Lediä peiliin

Eilen kerroin eteisen valmistumisesta, ja yhtenä katseen vangitsijana eteisessä toimii peili, jonka taustalta kajastaa ledvaloa. Lopputulos näyttää siis tältä:

Eteisen peili asennettuna.

Eteisen peili asennettuna.

Seuraavaksi kerron miten tämä tehtiin. Peilin leveys on siis täsmälleen sama mitä alla olevien valkoisten kaappien leveys, eli 160 cm. Peilillä on korkeutta 70 cm. Peili ja peilikaapisto on ostettu IKEA:sta, led-nauhan ostin Led-Storesta.

Olihan näissä(kin) oma pieni nyhertämisensä, ja seuraavaksi kerron miten se homma kävi:

Ongelmatilanne nro1 = lattialista. Ja kaapisto ei näytä hyvältä, jos sitä ei saa kiinni seinään saakka.

Ongelmatilanne numero yksi = lattialista. Alakaapisto ei näytä kovin hyvältä, jos sitä ei saa kunnolla kiinni seinään saakka.

Sitten piti nyhertää lattialistan mentävä aukko kaapin sokkeleihin. Rautasahaa käyttäen jälki oli siisti, eikä lastulevyyn tullut repeytymisjälkiä sahatessa.

Joten sitten piti nyhertää lattialistan mentävä aukko kaapin sokkeleihin. Rautasahaa käyttäen jälki oli siisti, eikä lastulevyyn tullut repeytymisjälkiä sahatessa.

Sama väliseinä, jossa on eteisen peili kiinni, näyttää toiselta puolen eli keittiön puolelta tällaiselta. Halogeenivaloja ohjataan valokatkaisijasta. Sähkö tulee ensin katkaisijaa lähinnä olevalle valaisimille, josta se jatkaa eteenpäin vasemmalle halogeenille. Ja nyt sähköjohdon matka jatkuu myös seinän läpi eteisen puolelle peilin taa, jonne on asennettu ledit. Eteisen peilin ledit syttyy siis samalla, jos keittiön seinällä olevat halogeenivalot laittaa päälle. Kaikki sähköjohdot jäivät piiloon väliseinän sisään.

Sama väliseinä, jossa eteisen peili on nyt kiinnitettynä, näyttää toiselta puolen eli keittiön puolelta tällaiselta. Halogeenivaloja ohjataan oviaukon vieressä olevasta valokatkaisijasta. Sähkö tulee ensin katkaisijaa lähinnä oviaukkoa olevalle valaisimille, josta se jatkaa kipsilevyn takana eteenpäin vasemmalle halogeenille. Ja nyt tällä hetkellä sähköjohdon matka jatkuu myös seinän läpi eteisen puolelle peilin taa, jonne on asennettu ledit. Eteisen peilin ledit syttyy siis samalla, jos keittiön seinällä olevat halogeenivalot laittaa päälle. Kaikki sähköjohdot jäivät siististi piiloon väliseinän sisään.

Peili on propattu kipsilevyyn molemmista yläkulmistaan tällaisilla kipsilevyankkureilla, joiden kummankin pitäisi kestää 63 kg:n paino kipsilevyssä. Peilin paino led-varustuksella lisättynä lienee ehkä noin 10 kiloa. En punninnut, mutta ei se erityisen raskas ollut. Ankkureita varten piti porta 8 millin reiät. Punaisella muoviholkilla tökätään kipsilevyn taakse tulevat väkäset auki.

Peili on propattu kipsilevyyn molemmista yläkulmistaan tällaisilla kipsilevyankkureilla, joiden kummankin pitäisi kestää 63 kg:n paino kipsilevyssä. Peilin paino led-varustuksella lisättynä lienee ehkä noin 10 kiloa. En punninnut, mutta ei se erityisen raskas ollut. Ankkureita varten piti porata 8 millin reiät kipsilevyyn. Punaisella muoviholkilla tökätään kipsilevyn taakse tulevat väkäset auki, jolloin ankkurointi pitää kunnolla.

Led-nauha on liimattu kiinni valkoiseen alumiinikiskoon, joka on kiinnitetty peilin puupokaan 10mm puuruuveilla.

Led-nauha on liimattu kiinni valkoiseen alumiinikiskoon, joka on kiinnitetty peilin puupokan sisäpuolelle 10 mm puuruuveilla.

SAM_3942

SAM_3943

5 metrin led-nauha riitti hyvin. Värisävynä on 3000K, niin kuin meillä on kaikki muutkin ledit samalla sävyllä, jolloin yhteensopivuus valojen värisävyssä on aika hyvä halogenvalojen ja takkatulen kanssa. Siinä 3000 kieppeille ne ovat kaikki.

5 metrin led-nauha riitti hyvin. Värisävynä on 3000K, niin kuin meillä on kaikki muutkin ledit samalla sävyllä, jolloin yhteensopivuus valojen värisävyssä on aika hyvä halogenvalojen ja takkatulen kanssa. Siinä 3000 Kelvinin kieppeille ne ovat kaikki.

Oleellisin varuste koko hommassa oli ledin muuntaja eli "45w  power lituska", jonka paksuus oli vain 20 milliä. Peilin lasin taakse jäävä vapaa tila oli noin 30 milliä.

Ehkä kaikkein oleellisin varuste koko hommassa oli ledin muuntaja eli ”45w power lituska”, jonka paksuus oli vain 20 milliä. Peilin lasin taakse jäävä vapaa tila oli noin 30 milliä. Eli ensin piti ostaa led-muuntaja, ja vasta sitten mennä peiliä ostamaan.

Peilin molemmissa alakulmissa - alumiinilistan ja puupokan väliin kierrettynä on leveäkantainen ruuvi. Se toimii topparina, ja sen avulla voi myös kätevästi säätää peilin kallistuskulmaa. Jos haluaa, että peilin kuvakulma avautuu enempi alaspäin, näitä alakulman ruuveja voi kiertää syvemmälle. Nyt peili on vaakatasossa eikä sitä ole kallistettu mihinkään, jolloin ruuvin pituuden verran jää nyt tilaa ledvalolle päästä ulos peilin takaa.

Peilin molemmissa alakulmissa – alumiinilistan ja puupokan väliin kierrettynä on leveäkantainen ruuvi. Se toimii topparina estäen peilin alareunaa pääsemästä seinään kiinni asti. Ja näiden ruuvien avulla voi myös kätevästi ja tarvittaessa säätää peilin kallistuskulmaa. Jos haluaa, että peilin kuvakulma avautuu enempi alaspäin, näitä alakulman ruuveja voisi kiertää pikkuisen syvemmälle. Nyt meillä peili on vaakatasossa, eikä sitä ole kallistettu mihinkään, jolloin ruuvin varren pituuden verran jää nyt tilaa ledvalolle päästä ulos peilin takaa.

Peilin yläkulmat on kiinnitetty näin - eli yläkulmassa topparina toimii 2 mutteria. Ilman niitä ruuvi uppoaisi kokonaan seinään eikä peilin taakse jäisi yhtään vapaata tilaa. Tai vaikka ruuvin jättäisikin "puoliksi ulos" seinästä, niin mikään ei estäisi peiliä liikkumasta liian lähelle seinää, jos siellä ei olisi ruuvissa paria mutteria välissä. Jos lisää yhden mutterin lisää, valokeilan leveys seinällä kasvaa, ja jos ottaa yhden mutterin pois - valokeila peilin kehyksen ympärillä kapenee. Mielestäni paras tulos tulos kahden 8mm mutterin avulla.

Peilin yläkulmat on kiinnitetty eli ankkuroitu kipsiseinään näin. Eli yläkulmassa topparina toimii 2 mutteria. Ilman muttereita ruuvi uppoaisi kokonaan seinään eikä peilin taakse jäisi yhtään vapaata tilaa. Tai vaikka ruuvin jättäisikin ”puoliksi ulos” seinästä, niin mikään ei estäisi peiliä liikkumasta liian lähelle seinää, jos siellä ei olisi ruuvin varressa paria mutteria välissä. Jos lisää yhden mutterin lisää, valokeilan leveys seinällä kasvaa, ja vastaavasti jos ottaa yhden mutterin pois – näkyvillä oleva valokeila peilin kehyksen ympärillä kapenee. Mielestäni paras tulos saatiin kahden 8mm mutterin avulla.

Keittiön halogeenit iltavalaistuksessa. Kellon ympäri piirtyy kauniin kartiomaiset valokeilat.

Keittiön halogeenit iltavalaistuksessa. Kellon ympäri piirtyy kauniin kartiomaiset valokeilat.

Miten saatiin peilin takaa sähköjohto seinän läpi halogenvalolle? Itse käytin seinän "puhkomiseen" sulkupellin metallivartta, jonka sai kierrettyä sulkupellistä irti. Kun sillä koputti seinän läpi kipsilevyä, niin näki mistä kohdasta se meinaa tulla ulos, ja siihen kohtaan sai siististi porattu poralla reiän, jolloin johdon reikä tuli oikeaan kohtaan halogen valon suhteen. Sama työkalu toimi myös vetotyökaluna, jolla lediltä tulevan virtajohdon sai vedettyä keittiön puolelle, jossa tein sähkökytkennät "sokerinpalaa" eli valkoista riviliitintä käyttäen.

Miten saatiin peilin takaa sähköjohto seinän läpi halogenvalolle? Itse käytin seinän ”puhkomiseen” sulkupellin metallivartta, jonka sai kierrettyä sulkupellistä irti. Kun sillä koputti seinän läpi kipsilevyä, niin näki mistä kohdasta se meinaa tulla ulos, ja siihen kohtaan sai siististi porattua poralla reiän, jolloin johdon reikä tuli oikeaan kohtaan halogen valon suhteen. Sama työkalu toimi myös vetotyökaluna, jolla lediltä tulevan virtajohdon sai tapin päähän teipattuna vedettyä keittiön puolelle, jossa tein sähkökytkennät ”sokerinpalaa” eli valkoista riviliitintä käyttäen.

 

Peilin takana olevat LED-asennukset. Peilin puukehyksen sisäpuolella kiertaa alumiinilista, johon led-nauha on liimattu kiinni. Vasemman puoleisen metallikiskon alla on muuntaja, josta menee syöttöjohto peilin kehän ympäri kulkevalle led-nauhalle, ja toinen pää menee tällä hetkellä väliseinän läpi keittiön halogen lampulle.

Ja lopuksi vielä katsaus peilin taakse hetkeä ennen, kuin se asennettiin paikoilleen seinälle. Peilin takana olevat LED-asennukset näyttää siis tältä. Peilin puukehyksen sisäpuolella kiertaa alumiinilista, johon led-nauha on liimattu kiinni. Vasemman puoleisen metallikiskon alla on muuntaja, josta menee syöttöjohto peilin kehän ympäri kulkevalle led-nauhalle, ja toinen pää menee tällä hetkellä väliseinän läpi keittiön halogen lampulle.

Jahas… Tästä tuli taas WordPress -käyttöjärjestelmän ihmeellisyyksistä johtuen sellainen artikkeli, jota ei pysty kommentoimaan mitenkään. En ainakaan itse löydä kommentointi-ikkunaa mistään. Jos haluatte laittaa terveisiä, laittakaan sähköpostiin tai johonkin toiseen artikkeliin.