As Oy Esimerkkitapaus – kannattaako maalämpö?

Tuodaan nyt sitten välillä vähän omaa työelämääkin mukaan tänne blogiin…

Joskus telkkarissa oli sellainen tietokilpailu kuin ”Haluatko miljonääriksi”, ja siinä ohjelmaformaatissa kilpailijat saivat halutessaan mm. käyttää enintään yhden kerran kolmea oljenkortta, jotka olivat tietokoneen antamat ”fifty-fifty” eli 2 vaihtoehtoa, tai sitten sai kilauttaa kaverille tai kolmantena oljenkortena kilpailijat saivat kysyä kysyä neuvoa katsomolta.

Minäpä taidan tarttua nyt tuohon viimeiseen eli kolmanteen oljenkorteen ja kysytäänpä nyt suurelta yleisöltä, millaisen päätöksen te tekisitte seuraavassa tilanteessa?

Kyseessä on aito ja täysin oikea tositapaus, jossa on ylihuomenna hallituksen kokouksessa pöydällä ja esityslistala laskelmat, joiden perusteella pitää valita mihin suuntaan edetään, uusitaanko taloyhtiön lämmönvaihdin uuteen, vai siirrytäänkö kaukolämmöstä maalämpöön. Kyseisen taloyhtiön – olkoon sen nimi nyt vaikkapa AsOy Esimerkkitapaus tiedot ovat tässä (kyseessä on 1 rakennuksen 3-kerroksinen pienkerrostalo):

11 huoneistoa
Tilavuus 2677m3
Kerrosala 774,5m2, josta asuinpinta-ala 629m2
Rakennusvuosi 1991
Energialuokka E
Energiatodistuksen ET-luku 201
Sijainti Vantaan Tikkurila

Päätöksenteon pohjalle on pyydetty lämmönsiirtimen uusimisesta tarjoukset, ja hintahaitari vaihteli 10500,00 eurosta 14549,00 euroon. Vastaavasti maalämpöpaketin tarjoukset vaihtelivat 60992,61 eurosta 83620,22 euroon. Kaikissa näissä tarjouksissa on mukana alv 24%. Lämmönsiirtimissä ei ole estettä halvimman tarjouksen hyväksymiselle, mutta maalämpöpaketeissa ehdottaisin hallitukselle halvimman tarjouksen hylkäämistä, jolloin toiseksi halvin tarjous on 63100,00 euroa (en nyt lähde selvittelemään hylkäyksen perusteita täällä, mutta tämä 63100,00 olisi mielestäni tässä vaihtoehdossa tämän vaihtoehdon lähtökohtainen hinta, jonka uskaltaa ottaa, jos yhtiö niin päättää). Molemmissa tarjouskilpailuissa hintahaitari näytti olevan melko laaja, eli valitsee taloyhtiö päälinjakseen ihan kumman tahansa näistä, niin kilpailutus näköjään kannattaa.

Sitten jos katsotaan 10 vuoden jo toteutuneita kulutuslukemia sekä kaukolämmön, että sähkön osalta, niin historiatiedot näyttävät tältä (klikkaamalla taulukkoa se suurenee):

AsOy Esimerkkitapauksen energiakulutuksen historiatiedot 10 vuoden ajalta taaksepäin. Kannattaisiko taloyhtiön siirtyä nyt kaukolämmöstä maalämpöön? Kas - siinäpä kysymys!

AsOy Esimerkkitapauksen energiakulutuksen historiatiedot 10 vuoden ajalta taaksepäin. Kannattaisiko taloyhtiön siirtyä nyt kaukolämmöstä maalämpöön? Kas – siinäpä kysymys!

Mikäli taloyhtiö olisi päättänyt näillä hinnoilla siirtyä maalämpöön jo tasan 10 vuotta sitten, ja mikäli tämän siirtymisen ansiosta olisi valistuneen arvauksen mukaan voitu saada energiankulutukseen säästöä 65% eli tämän verran kaukolämmön kuluista pois, niin säästöjen yhteenlaskettu määrä olisi jo kuluneen 10 vuoden osalta ollut 46766 euroa. Ei sillä ihan vielä saa kuoletettua sitä hintaeroa (52600 euroa), mikä on kahden eri vaihtoehtojen välissä, että jatketaanko nyt kaukolämmössä uusimalla lämmönsiirrin, vai vaihdetaanko nyt kaukolämmöstä maalämpöön.

Ja jos tässä kohtaa tarkkoja ollaan, maalämpöön siirtyminen olisi silloin 10 vuotta sitten ollut siirtimen hinnan kalliimpi ratkaisu. Koska silloin vielä elinkaarensa puolivälissä ollut lämmönsiirrin olisi heitetty täysin toimintakuntoisena kaatopaikalle. Mutta nyt se on tullut ikänsä päähän. Se on siis pakko uusia. Jolloin asiaa taloyhtiön näkövinkkelistä katsottuna oikeasti 63100 euroa maksava maalämpöpaketti maksaakin nyt ”vain 52600”, kun lämmönsiirrintä ei tarvitsekaan uusia, jos valitaan maalämpö. Kaukolämpö ei siis jäisi edes varavoimaksikaan. Varajärjestelmä ja lisätehot rakennetaan sähkön varaan, ja se asia on maalämpötarjouksissa huomioitu, ja varajärjestelmän kustannus sisältyy maalämmön kokonaishintaan.

Eli mitäs tehdään? Mitä itse tekisitte? Siis investointi ei selvästikään kykene maksamaan itse itseään takaisin esim. 10 vuoden aikajänteellä, mikä usein on kipuraja, kun eri investointien takaisinmaksuajoista puhutaan.

Mutta kyllä kait tämä maalämpölaitteisto Niben pumpulla nyt ainakin 15 vuotta kestää, ja todennäköisesti kestää paljon kauemminkin, eli käyttöikää voisi olettaa olevan jotain 20-30 vuotta (ainakin myyntimiesten mukaan). Lämmönsiirtimen laskennallinen käyttöikä on 20-25 vuotta. Eli tällä aikajänteellä maalämpöinvestointi jo maksaisi itse itsensä takaisin, ja jos kallioon porataan nyt 4 reikää, niin ne reiät ovat ilmeisesti ikuisia, ja joskus 20-30 vuoden päästä niitä ei tarvitse enää alkaa uudestaan tekemään, vaikka muuten laitteisto olisikin loppuun ajettu.

Eli miten pitäisi mielestänne asiassa edetä? Ai että mitä minä itse tekisin tai mitä meinaan hallitukselle ja yhtiökokoukselle esittää?

Jaa-a…

Jos omistaisin koko talon osakannan ja laittaisin kaikki siellä olevat huoneistot vuokralle, niin kyllä minä ajettelisin siinä kohtaa niin pitkäjänteisesti, että lähtisin maalämmön käyttäjäksi nyt heti. Eli ottaisin nyt halvoilla lainan koroilla tästä investoinnista ne säästöt, mitä tämän investoinnin avulla reilun 10 vuoden päästä alkaisi näiden laskelmien valossa tulla. Ja kun hanke rahoitettaisiin 15 vuoden lainalla, ja kun se maksaa itse itsensä takaisin jo 11-12 vuoden aikana, niin taloyhtiön kokonaiskulut pienenisivät per heti (lämmön säästö on suurempi mitä pankkilainan vuosikulu).

Onko nämä laskelmat sitten oikein? Ja onko oikea tapa ylipäätään katsoa jo toteutuneita energianhintoja ja kulutuslukemia? En minä tiedä. Ei tulevaisuutta voi täysin eksaktilla tavalla etukäteen laskea. Erilaisia valistuneita arvauksia voi toki esittää. Ja jos katsotaan oikein tarkasti peruutuspeiliin jo toteutuneita lukuja, niin havaitaan eri vuosien yksikköhinnoista mm. se, että 10 vuodessa sekä kaukolämmön että sähkön yksikköhinnat ovat suunnilleen 2-kertaistuneet. Eli energian hinta näyttää olevan nousussa, vaikka nyt hetkellisesti esim. öljyn hinta putosikin 1/3 -osaan siitä mitä se on joskus maksanut. Lisäksi jos taloyhtiö käyttää lauhana talvena poikkeuksellisen vähän kaukolämpöä, niin yksikköhinta nousee, koska kaukolämmön perusmaksu pysyy samalla tasolla. Myös sähkön yksikköhinnoissa voi olla suuria vaihteluita, muta siinä kehityksessä näkyy tehdyt kilpailutukset ehkä eniten.

Näissä laskelmissa ei ole esim. lainkaan huomioitu eikä laskettu korkokuluja (nyt reaalikorko lienee negatiivinen eli alle inflaatiotason, mutta jatkosta ei tiedetä – enkä ole laskelmissa lainkaan pohtinut sitä muuttuuko korkotaso joskus). Eikä näissä laskelmissa ole huomioitu laitteistojen huoltokuluja (niissä ilmeisesti ei olisikaan juurikaan eroja, valitaan siirtimen uusinta tai maalämpö ihan kummin päin tahansa?)

AsOy -maailma on myös itsessään välillä aina pikkuisen vinkeä ja yllätyksellinen. Tällaisen tapauksen edessä joku, joka aikoo muuttaa talosta pois 2-3 vuoden päästä voi äkkiä sanoa, että ei hän ainakaan tällaista maalämpöä tarvitse. Mutta jos kerrotaan, että pitkästä pankkilainasta johtuen taloyhtiön kulut laskeekin nyt per heti, niin hanketta vastustavien mieli voi ehkä muuttua? Plus että mitä tämä maalämpö vaikuttaa talon tai siinä olevan huoneiston myyntiarvoon? Sitäkään en osaa nyt sanoa, eikä asiasta taida olla tutkittua tietoa.

Lopuksi sanoisin maalämpöön liittyen, että itselleni oli iso yllätys, etten saanut maalämpölaskelmia kannattamaan millään laskentamallilla omaan uuteen omakotitalooni, jossa sentään on 241m2 lämmintä pinta-alaa. Mutta kun uudet rakentamismääräykset ja nykyajan lauhat talvet ”tekivät tepposet”, eli energiaa ei kulu nytkään tarpeeksi, niin ei se maalämpö nyt vaan oikein meidän talossa kannata…

Mutta vanhoissa ja paljon kuluttavissa taloissa se varmasti kannattaa, ja varsinkin öljylämmityksestä maalämpöön siirtyminen on pitkässä juoksussa erittäin viisas ratkaisu. Entä kannattaako kaukolämmöstä siirtyä maalämpöön, eli miten pitäisi ohjeistaa tätä kyseistä Tikkurilan taloyhtiötä? Kyllä tässä varmaan puolesta ja vastaan voidaan esittää perustellusti erilaisia mielipiteitä?

216 vastausta artikkeliin ”As Oy Esimerkkitapaus – kannattaako maalämpö?

  1. wonderful publish, very informative. I ponder why the other experts of this sector don’t notice this. You should proceed your writing. I am confident, you have a great readers’ base already!

  2. It often causes seizures and even death of the mother and baby.A burn mark is visible on his shin. [url=http://55meds.com]cialis pills for sale[/url] Girls have a rapid growth in height between agesWood C.There are unprecedented rates of burnout and compassion fatigue and the number of medical errors that occur is appalling.J Urol [url=http://fast-tadalafil.com]generic cialis pricing[/url] Ischium inferior or lower part of the pelvis.CVAManagement largely depends on size of aneurysm Data from the ADAM and UKSAT trails have shown that if the aneurysm is cm in diameter or symptomatic surgical resection with synthetic graft placement is recommended.ManagementHarvesting the bark has made wild trees rare in many areas and to make harvesting more sustainable plantations are being established.reticulocyte Immature erythrocyte. [url=http://comprarpriligyspain.com]priligy venta en farmacias[/url] .Discharge from the penis can be seen.Vasospasm e.Refract means to break fract back re.Pauline was diagnosed with a meningioma which is usually aan benign anaplastic necrotic tumor.Cryptococcal infection of CNS d.To stop the spread of the disease Snow proposed removing the pump handle to prevent people from using the water.M. [url=http://buykamagrasoft.com]worldwide pharmacy kamagra[/url] One of the key features of meditation is concentration.The data suggest that suicidality is a substantial problem in primary care patients with somatoform disorders.Mehik A Hellstrom P Lukkarinen O Sarpola A Jarvelin M.Indications include Contraindication to anticoagulation in a patient with documented DVT or PE A complication of current anticoagulation Failure of adequate anticoagulation as reflected by recurrent DVT or PE A patient with low pulmonary reserve who is at high risk for death from PE QuiCk Hit If pretest probability of PE is low d dimer test is a good noninvasive test to rule out PE.AcidosisEmail this page to a friendShare on facebookShare on twitterBookmark SharePrinterfriendly version Acidosis is a condition in which there is too much acid in the body fluids.In came the momentous discovery of DNAs doublehelix arrangement by English scientist Francis Crick and US biologist James Watson aided by English biophysicist Rosalind Franklin and New Zealandborn Maurice Wilkins.Film and foam with spermicide noneHydralazine and procainamide inhibit T cell DNA methylation and induce autoreactivity. [url=http://newpharmnorxus.com]how to order cialis online[/url] a.This dissociation of Hint is specically driven by the binding of Ap A to Hint which causes its release from MITF and thus allows activation of MITF target genes.These measurements among others provided evidence for the roles of DNA and RNA in cell functions.The changes in mean T and FT were due largely to FT concentrations of pmoll and T concentrations of nmoll in infants.

  3. Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I’ve really enjoyed browsing your blog posts. After all I’ll be subscribing to your rss feed and I hope you write again very soon!

  4. I simply want to tell you that I am very new to weblog and really enjoyed this web-site. Almost certainly I’m going to bookmark your blog . You absolutely have very good articles. Thank you for sharing with us your web page.

  5. Love your smaller smart balance wheel. I pitch these i’ll carry on with sauna slacks together with tight pants or skirts. I’m not really 17 during lean shorts then i take pleasure in will chuck those on the subject of with the denims. Very easy to slide upon, cosy and comfy. Much favor it to extra tall electric scooter.Most are my best go to base carry it winter. Like these! Became them true to over all size. I find out numerous people dimensions all the way down but I had not simply had to.transport has been short, 100 % free within the breaks and no duty whenever placing your order on the internet, an advantage.

  6. I think this is one of the most significant information for me. And i am glad reading your article. But should remark on few general things, The web site style is perfect, the articles is really great : D. Good job, cheers

  7. I like this site very much, Its a really nice office to read and incur info . ”Anyone can stop a man’s life, but no one his death a thousand doors open on to it. – Phoenissae” by Lucius Annaeus Seneca.

  8. I believe this internet site contains some rattling good info for everyone :D. ”Anybody who watches three games of football in a row should be declared brain dead.” by Erma Bombeck.

  9. Hiya, I’m really glad I’ve found this info. Nowadays bloggers publish just about gossips and web and this is actually frustrating. A good blog with interesting content, this is what I need. Thanks for keeping this web site, I will be visiting it. Do you do newsletters? Can not find it.

  10. I’ve been surfing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. In my opinion, if all site owners and bloggers made good content as you did, the net will be much more useful than ever before.

  11. I have recently started a website, the info you offer on this web site has helped me tremendously. Thank you for all of your time & work.

  12. As I website possessor I believe the content material here is rattling great , appreciate it for your efforts. You should keep it up forever! Best of luck.

  13. It¡¦s actually a great and useful piece of info. I¡¦m happy that you simply shared this useful info with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

  14. I would like to express my admiration for your kindness for individuals who actually need help with this particular field. Your personal commitment to passing the solution throughout came to be rather invaluable and has in every case made individuals just like me to attain their objectives. Your personal interesting facts entails so much a person like me and even more to my mates. With thanks; from everyone of us.

  15. Hello, i think that i saw you visited my site so i came to “return the favor”.I’m attempting to find things to enhance my site!I suppose its ok to use some of your ideas!!

  16. Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with a few pics to drive the message home a bit, but other than that, this is magnificent blog. An excellent read. I will certainly be back.

  17. Mielestäni reilut 10v. on melko hyvä takaisinmaksuaika ja tosiaan nykyisellä korkotasolla on aika hyvä ottaa lainaa. Jos pelkää korkoriskiä, niin voihan sen sitoa pitkään kiinteän korkoon.

    Mitä tulee asukkaisiin jotka ehkä harkitsevat pois muuttamista muutaman vuoden sisällä, niin kyllähän heillekin etua tulee kahta kautta.
    1) alentuneiden käyttökulujen myötä ehkä voi jollain viiveellä harkita yhtiövastikkeen pienentämistä (kun näkee miten oikeasti kulut pienenee)
    2) jälleenmyyntiarvo. On varmasti helpompaa ruveta myymään hyvällä hintaa asuntoa jossa on näinkin merkittävä remontti tehty ja maalämpö on kuitenkin mielestäni melkoinen myyntivaltti. Ehkä siitä asunnosta saa jopa suuremman hinnan kuin saisi kaukolämmöllä.

    • Hei Vili,
      Minustakin tässä on hyvät edellytykset saada yksi erittäin konkreettinen esimerkki, joka puhuisi maalämmön puolesta – eli kohta löytyy riittävän paljon aitoa kulutusdataa sekä ennen maalämpöä, että sen jälkeen.

      Tänään pidettiin yhtiössä hallituksen kokous, reilun kuukauden päästä on yhtiökokous. Siellä sitten katsotaan miten asiassa käy. Kun hallitus oli hyvin yksimielisesti maalämmön kannalla, ja itsekin olen aika vakuuttunut, että kyllä se tässä tapauksessa kannattaisi asentaa, niin katsotaan mitä yhtiökokous asiasta päättää huhtikuun puolivälissä.

Kommentointi on suljettu.