Yläpohjassa tai vesikattoa vasten olevassa rakenteessa kosteus voi tehdä ja on joissakin taloissa jo tehnytkin tuhojaan:

Kuva bongattu Janne Katajan blogista. Blogi (tämä kuva siellä mukana) löytyy tästä linkistä: http://www.raxa.fi/node/1930/2240

Kuva bongattu Janne Katajan blogista. Blogi (tämä kuva siellä mukana) löytyy tästä linkistä: http://www.raxa.fi/node/1930/2240

Tilanne ei jatkossa välttämättä ainakaan helpotu, koska rakennusmääräykset muuttuvat lähitulevaisuudessa ehkä enemmän ja nopeammin, mitä Suomessa on koskaan aikaisemmin rakennusmääräyksiä muutettu? Tässä joudutaan nyt sitten ottamaan uusia rakenneratkaisuja käyttöön paljon nopeammassa tahdissa, kuin mitä uusien rakenneratkaisujen onnistumisesta ja toimivuudesta ehditään saamaan käytännön kokemuksia:

Rakentamisen määräykset kiristyvät lähitulevaisuudessa hyvin paljon - ja nopealla aikataululla. Kuuden vuoden jälkeen eli 1.1.2021 jälkeen kaikkien uusien rakennusten tulee olla lähes nollaenergiarakennuksia.

Rakentamisen määräykset kiristyvät lähitulevaisuudessa hyvin paljon – ja nopealla aikataululla. Kuuden vuoden jälkeen eli 1.1.2021 jälkeen kaikkien uusien rakennusten tulee olla lähes nollaenergiarakennuksia.

Screenshot 2015-04-16 21.03.13

Uusista määräyksistä johtuen ongelmia tulee olemaan mm. yläpohjassa, jonne pääsee jatkossa entistä vähemmän lämmönhukkaa, ja joka tästä johtuen on jatkossa entistäkin alttiimpi homeelle. "Tarvittaessa yläpohjaa voidaan myös lämmittää"?! Kuulostaa aika oudolta ratkaisulta? Siis että ensin paksummilla eristeillä estetään hukkalämmön pääsy yläpohjaan, jota sen jälkeen lämmitetään - jolloin joudutaan takaisin alkutilanteeseen, jossa lämmönhukka piti yläpohjan riittävän lämpimänä ja kuivana (yhdessä hyvän tuuletuksen kanssa).

Uusista määräyksistä johtuen ongelmia tulee olemaan mm. yläpohjassa, jonne pääsee jatkossa entistä vähemmän lämmönhukkaa, ja joka tästä johtuen on jatkossa entistäkin alttiimpi homeelle. ”Tarvittaessa yläpohjaa voidaan myös lämmittää”?! Kuulostaa aika oudolta ratkaisulta? Siis että ensin paksummilla eristeillä estetään hukkalämmön pääsy yläpohjaan, jota sen jälkeen lämmitetään – jolloin joudutaan takaisin alkutilanteeseen, jossa lämmönhukka piti yläpohjan riittävän lämpimänä ja kuivana (yhdessä hyvän tuuletuksen kanssa).

Meillä on rakennekuvien mukaan yläpohjan U-arvo 0,09:

Talo-Rautio: Yläpohjan pinta-ala = 102,0m2 ja sen U-arvo = 0,09 W/m2K - tämä U-arvo lienee aika tyypillinen tämän päivän talojen yläpohjassa?

Talo-Rautio: Yläpohjan pinta-ala = 102,0m2 ja sen U-arvo = 0,09 W/m2K – tämä U-arvo lienee aika tyypillinen tämän päivän talojen yläpohjassa?

Millaiset olosuhteet yläpohjaan sitten muodostuu tällaisella rakenneratkaisulla? Siinäpä kysymys, ja ajattelin, että sitä voisi ehkä vähän tutkia. Samalla jäin miettimään tuolla yllä olevassa Tampereen Teknillisen yliopiston kalvosarjassa ollutta vinkkiä, että yläpohjaa voi tarvittaessa vaikka lämmittää – niin eikös siihen ole luontaisena apuna tiilipiippu? Kun se kerran huokuu lämpöä asuinhuoneisiin joiden kautta se kulkee, niin kai se lämmittää sitten yläpohjaakin? Ja saa ehkä tyynellä ilmalla muuten paikallaan pysyvän ilman ehkä hiukan kiertoliikkeeseen?

Eli nyt siellä on sitten meidän yläpohjassa pari radioteitse lukemia ilmoittavaa mittaria, joista toinen on yhdistetty lämpötila- ja kosteusmittari:

Lämpö- ja kosteusmittari yläpohjassa talon keskikohdassa.

Lämpö- ja kosteusmittari yläpohjassa talon keskikohdassa.

Jotta voidaan tietää, lämmittääkö tiilipiippu mitään, niin toinen mittari (pelkkä lämpötila) on tiilipiipun ulkopinnassa:

Lämpötila-anturi tiilipiipun ulkopinnassa yläpohjatilassa. Tiilipiippu on talon toisessa päädyssä.

Lämpötila-anturi tiilipiipun ulkopinnassa yläpohjatilassa. Tiilipiippu on talon toisessa päädyssä.

No mitä mittarit sitten näyttivät?

Yläpohjan lukemat sateisena iltana 16.4.2015: Kosteutta on 74% (eilen oli poutapäivänä 58%), lämpötila tänään +4C - eilen oli muistaakseni aste-pari enemmän.

Yläpohjan lukemat sateisena iltana 16.4.2015: Kosteutta on 74% (eilen oli poutapäivänä 58%), lämpötila tänään +4C – eilen oli muistaakseni aste-pari enemmän.

Tiilipiipun vieressä lämpötila on pari astetta korkeampi verrattuna siihen, mitä 5-6 metrin päässä talon keskellä oleva mittari näyttää.

Tiilipiipun vieressä lämpötila on pari astetta korkeampi verrattuna siihen, mitä 5-6 metrin päässä talon keskellä oleva mittari näyttää.

Kyllähän nuo sadekelin kosteusprosentit ovat aika korkeita? Tai yleensä, jos home alkaisi iskeä puurakenteisiin, niin juurikin se ilmiö herkästi tapahtuu tällaisissa koleissa keleissä (lämpötila vain muutaman asteen plussalla), ja kosteutta on reippaasti (home alkaa kait kasvaa kun kosteusprosentti on noin 75% tai siitä ylöspäin?)

No näkyikö hometta? Ei näkynyt, eikä tuntunut myöskään nenään, eli ilma ainakin eilen kun yläpohjassa kävin, oli tuulisella kelillä oikeinkin raikas, tuulesi niin että se tuntui ihan selvästi.

Yleiskuva yläpohjasta. Ei näkynyt hometta missään. Tuuli oli ainakin eilen ihan selvästi havaittavissa.

Yleiskuva yläpohjasta. Ei näkynyt hometta missään. Tuuli oli ainakin eilen ihan selvästi havaittavissa.

Räystäiden alla olevat LED-valot valaisevat tai heijastavat ihan mukavasti valoa myös yläpohjan suuntaan.

Räystäiden alla olevat LED-valot valaisevat tai heijastavat ihan mukavasti valoa myös yläpohjan suuntaan.

Jään nyt kuitenkin seurailemaan tilannetta. Jos poutasäällä ja/tai tuulisella kelillä kosteus aina häipyy välillä, niin hyvä niin. Vein muutaman mittausanturan myös kellaritiloihin, niistä sitten lisää jossain vaiheessa myöhemmin…

Jos joku haluaa samanlaisia mittareita hankkia myös itselleen, niin täältä löytyy, tai täältä kävin hakemassa omani. Itse mittari maksoi 105€ ja siihen radioteitse liitettävät etäanturit 20€/kpl – antureita voi olla max. 8 kpl:

http://lampomittari.fi/tuotteet/dataloggeri-lampotila-ja-kosteus/

Tässä artikkelissa kolmen kalvon verran lainattu Tampereen eknillisen yliopiston kalvosarja ”Rakennusfysiikkaa rakennusvalvojalle – Energiatehokkuuden parantamisen vaikutuksia uudis- ja korjausrakentamiseen” – Prof. Juha Vinha – niin tämä löytyy kokonaisuudessaan mm. tästä linkistä:


http://www.kunnat.net/fi/tietopankit/tapahtumat/aineisto/2014/ilmastokonferenssi-2014/08052014/05_Vinha_FCG_Uudet%20energiam%C3%A4%C3%A4r%C3%A4ykset%20ja%20niiden%20vaikutukset_080514.pdf0Y,%D7%A3.pdf

 

EDIT 17.4.2015 klo 18:45,

Tänään 17.4.2015 aamulla lämpötila kävi yläpohjassa lähellä nollaa ja kosteusprosentti 80%:ssa. Mielenkiintoista katsoa mitä lukemia tulee syksyllä - jolloin oikeasti on kuukausitolkulla märkää ja lämpötila vain pikkuisen plussalla. Tosin nykyään sama syyskeli jatkuu monesti talvellakin ihan samanlaisena.

Tänään 17.4.2015 aamulla lämpötila kävi yläpohjassa lähellä nollaa ja kosteusprosentti 80%:ssa. Mielenkiintoista katsoa mitä lukemia tulee syksyllä – jolloin oikeasti on kuukausitolkulla märkää ja lämpötila vain pikkuisen plussalla. Tosin nykyään sama syyskeli jatkuu monesti talvellakin ihan samanlaisena. Oleellista on kuitenkin se, että kosteutta ei tiivistyisi niin paljon, että kastepiste saavutetaan.

196 vastausta artikkeliin ”Yläpohjan home

 1. Hello, i think that i saw you visited my site so i came to “return the favor”.I am attempting to find things to improve my web site!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

 2. I definitely wanted to jot down a brief remark to be able to say thanks to you for some of the stunning ideas you are sharing at this site. My particularly long internet lookup has at the end of the day been compensated with brilliant knowledge to share with my friends. I would repeat that most of us site visitors are unquestionably lucky to be in a great website with so many marvellous individuals with useful hints. I feel really grateful to have encountered your entire webpages and look forward to some more pleasurable moments reading here. Thank you once again for a lot of things.

 3. I simply want to say I am very new to weblog and truly enjoyed this web-site. Likely I’m going to bookmark your blog . You absolutely come with amazing articles. With thanks for sharing your website page.

 4. I really provide a lot of these hoverboard to be able to group, their grocer, and merely regarding anyplace! They believe excellent and they are generally an awesome value. I have any minis for delicious chocolates and so they stick with all the things! I really enjoy these individuals!

 5. Thank you for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do a little research about this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more clear from this post. I am very glad to see such fantastic information being shared freely out there.

 6. I am not sure where you’re getting your info, but great topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for excellent information I was looking for this info for my mission.

 7. Its excellent as your other posts : D, appreciate it for putting up. ”Too much sensibility creates unhappiness too much insensibility leads to crime.” by Charles Maurice de Talleyrand.

 8. Wow, awesome blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your site is wonderful, as well as the content!

 9. Heya i am for the first time here. I found this board and I find It truly useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and aid others like you aided me.

 10. My brother suggested I might like this website. He was entirely right. This post truly made my day. You cann’t imagine just how much time I had spent for this information! Thanks!

 11. Hello, Neat post. There’s a problem along with your website in web explorer, might test this… IE still is the marketplace chief and a huge component of other folks will leave out your wonderful writing due to this problem.

 12. I was just searching for this information for a while. After six hours of continuous Googleing, at last I got it in your site. I wonder what is the lack of Google strategy that do not rank this kind of informative websites in top of the list. Normally the top web sites are full of garbage.

 13. Usually I do not learn post on blogs, however I wish to say that this write-up very forced me to take a look at and do it! Your writing taste has been surprised me. Thank you, very great post.

  • Hei,
   Yläpohjaan puhallettiin Parocin kivivilla. On raskas (hyvä äänen eristys), eikä pala. Seinissä käytettiin myös lasivillaa, sitä voi työntää ja vetää ilman että se menisi niin helposti rikki, eli se oli mukavampi/nopeampi asentaa.

   Yläpohjassa puhallusvillaa noin 40-50cm, seinissä isompi villa 17,5cm ja pienempi 5cm.

   Kivivillan (eli vuorivillan) ja lasivillan lisäksi kolmas villa on kait Ekovilla (vai onko vielä muitakin villoja?) Ekovillaa en kokeillut, kun se on syttyvää.

Kommentointi on suljettu.